Connect with us

Region

PONOVO INCIDENTI: Kosovska policija PRETUKLA dvojicu srpskih mladića u Gračanici

Pripadnici kosovske policije pretukli su sinoć srpske mladiće Andriju i Mihajla Micića u centru Gračanice naočigled mještana.

Jedan od mladića prebačen je u bolnicu u Gračanici, gdje mu je ukazana ljekarska pomoć, dok je drugi priveden u policijsku stanicu pa poslije ponoći pušten, javio je RTS.

Brutalna reakcija policajaca albanske nacionalnosti uslijedila je kada je jedan od braće upitao zbog čega im kaznu pišu na albanskom, a ne na srpskom jeziku.

Sinoć se iz protesta zbog brutalnosti albanskih policajaca, ispred stanice policije u Gračanici okupilo nekoliko desetina Srba, među kojima i predsjednik opštine Gračanica LJiljana Šubarić koja je rekla da su privedena dva srpska mladića stara 19 i 24 godine.

Ona je istakla da je prilikom privođenja nad mladićima primjenjena prekomjerna sila i da je jedan od njih povrijeđen.

“Nismo dobili izveštaj policije, lokalna policija nije dala nikakvo saopštenje, čeka se odgovor regionalne istražne policije koja je preuzela slučaj”, rekla je Šubarićeva.

Mladić priveden u policijsku stanicu u Gračanici pušten je odlukom tužioca i odveden u bolnicu na pregled.

Nakon puštanja privedenog mladića, razišli su se i okupljeni žitelji Gračanice.

(RTS)

Region

U SRBIJI NA SNAZI IZBORNA TIŠINA: Lokalni izbori u nedjelju

Izborna tišina uoči beogradskih i lokalnih izbora u Srbiji počela je u ponoć i trajaće do zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju, 2. juna, u 20 časova.

Tokom izborne tišine, 48 časova prije glasanja i na dan glasanja, zabranjeno je objavljivanje procjene rezultata izbora, javno predstavljanje kandidata i predizbornih programa i pozivanje birača da glasaju, odnosno da ne glasaju za određene liste – putem medija i na javnim skupovima.

Predsjednik Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala je krajem aprila izbore za 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave, a istog dana kada se održavaju i izbori za odbornike Skupštine grada Beograda, kao i za gradske opštine.

Prethodno je promijenjen Zakon o lokalnim izborima kao rezultat razgovora vlasti i opozicije da se beogradski i lokalni izbori , koji nisu održani u decembru, organizuju istog dana.

Izbori za odbornike skupština gradova održavaju se u Valjevu, Vršcu, Zrenjaninu, Jagodini, Kikindi, Nišu, Novom Sadu, Pančevu, Požarevcu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Užicu i Čačku.

Glasaće se i za 52 skupštine opština, i to Ada, Aleksinac, Alibunar, Apatin, Arilje, Bač, Bačka Palanka, Bačka Topola, Bački Petrovac, Bela Crkva, Beočin, Bečej, Boljevac, Bosilegrad, Bujanovac, Vrbas, Vrnjačka Banja, Gornji Milanovac, Žabalj, Žitište, Ivanjica, Inđija, Irig, Kanjiža, Kovačica, Kovin, Mali Iđoš, Nova Varoš.

Na izbore će i građani opština Nova Crnja, Novi Bečej, Novi Kneževac, Opovo, Odžaci, Pećinci, Plandište, Preševo, Raška, Ruma, Svilajnac, Svrljig, Senta, Sjenica, Srbobran, Sremski Karlovci, Stara Pazova, Surdulica, Temerin, Titel, Tutin, Čajetina, Čoka i Šid.

Predsjednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić raspisao je ranije izbore za odbornike u 17 gradskih opština – Čukarica, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad, Voždovac, Vračar, Zemun, Zvezdara, Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot, Surčin.

U Nišu će biti održani izbori za odbornike pet opština u tom gradu – Medijana, Palilula, Crveni krst, Pantelej i Niška banja, a u Požarevcu i za gradsku opštinu Kostolac.

