Connect with us

Region

Pozitivan impuls za formiranje boljih odnosa Beograda i Zagreba

Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Subotici da posjeta hrvatskog premijera Andreja Plenkovića tom gradu i njena nedavna posjeta Zagrebu daju pozitivan impuls za formiranje znatno boljih odnosa Hrvatske i Srbije u budućnosti.

“Izuzetno je važno da smo započeli sa intenziviranjem dijaloga i poseta. Verujem da će ovo biti izuzetno važno za dalje stvaranje klime za razgovore i približavanje rešavanju otvorenih pitanja naše dve zemlje, a koja su otvorena više decenija”, rekla je Brnabićeva na svečanosti povodom otvaranja Hrvatskog doma – Matice i proslave praznika hrvatske zajednice u Srbiji – Dana rođenja biskupa Ivana Antunovića.

Plenković je rekao da je hrvatska Vlada donijela niz strateških odluka za Hrvate u Srbiji, što se odnosi i na Hrvate u Crnoj Gori, Mađarskoj i Sloveniji, svuda gdje su manjina, a posebno u BiH gdje su jedan od tri konstitutivna naroda, kao i onih koji žive u dijaspori širom svijeta.

Osvrnuvši se na obraćanje Brnabićeve, Plenković je rekao da se ona dotakla kompleksnosti odnosa Srbije i Hrvatske.

“Mi smo govorili o svim tim temama koje su otvorene – od pitanja nestalih, granica, procesuiranja ratnih zločina, ratne štete i svega što opterećuje naše odnose, ali i sva aktuelna pitanja privredne, trgovinske saradnje, kvaliteta unapređivanja saobraćajne infrastrukture, te iskoraka na području stabilnosti, naravno u kontekstu evropskih integracija, gdje je Hrvatska zaokružila svoje učešće, ulaskom u Šengen i evrozonu, uz želju da i Srbija na isti način bude uspješna na tom putu”, rekao je Plenković.

On je rekao da je ponosan na manjinsku zajednicu Hrvata u Srbiji koji su sačuvali i njeguju svoj identitet i kulturu, i primijetio da na taj način čuvaju “hrvatski plamen u srcu”, uprkos tome što su njihovi preci “davno došli na ove prostore”, još u vrijeme turske vladavine.

Plenković je ocijenio da danas otvoreni Hrvatski dom – Matica nije mogao naći bolje mjesto nego da bude u Subotici, i izrazio uvjerenje da će njegovi projekti doprinijeti i poboljšanju odnosa dvije države.

Glas Srpske

Region

SRBIJA IZABRALA LOKALNU VLAST: Ubjedljiva pobjeda SNS-a

Građani Srbije juče su birali odbornike u Beogradu i još 88 gradova i opština. Lista oko SNS-a ima najviše glasova u Beogradu, Nišu i Novom Sadu kao i u većini gradova i opština.

Na osnovu 92,09 odsto obrađenih biračkih mjesta i 91,43 odsto obrađenog biračkog tijela, na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda najviše glasova osvojila je lista “Beograd sutra” i to 52,85 odsto, odnosno 355.430 glasa, što je 64 mandata u Skupštini grada Beograda, saopštila je danas Gradska izborna komisija (GIK).

Lista “I ja sam Beograd” osvojila je 17,61 odsto glasova (118.426), što je 21 mandat, dok je treće mjesto zauzela lista “Biramo Beograd” sa 12,17 procenata (81.863) ili 14 mandata. Na četvrtom mjestu je lista “Mi snaga naroda” sa 8,16 odsto osvojenih glasova (54.908), što je 9 mandata, a slijedi Ruska stranka sa 1,16 odsto sa 7.802 osvojenih glasova i jednim mandatom, prenosi RTS.

Lista “Kad ako ne sad” osvojila je 1,15 odsto glasova (7.757), a “Mi-glas iz naroda” 0,94 odsto, odnosno 6.314 glasova.

“Rešenje za promenu” ima osvojenih 0,93 odsto glasova (6.231), a lista “1 od 5 miliona” 0,9 odsto ili 6.023 glas.

Slijede lista “Ćale ovo je za tebe” sa 0,76 odsto odnosno 5.097 glasova, lista “Ključ za pobedu” sa 0,58 odsto odnosno 3.875 glasova i “Unija Roma Srbije” sa 0,454 odsto odnosno 2.989 glasa.

