Connect with us

Zdravlje

MNOGI SE KUNU U NJU! Može li surutka očistiti masnu jetru

Jeste li skoro provjeravali u kakvom vam je stanju jetra? Znate li šta joj smeta i da li možda baš to radite svakodnevno? Kako da pomognemo jetri da se odmori i očisti? Na sva ova pitanja, za „RTS ordinaciju“, govorila je Hristina Milošević, magistar farmacije.
Da je jetra jedan od najmoćnijih organa u našem tijelu govori to da služi eliminaciji svih toksičnih supstanci iz našeg tijela. Pored toga, jetra ima ulogu da naš organizam zaštiti i od infekcija, ali i da pomogne u varenju hrane. Ako znamo kakve dobrobiti ovaj organ čini za naše tijelo, neophodno je da mu povremeno pomognemo da se oporavi.

Na pitanje o tome : kako možemo opteretiti jetru, šta sve može da napravi masnu jetru, da je optereti i da spriječi njen dobar rad, Hristina Milošević, magistar farmacije rekla je da postoji ogroman broj stvari koji može da remeti rad naše jetre: „Pored alkohola, to su prvenstveno neka nealhoholna stanja, kao što je masna hrana bogata zasićenim masnim kiselinama, zatim mnogi lijekovi posejduju hepatoksičnost i negativno djeluju na našu jetru“.

Miloševićeva se osvrnula i na rezultate istraživanja koji su nesumnjivo pokazali da mnogi lijekovi koje svakodnevno koristimo utiču na bolesti jetre.

„Rađeno je jedno istraživanje, ono je trajalo deset godina i obuhvatilo je sve pacijente koji su koristili lijekove koji potencijalno mogu biti hepatoksični. Istraživanjem je pokazano da paracetamol dokazano šteti jetri. Zatim, valproinska kiselina, pored toga ibuprofen može ometati rad jetre, neki lekovi iz grupe citostatika, zatim simvastatin koji se koristi za regulisanje masnoće”, rekla je farmaceutkinja, a zatim je ukazala i na lekove koje žene često koriste zbog mnogih zdravstvenih problema:

„Tu su oralni kontraceptivi i jedan lijek – progesteron, hormonksi preparat koji najčešće žene koriste za održavanje trudnoće. Međutim, ono što je dokazano je da ukoliko se koriste tokom drugog i trećeg trimestra trudnoće, taj liek može izazvati hepatocelularni poremećaje ili žuticu koja se javlja u trudnoći, a kasnije prenosi na bebu”.

Koja hrana prija jetri

Miloševićena navodi da su namirnice koje su dobre za zdravlje jetre: brokoli, spanać, blitva, kelj, zelena salata, praziluk. Kaže da je takođe bobičasto voće izuzetno i odlično za jetru, jer je puno antioksidanasa. Ističe da su i maline, borovnice, aronija i kupune odlične kao čistači jetre, kao i šargarepa i čičoka.

Komentarišući moguću ulogu surutke i domaćeg jabukovog sirćeta u čišćenju jetre, kaže: „Za surutku i domaće jabukovo sirće dokazano je da mogu da poboljšaju rad jetre“.

Objasnila je i kako je najbolje koristiti domaće sirće: „U čašu mlake vode se razmuti kašika domaćeg sirćeta i pije se ujutru, može i na prazan želudac. Jedino bi trebalo da izbjegavaju osobe koje imaju gastritis i čir na dvanaestopalačnom crijevu“.

„Surutka je odlična stvar. Surutka se može koristiti ujutru, na prazan želudac, dozvoljeno je popiti dvije do tri čaše dnevno. Ali moram da naglasim uz promjenu životnih stilova, ništa neće da se desi ukoliko mi pijemo surutku, a nastavimo da jedemo hranu bogatim mastima”, napomenula je farmaceutkinja i dodala da je bolji izbor kozija surutka.

Surutka poboljšava stanje naše jetre za samo dva mjeseca.

„Za jabukovo sirće važi nešto duže, jer se koriste manje količine jabukovog sirćeta. U istraživanju su utvrdili da je dovoljno pola godine za jabukovo sirće“, rekla je gošća RTS ordinacije.

Među čajevima koji daju najbolje i najbrže rezultate, i koji su bezbjedni, je i čaj od korena maslačka.

„Jedino bi trudnice trebalo da ga izbjegavaju. Sikavicu ne bi trebalo da koriste trudnice, dojilje i djeca mlađa od dvanaest godina. Koren čička, njega ne bi trebalo da koriste osobe koje imaju kardiovaskularna oboljenja. Sladić ima malo veći procenat šećera, pa ne bi trebalo da ga korist osobe sa dijabetesom i osobe koje boluju od kardiovaskularne bolesti“, rekla je magistar farmacije.

