Connect with us

Društvo

BESPLATNA LEGALIZACIJA Pogledajte koja je dokumentacija potrebna

Zahtjev za izdavanje rješenja o legalnosti podnosi se na tipskom obrascu, koji je pripremilo resorno ministarstvo.

Svi koji nemaju već aktivni zahtjev za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata, mogu da ga podnesu svakim radnim danom u Gradskoj upravi Banjaluka, u kancelariji broj 19.

Zahtjev za izdavanje rješenja o legalnosti podnosi se na tipskom obrascu, koji je pripremilo resorno ministarstvo.

Iz Odjeljenja za prostorno uređenje pojašnjavaju da besplatna legalizacija podrazumijeva postupak izdavanja rješenja kojim se utvrđuje legalnost za sve objekte izgrađene do kraja 1991. godine, te za individualne stambene i stambeno-poslovne objekte, čija je bruto građevinska površina manja od 400 m2 i za pomoćne objekte koji su u funkciji matičnog objekta, a izgrađeni su do 31.12.2013. godine.

Izdavanje rješenja kojim se utvrđuje legalnost podrazumijeva postupak ozakonjenja objekta bez troškova izrade urbanističko-tehničkih uslova, projektne dokumentacije, poljoprivredne saglasnosti, troškova uređenja gradskog građevinskog zemljišta i rente, dodatne naknade za legalizaciju i drugih troškova koji su dio redovnog postupka legalizacije i izgradnje objekata.

Za individualne stambene i stambeno-poslovne objekte, za koje su riješeni imovinsko-pravni odnosi rješenje o legalnosti zamjenjuje naknadnu građevinsku i upotrebnu dozvolu, te se isti mogu knjižiti nakon izdavanja rješenja o legalnosti.

Napominjemo da su građani obavezni da dostave samo vlasničku dokumentaciju, a koja je prema Zakonu neophodna da bi uz legalizaciju dobili i upotrebnu dozvolu, te da bi svoj objekat kasnije mogli knjižiti, te geodetski snimak.

Uz zahtjev za izdavanje rješenje o legalnosti, ukoliko podnosilac zahtjeva posjeduje, prilaže:
-kopiju katastarskog plana,
-posjedovni list (List nepokretnosti),
-zemljišnoknjižni izvadak,
-geodetski snimak objekta,
-kupoprodajni ugovor ili ugovor o građenju,
-tehničku dokumentaciju i dr.

Ukoliko su stranke u ranijim postupcima dostavile određenu dokumentaciju, ista im se ponovo neće tražiti osim u slučajevima kada je to u njihovom interesu (u međuvremenu riješeni imovinsko-pravni odnosi i sl.).

Prilikom predaje zahtjeva, građani su Gradu Banjaluci obavezni platiti samo taksu za predaju zahtjeva, te Grad od legalizacije ne ostvaruje nikakve druge prihode, odnosno Grad se odrekao svih naknada koje su inače naplaćivane u tim postupcima.

Uz zahtjev, u kancelariji broj 19 mogu se dobiti i sve informacije u vezi sa procedurom legalizacije i novog Zakona, kojim je omogućeno građanima da besplatno legalizuju individualne stambene i stambeno-poslovne objekte izgrađene do kraja 2013. godine.

Podsjećamo, Grad Banjaluka je prvi pokrenuo inicijativu za besplatnu legalizaciju i početkom avgusta ove godine predao Narodnoj skupštini Republike Srpske inicijativu za izmjenu Zakona o legalizaciji. Narodna skupština Republike Srpske usvojila je izmjene ovog zakona 14. septembra ove godine, kojim je i omogućena besplatna legalizacija.

Koristi su višestruke, jer se rješava jedno od najkrupnijih nacionalnih pitanja, a kako je ranije rečeno – oko 20.000 porodica u Banjaluci, odnosno 100.000 porodica u cijeloj Republici Srpskoj zvanično će moći da dobiju svoj krov nad glavom, potpuno besplatno

Društvo

RAŠČIŠĆEN PUT NA ROMANIJI, ali snijeg i dalje pada, vozači se pozivaju na OPREZ

Na putnom pravcu Sarajevo-Rogatica preko Romanije uspostavljen je saobraćaj za sva vozila, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.
Zbog intenzivnih snježnih padavina na ovom pravcu saobraćaj je bio zabranjen za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

Na putevima u Republici Srpskoj saobraćaj se odvija usporeno, po mokrom i klizavom kolovozu.

