Connect with us

Banjaluka

GRADONAČELNIK POZVAO ODBORNIKE DA PODRŽE OVU ODLUKU: Na dnevnom redu i izgradnja prve sportske gimnazije

Gradonačelnik Draško Stanivuković najavio je da će se na današnjoj sjednici pred odbornicima naći i odluka o izgradnji prve sportske gimnazije, te izrazio nadu da će odbornici podržati ovu značajnu odluku.

-Danas je pred odbornicima odluka o izgradnji prve sportske gimnazije u našem gradu. Vjerujem da će odbornici prepoznati značaj ove inicijative i dati svoj glas za realizaciju jednog ovako značajnog projekta – poručio je gradonačelnik.

Gradonačelnik je kazao, da će, ukoliko prijedlog dobije potrebnu podršku, već naredne školske godine Banja Luka dobiti ustanovu u kojoj će se školovati svi sportisti našeg grada i Republike Srpske.

Banjaluka

GRADONAČELNIK OBIŠAO RADOVE U OŠ “Đura Jakšić”! Uskoro u funkciji nova kotlovnica

Gradonačelnik Draško Stanivuković sa saradnicima obišao je danas radove na izgradnji kotlovnice u Osnovnoj školi „Đura Jakšić“, koji se realizuju u sklopu projekata “Čista energija u javnim institucijama”.

Riječ je o donaciji Ambasade Češke Republike, čijim je predstavnicima gradonačelnik iskazao zahvalnost što su dio jednog ovakvog projekta koji je od velikog značaja – ne samo za ovu školu, nego i za cijeli grad.

– Želim da iskažem zahvalnost svima iz Češke ambasade, njihovoj razvojnoj agenciji, ali i Vladi Češke i naravno državi, jer jedan ovakav projekat ne bi mogao da bude podržan bez zajedničke saradnje. Radovi na grijanju će se raditi u ovoj i u Poljoprivrednoj školi, a akcenat je na zaštiti životne sredine. Naime, zaštita životne sredine je jedna od najvažnijih agendi Banje Luke, zato i gradimo parkove, bavimo se alternativnim načinima prevoza i slično. Posao u školi „Đura Jakšić“ je zaista značajan, a izvošaći radova će se potruditi da to bude gotovo do druge polovine septembra, pred početak grijne sezone – rekao je gradonačelnik.

Direktor kompanije „Kasten“, Jirži Bureš poručio je kako je zadovoljan jer se jedan ovakav projekat realizuje u Banjaluci.

– Sretan sam što sa našim lokalnim partnerom „Grijanjem invest“ i gradom Banjom Lukom ,uz finansijku podršku Češke razvojne agencije, imamo priliku da radimo na obnovi grijanih kapaciteta dvije škole u ovom gradu. Prvi put smo se ovdje sastali prije godinu dana i nadam se da će u septembru sve biti spremno za komforno grijanje u ovim školama, uz korištenje obnovljivih izvora energije – naglasio je on.

Direktor preduzeća „Grijanje invest“ Ljubiša Tanić istakao je kako će uvjeren da će ova škola spremno dočekati novu sezonu grijanja, na radost svih nastavnika, đaka ali i njihovih roditelja.

– Nakon skoro godinu dana aktivnosti na pripremi projektne dokumentacije i detaljnoj kontroli te dokumentacije sa Gradom, nakon završetka školske godine pristupili smo samoj realizaciji izvođenja radova. Prije nekoliko dana izvršili smo demontažu opreme u kotlovnici, stare kotlove koji su koristili neekoliški energent ugalj smo demontirali, a demontirali smo i dotrajale radijatore. Trenutno vršimo montažu novih ventila i radijatora, a naručena je i ključna oprema, te se nadamo da ćemo radove unutar škole završiti za vrijeme trajanja raspusta i da ćem dočekati spremno novu grijnu sezonu u ovoj školi – kazao je on.

Direktor Osnovne škole „Đura Jakšić“ , Darko Tomić naglasio je kako je ova škola imala dobro grijanje, ali da je bilo neujednačeno.

