Connect with us

Društvo

POŽAR U ELEKTROKARINI POKAZAO koliko su nepouzdane PAPIRNE ARHIVE

Požar koji je nedavno izbio u zgradi banjalučke “Elektrokrajine” u kojem je stradao dio dokumentacije upalio je alarm u većini preduzeća i ustanova da preduzmu konkretne korake ka čuvanju važnih podataka u digitalnoj arhivi.
Pojedini već namjeravaju u planove za iduću godinu da uvrste poslove po pitanju skladištenja podatke u elektronsku formu, dok stručnjaci u ovoj oblasti smatraju i da bi izmjenama postojećih zakonskih rješenja trebalo dodatno podstaći i osigurati stvaranje digitalne arhive.

Direktor “Željeznica RS” Slađan Jović kaže da je trenutno sva dokumentacija skladištena u arhivu tog preduzeća.

“Slučaj koji se nedavno desio u zgradi “Elektrokrajine” definitivno je upalio alarm u svim preduzećima da idu ka stvaranju digitalne arhive. Već sada planiramo da iduće godine uradimo filmovanje, odnosno skeniranje kompletne dokumentacije i da ona time bude u elektronskoj formi. Moramo odgovornije pristupiti čuvanju dokumentacije”, rekao je “Glasu” Jović.

Istu poruku šalju i iz “Pošta Srpske” gdje navode da vode računa da sva dokumentacija preduzeća bude maksimalno obezbijeđena, ali da je nemoguće predvidjeti nemile događaje.

“Mi sada već preduzimamo konkretne korake ka stvaranju digitalne arhive. Jedan dio dokumentacije već smo skladištili u elektronsku formu. Prioritet nam je trenutno ona dokumentacija koja je najvažnija i nad kojom postoji obaveza čuvanja. Idemo ka stvaranju digitalne arhive koju planiramo čuvati na više lokacija”, kazao je “Glasu” direktor “Pošta” Miladin Radović.

U kompaniji “Infiniti ADS”, članici “Infiniti Internešnl Grupe”, koja je lider u digitalnom arhiviranju u BiH, navode da su požari koji su izbili lani u Investiciono razvojnoj banci RS, ali i nedavno u “Elektrokrajini” pokazali koliko je digitalna arhiva važna.

“Nakon tih požara nastale su i razne spekulacije zašto se to desilo, odnosno zašto preduzeća nisu preduzela mjere po pitanju zaštite dokumentacije. Kada bi sva dokumentacija bila u digitalnom obliku, te manipulacije bile bi eliminisane. Nesporna je prednost digitalne arhive i po pitanju dostupnosti podataka. Trenutno na tržištu je nedostatak arhivara, zbog čega preduzeća nemaju zaposlene koji posjeduju znanje za upravljanje arhivskom građom. Uvođenjem savremenog načina poslovanja izbjegli bi i taj problem”, rekao je “Glasu” direktor kompanije Željko Stojnić.

Naglasio je i da su zemlje Evropske unije u ovom domenu otišle daleko ispred domaćeg tržišta.

“To im je pored novih zakonskih rješenja nametnula i brzina pristupa informacijama. Čekati da vam nešto dođe poštom pa i faksom je prevaziđeno u današnje vrijeme. U uređenim sistemima papirna dokumentacija je skoro pa u potpunosti iščezla”, poručio je Stojnić.

Kada je riječ o okruženju, naglašava i da je Srbija 2021. godine donijela novi zakon koji se odnosi na arhivsku djelatnost, a kojim su pojačane kontrole, ali i predviđeno kažnjavanje stvaraoca arhivske građe.

Stojnić očekuje i da će naša zemlja ići u tom smjeru.

“Mi imamo zakon koji se odnosi na arhivsku djelatnost, a koji je donesen još 2008. godine. Međutim, on nije mnogo zaživio. Trebalo bi ga dopuniti i uskladiti jer je od njegovog usvajanja prošlo 15 godina. Privrednim društvima, odnosno stvaraocima dokumentacije, treba zadati veću obavezu po pitanju čuvanja i upravljanja arhivskom građom”, zaključio je Stojnić.

Dopis
U požaru koji se nedavno desio u “Elektrokrajini” uništena je arhiva i dokumentacija predmeta za koje su u toku parnični postupci pred sudovima. Riječ je o dokumentaciji “Elektroprivrede RS” koja je bila smještena u kancelarijama koje je zahvatila vatra. Zbog toga su iz ERS zatražili od sudova da prekinu parnične postupke pokrenute od strane Direkcije za snabdijevanje električnom energijom kupaca, kao tužioca, kao i da do daljeg obustave zakazivanje ročišta do uspostavljanja procesa rada u novim prostorijama.