Iz AMS-a posebno upozoravaju na dionice u višim planinskim predjelima gdje ima snijega i leda na kolovozu.

Zbog magle i niske oblačnosti, mjestimično je smanjena i vidljivost u kotlinama i duž riječnih tokova, kao i ponegdje u višim predjelima.

Dežurne ekipe preduzeća za puteve su na terenu i vrše čišćenje i posipanje.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA ZA PONEDJELJAK! Prije podne sunce, POPODNE KIŠA I SNIJEG

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH sutra će biti pretežno vedro, poslije podne se očekuje kiša, a na planinama slab snijeg.
Ujutru će po kotlinama biti magle ili niske oblačnosti. Tokom dana se očekuje promjenljivo oblačno uz kraće sunčane intervale i toplije u odnosu na danas, ponegdje na sjeveru i zapadu će povremeno padati kiša, a u višim predjelima snijeg, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar će biti slab i promjenljiv, uz postepeno jačanje južnog vjetra od zapada ka istoku tokom dana.

Jutarnja temperatura vazduha od minus tri do dva, na jugu do pet, u višim predjelima oko minus sedam, a najviša dnevna od šest do 11, u višim predjelima oko tri stepena Celzijusova.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas u BiH preovladava oblačno vrijeme. U nižim predjelima pada kiša, ledena kiša ili susnježica koji su drugom dijelu dana prelazili u snijeg. U višim područjima pada samo snijeg.

Temperatura vazduha izmjerena u 13 časova:

Bjelašnica minus četiri, Višegrad, Rudo, Foča, Sokolac, Čemerno, Han Pijesak nula, Gacko, Kalinovik, Srebrenica, Šipovo, Sarajevo, Zenica, Bugojno jedan, Bijeljina, Kneževo, Doboj, Tuzla, Livno dva, Prijedor, Novi Grad, Mrkonjić Grad, Banjaluka, Srbac tri, Mrakovica četiri, Trebinje, Široki Brijeg pet, Mostar, Ribnik šest, Bihać sedam, Neum devet stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

LOŠ KVALITET I SVAKODNEVNI STRES! U Srpskoj smanjeno očekivano trajanje života

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Očekivano trajanje života u Republici Srpskoj u periodu između 2018. i 2022. godine smanjeno je za 1,19 godina za muškarce i 0,17 godina za žene, navedeno je u publikaciji “Ovo je Republika Srpska” Republičkog zavoda za statistiku.

Žene u prosjeku žive duže od muškaraca za oko šest godina.

Očekivano trajanje života za žene u prošloj godini iznosilo je 79,69, a za muškarce 73,4 godina.

Ukupan broj živorođenih u prošloj u odnosu na 2021. godinu manji je za 1,7 odsto.

Prosječna starost majke pri rođenju prvog djeteta u Republici Srpskoj u prošloj godini je bila 27,7 godina, te je u odnosu na 2021. godinu smanjena za 0,5 godina.

Prosječna starost majke pri rođenju prvog djeteta u EU, prema posljednjem raspoloživom podatku “Evrostata” za pretprošlu godinu, bila je 29,7 godina, što ukazuje na tendenciju da žene odlažu rađanje djece i da raste starosna granica prilikom rađanja djece.

Ukupna prosječna starost majke u Republici Srpskoj u prošloj godini bila je 29,5 godina.

Prosječna starost umrlog lica u Republici Srpskoj je u prošloj godini bila je 74,8 godina.

Oko polovine lica lani je umrlo od bolesti sistema krvotoka, a oko jedne petine od malignih tumora.

Na hiljadu živorođenih beba, u prosjeku umre oko četiri bebe do godinu dana starosti, dok je stopa smrtnosti odojčadi u Srpskoj u prošloj godini iznosila četiri promila.

Nastavi čitati

Aktuelno