Connect with us

Politika

OBA GODINAMA PRISLUŠKUJE STOTINE NOVINARA I POLITIČARA! Javna tajna dobila službenu potvrdu

Priznanje ministra inostranih poslova BiH Elmedina Konakovića da je rukovodstvo Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH godinama nelegalno prisluškivalo stotine političara, novinara i neistomišljenika potvrda je da samo formalno živimo u demokratskom društvu.

Javna je tajna da su u BiH partije koje su na vlasti u stvari “bog i batina” svega što se dešava, ali je potpuno poražavajuće da uprkos priznanjima o postojanju ovako ozbiljnih stvari, koje nedvosmisleno vraćaju u period bivše Jugoslavije i famozne OZNA, nema reakcija pravosudnih institucija, ali ni građana.

“Odgovorno tvrdim i znam da je u OSA zadokumentovano više od stotinu slučajeva u kojima su prisluškivali novinare, političare, oponente režima bez naloga suda. Znamo da su tamo koristili duple kartice, znamo da su sutra tamo mogli duplirati, lažirati moju karticu, vašu karticu, naš broj i preuzeti naše pozive, SMS-ove”, rekao je Konaković gostujući u emisiji “Pressing” na televiziji N1, a sve u sklopu izjave da je aktuelna vlast pri preuzimanju firmi/institucija od strane bivše vlasti predvođene SDA utvrdila brojne nezakonitosti u radu.

Uz navode da “oni znaju da on zna”, šef bh. diplomatije poslao je i poruku da se to više nikada neće dešavati.

Ove Konakovićeve izjave nastavak su slične epizode iz 2020. godine, kada je tadašnji član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tokom sjednice Narodne skupštine RS priznao predstavnicima opozicije da ih prisluškuje.

“Nema vlasti koja ne sluša opoziciju, tako i mi vas slušamo. Imamo pravo i slušamo vas. Znamo šta radite”, rekao je tada Dodik.

Ovo “znamo” je jako bitna riječ jer ako biste pitali bilo koga na ulicu “Smatrate li da ste ikad bili prisluškivani?”, odgovor bi u gotovo svim slučajevima bio potvrdan, uz dodatak da se “zna da je tako”.

Međutim, to je zapravo i problem svega, smatra novinar Slobodan Popadić.

“Konakovićevo javno iznošenje podataka o prisluškivanju je samo gorka potvrda da živimo u formalno demokratskom, a suštinski u diktatorskom sistemu. Vlast koristi državne resurse da nadzire živote svih onih koji joj predstavljaju navodnu opasnost”, kaže Popadić i dodaje:

“On je te podatke iznio u namjeri da se obračuna sa prethodnicima iz SDA i hvala mu na tome, iako je njegov interes uskostranački. Međutim, ako Tužilaštvo BiH ne sprovede istragu i podigne optužnicu protiv onih koji su nezakonito prisluškivali, ništa nismo dobili. Šta je radila parlamentarna Komisija za nadzor nad radom OBA? Ćutanje javnosti i tužilaca je strašno”.

Struka smatra da je praksa u BiH takva da javna priznanja, čak i ovako ozbiljna, ne igraju preveliku ulogu. Komunikolog Mladen Bubonjić naglašava da neki epski epilog ne bi uslijedio čak i da se zvaničnom istragom utvrde ovakve nezakonitosti.

“Uzevši u obzir političke odnose, posebno u kontekstu raspodjele interesa i uticaja, teško je pretpostaviti da bi neko s vrha odgovarao. Čak i da se zvanično otkrije da je bilo prisluškivanja, najvjerovatnije bi neko od nižerangiranih odgovarao. Drugim riječima, našli bi nekog žrtvenog jarca. S druge strane, kada bi se na osnovu istrage odlučilo sve istjerati na čistac mnoge glave bi pale, čak i među onima koji vrše istragu. S tim u vezi bojim se da će sve ostati bez značajnijih posljedica”, smatra Bubonjić.

Iz nevladinih organizacija poručuju da se u ovom slučaju nipošto po strani ne smiju ostaviti građani jer vlast i među njima ima “potencijalno opasnih”.

“Nema nijedan razlog koji bi nas ubijedio da ne vjerujemo da je isti slučaj i sa građanima. Priznanje da je institucija koja ima vjerovatno najveća ovlaštenja i mogućnosti u pogledu nadzora nad građanima i drugim subjektima to radila nezakonito su skandalozna i trebalo bi da su dovoljna za ozbiljne sudske postupke i procesuiranja odgovornih. Zašto se to ne dešava pitanje je za pravosuđe, posebno za tužilaštva”, kaže Dragan Todorović iz Banjalučkog centra za ljudska prava, koji praktično sam daje odgovor na svoje pitanje.

