Connect with us

Politika

STEVANDIĆ ODGOVORIO MARFIJU: Lidere Srpske biraju njeni građani, a ne stranci i ambasadori

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da lidere u Srpskoj ne biraju ni ambasadori, niti međunarodni posrednici, već njeni građani, te naglasio da je retorika i predsjednika Srpske Milorada Dodika i bilo koga drugog u Srpskoj odbrambena i ne izaziva nikakve sukobe.

– Razumijem da se velike zemlje, a SAD su jedna od najvećih, smatraju pozvanim da biraju ko će biti kandidat i da odlučuju o mnogim stvarima i to je rezultat pozicije velike sile. Međutim, mi u Srpskoj na civilizicijskom, demokratskom i evropskom stanovištu sami treba da izaberemo svoje lidere – naglasio je Stevandić.

Komentarišući tvrdnje američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija, Stevandić je naglasio da ni Dodikova retorika, niti retorika bilo koga drugog u Srpskoj nije strašna – jedino ako se strašnim smatra pravo Srpske na odbranu.

– Ona je u potpunosti odbrambena, ne izaziva nikakve sukobe, nije preduzela nijedan ni pravni, niti bilo koji drugi akt koji bi mogao biti protumačen kao napad na bilo koga – rekao je Stevandić.

On je istakao da je u Republici Srpskoj najveći stepen uvažavanja i ljudskih, i manjinskih prava, i prava svih naroda, i da je daleko veći nego u Federaciji BiH.

– U Srpskoj je najmanji procenat neizvršenih odluka Ustavnog suda i najveći stepen medijih sloboda – rekao je Stevandić.

Američki ambasador u BiH Majkl Marfi rekao je da od predsjednika Srpske Milorada Dodika i njegovih saveznika dolazi „strašna zapaljiva retorika, napadi na državu, nastojanja da se podriva BiH i njene institucije, teritorijalni integritet“.

– Nećemo stajati po strani i mirno posmatrati, niti dopustiti raspad ili nasilje u ovoj zemlji rekao je Marfi za „Srpskainfo“ i dodao da je odluka o odlikovanju ruskog predsjednika Vladimira Putina sramota.

(Srna)

Politika

AKO DODIK PREDLOŽI RAZDRUŽIVANJE, mi ćemo predložiti ukidanje Srpske

Zukan Helez, ministar odbrane BiH, je rekao da ako Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, predloži razdruživanje, on će predložiti da se Republika Srpska ukine.

Helez je u javljaju za Face TV rekao da je Dodik miroljubiv, ali da ako bude realizovana najava, da onda treba predložiti ukidanje RS.

“Ako on predlaže da se razdružimo, ja njemu predlažem da ukine RS, mislim da će to prihvatiti. Ovo je ozbiljnije od onoga što je predložio”, rekao je Helez iz Brisela.

Rekao je da NATO neće dozvoliti nestabilnost i da se “Dodik može razdruživati s svojim umom”.

Podsjećanja radi, Dodik i Radovan Višković, predsjednik Vlade Srpske, su u Srebrenici juče izjavili da će se RS razdružiti od BiH jer, kako kažu, u Federaciji smatraju da su Srbi genocidan narod. Sve se ovo dešava nakon što je u Generalnoj skupštini UN-a usvojena rezolucija o genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine. U RS i Srbiji tvrde da se radi o najvećem zločinu počinjenom u ratu, ali da se ne radi o genocidu, te da se ovim stavlja stigma cijelom narodu da je genocidan.

Nastavi čitati

Politika

ZAŠTO JE NIKOLA ŠOBOT PROMAŠEN KANDIDAT ZA GRADONAČELNIKA? Žrtveno jare pomahnitalog doktora!

U nedavnoj političkoj igri unutar SNSD-a, dr. Nikola Šobot se našao u centru pažnje kao kandidat za gradonačelnika Banjaluke. Međutim, ovaj izbor nije naišao na široku podršku, i to s dobrim razlogom. Bez političkog iskustva, prisiljen od strane Vlade Đajića da se kandiduje, Šobot se suočava sa izazovima koji će neizbježno narušiti njegovu doktorskku reputaciju i staviti ga u nezavidnu situaciju.

