Connect with us

Društvo

Rat nije smanjio razmjenu BiH sa Ukrajinom i Rusijom

Ratno stanje u Ukrajini i konflikt ove zemlje i Rusije nije smanjio spoljnotrgovinsku razmjenu Bosne i Hercegovine sa ovim državama, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Iz UIO BiH su “Nezavisnim” ustupili podatke u kojima se navodi da je tokom prošle godine u Ukrajinu izvezeno nešto više od 10 tona raznih proizvoda, ukupne vrijednosti 13,1 milion KM.

“U Rusiju je u isto vrijeme izvezeno oko devet tona proizvoda, koji su vrijedni 97 miliona KM”, piše u ovim podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Tokom 2021. godine u Ukrajinu je izvezeno proizvoda u vrijednosti 7,4 miliona KM, a u Rusiju za 102 miliona KM, dok je godinu ranije u Ukrajinu plasirano robe za 7,5 miliona KM, a u Rusiju 103 miliona.

Sa druge strane, tokom prošle godine iz Rusije je uvezeno proizvoda za 396 miliona KM, od čega 373 miliona iznosi uvoz mineralnih goriva, mineralnih ulja i proizvoda njihove destilacije, bitumenskih materija i mineralnog voska.

Ovi podaci pokazuju da je iz Ukrajine u 2022. godini došlo proizvoda za 32 miliona KM.

“Tokom 2021. godine iz Rusije je stiglo proizvoda za 269 miliona KM, a iz Ukrajine za nešto više od 32 miliona KM, dok je tokom 2020. godine iz Rusije došlo razne robe za 177 miliona KM, a iz Ukrajine za 18 miliona KM”, piše u podacima UIO BiH.

Marko Đogo, dekan Ekonomskog fakulteta u Palama, rekao je za “Nezavisne” da nije iznenađen ovim podacima jer BiH nije uvela sankcije Rusiji.

“Sa druge strane, mi u Rusiju izvozimo uglavnom farmaceutske proizvode, a iz nje uvozimo naftu i naftne derivate. To je jedna struktura koju nije lako promijeniti, a i da to želimo promijeniti, naš izvoz bi bio više pogođen nego uvoz iz Rusije, jer bismo prosto morali naći drugi neki izvor za naftu. Trenutno ne postoji ekonomska logika koja bi nas natjerala da promijenimo taj šablon trgovine”, istakao je Đogo.

Dodao je da, što se tiče Ukrajine, ova zemlja je poprilično nebitan spoljnotrgovinski partner.

“Ovdje se govori o relativno malim vrijednostima uvoza i izvoza, te kad je mala baza, onda to nema objektivnog uticaja na trgovinu BiH”, kazao je Đogo.

Ekonomista Igor Gavran smatra da je pitanje koliko se količinski i strukturno izmijenila trgovina s Ukrajinom i Rusijom.

“Sankcije nama nisu prepreka, nego velika prilika koju, nažalost, ne koristimo skoro nikako. Iako su pojedini predstavnici BiH deklarativno podržavali odluke o sankcijama EU, meni nije poznato da je BiH ikada stvarno uvela i primijenila bilo kakve sankcije Ruskoj Federaciji i jedina prepreka rastu trgovine koju ja vidim su logistički problemi i ograničenja koja predstavlja transport preko EU i potreba zaobilaženja ratnih područja. S druge strane, Ukrajina je jako i interesantno tržište zbog ratne štete i potrebe za gotovo svim vrstama robe, pa je i to prilika da se naši izvoznici uključe u snabdijevanje, a u nekom idućem periodu i obnovu razrušenih područja”, zaključio je Gavran.

Društvo

Koštaće 210 KM: Za starije od 15 godina vakcinacija protiv HPV od ponedjeljka

Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, za osobe starije od 15 godina, počinje u ponedjeljak.

Kako su saopštili iz ovog instituta, na raspolaganju je devetovalentna HPV vakcina Gardasil 9, proizvođača MSD.

– Vakcinacija će se obavljati u periodu od 8 do 14 časova. Zakazivanje termina nije potrebno – naglasili su iz IJZ RS.

Cijena jedne doze vakcine je 210 KM, a kompletna vakcinacija podrazumijeva primanje dvije doze, dok je preporučeni razmak između doza godinu dana.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti na broj telefona 051 491 648 ili mejl adresu vakcinacija@phi.rs.ba

Podsjetimo, u Republici Srpskoj je prije dva dana počela vakcinacija protiv HPV, koja je za uzrast od 11 do navršenih 15 godina besplatna.

Plan je da se u naredne tri godine svake godine obezbijedi po 10.000 doza ove vakcine.

Stručnjaci upozoravaju da je HPV virus jedna od najčešćih infekcija koje se prenose polnim putem, te da većina ljudi u svom životu dobije ovu infekciju. Ističu da vakcinacija ne predstavlja prevenciju samo zaraznih bolesti, nego i malignih.

U Srpskoj se vakcinacija uvodi kao preporučena, i to prvenstveno za djecu, kako za djevojčice, tako i za dječake, dobi od 11 do 14 godina, odnosno do 15. rođendana.

(SrpskaInfo)

Nastavi čitati

Društvo

Kod mladića iz BiH pronađeno pola kilograma heroina, oduzet novac

Pripadnici bečke policije uhapsili su juče 21-godišnjeg mladića iz Bosne i Hercegovine, uhvativši ga kako nosi heroin klijentu.

Sve se desilo u 15. okrugu, a kasnijom pretragom policija je došla do daleko većeg plijena. Oni su ga pratili, a kada su ga zaustavili na samom ulazu zgrade gdje je trebao da isporuči naručeni heroin, kod njega su pronašli oko 50 grama heroina i hladno oružje.

Kasnijim pretresom stana u okrugu Margareten, koji je ovaj diler koristio, policija je pronašla pola pola kilograma heroina kao i gotovinu u iznosu od 3.500 evra.

On je priveden i protiv njega je podnesena prijava. Novac i droga su mu oduzeti.

Nastavi čitati

Društvo

Više stotina građana tražilo ostavku Šmita

Više stotina građana danas je protestovalo ispred zgrade OHR-a u Sarajevu zahtijevajući ostavku Kristijana Šmita jer smatraju da su sve izvjesnija nova nametanja odluka koje će značiti izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH (FBiH).
Na transparentima su građani poručivali Šmitu da ode, a da Kancelarija visokog predstavnika (OHR) u BiH ostane.Ključni zahtjevi su da OHR prestane kočiti procese evropskih integracija svojim odlukama, ostavka Šmita, te puna demokratija, zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda, čak i po cijenu kompletne promjene Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Protest su organizovali udruženje “ReStart BiH” i “Krug 99”, čiji je predsjednik Adil Kulenović u obraćanju rekao da su se građani okupili da bi izrazili nezadovoljstvo “šmitizacijom BiH”, navodeći da se Šmit pokazao nedostojnim funkcije koju obavlja.

Okupljeni građani, kao i govornici na protestu, poručili su da su najavljene izmjene izdaja BiH i da će u narednom periodu biti organizovan i veći skup, prenose federalni mediji.

Na protestu je pročitana i poruka pisca Gradimira Gojera, koji je naveo da je Šmit neprijatelj BiH, te da izmjene koje bi trebalo da budu nametnune učvršćuju poziciju HDZ-a.

Nastavi čitati

Aktuleno