“Kada se ima na umu da direktori takvih agencija, a često i predstavnici tužilaštva i drugih pravosudnih institucija, dolaze iz istog interesnog kruga političkih partija, jasno je da jedni drugima štite leđa i da su u dosluhu kad treba nezakonito prikupiti informacije o nekome koga označe kao prijetnju ili smetnju na putu ostvarenja svojih interesa”, ističe Todorović.

Sociolozi kompletnu situaciju nazivaju opasnom i pokazateljem da građani saznajući ovakve stvari stiču jasan utisak da živimo u nekom totalitarnom ili usko kontrolisanom društvu.

“To sve nije dobro ni za te političke opcije, jer kada građani gube povjerenje u institucije, kada se osjećaju nesigurno zbog onih zbog kojih treba da se osjećaju sigurno, dolazi ili do pasivnog otpora (u BiH se to ogleda u odlasku stanovništva) ili s druge strane do aktivne reakcije, kao što je smjena vlasti (to je bio slučaj u Federaciji BiH sa SDA)”, poručuje sociolog Vladimir Vasić.

Zaključujući priču on dodaje da je jedan od ključnih razloga zašto se BiH etiketira kao disfunkcionalna to što se na ozbiljnim pozicijama nalaze ljudi “koji su spremni da bez imalo moralne odgovornosti pogaze i zakone i urade sve što je potrebno za njihove lične ili uskopartijske interese”.

Politika

ZAŠTO SU NADLEŽNI VRLO TAJNOVITI? Ko i kako može dobiti počasnu legitimaciju OBA

Brojne su reakcije na hapšenje federalnog poslanika Salka Zildžića. imao je kod sebe pištolj koji nije smio nositi u drugu državu, te navodno i počasnu legitimaciju OBA.

Koliki je ovo bezbjednosni problem? Odgovore je za N1 dao Denis Hadžić, direktor Centra za bezbjednosne studije.

“Prije svega trebamo imati humanitarni pristup jer se radi o državljanu BiH i ova zemlja mu treba pružiti svu pravnu pomoć- To je veliki prestup i vidimo da je zaprijećena kazna od dvije do 12 godina. Veoma je nezahvalna situacija u kojoj se našao naš zastupnik Zildžić”, rekao je Hadžić za N1.

Kada je u pitanju iskaznica OBA o kojoj javnost bruji proteklih dana, kazao je kako to sve vrlo lako može riješiti OBA, ali da su iz nekog razloga “vrlo tajnoviti”.

“Trebaju u uvid javnosti dati pravilnik o službenim legitimacijama i evidenciju, da li generalni direktor ima pravo da izda jednu takvu iskaznicu zaslužnim građanima, partnerima, partnerskim organizacijama. Prvo treba vidjeti postoji li zakonska osnova pa evidencija kome su izdate. Te iskaznice nemaju nikakav formalan značaj, ne možete ostvariti nikakva prava već se možete hvaliti užem krugu svojih ljudi”, rekao je Hadžić.

Dodao je kako treba i ispitati da li je riječ o pravoj ili krivotvorenoj takođe.

“Na njoj piše počasna, službena iskaznica i oblikom se razlikuje od legitimacije koju posjeduju uposlenici OSA. Mi kao građani ne možemo dobiti na uvid kako izgledaju prave”, rekao je.

O navodima da se Zildžićeva iskaznica ne nalazi u evidenciji, Hadžić kaže kako Tužilaštvo i Komisija za nadzor OBA lako mogu doći do tih podataka.

“Ne možete ostvariti pravo s tim, počasna iskazinica ne daje benficije”, ističe.

Ministar bezbjednosti Nenad Nešić zatražio je od policijskih agencija BiH da izvrše reviziju svih izdatih službenih legitimacija, no počeli su ga optuživati da nema nadležnost za to.

Hadžić kaže kako Nešić jeste komandant agencijama, osim kada su u pitanju operativni podaci.

“Tu je autonomija sedam agencija. Ne vidim zašto se pravi problem da ministar raspolaže informacijom ko ima službene iskazinice u evidenciji”, rekao je.

Zatraženo je i sazivanje sjednice Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA. Hadžić smatra da je pohvalno da je ova komisija održala već tri sjednice.

“Građani mogu biti sigurni da će, ako ništa, biti ispitani ovakvi propusti. To je ipak pozitivna reakcija kako bi se stvari izvele na čistac”, zaključio je on.

