Connect with us

Svijet

EVROPSKA METROPOLA! Broj stanovnika Barselone premašio 1,7 miliona

Stanovništvo Barselone premašilo je 1,7 miliona prvi put od 1990. godine, pokazuju najnoviji podaci koje je objavila gradska služba za statistiku.

Kako je saopšteno, grad je 1. avgusta 2023. imao 1.701.891 stanovnika, a broj stanovnika katalonske prijestolnice je porastao između januara i jula za više od 40.000 novih stanovnika.

Skoro polovina novih žitelja su starosti između 25 i 39 godina, a oko 85 odsto novih stanovnika su stranci koji po prvi put čine više od četvrtine stanovništva Barselone, prenose Katalonske novosti.

Stanovništvo Barselone dostiglo je vrhunac od 1.906.998 1979. godine, prije nego što je palo u naredne dvije decenije na ispod 1,5 miliona.

Posljednja godina u kojoj je broj stanovnika premašio 1,7 miliona bila je 1990, prema podacima Odeljenja za statistiku gradskog vijeća. Starosna grupa od 25-39 godina zabilježila je najveći porast u prvih sedam mjeseci 2023. godine.

Broj stanovnika koji nisu državljani EU porastao je za 28.368 između januara i avgusta 2023. godine, dok su stanovnici zemalja EU (bez Španije) porasli za 6.760. Broj stranaca sada iznosi 427.119 odnosno 25,1 odsto ukupnog broja, po prvi put premašujući četvrtinu stanovništva grada.

Nakon Španaca, u Barseloni su najviše zastupljeni Italijani (49.371 stanovnik), a slijede Kolumbijci, Pakistanci, Kinezi, Peruanci i Francuzi.

Broj Ukrajinaca u Kataloniji se skoro udvostručio od ruske invazije, sa nešto manje od 5.000 na početku 2022. na 9.510 u avgustu 2023. Broj Rusa je porastao sa 7.554 u martu 2022. na 11.411 u avgustu 2023. godine. Najčešća zemlja porijekla nakon Španije je Argentina, gdje je rođeno 45.568 stanovnika Barselone, a slijede Kolumbija, Peru, Venecuela i Pakistan.

Prema podacima gradskog popisa stanovništva od 1. januara 2023. godine, više od polovine stanovnika Barselone starosti između 25 i 39 godina rođeno je van Španije – oko 57 odsto.

Svijet

POBJEDNIK EVROVIZIJE pozvao Švajcarsku da UVEDE TREĆI POL u zvanična dokumenta

Pobjednik Pjesme Evrovizije Nemo Metler, koji se izjašnjava kao nebinarna osoba, pozvalo je vladu Švajcarske da prepozna treći pol u zvaničnim dokumentima.

Metler je napomenuo da je “apsolutno neprihvatljivo” što takva mogućnost već ne postoji u Švajcarskoj, prenosi Gardijan.

-I mi moramo da budemo predstavljeni u politici. Veoma je važno da se ljudi osjećaju viđeno – reklo je Metler koji je, upitan posle pobjede s kim bi prvo želio da razgovara, bez razmišljanja naveo švajcarskog ministra pravde Beata Jansa.

Ministar je u srijedu, prema riječima njegovog portparola, poslao Metleru SMS poruku u kojoj mu je čestitao pobjedu na Evroviziji i pozvao ga da se sastanu.

Vlada Švajcarske je prije 18 meseci odbila upravo taj prijedlog, navodeći da je model dva pola “snažno usidren” u švajcarskom društvu.

Nastavi čitati

Svijet

ZELENSKI PRVI PUT JAVNO REKAO “Moguć gubitak Harkova”

Ukrajina bi mogla da izgubi Harkov ukoliko ne dobije dva raketna sistema protivvazdušne odbrane “patriota”, izjavio je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski.

– Potrebna su nam dva sistema `patriota`. Situacija je veoma ozbiljna. Ne možemo priuštiti gubitak Harkova – rekao je Zelenski u intervjuu za Ej-Bi-Si.
Zelenski je tokom sastanka sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom u utorak, 14. maja, zatražio još dva sistema “patriota” za odbranu Harkova, ali Blinken nije dao konkretan odgovor, podsjeća TASS.

Ukrajinski zvaničnici ranije su priznali da je situacija oko Harkova ozbiljna, ali su tvrdili da nema prijetnje od predaje grada.

Nastavi čitati

Svijet

PUTIN U POSJETI KINI: Počeli pregovori sa Si Đinpingom

Ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik Kine Si Đinping započeli su danas u Pekingu pregovore u ograničenom formatu, prenosi agencija RIA Novosti.

Saopšteno je da tokom pregovora ruski predsjednik, koji je doputovao u dvodnevnu zvaničnu posetu Pekingu, namerava da sa Si Đinpingom detaljno razgovara o cijelom spektru bilateralnih odnosa i perspektivama za njihov razvoj, kao i o međunarodnim i regionalnim problemima, uključujući situaciju oko Ukrajine, Bliskog istoka i Azijskog regiona.

Pregovori na visokom nivou će se nastaviti u proširenom formatu uz učešće delegacija, a na osnovu njihovih rezultata, strane će potpisati zajedničke dokumente.

Putin i Si Đinping takođe planiraju da usvoje izjavu o produbljivanju odnosa sveobuhvatnog partnerstva i strateške interakcije.

Kasnije će se komunikacija između lidera nastaviti u neformalnom okruženju, navodi ruska agencija.

Očekuje se da će Putin i Si imati razgovore u četiri oka, uz čaj i šetnju parkom u blizini palate.

Zatim, tokom neformalne večere, pregovori će se odvijati u užem formatu, a liderima će se pridružiti i neki članovi delegacija.

Nastavi čitati

Aktuelno