Connect with us

Banjaluka

PEJAŠINOVIĆ “Vrijeme je da Banjaluka napokon dobije gradski muzej”

Kuća Milanovića izgrađena prije 130 godina najstariji je objekat u centru grada i konačno je došlo vrijeme za njegovu obnovu. Prema najavama ovaj objekat, kao svjedok stare Banjaluke, dobiće novo ruho i postati centar kulturnih dešavanja u gradu.

Gradonačelnik Draško Stanivuković u objavi na društvenim mrežama istakao je da će obnovu zajedno finansirati grad i Vlada Republike Srpske te da je vrijednost projekta 4,5 miliona KM.

– Banjaluka se nalazi u deceniji gradnje i obnove. Pored izgradnje škola, mostova, ambulanti i puteva obnavljamo mnoge značajne objekte koji imaju izuzetno važan arhitektonski, ambijentalni, ali i istorijski značaj za naš grad – rekao je Stanivuković.

Prema njegovim riječima nakon kompletne obnove kuća Milanovića trebalo bi da postane centar okupljanja i održavanja kulturnih manifestacija. Rekonstrukcija podrazumijeva konstruktivnu sanaciju oštećenih dijelova objekta i restauraciju nedostajućih dijelova objekta.

Istoričar Zoran Pejašinović kaže za “Glas Srpske” da kuća Milanovića datira iz 1893. godine te da je riječ o kući klasične trgovačke gradske porodice.

– Objekat ima podrum, prizemlje, sprat i potkrovlje. Kuća Milanovića svjedok je jedne građanske Banjaluke, možda je upravo simbolika kakva nam je građanska nota u gradu – zapuštena. Ipak, pozitivno je da je počela obnova – rekao je Pejašinović.

Naglasio je da je ovo jedna od prvih kuća koje su sagrađene u sadašnjoj ulici Bana Milosavljevića, a sagradio ju je Savo Milanović.

– U to vrijeme nije bilo automobila. Bio je ekonomski ulaz koji je spajao glavnu ulicu sa dvorištem gdje su bile prostorije za konje. Tu su bile štale, kočije i fijakeri – rekao je Pejašinović.

Kako je dodao, već se priča o budućoj namjeni, jer je prostor veliki.

– Iznenadio sam se kad sam čuo da kuća Milanovića ima 1.600 kvadrata. Obilazio sam već objekat i optimističan sam jer se može iskoristiti za više namjena. Volio bih da Banjaluka napokon dobije gradski muzej, a idealno bi bilo da bude baš u kući Milanovića, što ne isključuje druge sadržaje – zaključio je Pejašinović.

Špiro Bocarić
Istoričar Zoran Pejašinović kazao je da je lijepa ideja potekla i od poznatog banjalučkog kardiologa Borisa Goronje, koji trenutno živi i radi u Beču, ali je često u Banjaluci.

– Bilo bi lijepo da odvojimo 200 kvadrata i za jednu stalnu postavku posvećenu Špiri Bocariću, velikom srpskom slikaru, koji je značajan trag ostavio upravo u Banjaluci. Da to bude spomen-galerija gdje bi se dešavale ne samo izložbe nego i radionice, filmovi, izložbe fotografija, razna dešavanja. Svi veliki gradovi i slikari imaju svoje spomen-galerije – rekao je Pejašinović.

Glas Srpske

Banjaluka

ZANIMLJIV REPERTOAR u GP „Jazavac“ u maju

Tokom mjeseca maja u Gradskom pozorištu Jazavac sve ljubitelje pozorišta očekuje zanimljiv repertoar.

Tako će u petak, 10. maja sa početkom u 20.00 časova biće odrigrana predstava „Lajanje na zvijezde“, dok je nedjelja, 12. maj rezervisana za dobro poznati komad „Celo telo tu me boli“.

U petak, 17. maja biće odigrana predstava „Istina“, dok će svi ljubitelji pozorišta u subotu, 25. maja moći da uživaju u predstavi „Ne igraj na Engleze“.

Kompletan repertoar možete da pogledate OVDJE.

