Connect with us

Politika

Cvijanović: BiH ponovo šampion u neznanju

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da imenovanje ambasadora još nije bilo na dnevnom redu Predsjedništva BiH, ali će se sigurno time baviti u narednom periodu.

“Kad je riječ o imenima koja su se pojavila u javnosti, a i samoreklamiranju pojedinaca koji se nadaju diplomatskom mandatu, ponovo je BiH ‘šampion u neznanju’, jer se jedino u njoj na ovaj način bavi i imenovanjima i agremanima”, ocijenila je Cvijanovićeva.

Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva Denisa Bećirovića da predsjednik Republike Srpske nije nadležan za imenovanje ambasadora, Cvijanovićeva je odgovorila da bi on trebao da se upozna o ustavnim rješenjima prema kojima upravo predsjednik Srpske, između ostalog, predlaže ambasadore i druge međunarodne predstavnike BiH iz Republike Srpske.

“Niko ne spori da imenovanja ambasadora vrši Predsjedništvo BiH, ali s obzirom na rečeno, predsjednik Republike je i te kako uključen u taj proces”, naglasila je Cvijanovićeva.

Kada je riječ o imenima koja su tako neprofesionalno izbačena u javnu sferu, Cvijanovićeva je istakla da onda treba reći i da je vrijeme da se cijela ta diplomatska služba profesionalizuje, a ne da nam neki okorjeli mrsci piskaraju po društvenim mrežama protiv drugih nacija, protiv pomirenja, da prijete ratom i granatama, a da ih mi onda imenujemo da tobože predstavljaju cijelu BiH.

“Ako diplomatsko-konzularna mreža tome služi, onda je bolje ukinuti je, jer takva ne donosi nikakvu korist, već samo štetu međusobnim odnosima konstitutivnih naroda”, ukazala je Cvijanovićeva.

Politika

TADIĆ IMA PRIJEDLOG “Mirno razdruživanje početi na BLOKIRANJEM NALOGA na društvenim mrežama”

Predlažem za mirno razdruživanje počnemo na društvenim mrežama, naveo je pravnik Ognjen Tadić u objavi na društvenoj mreži Iks.

Tadić je naveo da mirno razdruživanje započne na mrežama i to blokiranjem svakog naloga iz FBiH koji svojom objavom na bilo koji način pokaže mržnju, netrpeljivost ili nevaspitanje prema Republici Srpskoj.

Nastavi čitati

Politika

EVO KOLIKO JE POLITIČKIH STRANAKA podnijelo prijavu za lokalne izbore

Do roka za podnošenje prijava za ovjeru političkih stranaka i nezavisnih kandidata za učešće na lokalnim izborima, koji je istekao danas u 16 časova, prijavu je, prema preliminarnom pregledu, podnio i 31 nezavisni kandidat nacionalnih manjina.

Iz CIK-a navode da će Komisija u skladu sa utvrđenim rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za ovogodišnje lokalne izbore izvršiti provjere i ovjeriti prijave onih političkih subjekata koji ispunjavaju zakonom propisane uslove.

Iz Komisije dodaju da će se nakon toga steći uslovi za podnošenje prijava za ovjeru koalicija ili lista nezavisnih kandidata.

Rok za podnošenje prijava za ovjeru koalicija i lista nezavisnih kandidata je od 10. do 18. juna do 16.00 časova, podsjećaju iz CIK-a.

Nastavi čitati

Politika

HELEZ U PANICI OD RUSIJE! Traži uspostavljanje NATO baze u BiH

Ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez zatražio je tokom susreta sa zvaničnicima NATO-a u Briselu uspostavljanje NATO baze u BiH i naveo da se Rusiji “ne smije dozvoliti da preko zapadnog Balkana prodre u srce Evrope”.

Helez je predložio “unapređenje saradnje između BiH i NATO, što bi podrazumijevalo jačanje odbrambenog sistema BiH i opremanje Oružanih snaga protivoklopnim i protivvazdušnim sistemima kratkog i srednjeg dometa”, a kako bi se “spriječio neželjeni uticaj Rusije i sličnih destruktivnih snaga na prostorima na području zapadnog Balkana”.

On tvrdi da bi uspostavljanje NATO baze u BiH “zaustavilo širenje destruktivnih uticaja i dalo dodatne garancije stabilnosti, bezbjednosti, te suverenitetu i teritorijalnom integritetu zemlje”, saopšteno je iz Ministarastva odbrane u Savjetu ministara.
Helez je prenio vrhovnom komandantu NATO snaga za Evropu generalu Kristoferu Kavoliju i zamjeniku načelnika štaba Vrhovne komande NATO snaga u Evropi generalu Hjubertu Kateru da je u BiH “pogoršana politička i bezbjednosna situacija”, da “takve okolnosti pomažu Rusiji u destabilizaciji regiona” i da NATO “ne smije ostati ravnodušan na takve aktivnosti Ruske Federacije”.

On je Kavoliju predložio da se BiH uputi pozivnica za punopravno članstvo u NATO-u i naveo da bi BiH kao članica NATO-a “učinila Savez snažnijim”.

Nastavi čitati

Aktuelno