– Sa ovim projektom mi dobijamo energetski česti gorivo, ali i ujednačeno u svim prostorijama u ovoj školi – naglasio je Tomić.

Nakon obilaska Osnovne škole „Đura Jakšić“, gradonačelnik je obišao i u Poljoprivrednoj školi.

Nastavi čitati

Banjaluka

DANAS NIKAKO NE PROPUSTITE! “Konferenciji beba” i “Velika porodična šetnja”

Zabavan program i sjajna atmosfera očekuje sve mališane i njihove roditelje danas, 1. jula u sklopu manifestacije “Konferencija beba” i “Porodična šetnja” 2024.

Ovogodišnja manifestacija će započeti velikom porodičnom šetnjom, koju realizuju Udruženje porodica sa četvoro i više djece „Četiri plus“, uz podršku Grada Banje Luke, a koja će početi u 17.30 časova, te će se kretati od Narodnog pozorišta Republike Srpske sve do Parka „Petar Kočić“.

Kao i prethodnih godina, glavna misija porodične šetnje jeste da se pokaže sva ljepota i snaga porodice, te dodatno da se podigne svijest o značaju djece i njihovog mjesta u zajednici.

Zabavni program za sve prisutne počeće od 18.00 časova u Muzičkom paviljonu u Parku „Petar Kočić“.

Kao i svake godine, na manifestaciji „Konferencija beba“ planirane su četiri nagrade i to za: najmlađu bebu, za najstariju bebu, za bebu sa najviše braće i sestara (rodni listovi djece služiće kao dokaz o broju djece u jednoj porodici) i za najbržu bebu u takmičenju u puzanju.

Prijave će se vršiti 1. jula u Parku „Petar Kočić“ u periodu od 17.30 do 18.30 časova za djecu koja su rođena u periodu od 1. jula.2023. godine do 1. jula 2024. godine, a roditelji koji odluče da prijave svoju djecu za navedene nagrade treba da ponesu rodni list ili zdravstvenu knjižicu djeteta.

Podsjećamo, zbog održavanja manifestacije na snazi je izmjena u režimu odvijanja saobraćaja u ponedjeljak, 1. jula.

Nastavi čitati

Banjaluka

BANJALUKA JE PORODICA! Podršku pri rođenju djeteta ostvarilo 5.800 porodilja

Isplata podrške koju Grad Banja Luka isplaćuje pri rođenju djeteta odvija se u kontinuitetu, a od uvođenja ove mjere podršku je dobilo 5.800 porodilja, saopšteno je iz Gradske uprave.

Od početka godine zaprimljeno je 800 zahtjeva za ovaj vid podrške, a kako su naveli iz Odjeljenja za društvene djelatnosti zahtjevi sa kompletnom dokumentacijom se isplaćuju u skladu sa ustaljenim procedurama.

Važno je podsjetiti da je rok za podnošenje zahtjeva za jednokratnu novčanu pomoć prilikom rođenja djeteta šest mjeseci od rođenja djeteta.
Iz Odjeljenja napominju da zahtjev za isplatu novčane podrške u iznosu od 500 KM do 2.000 KM, porodilje koje ispunjavaju uslove mogu predati u Gradskoj upravi, u Prijemnoj kancelariji (soba 16) šalter 1 ili 2.

Potrebna dokumentacija
Uz popunjen zahtjev, potrebno je priložiti sljedeću dokumentaciju:

uvjerenje o prebivalištu na teritoriji grada Banja Luka u neprekidnom trajanju dvije godine i duže za majku, odnosno oca djeteta ukoliko majka nema prijavljeno prebivalište na teritoriji grada Banja Luka u neprekidnom trajanju dvije godine i duže, odnosno hranitelja ili staratelja; kopiju kartice tekućeg računa;

kućnu listu;

uvjerenje o prebivalištu na teritoriji grada Banja Luka za dijete.Za sve dodatne informacije, zainteresovani se mogu obratiti Odjeljenju za društvene djelatnosti, putem telefona broj: 051/244-444, lokal 494 ili lično u kancelariju broj 24.

Nastavi čitati

Aktuelno