Connect with us

Društvo

SVE VIŠE DJECE BEZ RODITELJSKOG STARANJA: Iz godine u godinu sve manje hraniteljskih porodica u Srpskoj

U Republici Srpskoj tokom prošle godine registrovane su 132 hraniteljske porodice u koje je smješteno 208 djece bez roditeljskog staranja, kažu iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.
Broj hraniteljskih porodica iz godine u godinu pada, tako su u 2019. godine u Srpskoj postojale 182 porodice, a 2020. godine 137.
Prošle godine u 132hraniteljske porodice je smješteno 208 djece bez roditeljskog staranja. Istovremeno, u hraniteljskim srodničkim porodicama ( srodnici kod kojih se dijete zbrine) bilo je smješteno 98 djece.

– U 2020. godini u Republici Srpskoj je bilo ukupno 315 djece bez roditeljskog staranja. U hraniteljskim porodicama bilo je smješteno ukupno 196 djece svih uzrasta, a postojalo je ukupno 137 hraniteljskih porodica. Što se tiče 2019. godine u hraniteljskim porodicama bilo je smješteno 146 djece svih uzrasta. Istovremeno, u hraniteljskim srodničkim porodicama bilo je smješteno 120 djece – navode u Ministarstvu.

Status hranitelja može da se dobije podnošenjem zahtjeva u nadležnom centru za socijalni rad, popunjavanjem formulara i pribavljanjem potrebne dokumentacije, te intervjuom sa zainteresovanim u centru, kao i kućnoj posjeti. Iznos naknade za hranitelja iznosi 25 odsto od prosječne neto plate u Srpskoj, dok je za smještaj djece sa smetnjama u razvoju naknada 35 odsto.
– Hraniteljstvo je jedan od oblika zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja. Zbrinjavanje u hraniteljsku porodicu je oblik zbrinjavanja korisnika u porodicu koja mu obezbjeđuje zadovoljavanje osnovnih životnih potreba, koja brine o ličnosti korisnika i pomaže mu u ostvarivanju njegovih prava i izvršavanju obaveza. Neka djeca koja su smještena u hraniteljske porodice imaju svoje biološke porodice, ali su iz različitih razloga (npr. socio-ekonomskih) trenutno izuzeta iz svojih porodica, često do osnaživanja same porodice i povratka, dok druga djeca u hraniteljskim porodicama borave više godina, pa je i podatke o broju djece u sistemu hraniteljstva potrebno posmatrati imajući to u vidu – navode iz Ministarstva.
Dodaju da potencijalni hranitelji sve informacije i podatke o procesu hraniteljstva mogu da dobiju u centrima za socijalni rad koji utvrđuju i proćenu i ispunjenost uslova sticanja statusa hraniteljske porodice.

Pored hraniteljskih porodica, djeca bez roditeljskog staranja smještena su i u Dom za nezbrinutu djecu „Rada Vranješević“ u Banjaluci.

Prošle godine u Srpskoj nije usvojeno nijedno dijete, a Ombudsman za djecu Republike Srpske Gordana Rajić nedavno je rekla da je prepreka da se poveća broj usvojene djece dobna granica, koja je sada pet godina, te najavila izmjenu Porodičnog zakona u tom pravcu, ističući da će ova granica biti povećana na 10 godina.

(MONDO)

Društvo

RAŠČIŠĆEN PUT NA ROMANIJI, ali snijeg i dalje pada, vozači se pozivaju na OPREZ

Na putnom pravcu Sarajevo-Rogatica preko Romanije uspostavljen je saobraćaj za sva vozila, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.
Zbog intenzivnih snježnih padavina na ovom pravcu saobraćaj je bio zabranjen za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

Na putevima u Republici Srpskoj saobraćaj se odvija usporeno, po mokrom i klizavom kolovozu.

Iz AMS-a posebno upozoravaju na dionice u višim planinskim predjelima gdje ima snijega i leda na kolovozu.

Zbog magle i niske oblačnosti, mjestimično je smanjena i vidljivost u kotlinama i duž riječnih tokova, kao i ponegdje u višim predjelima.

Dežurne ekipe preduzeća za puteve su na terenu i vrše čišćenje i posipanje.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA ZA PONEDJELJAK! Prije podne sunce, POPODNE KIŠA I SNIJEG

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH sutra će biti pretežno vedro, poslije podne se očekuje kiša, a na planinama slab snijeg.
Ujutru će po kotlinama biti magle ili niske oblačnosti. Tokom dana se očekuje promjenljivo oblačno uz kraće sunčane intervale i toplije u odnosu na danas, ponegdje na sjeveru i zapadu će povremeno padati kiša, a u višim predjelima snijeg, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar će biti slab i promjenljiv, uz postepeno jačanje južnog vjetra od zapada ka istoku tokom dana.

Jutarnja temperatura vazduha od minus tri do dva, na jugu do pet, u višim predjelima oko minus sedam, a najviša dnevna od šest do 11, u višim predjelima oko tri stepena Celzijusova.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas u BiH preovladava oblačno vrijeme. U nižim predjelima pada kiša, ledena kiša ili susnježica koji su drugom dijelu dana prelazili u snijeg. U višim područjima pada samo snijeg.

Temperatura vazduha izmjerena u 13 časova:

Bjelašnica minus četiri, Višegrad, Rudo, Foča, Sokolac, Čemerno, Han Pijesak nula, Gacko, Kalinovik, Srebrenica, Šipovo, Sarajevo, Zenica, Bugojno jedan, Bijeljina, Kneževo, Doboj, Tuzla, Livno dva, Prijedor, Novi Grad, Mrkonjić Grad, Banjaluka, Srbac tri, Mrakovica četiri, Trebinje, Široki Brijeg pet, Mostar, Ribnik šest, Bihać sedam, Neum devet stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

LOŠ KVALITET I SVAKODNEVNI STRES! U Srpskoj smanjeno očekivano trajanje života

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Očekivano trajanje života u Republici Srpskoj u periodu između 2018. i 2022. godine smanjeno je za 1,19 godina za muškarce i 0,17 godina za žene, navedeno je u publikaciji “Ovo je Republika Srpska” Republičkog zavoda za statistiku.

Žene u prosjeku žive duže od muškaraca za oko šest godina.

Očekivano trajanje života za žene u prošloj godini iznosilo je 79,69, a za muškarce 73,4 godina.

Ukupan broj živorođenih u prošloj u odnosu na 2021. godinu manji je za 1,7 odsto.

Prosječna starost majke pri rođenju prvog djeteta u Republici Srpskoj u prošloj godini je bila 27,7 godina, te je u odnosu na 2021. godinu smanjena za 0,5 godina.

Prosječna starost majke pri rođenju prvog djeteta u EU, prema posljednjem raspoloživom podatku “Evrostata” za pretprošlu godinu, bila je 29,7 godina, što ukazuje na tendenciju da žene odlažu rađanje djece i da raste starosna granica prilikom rađanja djece.

Ukupna prosječna starost majke u Republici Srpskoj u prošloj godini bila je 29,5 godina.

Prosječna starost umrlog lica u Republici Srpskoj je u prošloj godini bila je 74,8 godina.

Oko polovine lica lani je umrlo od bolesti sistema krvotoka, a oko jedne petine od malignih tumora.

Na hiljadu živorođenih beba, u prosjeku umre oko četiri bebe do godinu dana starosti, dok je stopa smrtnosti odojčadi u Srpskoj u prošloj godini iznosila četiri promila.

Nastavi čitati

Aktuelno