Connect with us

Politika

ZORA VIDOVIĆ NA SUDU ZBOG LONDONSKIH OBVEZNICA “Ne znam. Ne poznajem proceduru”

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović priznala je juče u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci da se sastajala i komunicirala sa Dušanom Mađidom Pajićem, direktorom firme “Synergy Wealth Management” iz Švajcarske u vezi sa emisijom obveznica na međunarodnom tržištu, ali tvrdi da su ti sastanci bili neformalni i da Pajiću niko nije dao mandat da se u ime Srpske pojavljuje pred kreditorima.

Pajić je tužio Republiku Srpsku i traži tri miliona maraka posredničke naknade za uspješno okončanu emisiju obveznica iz aprila 2021. godine kada se Vlada RS na berzi u Londonu zadužila za 300 miliona evra.

U Vladi ne spore da su bili u kontaktu sa njim, ali ne po pitanju ovog zaduženja, već po ranije planiranoj emisiji obveznica za zatvaranje dugova u zdravstvu od koje se odustalo nakon što je svijetom zavladala pandemija virusa korona, zbog čega mu ne priznaju bilo kakve zasluge za emisiju londonskih obveznica.

Svjedočeći na sudu, Vidovićeva je kazala da je Pajića upoznala 2019. godine kada je došao u njeno ministarstvo nudeći svoje usluge, što, kako je dodala, nije neuobičajeno s obzirom na otvorenost ministarstva.

Rekla je da je se na sastanku u oktobru te godine on ponudio da traži potencijalne klijente, ali da nikakvog zvaničnog angažovanja nije bilo jer je sve još bilo samo u fazi ideje.

„On je rekao da bi mogao istraživati tržište vezano za izlazak Republike Srpske, ali nikakvo ovlaštenje nije imao jer u to vrijeme Vlada nije imala odluku o izlasku na međunarodno tržište“, izjavila je ona.

Iako nije imao mandat, Pajić je nakon tog sastanka dobio email sa domenom Vlade Republike Srpske preko kojeg je bio u korespodenciji sa potencijalnim klijentima, ali i službenicima Vlade koje je redovno obavještavao o svojim aktivnostima.

Ministarka je tvrdila da ne zna ko mu je tu adresu napravio, ni po čijem nalogu.

„Ne znam. Ne poznajem proceduru“, kratko je kazala.

Posvjedočila je da joj je Pajić na e – mail više puta tokom 2019. i 2020. godine slao dokument pod nazivom „Savjetodavni mandat za globalni pristup tržištima kapitala“ gdje je predstavio usluge koje će obaviti za potrebe njenog ministarstva i zatražio naknadu za svoje usluge, ali da nikad nije potpisan.

Njih dvoje sreli su se ponovo na sastanku u maju 2020. godine kada su u Banjaluku došli predstavnici nekoliko banaka koje su prezentovale svoje ponude vezano za plasman obveznica.

Vidovićeva nije znala da objasni u kom svojstvu je Pajić bio prisutan na sastanku i zašto je njegovo prisustvo tolerisano kada ga niko nije angažovao po pitanju potencijalne emisije.

Prema njenoj tvrdnji, sastanak u Banjaluci nije imao nikakav uticaj na emisiju obveznica koja će se kasnije realizovati na berzi u Londonu jer je donesena nova odluka Vlade o zaduženju sa potpuno drugom namjenom utroška sredstava.

„Plan je bio da se novac iskoristi za pokriće deficita nastalog zbog korone i za kompenzacioni fond iz kojeg se pomagalo stanovništvu i privredi. U toj emisiji nismo imali posrednika“, zaključila je Vidović.

Stevanović spojio Pajića sa Vladom RS
Na sudu je svjedočio i advokat Miloš Stevanović koji je spojio Pajića sa ministrima u Vladi Republike Srpske i učestvovao na nekoliko sastanaka na kojima se razgovaralo o potencijalnom zaduženju.

Govoreći o svojoj ulozi, rekao je da je njegovo prisustvo bilo poslovno orjentisano i da je na njima tražio poslovnu priliku da zaradi dajući pravne savjete bankama koje bi investirale, a koje bi ga kasnije platile.

Ispričao je da je sa Pajićem 2019. godine u Londonu bio na više sastanaka sa predstavnicima banaka koje su bile potencijalni investitori za emisiju obveznica, ali se nije mogao izjasniti u čije ime je Pajić tu bio.

Kazao je da je Pajić iskusan bankar koji je bio u stalnoj komunikaciji sa bankama i da ima dobru reputaciju i status kod istih, ali i da se ne sjeća da je imao ovlaštenja da nastupa u ime Republike Srpske.

„Bilo je razgovora da se on plati ako se emisija uspješno realizuje, govorilo se oko 1,5 miliona evra. Međutim realizacije nije bilo jer je došlo do pandemije virusa korona, rekao je Stevanović.

Rekao je i da ga je Pajić nazvao nakon što je okončana emisija obveznica na Londonskoj berzi gdje mu je rekao da je upravo zbog njegovog angažmana i došlo do njene realizacije.

Pajić je inače na svjedočenju prošle godine rekao da nije vjerovao da će ostati neisplaćen te da nikada nije imao slično iskustvo, kao i da je u ovom poslu izgubio dvije godine života i poslovnu reputaciju, a da za to nije dobio ništa. Izjavio je da ugovor o posredovanju nikada nije potpisan, ali da nije sumnjao da bi mogao ostati „kratkih rukava jer mu je ministarka finansija Zora Vidović rekla da o tome ne treba da brine.