Nastavi čitati

Banjaluka

BUDITE OPREZNI! Zmija na poznatom BANJALUČKOM ŠETALIŠTU!

Ako se ovih dana uputite u šetnju pored Vrbasa (ili generalno, bilo koje rijeke), imajte na umu da niste jedini “šetači”.
Da lijepo vrijeme ne “mami” samo ljude u prirodu dokaz je i ova fotografija, na kojoj se vidi zmija koja visi na drvetu uz stazu na Vrbasu.

Fotografija je snimljena u krošnji drveta, u blizini banjalučkog restorana “Alibi”.

Iako zmije nisu rijetkost ni uz rijeke, ni u ovo doba godine, uglavnom ih nije prijatno sresti, zato otvorite “četvore oči” i držite se čistih staza i provjerenih puteva.

(MONDO)

Nastavi čitati

Banjaluka

ZBOG OTVARANJA DŽAMIJE ARNAUDIJA: Izmjena u režimu odvijanja saobraćaja

Odjeljenje za saobraćaj i puteve obavještava građane da će u utorak 7. maja biti obustavljen saobraćaj zbog otvaranja novoizgrađene džamije Arnaudija, i to:

-na dijelu magistralnog puta Banja Luka – Srpske Toplice;

-Bulevar cara Dušana, na dijelu od raskrsnice sa Ulicom Jovana Dučić do Omladinske ulice (kružni tok), u vremenu od 7.00 časova do kada bude bilo potrebno;

-Ulici braće Mažar i majke Marije na dijelu od raskrsnice sa Ulicom Zmaj Jovina do raskrsnice sa Omladinskom ulicom, u vremenu od 7.00 časova do kada bude bilo potrebno;;

-Ulici Meše Selimovića, na dijelu od raskrsnice sa Ulicom Zmaj Jovina, u vremenu od 7.00 časova do kada bude bilo potrebno;

-Ulici Branka Majstorović, na dijelu od raskrsnice sa Ulicom Zmaj Jovina, u vremenu od 7.00 časova do kada bude bilo potrebno;

-Ulici braće Mažar i majke Marije, na dijelu od Ulice Meše Selimović, u vremenu od 7.00 časova do kada bude bilo potrebno;

-Ulici Simeuna Đaka, na dijelu od raskrsnice Ulicom Zmaj Jovina, do raskrsnice sa Omladinskom ulicom, u vremenu od 7.00 časova do kada bude bilo potrebno;

Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja na linijama javnog prevoza biće izvršene sledeće korekcije:

-autobusi javnog prevoza putnika koji saobraćaju iz smjera juga, preusmjeravaju se u ulice Kozarsku, Skendera Kulenovića, Kralja Petra I Karađorđevića, Bulevar cara Dušana, Kninska i dalje postojećom trasom,

-autobusi javnog gradskog i prigradskog prevoza putnika koji saobraćaju iz smjera sjevera, iz ulice Kralja Petra I Karađorđevića preusmjeravaju se desno u ulicu, Vuka Kardžića, Ranka Šipke i dalje postojećom trasom,

-autobusi javnog gradskog i prigradskog prevoza putnika koji saobraćaju iz pravca Lauša, iz Karađorđeve ulice preusmjeravaju se na „Zapadni tranzit“, Ulicom Ranka Šipke i dalje postojećom trasom,

-autobusi koji saobraćaju na liniji 13 B (Pobrđe-Lazarevo), iz smjera centra grada, iz Omladinske ulice preusmjeravaju se u Solunsku ulicu, Ulicu Kralja Petra I Karađorđevića i dalje postojećom trasom.

-autobusi koji saobraćaju na liniji 17 (Obilićevo – Nova bolnica), iz smjera Obilićeva, iz Bulevara cara Dušana preusmjeravaju se u ulice Kninsku, Vidovdansku, Ranka Šipke i dalje postojećom trasom.

Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja regulisanje i preusmjeravanje saobraćaja vršiće se na propisan način od strane pripadnika službenih lica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Nastavi čitati

Aktuelno