Društvo

MANJAK LJEKARA U SRPSKOJ: Prijedorski dom zdravlja predlaže da se omogući zapošljavanje penzionera

Dom zdravlja Prijedor uputio je Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite i Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske prijedloge za prevazilaženje manjka ljekarskog kadra, kao privremenu mjeru do stabilizacije stanja u tom pogledu.

Ova ustanova suočava se s problemom nedovoljnog broja specijalista porodične medicine i hitne medicinske pomoći, navedeno je izvještaju o radu ove zdravstvene ustanove za 2023. godinu.

Direktor Doma zdravlja Prijedor Miloš Marjanović rekao je da prijedlozi podrazumijevaju izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti na način da se u izuzetnim slučajevima, kao što je nedostatak doktora u evidencijama Zavoda za zapošljavanje, omogući angažovanje penzionisanih ljekara.

Prema njegovim riječima, dodatni problem koji opterećuje rad ustanova primarnog nivoa jeste mogućnost da doktor medicine neposredno nakon završenog fakulteta i zaposlenja, i bez obzira na dužinu radnog staža, može da konkuriše za specijalizacije koje raspisuju ustanove bilo kojeg nivoa zdravstvene zaštite.

“Na ovaj način doktori medicine, najčešće nakon samo nekoliko mjeseci rada na primarnom nivou, napuštaju ustanovu i odlaze na specijalizaciju u ustanove sekundarnog i tercijarnog nivoa, pri čemu se ne dovodi u pitanje samo organizovanje rada u ustanovi – već se obesmišljava projekat porodične medicine jer između ponuđenih specijalizacija doktori uopšte ne razmišljaju o specijalizaciji iz porodične medicine”, istakao je Marjanović.

Nastavi čitati

Društvo

Ako vam let kasni ili je otkazan IMATE PRAVA NA ODŠTETU: Prevoznik mora da vam isplati i do 600 evra POD OVIM USLOVIMA

Ukoliko vam let kasni ili je isti otkazan imate pravo na određenu naknadu štete.

U slučaju da letovi duže vrijeme kasne, ne ostvare se ili je putniku uskraćeno ukrcavanje, putnici imaju pravu na jednu ili dvije vrste naknade: povraćaj novca i naknadu štete. Na sajtu Er Srbija oni mogu naći obavještenje kome treba da upute svoje reklamacije ako im se ova prava uskrate.

Ukidanje leta
Ukoliko je let za koji su potvrdili rezervaciju ukinut, putnicima će biti pružen izbor između nadoknade ili preusmjerenja. Nadoknada po punoj cijeni karte se dobija u roku od sedam dana. Moguća je i ako dio putovanja nije realizovan ili ako je dio putovanja realizovan, ali više ne služi svrsi putnikovog prvobitnog plana. Takođe je, kada je to relevantno, omogućen i povratni let.

“Preusmjerenje se vrši pod sličnim uslovima prevoza, do vaše konačne destinacije u što kraćem roku ili pod uporedivim uslovima prevoza, do vaše konačne destinacije kasnijeg datuma kad vama to odgovara, u zavisnosti od dostupnosti mjesta. U slučajevima kad mjesto, grad ili region ima više od jednog aerodroma i kompanija Er Srbija vam ponudi let do različitog aerodroma u odnosu na onaj iz vaše rezervacije, Er Srbija će pokriti troškove vašeg prevoza od tog drugog aerodroma ili do onog koji je naveden u vašoj rezervaciji, ili do druge destinacije u blizini, po dogovoru sa vama”, navodi se na sajtu.

Putnici će dobiti i besplatne prednosti, kao što su besplatni obroci i osveženje u skladu sa vremenom čekanja, dva besplatna telefonska poziva, teleksa ili poruke putem faksa ili mejla.

“U slučaju preusmjerenja, kad je razumno očekivano vrijeme polaska novog leta najmanje dan nakon planiranog polaska ukinutog leta, mi ćemo vam ponuditi besplatan hotelski smještaj u slučajevima kad je neophodan boravak tokom jedne ili više noći ili kad je potreban dodatan boravak u odnosu na namjeravani; besplatan prevoz od/do aerodroma do/od mesta smještaja”, tvrde.

Ukoliko im je let uskraćen, putnici imaju pravo na naknadu od 250 evra za letove do 1.500 km, 400 evra za letove od 1.500 do 3.500 km ili 600 evra za letove preko 3.500 km.

Međutim, ukoliko im Er Srbija ponudi preusmjeravanje putovanja do konačne destinacije putem alternativnog leta, ova nadoknada se može smanjiti za 50 odsto.

