Connect with us

Svijet

DOBIO POZIV OD BANKE, PA OSTAO BEZ 20 HILJADA DOLARA: Za sve je kriva vještačka inteligencija

Vještačka inteligencija je toliko uznapredovala te je jako teško prepoznati da li iza poziva stoji osoba ili glas mašine pod vođstvom manipulatora.

Uspješan poslovni čovjek i vlasnik građevinske kompanije u Kanadi sjedio je u restoranu u Beogradu kada ga je pozvala njegova bankarka. Sasvim uobičajeno, preko mobilnog broja koji je registrovan u njegovom telefonu, obavijestila ga je da je stigao zahtjev za plaćanje i da će mu stići kod koji bi trebalo da joj izdiktira kako bi transakcija mogla da se obavi. To je i učinio jer mu, kako kaže ništa nije bilo sumnjivo, do trenutka kada ga je „bankarka” upitala gdje se nalazi u ovom trenutku, tu je naslutio prevaru.

“Upalila mi se lampica, jer to pitanje nije imalo nikakve logike, niti smo ikada razgovarali na taj način. Odstupalo je od naše dotadašnje konverzacije. Odmah sam pozvao banku u Kanadi, gdje sam saznao da niko od njih nije kontaktirao sa mnom, ali su potvrdili da je novac skinut sa računa. Bilo je kasno za reakciju, već je na drugi račun bio prebačen dnevni limit od 10.000 dolara”, priča i dodaje da je tek tada shvatio da je žrtva prevare. Iako su svi računi blokirani i promijenjene šifre, račun je poslije dva dana ponovo hakovan za isti iznos.

Poslije svega, jasno je i njemu da je zloupotreba podataka uz pomoć vještačke inteligencije dovela do toga da neko prekopira glas njegove lične bankarske službenice, njen i njegov telefon, povjerljive podatke o limitu računa i izvede savršenu finansijsku malverzaciju. Audio i video prevare predstavljaju fascinantan razvoj tehnologije 21. vijeka i nevjerovatno su opasne jer izazivaju prijetnju podacima, novcu i poslovanju.

Vladimir Mićić, direktor Službe upravljanja rizicima bezbjednosti u banci, ističe da prevare koje se danas događaju mogu biti veoma sofisticirane i da ih je sve teže otkriti. Ovaj čovek bio je očigledno žrtva prevare jer je odavanjem koda koji je primio SMS porukom praktično predao potvrdu za plaćanje u tuđe ruke. “Kod za potvrdu plaćanja je namenjen da bude isključivo klijentov podatak i ničiji više. Podatke sa platne kartice i potvrdu plaćanja koja stiže nekim drugim kanalom, na primer SMS porukom, nipošto nije trebalo deliti sa drugima – što je savet i svim drugim građanima” – ističe sagovornik.

On dodaje da se, nažalostj srećemo i sa velikim procentom uspješnih prevara koje su vrlo jednostavne, a koje se mogu lako uočiti i sprečiti ukoliko samo malo povedemo računa i obratimo pažnju na detalje. Ipak, naglašava, u ovom slučaju riječ je o nečemu novom.

“Modernih platformi se ne treba plašiti, one donose mnogo toga dobrog, ali istovremeno otvaraju prostor za prevare koje katkad iznenade i nas koji se bavimo ovim poslom. Ono što treba da bude zaštita u takvim slučajevima jeste dobro uhodan proces komunikacije koji se odvija između banke i samog klijenta. Šta to zapravo znači? Praktično sve što odstupa od procesa koji nije uobičajen može da predstavlja prijetnju i obično tako i bude. I u ovom slučaju se desilo upravo to. Čovjek je dobio poziv koji nije dio komunikacije sa bankom kakvu inače ima i tim putem mu je usmeno zatražen kod za potvrdu plaćanja, a koji je nažalost usmeno predao nekom drugom”, kaže Mićić.

Zašto je taj kod važan?
“Upravo jer se do nekih drugih podataka mnogo lakše dolazi (npr. podaci sa kartice) i prevarantima nedostaje još taj poslednji korak kako bi sproveli prevaru do kraja. Taj podatak jedino mogu dobiti od nas, jer ga niko drugi ne posjeduje. Dakle, u ovom slučaju kod za potvrdu plaćanja je bio cilj prevaranata i korak koji im je nedostajao za uspješnu prevaru” – objašnjava naš sagovornik.

Na pitanje da li mu ipak djeluje nevjerovatno da je mašina uspjela potpuno da reprodukuje glas ili je to već sad postalo uobičajeno i suviše lako za vještačku inteligenciju, odgovara da danas više ništa nije nevjerovatno, a i činjenica je da nažalost postoje oni koji pokušavaju tu tehnologiju da iskoriste na negativan način.

“Nakon velikog broja montiranih videa koje smo već vidjeli na internetu, nismo više ni iznenađeni šta sve vještačka inteligencija može da napravi. Ono što iznenađuje jeste kako vrlo brzo i lako padamo na takve prevarne radnje. Sve češće o njima čujemo od ljudi u našem okruženju, na društvenim mrežama i u medijima. Savjet za zaštitu od prevara jeste da budemo jako pažljivi sa odavanjem ličnih podataka, od imejl-adrese, preko podataka iz dokumenata i kartice, i naravno sa mehanizmima dodatne zaštite kao što su jednokratni kodovi koji potvrđuju da baš mi izvršavamo neku transakciju” – kaže Mićić.