„Što se lincure tiče, nju ne bi trebalo da koriste osobe koje boluju od čira na želucu, dvanaestopalačnom crijevu, trudnice, dojilje i deca mlađa od dvanaest godina“, zaključila je i dala recept za pravljenje mješavine za bolji rad jetre.

Sastojci su: tri organska limuna, pet stabljika celera, veza peršuna i šest šolja vode.

Svi sastojci se stave u blender i umute, a ukoliko ne možete pronaći organiski limun onda bi trebalo oljuštiti koru.

„To je mješavina koja se koristi tri dana, dva puta dnevno. Drži se u frižideru. Pola sata prije doručka i pola sata prije večere se koristi. Kada dodate šest čaša vode dobijate količinu koja će trajati za šest upotreba, odnosno tri dana, dva puta dnevno“, objasnila je Miloševićeva kako se koristi mješavina za bolji rad jetre.

Kada je riječ o tinkturi za čišćenje jetre, za nju je potrebno dvije kašike korena đumbira isečenog na kockice, dvije kašike osušenog korena maslačka, dva manja štapića cimeta i alkohol od 70 odsto – po potrebi.

Svi sastojci se stave u staklenu teglu i preliju alkoholom da ogrezne.

Pravo vrijeme za tinkturu je mjesec mart

„Za tinkturu je poželjno koristiti tamnu teglu ili teglu uviti u foliju. Tegla se ne smije pokrivati metalnim poklopcem, već se za to može koristiti gaza ili folija koju treba probušiti na nekoliko mjesta. Tinktura se čuva, na tamnom mjestu i sobnoj temperaturi, između trideset i četrdeset dana. Nakon toga se tinktura cedi i dozira se dvadeset kapi dnevno ujutru i uveče, pola sata prije ručka i pola sata nakon večere. To je doza za jednu godinu, ne bi trebalo više od toga koristiti“, rekla je, za RTS ordinaciju, magistar farmacije Hristina Milošević.

Važno: Tinkturu ne smeju da koriste deca i trudnice.

Zdravlje

JESTE LI ZNALI DA NEKE NAMIRNICE IZAZIVAJU DEPRESIJU, a svakodnevno ih jedemo

Konzumacija velikih količina industrijski obrađene hrane i pića, posebno ako su ove namirnice vještački zaslađene, može biti povezana sa razvojem depresije, pokazalo je novo istraživanje o ženama, piše CNN.

Studija ukazuje na vezu između konzumiranja visoko prerađene hrane i depresije, što može dovesti do čak 50 odsto većeg rizika za pojedince koji jedu devet ili više porcija takve hrane dnevno u poređenju sa onima koji jedu četiri ili manje, rekao je Gunter Kuhnle, profesor nauke o hrani i ishrani na Univerzitetu Riding u Velikoj Britaniji, koji nije bio uključen u istraživanje.

Visoko prerađena hrana uključuje gotove supe, sosove, smrznute pice, gotova jela i hranu kao što su viršle, kobasice, pomfrit, gazirana pića, torte iz prodavnice, bombone, sladoled i druge proizvode koji sadrže vještačke aditive, prenosi B92.
„Naša studija se fokusirala na analizu odnosa između ishrane i povećanog rizika od nove epizode ​​depresije“, rekli su koautori studije dr Endru T. Čan i Danijel K. Podolski, profesori medicine na Medicinskom fakultetu Harvarda. Dodali su da postoji mogućnost da visoko prerađena hrana može dodatno pogoršati stanje pojedinaca koji već pate od hronične depresije.

Gledajući posebno na određenu visoko obrađenu hranu, takođe poznatu kao UPF, samo proizvodi koji sadrže vćeštačke zaslađivače su povezani sa povećanim rizikom od depresije među učesnicima

„Taj nalaz je zanimljiv jer sugeriše da vezu između potrošnje UPF-a i depresije pokreće jedan specifičan faktor – vještački zaslađivači“, dodao je on. Što se tiče toga zašto bi takva hrana bila povezana sa depresijom, Čan je ukazao na poznatu vezu između visoko prerađene hrane i hronične upale, za koju se smatra da je osnovni uzrok mnogih hroničnih bolesti. Upala je povezana sa brojnim ozbiljnim zdravstvenim stanjima poput kolorektalnog karcinoma i kardiovaskularnih bolesti, što je podržano brojnim studijama.
Pored toga, studije su pokazale vezu između visoko prerađene hrane, kao što su dijetalni gazirani sokovi i veštački zaslađivači, i depresije. Pominje se i povezanost sa kognitivnim padom i poremećajima crevnog mikrobioma, što dalje ukazuje na složenost uticaja ishrane na mentalno zdravlje.

