Connect with us

Zdravlje

ŠTA JE “BOLEST SPAVANJA” i kako da znate da li bolujete od nje?

Evo kako da prepoznate simtpome “bolesti spavanja” i odmah reagujete!

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava ljude koji su nedavno putovali u Afriku na rizike uzrokovane stanjem poznatijim kao “bolest spavanja” koje nastaje ujedom zaražene muve “ce-ce”.

Drugačiji i stručniji naziv za “bolest spavanja” jeste afrička tripanosomijaza i predstavlja parazitsko oboljenje. Prenosi se na ljude ujedom ce-ce muva koje su parazite prenijele od zaraženih ljudi ili životinja. Inače, ove muve naseljavaju podsaharsku Afriku i samo određene vrste prenose bolest.

Najizloženiji su oni koje žive u ruralnim područjima i bave se poljoprivredom, ribolovom, stočarstvom ili lovom. Ono što je najgore, ne postoji vakcina ili lijek koji sprečavaju afričku tripanosomozu, već samo oni koji se koriste kada se organizam već zarazio.

Glavni simptomi ovog stanja jesu umor, povišena temperatura, glavobolje i bolovi u mišićima. Na mjestu ujeda muve se javlja bol i razvija se ranar. A ukoliko se ne tretira na vrijeme može da dovede i do smrtnog ishoda. Ukoliko ste boravili u inostranstvu, a primijetite neke od navedenih simptoma, odmah se obratite svom ljekaru. U zavisnosti koji parazit muca ce-ce nosi u sebi, postoje dvije vrste “bolesti spavanja”, napominje SZO.

Prva je Tryponosoma brucei gambiense koja je rasprostranjena u 24 zemlje zapadne i centralne Afrike. Trenutno čini 92 % prijavljenih slučajeva i uzorkuje hroničnu bolest. Osoba može biti zaražena mjesecima ili čak godinama bez većih znakova ili simptoma – a kada se pojave očigledni simptomi, često bolest napreduje sa već pogođenim centralnim nervnim sistemom.

Drugi oblik je Tryponosoma brucei rhodesiense, koji se nalazi u 13 zemalja istočne i južne Afrike, čini 8% prijavljenih slučajeva i izaziva akutnu bolest. Prvi simptomi se javljaju nekoliko nedjelja ili mjeseci nakon infekcije, a bolest se brzo razvija, često zahvatajući druge organe uključujući mozak.

Zdravlje

NAPICI KOJI VRAĆAJU ZDRAVLJE i podižu imunitet!

Zdrav životni stil, dovoljno kvalitetnog sna i pravilna ishrana su neophodni za snažan imunitet, ali i ispijanje korisnih napitka takođe može da pomogne.

Imunitet je osnovna linija odbrane našeg tijela protiv virusa, bakterija i drugih štetnih mikroorganizama. Njegova jačina zavisi od mnogih faktora, uključujući genetiku, način života, nivo stresa, fizičku aktivnost i, veoma važno, ishranu. Ono što unosimo u svoj organizam igra jako važnu ulogu, a među raznovrsnim namirnicama i pićima, neki napici se posebno ističu time što podržavaju i jačaju naš imunitet.

Zeleni čaj
Kako biste ojačali prirodnu odbranu vašeg tijela uživajte u zelenom čaju. Bogat je korisnim flavonoidima koji pružaju mnogobrojne prednosti po zdravlje, od smanjenja rizika od srčanih bolesti i određenih vrsta karcinoma do ublažavanja sistemskih upala.

Zeleni čaj jača imunitet kroz antioksidante koji pomažu u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa, bolesti i infekcija. Takođe je gotovo bez kalorija i ima dugu istoriju uživanja zbog brojnih blagodati.

Kefir
Kefir je fermentisani napitak nalik jogurtu napravljen od različitih vrsta mlijeka, kao što su kravlje, ovčije i kozje. Kao i jogurt, bogat je različitim korisnim probioticima koji pomažu u održavanju ravnoteže crijevne mikroflore.

