Connect with us

Sport

ŠAPIĆ “OVO JE VAŽNO ISTORIJSKO MJESTO”! Bageri ruše terene u Beogradu koji su pripadali Đokoviću

Bageri ruše teniske terene na Dorćolu koji su donedavno pripadali najboljem srpskom teniseru Novaku Đokoviću.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić kaže da je ovo važno istorijsko mjesto i da su tereni na pola metra od Spomenika braniocima Beograda 1915.

Tvrdi da Republički zavod za zaštitu spomenika nikada nije dao dozvolu da tereni uđu tako duboko u ovaj prostor.

Mašine su jutros počele da ruše tri teniska terena u okviru Sportskog centra “Milan Gale Muškatirović”, kako bi na tom mjestu bio Spomen-park oslobodiocima Beograda iz 1915.

Teniski centar “Novak”, kojim je do prije dva i po mjeseca upravljala firma Novaka i Jelene Đoković, zajedno sa terenima, vraćen je Gradu 1. juna. Zbog zauzetog prostora, i bez rušenja ovih terena, do sada nije bilo moguće u potpunosti sprovesti projekat spomen-parka, rekao je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

“Već smo došli do toga da su nam teniski tereni došli na pola metra od spomenika. Ja kao neko ko se bavio sportom, dok nisam ušao u ovu oblast, ću uvek da podržavam sport, ali moramo da napravimo jasnu granicu između stvari preko kojih se ne ide. Ko god da se tada saglasio sa ovim, mislim da nije bio u pravu. Informacije koje imam jesu da Republički zavod za zaštitu spomenika nikada nije dao saglasnost da tereni uđu ovako duboko i zato ih mi sada uklanjamo”, naveo je Šapić, prenosi RTS.

Sportski kompleks “Milan Gale Muškatirović”, u sklopu kojeg je i teniski centar, ostaje na istom mjestu sa 14 ili 16 terena. Spomenik oslobodiocima je podignut još 1988. godine na osnovu idejnog rješenja vajara Nikole Milunovića.

“On je radeći na samom spomeniku predvideo u potpunosti kako treba da izgleda parterno uređenje, ali to se nikada nije desilo. Mi sada ispravljamo tu nepravdu koja se desila još 1988. kada je svečano otvoren spomenik. Sada ćemo uraditi apsolutno sve onako kako je autor predvideo”, ističe Olivera Vučković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada.

To nisu jedini radovi

Radove sprovodi Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda u saradnji sa gradskim “Zelenilom”. Prostor spomen-parka biće povezan sa linijskom parkom.

“U urbanističkom smislu konačno će ovo da postane jedan veliki prostor koji možete da sagledate sa obe strane, imaće smisla da neko zastane, sedne na klupe koje će ovde biti i da ima osećaj da dolazi na neki važan prostor”, naglašava Marko Stojčić, glavni gradski arhitekta.

To nisu jedini radovi. Duž reke biće skinut i dio ograde koji zauzima prostor biciklističke staze. Neiskorišćeni dio parcele sportskog kompleksa biće preuređen i već sljedećeg ljeta moći će da ga koriste građani koji idu na bazen. Pošto sportskim kompleksom od 1. juna ponovo upravlja Grad, njegov poslovni prostor biće dat na licitaciju.

Sport

NAJOPASNIJI ZATVORENICI iz Danske stižu na KOSOVO?

Vlada samoproglašenog Kosova usvojila je Nacrt zakona o ratifikaciji ugovora sa Danskom koji predviđa korištenje kazneno-popravne ustanove u Gnjilanu za izvršenje kazni danskih državljana a za što će Danska izdvojiti 200 miliona evra.

Prema Ugovoru, Danska neće slati na Kosovo zatvorenike osuđene za terorističke akte, ratne zločine i zatvorenike s dijagnosticiranim ozbiljnim mentalnim poremećajima koji zahtijevaju medicinsku skrb izvan zatvora, saopšteno je iz Vlade samoproglašenog Kosova, prenosi Fena.

Danska je ranije objavila da su njihovi zatvorski kapaciteti 100 odsto popunjeni, jer je broj zatvorenika porastao za gotovo 20 odsto od 2015. godine.

Nastavi čitati

Sport

DANAS FEŠTA U BANJALUCI: Borac igra za titulu

Fudbaleri Borca danas imaju priliku da osvoje šampionsku titulu u Wwin ligi Bosne i Hercegovine za sezonu 2023/24.

Kolo prije kraja sezone Banjalučani dočekuju Igman i u slučaju trijumfa doći će do treće titule u klupskoj istoriji. Velike su šanse da saznamo i drugog putnika u niži rang (prvi je Zvijezda 09), a to će po svemu sudeći biti Tuzla Siti.

