Connect with us

Uncategorized

BISERA SE SPREMA ZA CRNE DANE! Dok BiH diplomatija PROPADA, ona promoviše NOVU KNJIGU po Njemačkoj

Posljednje sedmice svog mandata obilježenog aferama i skandalima šefica bh. diplomatije Bisera Turković provešće u promociji same sebe o državnom trošku.

Prije Njemačke nepozvana je putovala na svoju omiljenu destinaciju – Katar (u kojem ima razvijene biznise i gdje je ranije dogovarala prodaju oružja namjenske industrije u poluprivatnom aranžmanu, op.a.), slikala se na otvaranju Svjetskog prvenstva u fudbalu, posjetila sina Alija, inače uposlenika bh. ambasade kojom trenutno rukovodi njen stranački kolega Abdulah Skaka (čovjek također poznat po skandalima), i to sve kao ministrica vanjskih poslova, o državnom trošku.

Sve se odigrava u trenutku okom vidljivog urušavanja bh. diplomatije, kojom Turković kao istaknuti kadar SDA rukovodi posljednje četiri godine, i njenog tihog sukoba sa liderom DF-a i članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i njegovim kadrovima i ambasadorima.

Samo u posljednjih tridesetak danas svjedočili smo dvjema velikim aferama i srozavanju ionako upitnog ugleda države u međunarodnim okvirima, za šta ključnu krivicu snosi i Turković kao šefica diplomatije. Najprije zbog antiameričkog i antizapadnog govora ambasadora Svena Alkalaja u Vijeću sigurnosti UN (Komšićevog kadra) i dijeljenja stavova s Rusijom o visokom predstavniku i statusu OHR-a (makar je Alkalaj iznio i dio istine govoreći o izmjenama Izabornog zakona), a onda i zbog skandaloznog glasanja u pogledu međunarodne osude režima u Iranu i svega što se dešava u ovoj velikoj zemlji.

Podsjećamo da je Bosna i Herecegovina, zahvaljujući uputama Željka Komšića i indolenciji Bisere Turković (koja je usred promocije svoje knjige), ostala na liniji nezamjeranja režimu u Iranu te od svih evropskih država jedina zauzela neutralan stav i tako stala uz bok Angole, Burundija, Butana, Benina, Čada, Đibutija, Etijopije, Fiđija, Gabona, Gvajane, Jordana, Mauritanije, Nepala, Tonga, Ugande, dakako Katara, i ostalih velikih svjetskih demokratija.

Foto: BiH jedina od svih evropskih država zaauzela neutralan stav po pitanju osude režima u Iranu, što je neviđeni diplomatski skandal

Na taj način Željko Komšić i Bisera Turković, preko ambasadora Alkalaja (osobe s optužnicom za vratom, također umiješane u afere i silne skandale u vrijeme dok je bio šef diplomatije) su poručili kako smatraju da nisu prekršena ljudska prava hiljada ugnjetavanih građana Irana, ubijenih žena, kao i 23 ubijene djece tokom protesta za slobodu protiv teokratskog režima.

Vratimo se sada Njemačkoj. Prema najavama iz više gradova, Bisera Turković završava posljednje pripreme za promociju svoje knjige Moj životni put u nekoliko bosanskohercegovačkih džemata u ovoj zemlji. Iako nismo uspjeli da dobijemo zvaničnu potvrdu o načinu njenog putovanja, putnim troškovima, smještaju za sebe i pratnju i svega drugog, prema ranijim iskustvima šanse da sve ovo plaća iz svog džepa, a ne našim parama, ravne su očekivanju da će Turković bilo kada državni interes biti ispred vlastitog.

Tako će naša dijaspora uživati u njenim pričama o ratu, njenoj žrtvti za ovu zemlju i mnogim drugih odricanjima kako bi svima nama bilo bolje, tokom promocije „Mog“, odnosno „Njenog“ životnog puta.

Turneja kreće 24. novembra iz Minhena, iz jednog od tamošnjih džemata, mada posljednje informacije govore da će u Minhenu Turković biti 25. novembra, za Dan državnosti.