Lista “Beograd naš grad” ima 0,32 odsto osvojenih glasova (2.147), a lista “Beograd je svet (a)” 0,13 odsto odnosno 895 osvojenih glasova. Izlaznost je bila 46,18 odsto, a ukupno je glasalo 672.579 birača.

U Novom Sadu je, na osnovu 89 odsto obrađenog uzorka najviše glasova osvojila lista “Novi Sad sutra” – 53,1 odsto (46 mandata), lista “Udruženi za slobodni Novi Sad” 24 odsto (20 mandata), lista “Kreni promeni” 9,8 odsto glasova (osam mandata), dok je lista “Heroji” sa 3,8 odsto glasova na četvrtom mjestu i tri mandata.

Kao manjinska stranka u novosadsku skupštinu ući će i Savez vojvođanskih Mađara sa 1,2 odsto glasova i jednim mandatom, prenosi b92.

U Nišu najviše glasova je osvojila lista “Aleksandar Vučić – Niš sutra” – 44,5 odsto (30 mandata), grupa građana “Dr Dragan Milić” je dobila 24,4 odsto glasova (16 mandata), lista “Biramo Niš” -15,9 procenata (10 mandata), dok će u niški parlament i lista “Kreni promeni” sa 3,9 odsto i Ruska stranka sa 1,1 odsto glasova.

Nastavi čitati

Region

KO JE DOKTOR DRAGAN MILIĆ, čovjek koji je sinoć poručio da je Niš slobodan grad

Doktor Dragan Milić oglasio se odmah po objavljivanju prvih rezultata lokalnih izbora u Srbiji i saopštio je da je Niš slobodan grad. Milić je u fokus javnosti došao nakon što je sa timom niške kardiohirurgije besplatno radio vikendom i ukinuo liste čekanja. Sada tvrdi da nema saradnje sa Srpskom naprednom strankom, već da će praviti vlast u Nišu sa opozicijom.

“Nama je jedan jedini interes naš grad, i da ne bude zablude, pošto je toliko puta pričano da smo trojanski konj i nekakva podmetnuta kolona – neće biti nikakve saradnje sa SNS-om. Niš nije na prodaju i nikada neće biti na prodaju. Nema tih funkcija i nema tih para koje bi oprale ljagu kroz koju je Niš prošao poslednjih dvanaest godina”, izjavio je Milić objavljujući pobjedu u Nišu.

Dr Milić je poručio i da u Nišu nije pobijedila njihova grupa, već da su pobijedile sve Nišlije i Nišlijke jer su željeli slobodu.

On se zahvalio ostatku opozicije – grupi Biramo, Kreni-promeni, NADA i svim ostalim učesnicima izbornog procesa.

Ko je Dragan Milić?
U zvaničnoj biografiji navodi da je osnovnu i srednju školu završio u Prokuplju “kao učenik generacije”, a “Južne vesti” dodaju da je obrazovanje započeo u Engleskoj, u školi “Richard Lee”, gdje se školovao od 1969. do 1972. godine.

“Medicinski fakultet u Nišu diplomirao je sa prosečnom ocenom 9,91. Ima ukupno završene tri specijalizacije i to iz: opšte hirurgije, vaskularne hirurgije i kardiohirurgije i ima zvanja opšteg hirurga, vaskularnog hirurga i kardiohirurga. Opštu hirurgiju završio je u Nišu, a vaskularnu hirurgiju i kardiohirurgiju na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Magistrirao je 2001. godine, a doktorirao 2005. na Medicinskom fakultetu u Nišu”, ističe u biografiji, a prenosi Istinomer.

Navodi i da je u zvanje vanrednog profesora na Medicinskom fakultetu u Nišu izabran 2019.

“Prof. dr Dragan Milić nalazi se u radnom odnosu u KC Niš od 1998. godine. Od 2001. radi na odeljenju vaskularne hirurgije Klinike za opštu hirurgiju KC Niš u zvanju opšti hirurg. Nakon završetka subspecijalizacije iz vaskularne hirurgije raspoređen je na mesto lekara subspecijaliste vaskularne hirurgije u Klinici za opštu hirurgiju KC Niš. Nakon formiranja Klinike za vaskularnu hirurgiju biva postavljen na mesto načelnika odeljenja za flebologiju, a potom i na mesto pomoćnika direktora Klinike za vaskularnu hirurgiju KC Niš 2008. i 2010”, napominje u biografiji.