(Srna)

Nastavi čitati

Region

POZNATI AMERIČKI EKONOMISTA “Cilj NATO agresije na Srbiju je bio STVARANJE BAZE NA KOSOVU”

Poznati američki ekonomista i profesor na Kolumbijskom univerzitetu Džefri Saks izjavio je da cilj NATO agresije na Jugoslaviju nije bilo nikakvo spasavanje “potlačenog” muslimanskog stanovništva, već je namjera bila da se rasparča Srbija kako bi se ostvarili ciljevi Amerike.

A ti ciljevi su, kaže, stvaranje tzv. Kosova gdje bi Amerika mogla da napravi najveću bazu u Jugoistočnoj Evropi.

– Bombardovali smo Beograd 78 dana. Apsolutno loš potez. Bombardovali smo jednu prijestonicu Evrope 78 dana – rekao je on američkom novinaru Takeru Karlsonu.

Na pitanje šta je bio cilj, Saks je odgovara:

– Cilj je bio da se razbije Srbija i da se kreira nova država, Kosovo, gdje imamo najveću vojnu bazu u Jugoistočnoj Evropi. Napravili smo bazu Bondstil tamo jer smo željeli bazu u Jugoistočnoj Evropi – rekao je Saks i dodao da Amerika tada nije voljela Srbiju i ironično poručio “mi smo supersila, radimo šta poželimo”.

Karlson se na to nadovezao pitanjem:

– Zar cilj nije bio da se spasi muslimansko stanovništvo?

Saks je na to dao jasan odgovor:

– Cilj je bio da se spasu američki industrijski vojni kompleksi.

Poznati voditelj je potom konstatovao da su njihove snage ubijale nevine građane i uništavale gradove.

– Znate, bilo je tužno. Ali mi radimo mnogo tužnih stvari i mnogo destruktivnih stvari, počinjemo mnogo ratova. Mi smo zemlja vječnog rata – rekao je opet na ironičan način.

Politika

Nastavi čitati

Region

EMOTIVAN NASTUP Muftije Jusufspahića! RASPLAKAO SE U EMISIJI “Srbi nisu genocidan narod”

Muftija beogradski Islamske zajednice Srbije Mustafa Jusufspahić gostovao je jutros u jutarnjem programu na K1 televiziji, i tom prilikom iznio svoj stav i viđenje o izglasanoj rezoluciji o Srebrenici.

Očiju punih suza on je istakao da je Srbija njegova zemlja, da je on Srbin muslimanske vjeroispovijesti, i da se Srbija i njen narod nikako ne mogu okarakterisati kao genocidni.

Tom prilikom otkrio je i da je njegova porodica nastradala u Srebrenici, ali i da su pojedinci ti koji žele da zavade narod, a kasnije da ubiraju plodove do kojih su došli bez i jednoj jedinog metka.

– Moja izjava je bila usmjerena ka miru, ka onome što nam Bog u Kuranu govori. Ja sam musliman koji je rođen u Srbiji, imam korijene i u Bosni i u islamskom svijetu razmišljao sam zašta treba čovjek da se uhvati u tim okolnostima, mi imamo pravila koja Bog daje, a to su: “Nećete ući u raj ako mi nećete vjerovati, a nećete vjerovati ako ne volite jedni druge”. Put ljubavi je put iskušenja, zemlja nije koncepirana da bude raj, jer mora da se odvoji crno od bijeloga. Pojedinci su imali namjere o ovome, a ne moja zemlja. Oni su željeli da nas iskoriste kao topovsko meso, ali mi nismo bića bez razuma i uma, a ne da se razumijemo u nekim političkim stvarima. Ova moja zemlja nije zemlja istrebljenja bilo kog naroda, dokaz sam ja, dokaz imamo i kod drugih ljudi. Ulice se zovu po raznim imenima koji su muslimanskog porijekla, to dokazuje da ovo ne može biti genocidan narod. U mojoj Srbiji, u mom Beogradu ima ljudi sa kojima se ja družim, ja nisam vidio ratnog zločinca – istakao je muftija beogradski.

Jusufspahić se osvrnuo i na to da je Srbija bila prva u Evropi koja je prihvatila islamsku vjeru, poslije mnogo godina koliko je bila pod Osmanskim carstvom.

Nastavi čitati

Aktuelno