Connect with us

Društvo

Banke NAPLAĆUJU provizije na HUMANITARNU pomoć

NBS poziva banke da i ovog puta pokažu solidarnost sa građanima teško pogođenih područja i da ne naplaćuju naknade.

Svaki put kada se, zbog neke nesreće, uplaćuje humanitarna pomoć kao sada za Tursku i Siriju, ispostavi se da neke banke na to naplaćuju proviziju, a neke ne. Zbog toga se treba dobro raspitati koje finansijske institucije to čine. U Narodnoj banci Srbije (NBS) kažu da banka, u skladu sa zakonom, kao pružalac platnih usluga ima pravo da korisniku platnih usluga naplati naknadu.

“Da li će banka to naplatiti pitanje je poslovne politike banke”, navode iz NBS. Dodaju da je u slučaju namJenskog računa koji je otvorio Crveni krst, prema informacijama kojima raspolažu, on otvoren u NLB Komercijalnoj banci. Omogućeno je i doniranje jednostavnim skeniranjem NBS IPS instant plaćanja kju-ar kodom.

Takođe, i kada je rIJeč o računima koje su strane ambasade otvorile za prikupljanje sredstava – pomoći nastradalima u zemljotresu u Turskoj i Siriji, ukazujemo da je za sve informacije u vezi sa naknadama koje banka naplaćuje radi realizacije ovih transakcija potrebno da se oni koji pomoć uplaćuju obrate banci u kojoj imaju otvoren račun od koje će dobiti potrebna obavJeštenja.

Iz NBS-a pozivaju banke da i ovog puta pokažu solidarnost sa građanima teško pogođenih područja i da ne naplaćuju naknade za uplate na račune otvorene u svrhe prikupljanja pomoći za ova područja.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Veroljub Dugalić u Kragujevcu izjavio je za “Tanjug” da banke formalno-pravno imaju mogućnost da naplaćuju sve svoje usluge kao i proviziju, čak iako su uplate u humanitarne svrhe. On je rekao da zakon ne prepoznaje naplatu provizija, odnosno nenaplatu, kada je riječ o humanitarnim uplatama.

Prema njegovim riječima, Narodna banka ima način da riješi taj problem tako što će sugerisati bankama da ne naplaćuju tu vrstu usluge.

Pitanje provizija na uplatu humanitarne pomoći postavljalo se i ranije pa je NBS, kako su naveli, svjesna značaja koje ovo pitanje ima za građane, 14. novembra 2019. godine uputila svim bankama inicijativu da preispitaju mogućnost da se odreknu naknade za uplate i prenose po osnovu donacija u humanitarne svrhe upućenih kredibilnim humanitarnim organizacijama.

Više poslovnih banaka pozitivno je odgovorilo na ovu inicijativu i odlučilo da ne naplaćuje naknadu za te svrhe. Kada je riječ o bezgotovinskom prenosu sredstava, naknadu za transakcije po osnovu humanitarne pomoći ne naplaćuju Inteza, NLB Komercijalna banka, AIK, Alta, Srpska banka i Mirabank, a kada su u pitanju gotovinske uplate po osnovu humanitarne pomoći, naknadu ne naplaćuju NLB Komercijalna banka, Srpska, Alta banka.

Slovenački košarkaš Klemen Prepelič odlučio je da donira sredstva Turskoj.

“Danas sam se iznenadio kada sam poslao novac za pomoć Turskoj preko humanitarne organizacije i banka mi je naplatila 50 evra provizije. Mislim da bi svi trebalo da budemo ujedinjeni u ovakvim situacijama”, napisao je bek Valensije, a prenio “Sportklub”.

Društvo

U nedjelju počinje ljetnje računanje vremena, SPAVAĆEMO SAT KRAĆE

Ljetnje računanje vremena u ovoj godini počeće u nedjelju, 26. marta, u dva sata poslije ponoći.

Vrijeme se u dva sata 26. marta 2023. godine pomjera za jedan čas unaprijed, što znači da će se spavati sat kraće.

Podsjetimo, 2020. godine razgovaralo se o ukidanju pomicanja sata, međutim o toj ideju se u Evropi i dalje raspravlja.

