Connect with us

Politika

ALMIR DŽUVO imenovan za direktora OBA

Izvršno obavještajni odbor odnosno Borjana Krišto, predsjedavajuća Savjeta ministara BiH te Zoran Tegeltija i Zukan Helez njeni zamjenici imenovali su Almdira Džuvu za direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije, a to imenovanje kasnije je potvrdio i Savjet ministara BiH.

Osm Džuve, Savjet ministara BiH imenovao je i Ristu Zarića, za njegovog zamjenika te Damira Bevnadu za glavnog inspektora, a za ovo imenovanje dobijeno je pozitivno mišljenje Predsjedništva BiH.

Imenovanjem Džuve, Osman Mehmedagić Osmica i zvanično je smjenjen sa te funkcije, a zanimljivo je i da je Džuvo već bio direktor Obavještajno bezbjednosne agencije BiH.

Savjet ministara BiH prije imenovanja Džuve održao je još jednu sjednicu na kojoj je usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine kojim se olakšava prijem u službu, pojednostavljuju procesi upravljanja karijerom profesionalnih vojnih osoba i na taj način pomaže bolja kadrovska popunjenost.

– Predloženim izmjenama želi se osigurati veći interes mladih osoba za prijem u kategoriju vojnika iz civilastva, zbog mogućnosti dalje karijere i napredovanja. Na ovaj način bi se osigurao kontinuitet operativne sposotnovsti, te pravovremeno i potpuno izvršenje misije Oružanih snaga prije svega što Oružanim snagama nedostaje 1.215 profesionalnih vojnih osoba – saopšteno je iz Savjera ministara BiH. Savjet ministara BiH usvojio je i inforamciju Komisije za saradnju sa NATO o realizaciji aktivnosti iz dva programa reformi BiH i to za 2021. i 2022. godinu. Borjana Krišto, predsjedavajuća Savjeta ministara BiH rekla je da inforamcija potvrđuje da se reformske aktivnosti odvijaju u okviru strukturalne saranje BiH sa NATO-om. Ministri su na prijedlog Ministarstva bezbjednosti usvojili i Strategiju za borbu protiv organizovanog kriminala u BiH 2023. do 2026. godine kao novi dokument kojim se definiše strateški okvir u ovoj oblasti i osigurava efikasan sigurnosti sektor u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. U.V.

Nezavisne

Politika

Petrović najavio kampovanje pred Vladom ako ne bude raspuštena Skupština grada

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović u Vladu Srpske predao je inicijativu za raspuštanje Skupštine grada Bijeljina nakon neuspjelog referenduma za njegov opoziv.

Petrović je inicijativu, koja je izgubila na sva 183 biračka mnjesta, nazvao kaolicijom “Pokradimo Bijeljinu”.

– Danas smo po obećanju došli u Vladu Republike Srpske, da podsjetimo ministarstva na neke projekte koje je grad Bijeljina predavao u protekle dvije i po godine, jer su neki zvaničnici govorili da oni ne znaju šta treba Bijeljini i da im se niko ne obraća – istakao je dr Ljubiša Petrović.

Kaže da je ukupna vrijednost predviđenih projekata, koje su ranije uputili Vladi Republike Srpske, bila više od 40 miliona KM.

– Smatramo da preko 114 hiljada građana grada Bijeljina zaslužuju i više od tih 40 miliona KM. Samo jedan ATP turnir u Banjaluci koštao je preko 50 miliona KM. Postavljamo pitanje da li je važniji jedan ATP turnir koji košta preko 50 miliona KM ili 40 miliona KM projekata za preko 114 hiljada građana grada Bijeljine – upitao je Petrović.

Nastavi čitati

Politika

Nele Karajlić meta napada: Odbio da optuži vlast za zločin u školi na Vračaru VIDEO

Beograd – Nenad Janković, poznatiji kao dr Nele Karajlić, meta je napada zbog izjave da ga neko teško može uvjeriti da je tragedija u Beogradu povezana sa vlašću.
Naime, Nele je rekao da mu ono što se dogodilo u školi “Vladislav Ribnikar” više liči na film “Terminator”.”Sarajevska nemoralna hulja, sa adresom u Beogradu, Nele Karajlić, danas je u emisiji “NU 2” na HRT-u, oslobodio “Vučićevu vlast” i “rijaliti programe”, od bilo kakve odgovornosti za stravične zločine u Srbiji , okrivivši “Terminatora” i “Holivud”… Za kraj je raspisao i izbore”, poručio je jedan tviteraš, prenose Novosti.

 

GLAS SRPSKE

Nastavi čitati

Politika

Višković zatražio da se riješi problem zdravstvenog osiguranja građana u Srpskoj

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković zatražio je od resornog ministarstva da u saradnji sa Fondom zdravstva omoguće da građani Republike Srpske koji su ostali bez zdravstvenog osiguranja poslije ukidanja vanredne situacije u Srpskoj, mogu koristiti prava iz oblasti zdravstvene zaštite na prelazni period do 60 dana.

Šezdeset dana je predviđeno, kako bi u tom roku mogli da se usklade sa obavezama koje nalaze zakon o zdravstvenoj zaštiti.

Nezavisne

Nastavi čitati

Aktuleno