Connect with us

Svijet

“POTPUNA BESMISLICA”: Putin komentarisao optužbe da će Rusija nakon Ukrajine NAPASTI EVROPU

Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je optužbe Zapada da se Rusija planira boriti protiv Evrope. Nazvao ih je “potpunom besmislicom”.

“Što se tiče tvrdnji da planiramo invaziju na Evropu nakon Ukrajine, to je potpuna besmislica s ciljem da se zastraši njihovo stanovništvo kako bi platili više novca”, rekao je na sastanku s vojnim pilotima u regiji Tver, piše ruska državna prorežimska novinska agencija TASS, prenosi Index.hr.

Putin navodi da se narativ o planu napada Rusije na Evropu odvija “usred pada privrede i sve lošijeg životnog standarda”.

“To je apsolutno jasno i svi to priznaju. Ovo nije propaganda. To je ono što se stvarno događa. Oni se trebaju opravdati, pa zastrašuju svoje stanovništvo potencijalnom prijetnjom Rusije, a nastoje svoj narativ proširiti na cijeli svijet”, kazao je Putin, piše TASS.

Svijet

STRAHOTA U BELGIJI! Deset maloljetnika silovalo djevojčicu

Jednu tinejdžerku je njen dečko odveo u šumu da bi je seksualno zlostavljali njegovi prijatelji u Belgiji koji su snimili napad svojim telefonima i podijelili slike na društvenim mrežama, prema izvještajima, u slučaju koji je šokirao zemlju.

U periodu od 2. do 6. aprila tokom uskršnjih praznika 14-godišnju djevojčicu zlostavljalo je u tri navrata deset maloljetnika, kažu tužioci.

Glavni osumnjičeni – djevojčin 14-godišnji dečko – navodno je odveo djevojčicu sa sobom u šumovito područje Kabuterbos u Zapadnoj Flandriji.

Mjesto je popularno među brdskim biciklistima i nalazi se u blizini autoputa.

Dok su bili tamo njen dečko ju je napao prije nego što je navodno dozvolio nekolicini drugih dječaka da je takođe seksualno napadnu, piše “Dejli mejl”, a prenosi Blic.

Snimali zločin mobilnim telefonom

Izvještaji kažu da je grupa snimila napad na svojim pametnim telefonima i postavila klipove na društvene mreže.

Tužioci su uhapsili deset osumnjičenih uzrasta između 11 i 16 godina – za koje su lokalni mediji rekli da su dječaci “imigrantskog porijekla” – i odveli ih na ispitivanje.

Od tada se pojavilo više detalja o osumnjičenima.

Pozivajući se na „dobro postavljene izvore“, belgijski medij Nieuvsblad opisao je dečka kao „ljubavnika“ koji je namjerno dozvolio prijateljima da zlostavljaju njegovu mladu partnerku.

Nastavi čitati

Svijet

NIJE SAMO LIJEPA, NEGO I TALENTOVANA! Kako pjeva supruga Si Đinpinga

Mnogo prije nego što se udala za najmoćnijeg čovjeka Kine, Peng Lijuan je već znala kakvog muža traži. U tom trenutku bila je poznatija od političara koji je danas jedan od najmoćnijih na planeti.

Prva dama Kine, Peng Lijuan po mnogo čemu je drugačija od svojih prethodnica. Smjerna, simpatična, ali i odlična u javnom nastupu ona je popularna i voljena u svojoj zemlji i poštovana svuda u svijetu.

Prije nego što se udala za Si Đinpinga, u intervjuu 1999. za tok šou u Hong Kongu, tada poznata pjevačica rekla je da želi muškarca koji je “uspješan, ambiciozan i šef u vezi”.

Nakon što je Si izabran za lidera Komunističke partije Kine 2013. i imenovan za predsjednika Kine sljedeće godine, Peng je postala prva dama zemlje.

Ona mu je pratnja na međunarodnim konferencijama i diplomatskim posjetama, a mediji navode da je njen suprug uspješan i popularan velikim dijelom i zahvaljujući njoj i njenoj harizmi i popularnosti koju uvažava među svojim narodom.

Ko je Peng Lijuan
Jedna je od najomiljenijih pjevačica u Kini. Rođena je 1962. godine iz potiče iz porodice umjetnika u provinciji Šandong.

Njena majka je bila poznata kineska klasična operska glumica.

Tokom karijere, 1984. pridružila se Muzičkom bendu Narodne oslobodilačke armije o 2009. godine postajući vojni general-major.

Nastavi čitati

Svijet

ZAJEDNIČKIM SNAGAMA! Rusi i Kinezi namjeravaju da grade NUKLEARNU ELEKTRANU NA MJESECU

“Roskosmos” planira da instalira nuklearnu elektranu na Mjesecu u zajedničkom projektu lunarne stanice sa Kinom, kako bi prevladali efekat dugotrajne “Mjesečeve noći”.

Generalni direktor “Roskosmosa” Jurij Borisov otkrio je ruske planove za isporuku i instaliranje nuklearne elektrane na površini Mjeseca između 2033. i 2035. godine, u saradnji sa kineskim partnerima.

Rusko-kineska naučna lunarna stanica, predviđena za razvoj od 2025. do 2035. godine, obuhvatiće više modula za produženi rad bez posade, ali i za eventualno ljudsko stanovanje.

Kako prenose RIA Novosti, Borisov objašnjava da je potrebno stvoriti kompaktan, pouzdan, dugoročan i trajan izvor nuklearne energije na Mjesecu.

Plan je razrađen uzimajući u obzir nemogućnost solarnih ploča da proizvedu dovoljno energije za 14-dnevnu lunarnu noć.

Projekt ima za cilj da uspostavi sveobuhvatnu istraživačku infrastrukturu na površini Mjeseca i u njegovoj orbiti.

To uključuje eksperimentalne i istraživačke alate za razne naučne poduhvate, kao što su posmatranja Mjeseca, temeljni istraživački eksperimenti i multidisciplinarne studije.

Borisov ističe višestruku prirodu projekta, naglašavajući njegovu važnost za unapređenje naučnog istraživanja.

Nastavi čitati

Aktuelno