Nastavi čitati

Društvo

Zbog novog zakona u RS Savjet Evrope izdao upozorenje nivoa 1, POGLEDAJTE ŠTA TO ZNAČI (FOTO)

Savjet Evrope izdaje Upozorenje nivoa 1 u vezi sa kriminalizacijm klevete u Republici Srpskoj, odnosno izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske koje klevetu tretira kao krivično djelo i najavljuje raspon veoma visokih novčanih kazni u Republici Srpskoj za klevetu i uvredu.

Nivo jedan obuhvata: najteža kršenja slobode medija, uključujući, ali ne ograničavajući se na ubistvo, atentat ili direktnu prijetnju životu novinara ili drugih medijskih aktera, ili članova njihovih porodica, zbog njihovog novinarskog rada; fizičke napade ili bilo koje radnje kojima se nanose teške povrede novinarima ili drugim medijskim akterima, ili upotreba nasilja radi ugrožavanja njihove fizičke sigurnosti; nekažnjivost za svako takvo kršenje; produženo samovoljno pritvaranje ili zatvaranje novinara zbog njihovih profesionalnih aktivnosti ili statusa novinara; samovoljno zatvaranje medijskog preduzeća; i bilo koje druge radnje koje predstavljaju ozbiljnu prijetnju ili imaju ozbiljan utjecaj na slobodu medija, na mreži ili van mreže, prenosi Buka.

Republika Srpska je 2001. godine dekriminalizovala klevetu, stoji u objavi Savjeta Evrope.

“Predsjednik Milorad Dodik je 31. oktobra 2022. godine objavio tvit pozivajući ministra pravde Republike Srpske da pripremi nove i izmijeni postojeće zakone kako bi se kleveta i uvreda ponovo uveli kao krivično djelo. Kako je trenutno sačinjeno, nova krivična djela „kleveta“, „uvreda“ i „otkrivanje ličnih i porodičnih prilika“ bi u određenim okolnostima podrazumijevala novčane kazne do 100.000 KM (51.200 eura). Ukoliko bi ih Narodna skupština Republike Srpske odobrila, ova krivična djela bi ostavila širok spektar tumačenja sudovima pri ocjeni šta je kleveta ili uvreda i mogla bi omogućiti krivično gonjenje novinara koji izvještavaju o korupciji i drugim stvarima od javnog interesa, te bilo koga pisati javno na društvenim mrežama” piše s eu objavi Savjeta Evrope.

Desetine novinara i aktivista za ljudska prava protestovalo je 14. marta u Banjaluci dok su poslanici raspravljali o nacrtu amandmana.

“Izvještavanje će postati nemoguća misija, istraživačko novinarstvo će prestati da postoji i obični građani će se suočiti s prijetnjom krivičnog gonjenja zbog svog govora, čak i za ono što govore na privatnim okupljanjima”, predsjednik Udruženja novinara bosanskih Srba Siniša Vukelić , rekao je na protestu.

Predsjednik Udruženja BH Novinari Marko Divković je amandmane nazvao “skokom od 50 godina u prošlost”.

 

Nastavi čitati

Društvo

STABILIZACIJA CIJENA Gorivo u Srpskoj jeftinije za deset feninga

Gorivo u Srpskoj jeftinije je za deset feninga u odnosu na prethodni period.

Potvrdio je to za “Nezavisne novine” Jovica Vučković, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske.

Po njegovoj procjeni, sadašnja cijena goriva bi trebala da ostane na ovom nivou do kraja mjeseca.

Litar dizela na pumpama sada košta od 2.54 KM do 2.69 KM, dok se benzin po litru kreće od 2,39 KM  do 2,59 KM.

Vozači kažu da su na pumpama već primjetili nešto niže cijene.

– Tek nakon što sam natočio gorivo vidio sam da se kazaljka rezervoara pomjerila više nego inače, što me baš obradovalo jutros. Nadam se da će se ovaj trend padanja cijena nastaviti i u narednom periodu – kazao je vozač Stanko S.

Nastavi čitati

Aktuleno