S tim u vezi u pitanje dolazi njeno gostovanje 25. novembra, iako je ono najavljeno, u Frankfurtupod pokroviteljstvom Generalnog konzulata kojim rukovodi kompromitirana Višnja Lončar čije poslovanje upravo istražuje generalna inspekcija MVP-a (nakon pisanja Inforadara u više navrata).

Foto: Poziv u džemat u Mainzu jedna od više najava promocije knjige Biser Turković u Njemačkoj

Kako god, u subotu 26. novembar Bisera Turković će dijasporu u Stuttgartu obradovati svojim prisustvom i promociju svoje knjige u jednom od tamošnjih džemata, a od onoga što je potvrđeno izvjesno je još da će dan kasnije, dakle u nedjelju 27. novembra, s našim ljudima u Mainzu, također u jednom od tamošnjih džemata, evocirati uspomene o svom ratnom putu i karijeri, odricanju od usta i svega drugog, kako bi poput svog stranačkog šefa Izetbegovića i cijele stranke pomogla da i dio njih završi tamo gdje im je bolje – u Njemačkoj.

N1

Uncategorized

“KRIVO JE MORE”! ĐAJIĆ I NINKOVIĆ PO STAROM “Za dug Akvane kriv je DRAŠKO, a godinama ga gomilali KADROVI SNSD-a

Vlado Đajić, predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka i Ljubo Ninković, predsjednik Skupštine grada održali su danas pres konferenciju ispred banjalučkog preduzeća Akvana.

Oni su tokom obraćanja tvrdili da preduzeće Akvana bilježi milionske dugove od kako je na čelu gradske administracije gradonačelnik Draško Stanivuković.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da je „Akvana“ uvijek bila u izazovu i da je „imala više direktora iz SNSD koji nisu uplaćivali poreze i doprinose“.

Upravo ovakav odnos prethodnih direktora prema ovom preduzeću i doveo je do pozicije u kojoj se preduzeće trenutno nalazi, te napominje da se ni jedan gradonačelnik prije njega nije želio uhvatiti u koštac sa rješavanjem ovih problema, već da su problem samo konstatovali.

Da je preduzeće u problemu bilo godinama prije dolaska Stanivukovića na vlast, potvrdili su i novinski članci, pa je tako još 2016. godine odbornik u Skupštini grada Banjaluka Marinko Umičević je konstatovao da je 95 zaposlenih previše za ovo preduzeće. Tada se govorilo i o tome da je neshvatljivo da preduzeće koje se nalazi na atraktivnoj lokaciji, i koje u svom sastavu ima “Staklenac” u centru grada i olimpijski bazen gomila tolike gubitke.

Tadašnji direktor Vedran Mitrović se pravdao da dobit “Akvane” zavisi isključivo od sunčanih i kišnih dana.

I kasnije godine nisu donosile bolju situaciju za ovo preduzeće pa su tako sva tri direktora koja je postavio SNSD, iza sebe su ostavila dug od sedam miliona maraka.

Ostao je upamćen i period kada je na čelu ovog preduzeća bio Rajko Radovanović čiji je slučaj prokomentarisao i sadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, rekavši da gdje god je Radovanović radio to je upropastio, te se vodila i istraga o brojnim malverzacijama unutar ovog preduzeća.

Dijelom pozitivne vijesti za Akvanu su nastale 2021. godine kada je na čelo preduzeća došao Velibor Vukajlović.

“Akvana” je početkom te godine dobila novu upravu koja je, donijela prvi pozitivan rezultat, sa plusom od 54.294 KM. Dobit nije uspijela da riješi godine nagomilanih dugova ali je predstavljala zaokret u odnosu na sve prethodne godine poslovanja.

Hvatanje u koštac sa problemom “Akvane” desilo se i juče kada je nakon protesta radnika i negodovanja gradonačelnika zbog skidanja ove tačke sa dnevnog reda Skupštine grada, donesena odluka da se o problemu radnika Akvane ipak raspravlja te će kroz kreditno zaduženje biće izmirene sve obaveze Akvane prema Poreskoj upravi koje su nastale u proteklih nekoliko godina.