Kako je nastao spor možete čitati u tekstu “Vlada RS prevarila konsultanta za obveznice na Londonskoj berzi”.

CAPITAL je objavio i prepisku Pajića sa službenicima i ministrima a nju možete pročitati OVDJE.

CAPITAL

Politika

VULIN BEZ DLAKE NA JEZIKU “EU bi protestvovala zbog DISKRIMINACIJE PASA, ali ne i Srba”

 Evropska unija bi uložila protest zbog diskriminacije pasa da su na koalicionom sporazumu HDZ-a i Domovinskog pokreta napisali “zabranjeno za Srbe i pse”, ocijenio je potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin povodom zahtjeva Domovinskog pokreta da Srbi nipošto ne smiju da uđu u novu Vladu Hrvatske sa čim se lider HDZ-a Andrej Plenković saglasio.

Vulin je naveo da je ključni uslov Domovinskog pokreta za formiranje Vlade Hrvatske “da Srbi ne budu dio većine”, te ukazao da se HDž lako složio sa tim zahtjevom, zadovoljan što se od njega ne traži ništa suprotno politici nasljednika Nezavisne Države Hrvatske /NDH/.

“Ne znam da li veći prezir zaslužuje vlada u kojoj je mržnja prema Srbima politički korektan uslov ili EU koja nema nijednu primedbu na tako formiranu vladu”, dodao je Vulin.

On smatra da je etnički čista Hrvatska i etnički čista njena vlada, hrvatska osveta potomcima srpskih antifašističkih ustanika za Dan pobjede, saopšteno je iz kabineta potpredsjednika Vlade Srbije.

Nastavi čitati

Politika

DODIK O DUŠKI JURIŠIĆ “Ona nije ta koja treba da se bavi javnim emiterima”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Duška Jurišić poziva na odgovornost SNSD, HDZ i “trojku” u vezi sa javnim emiterima, iako ona nije ta koja treba da se bavi time.

“Čujem da ona Duška Jurišić nešto poziva na odgovornost SNSD, HDZ i `trojku` u vezi sa javnim emiterima, iako nije ona ta koja treba da se bavi time. A, kad se već miješa u to, bilo bi joj pametnije da pozove svog tatu, pa da on pokuša da riješi taj problem”, naveo je Dodik na platformi “Iks”.

Jurišićeva je danas, govoreći o javnom servisu, “pozvala na odgovornost SNSD i HDZ, i stranke `trojke`”, ističući da prikupljanje RTV takse mora biti na nivou BiH, te se taksa iz Republike Srpske, kako kaže, mora uplaćivati na jedinstven račun.

Nastavi čitati

Politika

BORENOVIĆ “Vlast se pogubila, NEMAJU NIKAKVU VIZIJU ni strategiju”

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović mišljenja je da se vladajuća koalicija iz Republike Srpske, ali i iz BiH, odnosno onaj dio koji dolazi iz SNSD-a potpuno pogubio.”Nemaju nikakvu viziju, strategiju. Očigledno sve krupne teme koriste isključivo u dnevnoplitičke svrhe, za stvaranje kratkoročnih tenzija, utvrđivanje svojih pozicija i pokušaj da se kroz tu politiku konflikta, dovođenja teških tema u javni diskurs naprave zloupotrebe čitavog procesa koji treba vratiti u normalne, demokratske zakonske okvire, umjesto da se energija ulaže u to da imamo što više fer i poštene izbore”, kaže Borenović za Raport.

Predsjednika PDP-a Raport je zatekao u Skoplju, gdje je posmatrao izborni proces u ovoj zemlji.

“Oni su svjetlosnu godinu ispred nas. Unaprijedili su izborni proces, uveli nove tehnologije, izbalansirali mjesto u biračkim odborima, opozicija kontrolira vlast i obrnuto, imaju i administraciju koja dobro radi svoj posao, savršen izborni proces zemlje koja je tu pored nas i kako je moguće da takvo nešto može uspostaviti Sjeverna Makedonija, a ne može BiH”, pita Borenović.

Mišljenja je da imamo ogroman problem s vladajućim političkim elitama koje godinama koče uspostavljanje efikasnog, transparentnog, zakonitog, demokratskog i tehnološki unaprijeđenog izbornog procesa.

“Zato sve ovo imamo, turbulenciju, mrcvarenje, kreiranje tenzija i ovakve odgovore koji su ponekad dvosmisleni jer ne pokazuju ništa. Do prije neki dan imali smo podignutu ljestvicu do usijanja, a sada se navodi neka vrsta poruka koje ukazuju na to da nemaju drugi izbor nego da postoje samo jedni raspisani izbori od Centralne izborne komisije i da taj Izborni zakon Republike Srpske niti je stupio na snagu, niti ga je moguće provesti do oktobra”, kazao je Borenović.

Dodaje da Izborni zakon Republike Srpske više niko ne pominje, ni Dodik, ni ljudi iz vladajuće koalicije.

“Bježe od tih tema. Zaustavili su u Domu naroda izmjene zakona i uvođenje tehničkih izmjena. Do prije nekoliko sedmica pravili su ogromnu temu, usvajali Izborni zakon Republike Srpske. Mi smo govorili da je nemoguće provesti na način na koji su predvidjeli, iako je to bilo svima jasno”, kazao je Borenović.

(BN)

Nastavi čitati

Aktuelno