Connect with us

Društvo

ZENIČKI RUDARI JOŠ BEZ PLATE: Radnici pred zgradom Uprave

Zenički rudari još uvijek nisu dobili plaću za januar, a već je vrijeme da im se isplati i plaća za februar, pa se jutros jedna grupa rudara okupila ispred Upravne zgrade Radnika mrkog uglja Zenica, rekao je predsjednik Sindikata pogona “Raspotočje” Nedžad Duraković.

“Ja nisam bio na tom okupljanju, na kojem je bilo 30 do 40 radnika, koji su tražili svoja prava. Nismo dobili plaće, a u ovom momentu nema ni naznaka da bismo ih mogli dobiti do sutra, do kada smo dali rok ‘Elektroprivredi Bosne i Hercegovine’ da iznađe rješenje za isplatu plaća”, kaže Duraković.

Ističe da će, nakon isteka roka, krajem ove sedmice, Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika u rudarstvu Federacije BiH zasjedati i donijeti odluku o narednim koracima.

“Vjerovatno bismo, ako se ništa ne promijeni, naredne sedmice mogli imati proteste u Sarajevu. Ovo je problem koji nadilazi kapacitete RMU Zenica i naše uprave, ali je očito da ni Uprava EPBiH ne uspijeva iznaći zakonske i finansijske uslove za osiguranje novca za plaće”, kaže Duraković, prenosi Fena.

Nada se da će problem, u skladu s prošlosedmičnim dogovorom na sastanku održanom u Kaknju, biti riješen, te da neće biti potrebe za organizacijom protesta u Sarajevu.

Zenički su rudari u radnički neposluh stupili 6. marta, od kada se ne odvija proizvodnja u jedinom preostalom proizvodnom pogonu – jami “Raspotočje”.

Na sastanku u Kaknju je dogovoreno da se izradi i Elaborat o opravdanosti nastavka realizacije Programa reorganizacije RMU Zenica te socijalnog zbrinjavanja viška radnika, u sklopu kojeg je krajem prošle i početkom ove godine broj radnika u tom preduzeću smanjen za skoro 200.

Društvo

GUŽVE OD RANOG JUTRA! Duge kolone vozila na izlazu iz BiH

Saobraćaj je jutros umjerenog intenziteta, osim na graničnim prelazima sa Hrvatskom gdje duge kolone vozila čekaju na prelazima Gradiška, Kozarska Dubica, Kostajnica, Velika Kladuša, Orašje i Izačić na izlazu iz BiH, saopšteno je iz Auto-moto saveza /AMs/ Republike Srpske.

Iz AMS-a savjetuju vozače da se informišu o stanju na graničnim prelazima putem veb kamera Saveza, jer je situacija sa gužvama izrazito promjenjivog karaktera.

Granični prelaz Donja Gradina danas je zatvoren do 18.00 časova zbog obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.
Zabranjen je i i prevoz eksplozivnih materija u drumskom saobraćaju na magistralnim putevima na području opština Kozarska Dubica i Gradiška do ponoći.

Zbog održavanja maratonske trke u okviru manifestacije “Sarajevo maraton” danas će biti obustavljen saobraćaj na dionici magistralnog puta Kula-Krupac od 9.00 do 11.00 časova.

Za vrijeme obustave vozila će se preusmjeravati na alternativne pravce, a saobraćaj će regulisati policijski službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo.
U Trebinju je zbog izgradnje kružnog toka obustavljen saobraćaj na ukrštanju ulica Vuka Mićunovića i kralja Petra Prvog Oslobodioca.

Putnička vozila će biti preusmjeravana na okolne gradske saobraćajnice, a teretna vozila iznad tri i po tone i autobusi propuštaće se periodično kroz zonu izvođenja radova, jer za ovu kategoriju nema mogućnosti alternativnih pravaca gradskim saobraćajnicama.

Zbog radova na magistralnom putu Nova Topola-Klašnice izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja, a do povremenih obustava dolazi i na regionalnom putu Doboj-Modriča u Kostajnici zbog miniranja u kamenolomu “Grapska-Kostajnica”.
Saobraćaj će povremeno biti obustavljan na dionici magistralnog puta LJubogošta-Sumbulovac-Podromanija, na lokalitetu kamenoloma “Rogoušići” zbog izvođenja radova. Obustave će biti petominutne i trajaće do 19. jula.

Na lokalitetu Han Derventa u opštini Pale do 10. jula zbog minerskih radova dolaziće do povremene obustave saobraćaja na dijelu magistralnog puta Podromanija-Donja LJubogošta.