“Molimo vas da imate na umu da kompanija Er Srbija neće moći da plati navedenu nadoknadu na licu mjesta. Treba da pošaljete zahtjev za odštetu našem odeljenju Podrške putnicima. Odobrena nadoknada će vam biti isplaćena putem EMD vaučera (elektronskog dokumenta za razne svrhe) ili putem elektronskog bankovnog transfera, po vašem izboru”, objašnjavaju.

Kašnjenje leta
Kad ima razloga da kompanija očekuje da će vrijeme polaska biti kasnije od planiranog vremena polaska: za dva ili više sati (za letove do 1.500 km) za tri ili više sati (za letove između 1.500 km i 3.500 km) i za četiri ili više sati (za letove preko 3.500 km), putnici imaju pravo na sljedeće besplatne prednosti:

besplatne obroke i osvježenja u skladu sa vremenom čekanja,
dva besplatna telefonska poziva, teleksa ili poruke putem faksa ili mejla.
“Kad je razumno očekivano vrijeme polaska najmanje dan nakon vremena polaska koje je prethodno najavljeno, ponudićemo vam besplatan hotelski smještaj u slučajevima kad je neophodan boravak tokom jedne ili više noći kao i besplatan prevoz od/do aerodroma do/od mjesta smještaja”, navodi se na sajtu.

Ukoliko je let odložen najmanje pet sati, za sve letove putnici imaju pravo na nadoknadu u roku od sedam dana, pune cijene karte po ceni po kojoj je kupljena, za dio ili dijelove putovanja koji nisu realizovani, i za dio ili dijelove koji su već realizovani ukoliko let više ne služi svrsi u pogledu prvobitnog putnog plana putnika, zajedno sa, kad je to relevantno, povratnim letom do prve tačke polaska.

Uskraćeno ukrcavanje
Uskraćeno ukrcavanje znači da putnicima nije dozvoljeno da se ukrcaju na avion uprkos tome što su se propisno prijavili za let sa potvrđenom rezervacijom i u okviru roka za ček-in, osim ako im ukrcavanje nije dozvoljeno iz opravdanih razloga koji se tiču zdravlja, bezbjednosti, sigurnosti ili činjenice da ne poseduju odgovarajuću putnu ispravu.

Ukoliko im je let uskraćen, putnici imaju pravo na naknadu od 250 evra za letove do 1.500 km, 400 evra za letove od 1.500 do 3.500 km ili 600 evra za letove preko 3.500 km.

Međutim, ukoliko im Er Srbija ponudi preusmjeravanje putovanja do konačne destinacije putem alternativnog leta, ova nadoknada se može smanjiti za 50 odsto.

“Ukoliko iz nekog razloga niste dobili naknadu štete na koju imate pravo ili ste odbijeni sa leta na nekom od aerodroma u inostranstvu, potrebno je da pošaljete zahtjev za odštetu našem odjeljenju Podrške putnicima. U tom slučaju, odobrena nadoknada će vam biti isplaćena putem EMD vaučera (elektronskog dokumenta za kupovinu nove karte) ili putem elektronskog bankovnog transfera, po vašem izboru”, navodi se na sajtu Er Srbije.

Druga mogućnost je nadoknada u roku od sedam dana, pune cijene karte po cijeni po kojoj je kupljena, za dio ili dijelove putovanja koji nisu realizovani, i za deo ili delove koji su već realizovani, ukoliko let više ne služi svrsi u pogledu vašeg prvobitnog putnog plana, zajedno sa, kad je to relevantno, povratnim letom do prve tačke polaska, u najkraćem mogućem roku.

Treća opcija je preusmjeravanje
“U slučajevima kad mjesto, grad ili region ima više od jednog aerodroma i kompanija Er Srbija vam ponudi let do različitog aerodroma u odnosu na onaj iz vaše rezervacije, Er Srbija će pokriti troškove vašeg prevoza od tog drugog aerodroma ili do onog koji je naveden u vašoj rezervaciji, ili do druge destinacije u blizini, po dogovoru sa vama”, navode iz kompanije.

Iz Er Srbije tvrde da će putnicima u ovom slučaju pružiti i ibesplatne prednosti, koje se nude i u slučaju otkazanog leta.