Studija je obuhvatila skoro 32.000 sredovječnih žena iz Nurses’ Healt Stadi 2, ali zbog nedostatka muških učesnika rezultati se ne mogu jednoznačno primeniti na opštu populaciju.

Iako istraživanja nisu uspjela da uspostave uzročno-posljedičnu vezu između konzumiranja visoko prerađene hrane i depresije, važno je uzeti u obzir druge faktore rizika, kao što su porodična istorija depresije i nivoi stresa, da bi se u potpunosti razumela veza između ishrane i mentalnog zdravlja.

Nastavi čitati

Zdravlje

“ASTRA ZENEKA” priznala da vakcina pritiv korone može da IZAZOVE KRVNE UGRUŠKE

Farmaceutska kompanija “Astra Zeneka” priznala je da njena vakcina protiv virusa korona može da izazove neobičan neželjeni efekat koji se zove “tromboza sa sindromom trombocitopenije” (TTS), prenosi britanski list “Telegraf”, pozivajući se na sudska dokumenta.

U izvještaju se navodi da vakcina može izazvati krvne ugruške kod pacijenata, kao i nizak broj trombocita, što je u nekim slučajevima ozbiljno naškodilo zdravlju ili čak izazvalo smrt vakcinisanih.

Potencijalna komplikacija se navodi kao mogući neželjeni efekat od pojave vakcine, a “Astra Zeneka” je to prvi put priznala na sudu u februaru.

TTS je primijećen kod pojedinih ljudi koji su primili vakcinu, razvijenu u saradnji sa Univerzitetom u Oksfordu za borbu protiv kovida 19, pa su tako u Velikoj Britaniji, EU i skandinavskim zemljama prijavljeni rijetki slučajevi tromboze cerebralnih venskih sinusa, kao i trombocitopenije kod pacijenata, prenosi “RT Balkan”.

“Telegraf” navodi, a Srna prenosi, da priznanje dolazi u vrijeme kada se britanska kompanija suočava sa nizom tužbi zbog povreda i smrti povezanih sa primjenom njene vakcine.

Do sada je protiv “Astra Zeneke” podnesena 51 tužba u kojoj žrtve ili njihovi rođaci traže odštetu do 126 miliona dolara.

Džejmi Skot, jedan od mnogih koji je tužio britansku farmaceutsku kompaniju, tvrdi da je zadobio trajno oštećenje mozga kao posljedicu krvnog ugruška, nakon što je primio vakcinu u aprilu 2021. godine.

Njegovi advokati su u maju prošle godine dobili pismo od “Astra Zeneke”, u kojem se demantuje da vakcina izaziva TTS.

Advokati da je vakcina britanske farmaceutske kompanije “neispravna” i da je njena efikasnost “znatno preuveličana”.

Nastavi čitati

Zdravlje

VOĆE I POVRĆE SU IZVOR ZDRAVLJA, ali u nekima od njih ima MNOGO PESTICIDA, evo u kojem!

Među voćem i povrćem koje sadrži najviše pesticida nalaze se jagode, špinat , kelj, jabuke, grožđe, trešnje, breskve i paradajz.

Sada je novo istraživanje pokazalo da jedna jagoda sadrži čak 23 različite vrste pesticida.

– Izloženost pesticidima povezana je sa brojnim lošim efektima na zdravlje, uključujući ometanje hormona, toksičnost za mozak i nervni sistem – rekla je analitičarka Sindi Svenson koja je radila u ovom ispitivanju, prenose mediji.

Nedavno sprovedena studija na Harvardu pokazala je da konzumiranje hrane koja sadrži dosta pesticida može čak da poništi sve dobre efekte koje imaju voće i povrće, poput zaštite od srčanih bolesti.

Svensonova je objasnila da su naučnici utvrdili da je veća toksičnost ukoliko se koristi kombinacija dva ili više pesticida, “a to je alarmantno jer samo jedna jagoda može da ima do 23 različita pesticida”.

Pranje voća i povrća vodom prije jela je u tom smislu obavezno, ali naučnici su nešto ranije otkrili i najbolji način da ove namirnice očistite od pesticida.

Potopite ih u vodu u koju ćete dodati malo sode bikarbone i ostavite da djeluje oko 15 minuta. Nakon toga dobro isperite namirnice.

Politikin magazin

Nastavi čitati

Aktuelno