Connect with us

Svijet

ČALNICE NATO posvećene tome da učine više da UKRAJINA POBJEDI

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da su članice NATO-a posvećene tome da učine više kako bi osigurale da Ukrajina pobijedi u borbi protiv “invazionih ruskih snaga”, kao i da je Alijansa “značajno promijenila” svoj stav o obezbjeđivanju naprednijeg oružja Kijevu.

Stoltenberg je, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa povodom obilježavanja dvije godine početka napada Rusije na Ukrajinu, ocijenio da solidarnost sa Ukrajinom nije samo ispravna, već je i u bezbjednosnom interesu Alijanse.

“To je ulaganje u našu sopstvenu bezbjednost i naša podrška pravi razliku na bojnom polju svakog dana”, dodao je on. Prema mišljenju Stoltenberga, povlačenje ukrajinskih snaga iz grada Avdejevke prošle nedjelje pokazuje potrebu za većom vojnom pomoći “kako bi se osiguralo da Rusija ne ostvari dalje dobitke”.

Stoltenberg ne vjeruje da će činjenica da su se ukrajinske snage povukle iz Avdejevke značajno promijeniti stratešku situaciju, ali smatra da to opominje da je Rusija spremna da žrtvuje mnogo vojnika, da je dobila značajnu vojnu podršku od Irana i Sjeverne Koreje i da je povećala svoju proizvodnju.

Stoltenberg kaže da je rat u Ukrajini posljedica agresije i smatra da Ukrajina ima pravo na samoodbranu, “uključujući i udare na legitimne ruske vojne ciljeve van Ukrajine”.

Osvrćući se na smrt ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, koji je 16. februara preminuo u zatvoru u Rusiji, a za čiju je smrt veliki broj zapadnih lidera optužio predsjednika Rusije Vladimira Putina, Stoltenberg je rekao da čvrsto vjeruje da je najbolji način da se oda počast Navaljnom taj “da se osigura da predsjednik Putin ne pobijedi na bojnom polju, već da Ukrajina pobijedi”.

Odgovarajući na pitanje o izgledima da se bivši predsjednik Donald Tramp vrati u Bijelu kuću, Stoltenberg je ocijenio da će, bez obzira na ishod predsjedničkih izbora ove godine, SAD ostati posvećeni saveznik u NATO-u jer je to u bezbjednosnom interesu Vašingtona.

Svijet

PROTIV I DVA POSLANIKA IZ BIH: Ko sve nije podržao preporuku za prijem Prištine u Savjet Evrope?

Od 29 predstavnika u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, koji su sinoć glasali protiv preporuke o članstvu Prištine u Savjetu Evrope, njih osmoro je iz Španije.

Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope usvojila je nacrt izvještaja Dore Bakojani, u kojem se preporučuje da se Prištini odobri da postane član Savjeta Evrope.

Za prijem je glasao je 131 od 171 prisutnog člana PSSE, 29 je bilo protiv, a 11 je bilo uzdržano.

Na sajtu PSSE objavljeno je koji su predstavnici kako glasali na jučerašnjoj sjednici.

Protiv članstva Prištine u Savetu Evrope bilo je osam poslanika iz Španije i četiri poslanika iz Mađarske, dva sa Kipra, a od pet poslanika Grčke samo je jedan glas bio protiv. Protiv je glasao i jedan poslanik iz Njemačke.

Takođe, protiv su glasala i dva poslanika iz Francuske i jedan iz Italije.

Protiv su bili sedmoro članova delegacije Srbije, ali i Maja Vukićević iz Crne Gore, kao i Snježana Novaković i Branislav Borenović iz Bosne i Hecegovine.

Među 11 uzdržanih bio je jedan poslanik iz Crne Gore, šestoro Italijana i troje Moldavaca, kao i jedan poslanik iz Njemačke.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope uputiće preporuku za prijem Komitetu ministara spoljnih poslova, koji donosi konačnu odluku i to dvotrećinskom većinom ministara ili ambasadora koji ih predstavljaju i koji su prisutni u trenutku glasanja.

Sastanak Komiteta ministara trebalo bi da bude održan od 16. do 17. maja u Strazburu.

Nastavi čitati

Svijet

ŽENA TUŽI TESLU! Dvogodišnji sin je UDARIO AUTOM dok je bila trudna

Žena iz Kalifornije tužila je kompaniju Tesla, tvrdeći da je zbog greške u Modelu X njen dvogodišnji sin pokrenuo automobil i udario je dok je bila trudna.

Melori Harkur je kupila automobil 2018. godine, ali nedugo nakon toga dogodio se ovaj incident.

Ona je, naime, stigla kući i onda shvatila da je zaboravila ključeve vrata od klinike koju drži njen suprug.

Morala je, međutim, prije nego što se vrati, da presvuče svog dvogodišnjeg sina, pa je odlučila da to uradi u garaži.

Izvadila je pelenu iz auta, ali je vrata ostavila otključanim. Dječak se izvukao dok nije gledala, pa je nekako uspio da uđe u automobil i dodirne prvo mjenjač, a zatim i papučicu za ubrzanje, pokrenuvši ga tako.

Model X je, idući 12 km/h, udario Melori Harkur, koja je tvrdila kako nije imala vremena da reaguje.

Ubrzo je stigla hitna pomoć koju su pozvale komšije, i konstatovano je da ima lom karlice. Sedam dana kasnije, prijevremeno se porodila, jer je bila u devetom mjesecu trudnoće.

Bolnički troškovi bili su 73.000 dolara, a njeni advokati tvrde da “dijete može da uđe u automobil, ali ne bi smjelo da ga pokrene, što pokazuje koliko je loš i nebezbjedan dizajn Tesle”.

Sa druge strane, iz kompanije tvrde da nisu oni krivi, već da je krivica isključivo na majci koja je, prema njihovim riječima, bila nemarna.

Harkur tuži Teslu za troškove liječenja, duševnu bol i druge posljedice koje je ostavio ovaj incident.

Nastavi čitati

Svijet

RIŠI SUNAK TVRDI “Eskalacija SUKOBA na Bliskom istoku nije ni u čijem interesu”

Britanski premijer Riši Sunak prenio je danas izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu da eskalacija na Bliskom istoku nije ni u čijem interesu.
“Sunak je podvukao da značajna eskalacija nije ni u čijem interesu i da bi samo produbila nesigurnost na Bliskom istoku. Ovo je trenutak u kojem hladne glave treba da prevladaju”, kazao je Sunak, saopšteno je iz njegovog kabineta poslije telefonskog razgovora sa Netanijahuom, prenosi Rojters.

Sunak je u ponedjeljak objavio u britanskom parlamentu da zemlje G7 rade na paketu sankcija protiv Irana zbog napada te zemlje na Izrael.

“Sunak je rekao da je Iran loše proračunao i da postaje sve više izolovan na međunarodnoj sceni”, rekao je portparol kabineta britanskog premijera.

Iran je u noći između subote i nedjelje izvršio napad dronovima i balističkim i krstarećim raketama na Izrael kao odmazdu zbog napada 1. aprila na iranski konzulat u Damasku, za koji je okrivio Izrael.

Velika Britanije je bila među zemljama koje su pomogle u odbrani Izraela od iranskog napada.

Nastavi čitati

Aktuelno