U kojim slučajevima se naknada ne isplaćuje?
Naknada se ne isplaćuje u određenim slučajevima. To su:

ukoliko ste obavješteni o ukidanju leta najmanje dvije nedjelje pre planiranog vremena polaska ili
ukoliko ste obavješteni o ukidanju leta između dvije nedjelje i sedam dana pre planiranog vremena polaska i ponuđeno vam je preusmjerenje koje vam omogućava da poletite ne više od dva sata pre planiranog vremena polaska i stignete na konačnu destinaciju manje od četiri sata poslije planiranog vremena dolaska ili
ukoliko ste obavješteni o ukidanju leta manje od sedam dana pre planiranog vremena polaska i ponuđeno vam je preusmjerenje koje vam omogućava da poletite ne više od sat vremena pre planiranog vremena polaska i stignete na konačnu destinaciju manje od dva sata posle planiranog vremena dolaska ili
ukoliko Kompanija Er Srbija može dokazati da su ukidanje leta izazvale izuzetne okolnosti koje se nisu mogle izbeći čak i da su preduzete sve razumne mjere.
Kada možete ostvariti svoja prava?
Odredbe vezane za prava putnika će se primjenjivati ukoliko:

putujete sa aerodroma koji se nalazi na teritoriji zemlje koja je potpisnica „ECCA“ sporazuma i na koju se „ECCA“ sporazum primjenjuje ili sa aerodroma koji se nalazi u trećoj zemlji na aerodrom koji se nalazi u oblasti „ECCA“, pod uslovom da već niste dobili prednosti ili nadoknadu ili da vam već nije pružena pomoć u toj trećoj zemlji i ukoliko je operativni avio-prevoznik za taj let kompanija Er Srbija;
imate potvrđenu rezervaciju za let o kom je riječ;
ukoliko se pojavite na ček-inu (sem ako je let otkazan): kako predviđa i u vreme koje je unapred i u pisanom obliku (uključujući elektronskim sredstvima) navela kompanija Er Srbija, organizator putovanja ili ovlašćeni turistički agent, ili ako vrijeme nije navedeno, najmanje 45 minuta pre objavljenog vremena polaska;
ukoliko vas je kompanija Er Srbija ili organizator putovanja prebacio sa leta za koji ste imali rezervaciju na drugi let, bez obzira na razloge;
ukoliko vam je karta izdata u okviru programa lojalnosti “Air Serbia Etihad Guest” ili drugog komercijalnog programa kompanije Er Srbija ili organizatora putovanja.
Odredbe vezane za prava putnika se neće primjenjivati ukoliko putujete besplatno ili po sniženoj cijeni koja nije neposredno ili posredno dostupna javnosti.

“Kompanija Er Srbija će, kao operativni avio-prevoznik, obratiti naročitu pažnju na potrebe osoba sa smetnjama u kretanju i njihove pratnje, kao i na potrebe djece koja nemaju pratnju”, navodi se na sajtu.

Nastavi čitati

Društvo

SVIJET JE DOŽIVIO NAJTOPLIJI APRIL IKADA! Vremenski ekstremi se samo nižu

Svijet je upravo doživio najtopliji april ikada zabilježen.

Svijet je upravo doživio najtopliji april ikada zabilježen, produžavajući 11-mjesečni niz obaranja temperaturnih rekorda svakog mjeseca, izvijestila je služba EU za praćenje klimatskih promjena. Svaki mjesec od juna 2023. najtopliji je ikada izmjeren i zabilježen na planeti, prema mjesečnom pregledu Kopernikusove službe za klimatske promjene (C3S).

Uključujući april, prosječna globalna temperatura bila je najviša za 12-mjesečni period ikada, 1,61 stepen Celzijusa iznad prosječne temperature u predindustrijskom periodu od 1850. do 1900. godine. Neki od ekstrema, uključujući rekordne temperature površine mora nekoliko mjeseci zaredom, naveli su naučnike da istraže da li je ljudska aktivnost izazvala prekretnicu u klimatskom sistemu, ili smo svjedoci značajne promjene u klimatskom sistemu.

Emisije gasova staklene bašte iz sagorijevanja fosilnih goriva glavni su uzrok klimatskih promjena. Posljednjih mjeseci temperaturu je podigao i prirodni fenomen El Ninjo, koji zagrijava površinske vode u istočnom Tihom okeanu.

Vremenski ekstremi
Neki vremenski ekstremi zabilježeni su u aprilu, uključujući toplotni talas u Sahelu koji je mogući uzrok hiljada smrtnih slučajeva. Klimatologinja Hejli Fauler sa Univerziteta u Njukaslu rekla je da podaci pokazuju da je svijet opasno blizu kršenja cilja Pariskog sporazuma iz 2015. o zaustavljanju globalnog zagrijavanja na 1,5 stepena Celzijusa iznad predindustrijskog nivoa.

Njegovo mišljenje je da je svijet već izgubio tu bitku i da se sada mora što brže raditi na smanjenju emisije štetnih gasova kako bi rast globalne temperature bio ispod 2 stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijski period.

Nastavi čitati

Aktuelno