Nastavi čitati

Politika

PIK UPUTIO OŠTRU PORUKU DODIKU: “Odmah počnite sarađivati sa Šmitom”

Ambasadori zemalja-članica Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira (UO PIK) ponovo su iskazali svoju čvrstu i dosljednu podršku mandatu Kristijana Šmita, kojeg institucije Republike Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, i njegovom Kabinetu u nadzoru nad provođenjem civilnih aspekata Opšteg okvirnog sporazuma za mir (GFAP).

Upravni odbor Savjeta za provođenje mira odlučno odbacuje sve pokušaje podrivanja legitimiteta OHR i visokog predstavnika i podsjeća na svoju odluku od 27. maja 2021. godine o imenovanju Kristijana Šmita za visokog predstavnika, a kojeg institucije Republike Srpske ne priznaju za visokog predstavnika. Upravni odbor Savjeta za provođenje mira podsjeća da je 14. jula 2023. godine generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Gutereš u svom pismu Željki Cvijanović, članici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, potvrdio da je Upravni odbor Savjeta za provođenje mira tijelo nadležno za imenovanje visokog predstavnika – saopšteno je iz PIK.

Dodali su da svaki pokušaj ograničavanja mogućnosti visokog predstavnika da izvršava svoj mandat prema Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma na cijeloj teritoriji države predstavlja akt nepoštovanja Dejtonskog sporazuma.

Visoki predstavnik nastavlja obavljati svoj mandat na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Upravni odbor Savjeta za provođenje mira poziva predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da odmah prekine sa svojom politikom nepriznavanja visokog predstavnika i nesaradnje sa visokim predstavnikom, što je štetno po interese Republike Srpske – dodaju iz PIK.

Upravni odbor Savjeta za provođenje mira pozvao je sve stranke u Bosni i Hercegovini da dosljedno rade na ostvarivanju evropske perspektive ove države i da pritom ne štede truda na provođenju reformi koje su neophodne kako bi BiH napredovala na svom evroatlantskom putu, a ne da dižu nepotrebne tenzije, piše Klix.

– Upravni odbor Savjeta za provođenje mira ponovo potvrđuje da je međunarodna zajednica u potpunosti posvećena i da zadržava potrebne instrumente za podržavanje GFAP, uključujući teritorijalni integritet BiH – zaključuje se u saopštenju.

Nastavi čitati

Politika

IGOR CRNADAK: Otvoreno pismo ambasadora OEBS u BiH UPUĆENO NA POGREŠNU ADRESU

Otvoreno pismo ambasadora OEBS u BiH Brajana Agelera, upućeno narodnim poslanicima, nepotrebno je, jer je upućeno na pogrešnu adresu. rekao je Igor Crnadak, šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ambasadoru Ageleru, kao i drugim značajnim međunarodnim predstavnicima u BiH, poznato je da je Republika Srpska društvo i sistem u kojem sve institucije kontroliše jedna stranka, SNSD i njihov lider. Vlada Republike Srpske, a što je najgore i Narodna skupština Republike Srpske, donose tačno one odluke koje im izdiktira vrh SNSD – rekao je Crnadak.

Navodi da je Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a, koju u svojoj izjavi spominje ambasador, uradila vrlo detaljan i profesionalan izvještaj o opštim izborima 2018. godine.

– Izvještaj je precizno naveo, uz primjere i video-dokaze, na koje sve načine je prijećeno biračima u Republici Srpskoj, kako su bili ucjenjivani, kako je javni servis RTRS organizovano blatio opoziciju i isključivo je u funkciji SNSD-a, itd. – rekao je Crnadak.

Dodaje da je kao tadašnji ministar inostranih poslova lično sam posjetio sjedište Kancelarije u Varšavi i zahvalio tadašnjem generalnom sekretaru OEBS-a na odlično urađenom poslu, jer su dotadašnji izvještaji bili načelni i beskorisni.

– Međutim, ni OEBS, ni EU, ni drugi međunarodni “prijatelji” u narednih pet godina ništa nisu uradili da se situacija promijeni. Naprotiv, nastavili su da tolerišu takve prakse i povlađuju diktatorskom režimu u Republici Srpskoj, što su oni, s pravom, shvatili kao poruku da mogu još više povećati pritisak na institucije i još više udariti na slobodu svakog pojedinca – ističe Crnadak.

On kaže da smo, kao rezultat takvog pristupa međunarodne zajednice, nedavno dobili kriminalizaciju klevete u Republici Srpskoj, a sljedeće sedmice dobićemo i gašenje slobode u civilnom sektoru.

– Prema tome, adresa za današnje pismo nisu narodni poslanici, nego je vrh SNSD-a i možda još ambasador EU u BiH, koji ovakvo nedemokratsko iživljavanje naziva “napretkom na evropskom putu” – zaključio je Crnadak.

Nastavi čitati

Aktuleno