Stručnjaci navode da kefir pruža antioksidativne, antimikrobne, antiinflamatorne i mnoge druge zdravstvene prednosti.

Čaj od đumbira s limunom
Čaj od đumbira s limunom je odličan izbor za jačanje imuniteta. Pravi se od svježe narendanog đumbira koji se preliva vrelom vodom, a čaju je kad se prohladi dodaje limun i med po ukusu. Napitak je bogat vitaminom C za koji se zna da pomaže u zaštiti ćelija od oksidativnog oštećenja. Vitamin C takođe ima antiinflamatorna svojstva i jača imunitet.

Đumbir posjeduje više od 100 bioaktivnih jedinjenja koja pomažu u suzbijanju mučnine, smanjuju rizik od određenih karcinoma, redukuju masnoće u krvi, upale i još mnogo toga.

Cijeđeni sok od narandže
Cijeđeni sok od narandže je dobar izbor kad ste prehlađeni, a postoje i naučni dokazi u prilog tome da sok od citrusa jača imuni sistem.

Vitamin C i folna kiselina u ovim sokovima štite mnoge vrste imunih ćelija, uključujući i prirodne ćelije ubice ili T-ćelije. Štaviše, bioaktivna jedinjenja u citrusima imaju antiinflamatorni efekat i obezbjeđuju više od 100 odsto dnevno preporučene doze vitamina C u samo jednoj čaši. Citrusi su takođe bogat izvor vitamina A.

Sok od paradajza
Kao i citrusi, paradajz obiluje vitaminom C, ali i likopenom, korisnim karotenoidom koji posjeduje mnoga svojstva važna za zdravlje, recimo pomaže u suzbijanju sistemske upale.

Čorba od paradajza često se savjetuje kada imate prehladu ili grip zbog vitamina C, a osvježavajući domaći sok obezbjeđuje slične količine vitamina. U jednoj čaši ima samo 41 kalorija i skoro 100 odsto vitamina C koji vam je potreban u toku dana, prenosi “Zdravlje.kurir.rs”.

Nastavi čitati

Zdravlje

MNOGI SU ALERGIČNI! Kako pravilno reagovati ukoliko vas ubode stršljen?

Stršljen je vrsta insekata iz roda osa. Po veličini je znatno veći od njih. Pojedine vrste narastu i do 5.5 cm u veličini.

Ukoliko se ne diraju i ne osjete ugroženima neće da napadaju. Kada su napadnute, nanose veoma bolan ubod svojom žaokom.

Njihova žaoka je takva da se vraća u tijelo i ne ostaje na mjestu ujeda, za razliku od ujeda ose ili pčele. Ovo stršljenu omogućava da preživi napad i izvrši više uboda u jednom napadu.

Posebno su opasni onda kada postoji opasnost po gnijezdo, kada mogu da luče feromone koji privlače sve stršljenove iz gnijezda u odbranu.

Otrov koji luče, i koji se ubacuje u organizam tokom uboda, može da dovede do pojave jakog bola i reakcije kože ali i cijelog organizma, pogotovo ako je više uboda.

Tegobe do kojih dolazi nakon uboda stršljena bismo podijelili na fizičke i psihičke.

Fizička reakcija na ujed stršljena zavisi od mesta ujeda.

Ujedi po ekstremitetima su bezopasniji od ujeda u predjelu glave i vrata. Posebno su opasni ujedi koji se jave u predjelu usne duplje.

Stršljeni imaju običaj da izdube voćku kojom se hrane. Ukoliko se ne obrati pažnja, ne vidi se stršljen koji se hrani i zagrize se voćka može da dođe do po život opasnog ujeda u predjelu usne duplje.

Ukoliko je uboda više za očekivati je da će tegobe i simptomi biti izraženiji. Ujed jednog stršljena je uglavnom bezopasan pogotovo ukoliko nemate ranije zabilježene alergijske reakcije.