Gubici
Prema podacima iz ovog preduzeća, u 2020. godini prihodi su iznosili 1.226.186 KM a rashodi 1.416.464 KM – rezultat minus od 190.278 KM; u 2019. prihodi su iznosili 1.538.851 KM, a rashodi 1.823.390 KM – rezultat minus od 284.538 KM; u 2018. prihodi su iznosili 1.494.091 KM, a rashodi 1.930.106 KM – rezultat minus od 436.014; u 2017. prihodi su iznosili 1.653.451 KM, a rashodi 2.048.160 KM – rezultat minus od 394.209 KM; u 2016. prihodi su iznosili 1.612.255 KM, a rashodi 1.957.181 KM – rezultat minus od 344.926 KM; u 2015. prihodi su iznosili 1.654.024 KM, a rashodi 2.118.014 KM – rezultat minus od 463.990 KM.

Insajder.in

Nastavi čitati

Uncategorized

STRAVIČAN ODRON KOD MOSTARA: Zbog miniranja kamenoloma automobili završili pod vodom

U aktiviranju klizišta automobili planinara i ribolovaca završili su pod vodom, a povrijeđene su dvije osobe.

Trenutak miniranja kamenoloma u naselju Bijela kod Mostara, koji je rezultirao velikim odronom, objavljen je na Fejsbuk stranici Vremenska Prognoza Bijelo Polje.

Nevjerovatni video zapis svjedoči prirodnoj sili, kao i katastrofi koja je uslijedila nakon miniranja.

Podsjetimo, sve se odigralo u subotu u 18.30 u naselju Bijela kod Mostara. U aktiviranju klizišta automobili planinara i ribolovaca završili su pod vodom, a povrijeđene su dvije osobe, piše Avaz.

Nastavi čitati

Uncategorized

STRAHOTA U ŠVEDSKOJ! Ubio trudnu djevojku, stidio se jer nije muslimanka

Šveđanku Sagu Forsgren Elneborg (20) koja je bila u sedmom mjesecu trudnoće ubio je njen partner jer ga je bilo previše stif da je upozna sa svojom muslimanskom porodicom, tvrde tužioci.

Buduća majka (20) pronađena je mrtva u svom domu u švedskom gradu Örebro 28. travnja prošle godine. Bila je u sedmom mjesecu trudnoće, a njezino nerođeno dijete umrlo je u njezinoj utrobi.

Sagin dečko, Mohamedamin Abdirisek Ibrahim iz Somalije, optužen je za njeno ubistvo prošle sedmice.

„Osumnjičenik je odrastao u domaćinstvu koje je smatralo da mora izlaziti sa ženom iste kulture“, kažu tužioci.

Navodno je Mohamedamin svoju dvogodišnju vezu sa Sagom skrivao jer to njegova porodica nije prihvatala.

Tekstualne poruke između para pokazuju kako osumnjičenik govori Sagi da će otkriti njihovu vezu svojoj porodici, kao i da čekaju svoje prvo dijete.

U posljednjoj poruci, Mohamedamin Abdirisek Ibrahim navodno je tvrdio da je sve priznao samo jednom članu obitelji. Djevojka ga tada pita kako je i želi li razgovarati. Ali njezine poruke ostaju bez odgovora. Nekoliko sati kasnije, mlada žena i njeno nerođeno dijete su mrtvi.

Tužioci tvrde da je otišao u njen stan i “nasilno” je zadavio kablom noćne lampe.

Nema dokaza koji bi upućivali na to da je njegova porodica bila umiješana u ubistvo ili da je to tražila, pišu lokalni mediji.

Prethodne tekstualne poruke između Sage i osumnjičenog pokazuju da joj je predložio pobačaj, ali mlada žena to nije htjela. Željela je roditi čak i ako je on napusti. Njena majka je kazala kako se radovala djetetu i ulozi majke, prenosi Fenix-magazin.

Nastavi čitati

Aktuelno