Connect with us

Region

“NEMAMO NI ZA HRANU” Drama pred bankom u Kosovskoj Mitrovici: Penzioneri TRAŽE zaustavljanje Kurtijevog terora

Ispred filijale Banka “Poštanska štedionica” u Kosovskoj Mitrovici okupili su se penzioneri kako bi saznali nešto više o mogućnostima podizanja penzija, jer neki nisu podigli primanja iz prethodnog mjeseca.

Ogorčeni odlukom Prištine uputili su apel međunarodnoj zajednici da se odluka o zabrani dinara na Kosovu zaustavi.

-Okupili smo se zato što nam je uskraćen naš zarađeni dinar, došlo je do toga da penzioner nema ni za lijekove, a kamo li za životne namirnice. Okupili smo se i da uputimo apel međunarodnoj zajednici i svim ljudima dobre volje da stanu na kraj ovome teroru i ovome bezobrazluku, Kurtija i one neovlašćene vlade – kaže za TV Most Jovanka Lečić.

Ističe da ovo nije samo stav penzionera nego je i stav zdravstvenih radnika, svih koji su 60 godina liječili jednako Srbe, Rome, Albance i sve ljude dobre volje koji su na Kosovu.

– Mi smo ovdje na našoj srpskoj zemlji gde ima mesta za sve ljude dobre volje, kao što je bilo do sada da bude tako i od sada – ističe ona.

Predstavnik penzionera Ilija Prelević naglašava da je došao krajnji trenutak, krajnja opomena vladi Prištine da moraju da riješe problem.

-Kurti, Osmani i ostali moraju da reše problem u toku sljedeće nedelje. Mnogi penzioneri nisu primili penziju ni prošlog mjeseca. Nepokretni penzioneri, korisnici tuđe nege, invalidni penzioneri i defektna lica su najviše ugrožena – kaže Prelević.

Ogorčeni odlukom Prištine još jednom su uputili apel međunarodnoj zajednici da se odluka Prištine zaustavi, prenosi Blic.

Region

OTKAZALE KOČNICE – IZBJEGNUTA TRAGEDIJA: Autobus pun đaka se zapalio pa sletio sa puta

Autobus koji je prevozio školarce zapalio se jutros na putu iz Sinja prema Zagrebu, u mjestu Bajagić.

Djeca su na vrijeme napustila vozilo i požar koji je izbio na predjelu motora je ugašen, objavila je policija.

Denis Bobeta, zamjenik gradonačelnika Sinja, komentarisao je slučaj.

“Na svu sreću, izbjegnuta je veća tragedija, autobus je prevozio djecu. Vidjeli ste da se na toj uzbrdici autobus zapalio. Prilikom gašenja čak su otkazale kočnice, sletio je sa strane. Nije to problem samo sada, problem je dugogodišnji, roditelji su u strahu”, rekao je on.

“Previše su stari, djeca se voze u busevima od 20 – 30 godina. Onaj ko im daje linije trebaju uvesti da autobusi ne smiju biti stari od pet ili sedam godina. To bi bilo optimalno”, rekao je Bobeta.

“Vozač je bio priseban. Zaustavio je bus i pustio djecu van. Počeo je gasiti, onda su popustile kočnice, vjerojatno je nešto pregorjelo”, dodao je on.

Nastavi čitati

Region

Srbija u Njujorku nije dozvolila da se STIGMATIZUJE SRPSKI NAROD

Predsjednik Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da će joj biti izuzetno teško da sarađuje sa zemljama koje su bile sponzori i kosponzori rezolucije o Srebrenici, koja je usvojena u Generalnoj skupštini UN.

“Osećaću se mnogo bliža zemljama koje su glasale protiv ili su bile uzdržane, ili napustile salu. Nastavićemo da radimo sa našim partnerima. EU je u našem interesu, ali ću u svakom trenutku biti uz zemlje koje su bile uz nas”, rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da Srbija u Njujorku nije dozvolila da se stigmatizuje srpski narod, te da je pokazala kako se bori za svoje interese, svijet i za međunarodno pravo.

Brnabićeva je rekla da se rezultat glasanja poklapa sa diplomatskim aktivnostima Srbije, te da više od dvije trećine svijeta nije glasalo za tu rezoluciju.

Ona je ukazala da i one zemlje koje su bile uzdržane predstavljaju jasan glas da nisu bile za rezoluciju.

“Ovo je veliki rezultat rada predsednika i naše diplomatije. Srbija je pokazala kako se bori za svoje interese, svet i principe međunarodnog prava”, rekla je Brnabićeva za RTS.

Brnabićeva je zahvalila Mađarskoj na podršci i tome što je glasala protiv, kao i Kipru, Grčkoj, Slovačkoj na uzdržanosti, a posebno je istakla primjer Monaka čiji su predstavnici izašli iz sale kada se glasilo.

“Veliko hvala Monaku. To je takođe pokazatelj jednog ogromnog integriteta”, rekla je Brnabićeva.

Nastavi čitati

Region

NOVINARKA HRT-a: Diplomatska pobjeda Srbije u UN

U dnevniku hrvatskog javnog servisa sinoć se moglo čuti priznanje o diplomatskoj pobjedi Srbije u UN, na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Naime, reporterka HRT uključila se uživo iz Njujorka i tom prilikom rekla da je rezoluciju podržalo manje država nego što se očekivalo, te istakla da je to “diplomatska pobjeda Srbije”.

“Predložile su je (rezoluciju o Srebrenici, prim.aut.) Njemačka i Ruanda a Hrvatska je jedan od 40-ak sponzora. Uprkos tome što se u dokumentu ne spominje krivica nijednog naroda, Srbija i Republika Srpska, uz potporu Rusije, danima su žestoko lobirale protiv njenog izglasavanja”, rekao je voditelj Dnevnika 2 na HRT-u, nakon čega se uključila reporterka uživo iz Njujorka:

“Čuli smo u prilogu, rezoluciju su poduprle 84 države – manje nego što se očekivalo i to ipak govori o diplomatskoj pobjedi Srbije uz pomoć potpore. Vidjeli smo brojne države iz latinoameričke skupine, afričke skupine… prepoznale su se u riječima srpskog predsjednika kako ‘moćne zapadne zemlje kroje međunarodnu politiku po svojim aršinima'”, rekla je reporterka i dodala:

“Videli smo danas i još neke zanimljive poruke s glasanja: Kina koja je polovično suzdržana kod ovakvih rezolucija, danas je bila protiv rezolucije. Isto tako, kada je riječ o državama Evropske unije, Mađarska je bila protiv tako da to nije bilo iznenađenje”, rekla je reporterka hrvatskog javnog servisa.

Nastavi čitati

Aktuelno