Dodaje se da je nakon otvaranja Klinike za kardiovaskularnu i transplantacionu hirurgiju KC Niš u novembru 2014. postavljen za njenog prvog direktora, a poslije restrukturiranja KC Niš i formiranja Klinike za kardiohirurgiju KC Niš, u julu 2017. postavljen za prvog direktora Klinike.

Dobitnik brojnih nagrada
Naglašava da je “imao mnogobrojna stručna i naučna usavršavanja u inostranstvu, i to u SAD i Engleskoj”.

“Član američkog udruženja hirurga – Fellow of American College of Surgeons (FACS), član International Advisory Board-a Internacionalne Unije flebologa, Član AVF – American Venous Forum, član SVS – Society for Vascular Surgery (SAD), član EVF – European Venous Forum, član ICC – International Compression Club, član EWMA – European Wound Management Association, član EACTS – European Association for Cardio Thoracic Surgery. Autor je i koautor u ukupno 78 naučnih radova. Prema bazi Google Skolar ima 1331 citat i h-index 20. Mentor je u izradi četiri doktorske disertacije i član komisije za odbranu doktorata kod još tri kandidata. Predsednik je Kluba srpsko-američkog prijateljstva od njegovog osnivanja 2014. godine i predsednik Društva srpsko-izraelskog prijateljstva od osnivanja 2021. godine”, piše u biografiji.

“Južne vesti” navode da je dobitnik januarske nagrade Grada Niša za 2011, kao član tima za uvođenje kardiohirurgije u tom gradu. Dobitnik je i nagrada “Zlatnik Medijane”, “Majstorsko pismo” i “Braća Karić”.

“Dobitnik je zahvalnice Grada Prokuplja za dostignuća u medicini za 2011, Svetosavske povelje Topličkog okruga za 2012, Ordena Svetog Save drugog reda Svetog sinoda Srpske pravoslavne crkve za 2015, Sretenjske zlatne medalje za 2017, za zasluge za narod u zdravstvu koju dodeljuje predsednik Srbije, kao i najvećeg priznanja Grada Prokuplja – Povelje Svetog Prokopija za 2019. Neke od njegovih inicijativa su da Niš dobije Opštu bolnicu i određene institute. Januara 2023. na Kardiohirurgiji sa svojim kolegama počeo je, bez odobrenja, ali i bez zabrane nadležnih, da obavlja operacije vikendima zarad smanjenja liste čekanja, koju su na kraju ukinuli. Kritike na račun toga stizale su od ministarke zdravlja Danice Grujičić, od Radeta Panića iz Sindikata lekara i farmaceuta Srbije i drugih. Građani uglavnom to smatraju podvigom i podržavaju ih”, objavile su ranije Južne vesti.

Očistio liste čekanja u Nišu
U martu 2024. formirao je Grupu građana koja će učestvovati na lokalnim izborima u Nišu.

U fokus javnosti došao je nakon što je sa timom niške kardiohirurgije besplatno radio vikendom, nakon čega su ukinute liste čekanja i svi pacijenti dobili neophodne operacije.

Nedavno mu je uručeno rješenje o prestanku radnog odnosa na Medicinskom fakultetu, poslije petogodišnjeg ugovora, jer kako je Milić rekao dekanka nije završila izborni proces za njegov izbor u zvanje redovnog profesora u skladu sa Zakonom.

Milić je tim povodom poručio da toga, neće odustati od izborne trke za bolji i pravedniji Niš, iako posljedice po Kliniku za kardiohirurgiju kojom rukovodi mogu biti krajnje ozbiljne.

“Kardiohirurzi, dr Saša Živić, dr Aleksandar Kamenov i dr Vladimir Stojiljković, kojima sam ja mentor za odbranu doktorske disertacije i koji se nalaze pred odbranom teze neće moći da doktoriraju. Klinika za kardiohirurgiju UKC Niš će izgubiti status klinike jer nema nastavnika kardiohirurgije u svojim redovima”, kaže dr Milić.

Nastavi čitati

Region

IZBORI SRBIJA: Na osnovu 90,2 % obrađenih glasova lista “Beograd sutra” osvojila 52,98%

Na osnovu 90,2 odsto obrađenih biračkih mjesta i 89,04 obrađenog biračkog tijela, na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda najviše glasova osvojila je lista “Beograd sutra” i to 52,98 odsto, odnosno 347.284 glasa, saopštila je danas Gradska izborna komisija (GIK).