Na dionici magistralnog puta Dobro Polje-Miljevina saobraćaj se odvija usporeno, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, a izmjene su zbog radova i na dionici magistralnog puta Han Pijesak-Sokolac.

Zbog oštećenja mosta na magistralnom putu Sastavci-Ustiprača saobraćaj se odvija jednom saobraćanom trakom. Na mostu se zabranjuje saobraćaj za vozila čija dozvoljena masa prelazi 12 tona.

Zbog rekonstrukcije dionice magistralnog puta Brod na Drini /Foča/-Hum /Šćepan Polje/ izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja sve do kraja godine.

Režim saobraćaja izmijenjen je na magistralnom putu dionica Rudanka-Doboj zbog uključivanja i isključivanja mehanizacije angažovane na izgradnji auto-puta na koridoru “Pet ce” od mosta Rudanka do tunela Putnikovo brdo dva. Radovi su produženi do kraja godine.

Na magistralnom putu Rača-Bijeljina u rejonu Balatuna, zbog radova, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom. Na istom putnom pravcu, zbog oštećenja kolovoza i povećane frekvencije teretnih vozila, neophodna je oprezna vožnja.

Klizišta usporavaju saobraćaj na magistralnom putnom pravcu Gradiška-Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu i na regionalnom putu Ukrina-Gornja Vijaka.

Do povremene obustave saobraćaja, zbog izvođenja minerskih radova, dolaziće na dionici magistralnog puta Trnovo-Miljevina u kanjonu rijeke Bistrice u vremenu između 7.00 i 16.00 časova.

U FBiH na snazi je obustava saobraćaja na magistralnim putevima Ključ-Sanski Most, na ulazu u Sanski Most, a vozila su preusmjerena na obilaznicu.

Zbog Cazinske biciklijade na magistralnom putu Ostrožac-Cazin i obratno danas će od 11.00 časova vozila saobraćati usporeno u smjeru kretanja učesnika biciklijade.

Radovi se izvode i na magistralnim putevima Nemila-Lašva, Kladanj-Vlasenica, Tarčin-Konjic, Jelah-Doboj na Kraševu, Jablanica-Potoci u Donjoj Jablanici, Čevljanovići-Nišići, Kladanj-Vlasenica i Srbljani-Bosanska Krupa.

Na graničnom prelazu Karakaj kod Zvornika zabranjen je saobraćaj za vozila iznad pet tona najveće dozvoljene mase, pa se ta vozila preusmjeravaju na novi most Bratoljub u Bratuncu i na granični prelaz Rača, dok autobusi mogu da koriste granični prelaz Šepak.

Nastavi čitati

Društvo

U DONJOJ GRADINI DOZVOLJEN PROLAZ samo vozilima koji organizovano prevoze građane

Na području Donje Gradine danas je zabranjen saobraćaj za sva vozila osim za ona koja će organizovano prevoziti građane na obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratišu Donjoj Gradini.

Zabrana je na snazi do 18 časova na dionici magistralnog puta Draksenić prelaz Donja Gradina na granici sa Hrvatskom.

U istom vremenskom periodu zabranjen je saobraćaj za teretna motorna vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 tone na dionicama magistralnih puteva Kozarska Dubica-Kostajnica, Kozarska Dubica-Draksenić, Draksenić-Gradiška i Kozarska Dubica-Prijedor, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Nastavi čitati

Društvo

SVETOM LITURGIJOM POČELO OBILJEŽAVANJE Dana sjećanja na žrtve ustaškog genocida u NDH

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ od 1941. do 1945. godine počelo je jutros Svetom liturgijom u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavvla u Kozarskoj Dubici.

Liturgiji prisustvuje delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković-Bursać, narodni poslanici, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić i predstavnici drugih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, vjernici i potomci ubijenih u Jasenovcu i Donjoj Gradini.

Program obilježavanja se nastavlja u Spomen-području Donja Gradina gdje će u prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske i Srbije biti služena parastos ubijenima.
Prema programu obilježavanja, na Grobnom polju Topole u Spomen-području Donja Gradina u 12.00 časova biće položeni vijenci i cvijeće, a u 12.30 časova će kod Grobnog polja Hrastovi biti služen parastos ubijenim Srbima – žrtvama genocida u NDH kao i vjerski pomeni pripadnicima drugih konfesija.

Obraćanje zvaničnika planirano je oko 13.00 časova.

Dan sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH obilježava se povodom oslobađanja ustaškog logora Jasenovac, jednog od najvećih i najstrašnijih logora smrti u Evropi.
Sistem logora smrti takozvane NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina kao najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac formirana je avgusta 1941. godine.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo 20.000 djece.

Nastavi čitati

Aktuelno