Nakon ujeda može da se javi:

Crvenilo i otok na mjestu uboda. Ova reakcija može da se širi po koži i da zahvati i desetak centimetara. Sama po sebi i dalje ne predstavlja alergijsku reakciju već samu reakciju kože na toksin koji je ubodom unesen.

Bol na mjestu uboda je očekivana reakcija. Bol se kreće od blagog bola koji može da potraje i do nekoliko sati i izgubi se sam od sebe do jakog bola koji ponekad pacijenti opisuju „kao da ih je neko pesnicom udario na mjestu ujeda“.

Pečenje na mjestu ujeda može da bude posebno izraženo, najčešće se opisuje kao žarenje koje se, kako vrijeme prolazi pojačava,

Može da se javi malaksalost i vrtoglavica, što je često posledica straha od samog događaja,

Ukoliko dođe do prave alergijske reakcije, dolazi do pojave crvenila i koprivnjače koja se širi po cijelom tijelu, osjećaja gušenja, otoka grla vrata i na kraju gubitka svijesti. Srećom ove reakcije su rijetke.

Nastavi čitati

Zdravlje

NAJBOLJI NAČINI ZA ZAPOČETI DAN! Ledeno tuširanje, meditacija, doručak i vježbanje

Kako započeti dan često određuje kvalitetu cijelog dana. Uključivanje nekoliko jednostavnih, ali efikasnih jutarnjih rutina može značajno poboljšati vaše raspoloženje, energiju i produktivnost. Evo nekoliko prijedloga kako da započnete svoj dan na najbolji način.

Ledeno tuširanje

Iako možda zvuči neugodno, ledeno tuširanje ima brojne zdravstvene prednosti. Ledena voda može pomoći u buđenju tijela, poboljšanju cirkulacije i jačanju imuniteta. Takođe, istraživanja pokazuju da hladno tuširanje može smanjiti stres i poboljšati raspoloženje. Počnite s toplom vodom i polako smanjujte temperaturu kako biste se navikli na hladnoću. Nakon nekoliko dana, ledeno tuširanje postaće vam lakše i prijatnije.

Meditacija

Nakon osvježavajućeg tuširanja, izdvojite nekoliko minuta za meditaciju. Meditacija pomaže u smirivanju uma, poboljšanju fokusa i smanjenju stresa. Pronađite mirno mjesto, sjednite u udoban položaj i zatvorite oči. Fokusirajte se na disanje, pokušavajući da usmjerite pažnju na svaki udisaj i izdisaj. Početnici mogu početi s meditacijom od pet minuta, postepeno povećavajući trajanje kako postanu iskusniji.

Zdrav doručak

Nakon meditacije, vrijeme je za hranjiv doručak. Doručak je najvažniji obrok u danu jer vam pruža energiju potrebnu za početak dana. Odaberite hranu bogatu proteinima, vlaknima i zdravim mastima kako biste održali stabilan nivo energije. Neki od prijedloga uključuju zobene pahuljice s voćem i orasima, grčki jogurt s medom i sjemenkama ili omlet s povrćem.

Vježbanje

Nakon doručka, posvetite se tjelesnoj aktivnosti. Jutarnje vježbanje pomaže u poboljšanju cirkulacije, povećanju energije i podizanju raspoloženja. Ne morate provoditi sate u teretani; dovoljno je 20-30 minuta aktivnosti kao što su brzo hodanje, trčanje, joga ili osnovne vježbe snage. Vježbanje će vam pomoći da se osjećate budnije i spremnije za suočavanje s dnevnim obavezama.

Početak dana s ledenim tuširanjem, meditacijom, zdravim doručkom i vježbanjem može značajno poboljšati vaše fizičko i mentalno stanje. Ove jednostavne, ali efikasne rutine pomoći će vam da započnete dan puni energije i pozitivnog stava. Isprobajte ove prijedloge i pronađite kombinaciju koja vam najviše odgovara, te uživajte u blagodetima dobro započetog dana.

Banjaluka 24

Nastavi čitati

Aktuelno