Sve oči fudbalske javnosti u BiH biće uprte ka Gradskom stadionu u Banjaluci gdje se očekuje velika fešta oko 19 časova. Tada bi izabranici Vinka Marinovića trebali podići trofej Wwin lige BiH i time spustiti zavjesnu na istorijsku sezonu. Sve što je potrebno da trofej završi u rukama Banjalučana jeste da savladaju ekipu Igmana koja je osigurala opstanak u eliti. Dva kola prije kraja Borac ima pet bodova prednosti u odnosu na Zrinjski i jasno je da žele da tu prednost zadrže prije posljednjeg kola i izbjegnu bilo kakvu neizvjesnost.

U taboru Banjalučana se nadaju ispunjenim tribinama, a pripremili su i brojna iznenađenja na stadionu.

„Ova sezona je bila sa dosta izazova,sa dosta teških i izazovnih utakmica. Moji igrači znaju šta trebaju da urade i imam potpuno povjerenje u njih”, rekao je šef struke Borca Vinko Marinović.

Kapiten tima iz Banjaluke Srđan Grahovac rekao je da je hemija i atmosfera u svlačionici na visokom nivou te da je on izuzetno ponosan da bude kapiten ovakve grupe momaka.

”Čeka nas posljednja prepreka i šansa da sa nova tri boda pred svojom publikom ovjerimo titulu’. ‘Kada sam se vratio nisam očekivao da ćemo imati ovako dobru sezonu ne samo na terenu nego i van njega. Ekipa diše zajedno’, poručio je Grahovac’.

Borac u vitrinama za sada ima dvije šampionske titule. Prvu je osvojio u sezoni 2010/11, a drugu prije tri godine (2021). U slučaju današnjeg slavlja Borac će ponovo igrati kvalifikacije za Ligu šampiona. Ove sedmice ga očekuje još jedna velika utakmica. U Banjaluci će u četvrtak igrati revanš finala Kupa BiH protiv Zrinjskog, te će imati priliku da po prvi put u istoriji osvoji duplu krunu.

U ponedjeljak bi trebala biti riješena još jedna dilema, a to je ko će uz Zvijezdu 09 napustiti elitni rang. Sve su prilike da će to biti ekipa Tuzle Siti koja danas gostuje Zrinjskom. “Građani“ imaju pet bodova u odnosu na GOŠK koji je prvi iznad crte. Plasman u Evropu osim Borca i Zrinjskog ranije su osigirali Velež i Sarajevo.

Sve utakmice 32. kola se igraju danas sa početkom u 17 časova. Parovi 32. kola (17 sati): Borac – Igman, Sarajevo – Posušje, Sloga – Široki Brijeg, Zrinjski – Tuzla Siti, Zvijezda 09 – Željezničar, Velež – GOŠK.

Nastavi čitati

Sport

EVO KOLIKO SU LJUDI SPREMNI DA PLATE! Salveta sa Mesijevim potpisom prodata za 888 000 EVRA

Salveta na kojoj je Lionel Mesi 2000. godine potpisao da pristaje da dođe u Barselonu prodata je za 760.000 funti (oko 888.000 evra), objavila je britanska aukcijska kuća Bonhams.

Očekivalo se da će prodajna cena biti u rasponu od 300.000 do 500.000 funti. Internet aukcija trajala je od 8. do 17. maja.

„Salveta je promenila sudbinu i kluba i samog Mesija, koji je postao jedan od najvećih igrača svih vremena“, objavili su iz Bonhamsa.
Ovu uspomenu pažljivo je u sefu čuvao Horasio Gađioli, Mesijev advokat u to vreme. Salveta ne nosi samo Mesijev potpis, već i potpise Karlesa Reksača, tadašnjeg sportskog direktora Barselone, i Đozepa Marije Minguele, lovca na talente, koji je prepoznao Mesijev potencijal.

Salveta, koja je potpisana na ručku na Monžuiku sadrži pismenu obavezu Reksača.

„U Barseloni, 14. decembar 2000. godine Karles Reksač, sportski direktor Barselone pristaje, pod punom odgovornošću i bez obzira na bilo kakva suprotna mišljenja, da potpiše ugovor sa igračem Lionelom Messijem, pod uslovom da se pridržavamo dogovorenih iznosa“, napisano je na salveti.
Mesi, koji je od tada osvojio više velikih titula, uključujući Ligu šampiona i Svetsko prvenstvo, imao je samo 13 godina kada se pridružio Barseloninoj akademiji, u koju je došao iz argentinskog kluba Njuels Old Bojs.

Svetski prvak otišao je iz Barselone 2021. u Pari Sen Žermen, odakle je prošle godine prešao u Inter iz Majamija i sada je prva zvijezda MLS lige.

Nastavi čitati

Aktuelno