IT stručnjak Vojislav Rodić kaže za da se savremena tehnologija sve više koristi za ucjene, prevare i krađu identiteta. Ono što zabrinjava je, kaže, da praktično nema zaštićenih, bez obzira na to da li je riječ o velikoj ili maloj kompaniji. Svačiji glas se može kopirati, dovoljno je da ste samo jednom objavili snimak na sajtu svoje kompanije, javnu prezentaciju ili dali izjavu za medije.

Rodić podsjeća na slične slučajeve koji su se dogodili prethodnih godina.

“Jedan je bio 2020. godine u banci u Hongkongu, kada je menadžer banke dobio poziv od jednog od direktora sa zahtjevom za transfer 35 miliona dolara kako bi finansirao akviziciju. To nije bio glas direktora, a dok je banka otkrila grešku, novac je odavno nestao. Godinu dana ranije se slično dogodilo i u jednoj energetskoj kompaniji u Velikoj Britaniji, kada je za trenutak izgubljeno 243.000 dolara” – zaključuje Rodić.

Svijet

U TURSKOJ PROGLAŠENA TRODNEVNA ŽALOST zbog pogibije predsjednika Irana!

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan proglasio je trodnevnu žalost povodom pogibije predsjednika Irana Ebrahima Raisija, šefa iranske diplomatije Hoseina Amirabdolahijana i ostalih u helikopterskoj nesreći.

Erdogan je odluku objavio nakon sastanka Vlade, navodeći da “dijeli patnju bratskog iranskog naroda”.

Helikopter u kojem se nalazio Raisi srušio se juče u iranskoj pokrajini Istočni Azerbejdžan.

U nesreći je poginulo ukupno osmoro ljudi.

Nastavi čitati

Svijet

UZROK PADA KVAR: Helikopter u kojem je poginuo iranski predsjednik nije emitovao signal

Helikopter u kojem je bio predsjednik Irana Ebrahim Raisi srušio se zbog tehničkog kvara, javila je iranska novinska agencija Irna.

U izvještaju nije precizirano o kakvom se kvaru radi, prenio je TASS.

Turski ministar saobraćaja Abdulkadir Uraloglu rekao je danas da u helikopteru koji se srušio sa iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem nije bio uključen ili nije posjedovao signalni sistem.

Prema njegovim riječima, pošto se Iran nalazi unutar turske oblasti odgovornosti za reagovanje u hitnim slučajevima, vlasti su provjerile signal sa helikoptera neposredno nakon prijema vijesti o nesreći.

“Međutim, nažalost, najvjerovatnije je signalni sistem bio isključen ili helikopter nije posjedovao sličan, jer bi u suprotnom bio detektovan”, naglasio je Uraloluglu.

Helikopter u kojem se nalazio Raisi srušio se juče u iranskoj pokrajini Istočni Azerbejdžan. U helikopteru su bili članovi delegacije, uključujući ministra spoljnih poslova Irana Hoseina Amirabdolahijana.

U nesreći je poginulo ukupno osmoro ljudi.

Nastavi čitati

Svijet

IZRAELSKI LIDERI USTALI PROTIV NALOGA HAGA! “To je zločin istorijskih razmjera”

Izraelski lideri osudili su odluku Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da zatraži nalog za hapšenje premijera Benjamina Netanijahua i ministra odrbane Joava Galanta.

Izraelski ministar finansija Bezalel Smotič saopštio je da svi Izraelci treba da se osjećaju kao da je protiv njih izdat nalog za hapšenje i pozvao prijateljski nastrojene zemlje da preduzmu akcije za raspuštanje MKS-a.

On je odluku MKS-a nazvao ”predstavom licemjerja i mržnje prema Jevrejima” koje, kako tvrdi, podsjeća na nacističku propagandu.
Opozicioni lider Jair Lapid okarakterisao je saopštenje MKS-a kao ”katastrofu” i poručio da se nada da će Kongres SAD intervenisati po ovom pitanju.

Ministar Beni Ganc osudio je odluku MKS-a, nazvavši je “zločinom istorijskih razmjera”, prenosi Tanjug pisanje Rojtersa.

”Porediti odlučnost lidera demokratske države da se brane od terora krvožedne terorističke organizacije (Hamasa) je duboko narušavanje pravde i očigledan moralni bankrot”, poručio je Ganc.
MKS je ranije danas zatražio je nalog za hapšenje Benjamina Netanijahua i Joava Galanta zbog navodnih ratnih zločina, kao i za hapšenje lidera Hamasa.

Glavni tužilac MKS Karim Kan je rekao da su protiv Netanijahua i Galanta podnete optužnice zbog ”izazivanja istrebljenja, izazivanje gladi kao metoda rata, uključujući uskraćivanje humanitarne pomoći i namerno ciljanje civila u sukobu”.

Lideri Hamasa, Jahja Sinvar, Mohamed Deif i Ismail Hanije se terete za istrebljenje, ubistvo, uzimanje talaca, silovanje i seksualne napade.

Nastavi čitati

Aktuelno