Connect with us

Svijet

POSAO VASPITAČA JE ZA MNOGE POSAO SNOVA! Njemačka ne može pronaći radnike bez obzira na platu od 3000 EVRA

Vrtići u Njemačkoj se već nekoliko godina susreću sa sve većim nedostatkom kvalifikovanih radnika iako je plata od preko 3.000 evra. Satnica od 21 evro često nije dovoljna kako bi zadržala radnike u ovom sektoru. Radnici su često iscrpljeni i pod pritiskom zbog čega često odlaze na bolovanje.
Sindikat Verdi je naveo kako u vrtićima nedostaje 172.782 kvalifikovanih radnika. Osim toga navode i kako nedostaje 383.600 mjesta u vrtićima za najmlađe. Preciznije, u zapadnoj Njemačkoj nedostaje 362.400 mjesta u vrtićima, a u istočnoj Njemačkoj i 21.200. Do ovih podataka je došla Fondacija Bertelsmann.
Kako navodi Sindikat, broj osoblja u svim vrtićima je sve manji.
Zaposleni u vrtićima češće obolijevaju, izostaju dugo s posla zbog pritiska ili potpuno napuštaju posao. Prema studiji koju je sproveo “DAK”, 97 % zaposlenih u vrtićima pogođeno je nedostatkom osoblja.
Ako izračunate prosječni prihod na punom radnom vremenu, dobijate bruto satnicu od oko 21 euro.

Prosječna primanja vaspitača s punim radnim vremenom u Njemačkoj iznose 3.401 evro bruto na mjesec, prenosi Fenix-Magazin.

Svijet

ZELENSKI PONOVO SMJENJUJE! Razriješio dužnosti komandanta specijalnih jedinica

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski smijenio je komandant specijalnih jedinica pukovnika Serhija Lupančuka i to je drugi oficir koji je smijenjen na toj funkciji u proteklih pola godine.

Umjesto pukovnika Lupančuka imenovan je general Aleksandar Trepak.

U objavi smjene oficira nije naveden razlog za ovaj potez.

Lanac komande u ukrajinskoj armiji izmijenjen je na više nivoa od februara kada je Zelenski zamijenio komandanta valerija Zalužnog i umjesto njega imenovao Aleksandra Sirskog.

Nastavi čitati

Svijet

POD POLICIJSKOM OPSADOM! Napeto pred drugo polufinale Evrovizije

U švedskom gradu Malme, gdje se održava ovogodišnja Pjesma Evrovizije, organizovan je protest protiv učešća izraelske predstavnice Eden Golan, a policija procjenjuje da se okupilo između 6.000 i 8.000 ljudi.

Okupljeni uzvikuju propalestinski moto ”Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna” i ”Izrael je teroristička država”, prenosi AP.

Lokalni mediji izvještavaju da se među okupljenima nalaze sve generacije, uključujući roditelje s djecom.

Demonstracije su planirane i u subotu za vrijeme finala.

Ranije danas, Izraelski javni emiter Kan, koji organizuje takmičenje Izraela na takmičenju Pjesma Evrovizije, saopštio je danas da je podnio žalbu Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU) i švedskom javnom emiteru (SVT) zbog uzvikivanja koje se juče čulo tokom probe izraelske predstavnice i propalestinskih poruka u prvom polufinalu u utorak.

Pored toga, posebna pažnja usmjerena je i na hotel u kom je smještena predstavnica Izraela. Ispred ovog objekta takođe je od njenog dolaska puno pripadnika policije i obezbjeđenja, kojih je toliko da ih je teško i izbrojati, a prisutan je i veliki broj onih u civilu. Koliko su pojačane mjere obezbeđenja, govori i činjenica da čak i prolaznike ispituju i postavljaju pitanja poput onih kojim povodom borave u Malmeu, kod koga i slično.

Prema riječima izvora Kurira s lica mjesta, učesnici i delegacije dobile su sugestije od organizatora da ne izlaze iz hotela, a posebno ne sa akreditacijama, kako ne bi skretali pažnju na sebe, jer od samog početka takmičenja vlada napetost i stižu prijetnje po njihovu bezbjednost.

Da je situacija vrlo nepredvidiva, svjedoči i činjenica da je Eden Golan na probi, dok je izvodila svoju numeru na velikoj evrovizijskoj sceni, doživjela neprijatnost. Kako je na probama bila prisutna i publika, jedan njen dio bio je nezadovoljan učešćem izraelske predstavnice.

Nastavi čitati

Svijet

STRAHOTA U BELGIJI! Deset maloljetnika silovalo djevojčicu

Jednu tinejdžerku je njen dečko odveo u šumu da bi je seksualno zlostavljali njegovi prijatelji u Belgiji koji su snimili napad svojim telefonima i podijelili slike na društvenim mrežama, prema izvještajima, u slučaju koji je šokirao zemlju.

U periodu od 2. do 6. aprila tokom uskršnjih praznika 14-godišnju djevojčicu zlostavljalo je u tri navrata deset maloljetnika, kažu tužioci.

Glavni osumnjičeni – djevojčin 14-godišnji dečko – navodno je odveo djevojčicu sa sobom u šumovito područje Kabuterbos u Zapadnoj Flandriji.

Mjesto je popularno među brdskim biciklistima i nalazi se u blizini autoputa.

Dok su bili tamo njen dečko ju je napao prije nego što je navodno dozvolio nekolicini drugih dječaka da je takođe seksualno napadnu, piše “Dejli mejl”, a prenosi Blic.

Snimali zločin mobilnim telefonom

Izvještaji kažu da je grupa snimila napad na svojim pametnim telefonima i postavila klipove na društvene mreže.

Tužioci su uhapsili deset osumnjičenih uzrasta između 11 i 16 godina – za koje su lokalni mediji rekli da su dječaci “imigrantskog porijekla” – i odveli ih na ispitivanje.

Od tada se pojavilo više detalja o osumnjičenima.

Pozivajući se na „dobro postavljene izvore“, belgijski medij Nieuvsblad opisao je dečka kao „ljubavnika“ koji je namjerno dozvolio prijateljima da zlostavljaju njegovu mladu partnerku.

Nastavi čitati

Aktuelno