Dr. Nikola Šobot je priznati ljekar, kardiolog, ali čovjek bez ikakvog političkog iskustva što je presudan nedostatak za poziciju gradonačelnika. Vođenje grada kao što je Banjaluka zahtijeva duboko razumijevanje političkih, ekonomskih i socijalnih dinamika, što Šobot, nema. Njegovo nepoznavanje političkih procesa i upravljanja gradom moglo bi dovesti do loših odluka i neefikasnosti u radu gradske uprave, a još gora solucija bi bila da konce iza scene vuče upravo Đajić koji je upropastio UKC.

DO SAD SE NIJE BAVIO POLITIKOM! Nikola Šobot kandidat SNSD-a za gradonačelnika Banjaluke

Prisiljen kandidovati se

Prema izvorima iz stranke, dr. Šobot je prisiljen od strane Vlade Đajića da se kandiduje, jer Đajić sam nije smio da se suoči sa trenutnim gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem, a za to nije imao podršku ni vrha SNSD-a koji je svjestan da Stanivukoviću nije mogao na crtu niko od njihovih članova, pa su se odlučili na igru “žrtvenog jareta”. Ovo prisiljavanje pokazuje nedostatak stvarne podrške unutar stranke za Šobota i svakako sugeriše da je on samo pijun u političkoj igri. Ovakva situacija ne doprinosi njegovom kredibilitetu, već ga čini klasičnom žrtvom unutarstranačkih manipulacija.

Žrtveno jagnje

Dr. Šobot je tako postao žrtveno jagnje koje će biti izloženo medijskom i političkom blatu. Njegova kandidatura nije motivisana željom za promjenom ili boljim životom u Banjaluci, već potrebom da se ispuni politička strategija SNSD-a. Ovakav pristup šteti Šobotovoj reputaciji kao doktora, jer ga uvlači u političke borbe koje mogu ostaviti trajne mrlje na njegovom profesionalnom imidžu.

Kao kandidat, dr. Šobot će se neizbježno suočiti sa intenzivnim medijskim pritiscima i negativnim kampanjama. Njegova reputacija ljekara će biti dovedena u pitanje, a svaki njegov potez će biti pod lupom. Ovo je posebno opasno za nekoga ko nema iskustva u političkim borbama i ko nije naviknut na surovost političke arene.

ĐAJIĆU SRAM TE BILO! Odveo Šobota na TV gostovanje pa ga OSRAMOTIO, doktor Nikola misli da je budžet grada MILIJARDU KM (VIDEO)

Iz svih ovih razloga, dr. Nikola Šobot nije dobar kandidat za gradonačelnika Banjaluke, ne računajući to da ga politika odvlači od posla kardiologa kojih ionako nemamo.

Banjaluka24

Nastavi čitati

Politika

DODIK NAKON USVAJANJA REZOLUCIJE “Nakon ovoga nemamo razloga da ostanemo zajedno”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je, nakon što je u Generalnoj skupštini UN usvojen nacrt rezolucije o Srebrenici, da nisu uspjeli da imaju ni natpolovičnu većinu, što, kako kaže, govori da je ovo propala rezolucija.

– Blizu 110 zemalja nije glasalo ili je bilo protiv ili uzdržano. Ovo je propala rezolucija i to znači da UN nisu to podržale.

Njihov naum da Srbima nametnu genocidnost i moralnu diskvalifikaciju nije uspio – kaže Dodik, javlja RTRS.

Naveo je da će Amerikanci reći da je 84 glasa “za” dovoljno, ali ih je upitao, “po kojem principu je to dovoljno”.

– Da li je to po demokratskom? Pa nas na zapadu uče da je demokratska većina ona koja je natpolovična od ukupnog broja. Oni to nemaju. Zašto lažu – kaže Dodik.

On je istakao da je njihov naum da Srbima prikače da su genocidan narod – propao.

– Vlada je pokrenula, nakon ovoga, pitanje mirnog razdruživanja. Nakon ovoga nemamo razloga da ostanemo zajedno – poručio je Dodik.

RTRS

Nastavi čitati

Aktuelno