Lista “I ja sam Beograd” osvojila je 17,48 odsto glasova (114.561), dok je treće mjesto zauzela lista “Biramo Beograd” sa 12,13 procenata (79.941).

Na četvrtom mjestu je lista “Mi snaga naroda” sa 8,18 odsto osvojenih glasova (53.607), a slijedi Ruska stranka sa 1,17 odsto i 7.656 osvojenih glasova.

Lista “Kad ako ne sad” osvojila je 1,15 odsto glasova (7.561), a “Mi-glas iz naroda” 0,94 odsto, odnosno 6.199 glasova.

“Rešenje za promenu” ima osvojenih 0,92 odsto glasova (6.033), a lista “1 od 5 miliona” 0,9 odsto ili 5.891 glas.

Slijede lista “Ćale ovo je za tebe” sa 0,76 odsto odnosno 5.000 glasova, lista “Ključ za pobedu” sa 0,58 odsto odnosno 3.790 glasova i “Unija Roma Srbije” sa 0,45 odsto odnosno 2.932 glasa.

Lista “Beograd naš grad” ima 0,32 odsto osvojenih glasova (2.115), a lista “Beograd je svet (a) 0,13 odsto odnosno 878 osvojenih glasova.

Izlaznost je bila 46,21 odsto, a ukupno je glasalo 655.480 birača.

U Srbiji su juče održani lokalni izbori, a pored izbora za odbornike Skupštine grada Beograda, izbori su održani u još 14 gradova i 74 opštine i gradske opštine.

Šapić: Potrebno je nastaviti dalje
Kandidat za gradonačelnika Beograda liste “Aleksandar Vučić – Beograd sutra”, saopštio je da je ova lista ostvarila pobjedu u Beogradu i dodao da je potrebno da se nastavi dalje sa radom, jer su naredne četiri godine ključne za razvoj grada.

Lista “Aleksandar Vučić – Beograd sutra” osvojila je u Beogradu 64 mandata, a Šapić je dodao da očekuje da će uskoro biti formirana Skupština grada Beograda, kako grad ne bi više bio u privremenom funkcionisanju.

“Na 81,5 odsto obrađenog uzorka, lista ‘Aleksandar Vučić – Beograd sutra’ 53 procenta – 64 mandata, ‘Kreni promeni’ 16,8 posto – 20 mandata, ‘Biramo Beograd’ 12,12 posto – 14 mandata, Nestorović 8,3 posto i 10 mandata i Ruska stranka dva mandata”, naveo je sinoć Šapić.

On je dodao da je na osnovu 85,71 obrađenog uzorka na opštini Vračar, Aleksandar Vučić – Vračar sutra 79,5 odsto, a koalicija Biramo Beograd, Bogdan Marinković 20 odsto.

I Vračar, na 80 odsto obrađenih, 39 odsto Aleksandar Vučić – Vračar sutra, 42 odsto Biramo Vračar, Miloš Pavlović.

“Ima dosta lista koje su sad prošle na Vračaru, Vračar Vračarcima, društvo za očuvanje Vračara, 4,76 odsto, Zeleni pokret Vračar za čistiji, zeleni i srećniji Vračar, 4,19 odsto. Narodna lista ključ za pobjedu Vračar 3,33 odsto, Saša Radulović 3,16. To su još dve koje imaju objektivne šanse da prođu. Tako da, kako mi se sad čini, na Vračaru postoji najveća verovatnoća da uđe šest lista, što mislim da nema skoro ni na jednoj opštini”, rekao je Šapić.

On je dodao da je na opštini Stari grad obrađen 71 procenat glasova.

” Aleksandar Vučić- Stari grad sutra 35,05 odsto, Čuvari Starog grada, Marko Bastać 17 odsto, Za Zeleni, Stari grad 3,16 odsto, Ključ za pobedu, Stari grad, Narodna 3,40 odsto”, rekao je Šapić.

Sopot je obrađen 85 odsto, a lista Aleksandar Vučić- Sopot sutra” osvojila je 68 odsto i Zajedno za naš Sopot 28,42 odsto.

Nastavi čitati

Aktuelno