Connect with us

Banjaluka

Čeka nas lijepo vrijeme za vikend, evo gdje otići na savšen izlet U OKOLINI BANJALUKE

Najavljuju lijepo vrijeme, a okolina Banjaluke nudi mnogo mjesta za nezaboravan izlet.

Evo gdje možete napunite baterije bilo da ste ljubitelj netaknute prirode, etno sela, istorije, muzeja, tradicije, prirodnih fenomena, aktivnog odmora i dobre hrane, prenosi Blink.

Krupa na Vrbasu: Savršena priroda

Svi koji dođu na slapove Krupe budu oduševljeni prizorom. Voda koja navire sa svih strana, drveni mostići, aktivni mlinovi, svi oni čine ovo područje veoma privlačnim. Sama ljepota vode i njen šum pružaju nevjerovatan ugođaj i odmor.

Ne treba se zaustaviti samo na uživanju u slapovima Krupe. Prošetajte laganom stazom od samo 3 km do izvora rijeke i imaćete još mnogo toga da vidite.

Posjetu Krupi na Vrbasu upotpunite posjetom crkve brvnare, jedne od samo tri sačuvane na području Banjaluke.

Zatim tu je manastir Krupa na Vrbasu sa crkvom Svetog Ilije iz XIII vijeka i tvrđava Greben iz XII vijeka.

Etno selo – muzej Ljubačke doline

Etno selo – muzej Ljubačke Doline se prostire na površini od oko 2 hektara u selu Ljubačevu, na oko 17km udaljenom od Banja Luke.

Ime Ljubačke doline je dobilo bukvalno po dolinama u selu Ljubačevu. Ljubačke doline su prirodni fenomen, jedinstven u Evropi.

U selu se nalazi crkva izgrađena 1939. godine, stećci iz 16. vijeka, ostaci turskog konaka poznat kao Čardak iz 18. vijeka, Glamačko jezero…

Ljubačevo je bogato i biljnim i životinjskim svijetom i prava je ekološka oaza za ljubitelje prirode, travare, umjetnike, sportiste, lovce…

Vodopad Švrakave

Put doovog vodopada nije obilježen, ali je lokalnim zaljubljenicima u prirodu dobro poznat.

Česta je odredišna stanica mnogih planinara, biciklista i drugih zaljubljenika u prirodu.

Rijeka Švrakava je kratka, ali zanimljiva rijeka, prije svega po divnim slapovima i vodopadima.

Kamena kugla u Slatini

Ako volite misteriju i prirodne fenomene, za izlet u okolini Banjaluke izaberite kamenu kuglu u Slatini.

Kada ugledate veliku kamenu kuglu u šumi, pored potočića, koja uopšte ne pripada sredini u kojoj se nalazi, naravno da ćete se pitati “otkud ona ovdje?”

Postoje razne teorije kako je nastala ova kugla,a jedna od njih je i ona koja govori  da je stigla je iz svemira prilikom zaboravljene oluje meteora.

Kako doći do kamene kugle u Slatini?

Vozeći se iz pravca Banjaluke, u naselju Ostruge u Slatini, preko puta groblja nalazi se parking. Ovdje ostavite vaše motorno vozilo.

Čeka vas 400 m lijepe lagane šetnje kroz šumicu. Postoji tabla sa oznakom “Kamena kugla”. Samo pratite strjelicu i planinarske znakove.

Na račvanju stazice pratite onu oznaku koja ide uz potočić. Kugla je ušuškana uz njega.

Park prirode Suturlija

Mnogi građani ne znaju gdje se nalazi ovo netaknuto parče prirode nadomak samog centra grada.

Park prirode Suturlija je udaljen od centra grada samo 3 km. Naziv je dobio po rijeci Suturliji (dužina 17 km) koja se uliva u Vrbas.  B

aš kod njenog ušća je moguće parkirati auto i već nakon par stotina metara biti na njenom kupalištu i samom kanjonu.

Banjaluka

HOTEL VISOK 110 METARA Stanivuković poručio da će igradnja Palasa za grad imati VIŠESTRUKI ZNAČAJ

Projekat za hotel „Palas“ gradska administracija već odavno ima, ali potrebno je sačekati da u Banju Luku dođe Filip Cepter, koji će isti i da predstavi.

Kazao je ovo gradonačelnik, Draško Stanivuković, poručivši kako će upravo za naš grad ovaj hotel imati višestruki značaj.

-Izgradnjom hotela „Palas“ dobićemo i nova radna mjesta. Biće zaposleno oko 500 ljudi, što je zaista od velikog značaja. Kada je riječ o samom projektu, potrebno je reći da će hotel biti visok oko 110 metara, vrijednosti između 60 i 70 miliona KM. Riječ je o izuzetno izazovnoj arhitekturi, modernoj. Primjera radi, na 11 spratu će biti veliki balkon, koji će da prkosi gravitaciji. To je nešto što dosada nije rađeno na ovim prostorima – rekao je on.

Dodao je kako će upravo hotel „Palas“ biti simbol našeg grada, koji prevazilazi sve dosadašnje kapacitet.

-Nismo pokazali projekat dosada iako ga imamo, ali čekamo da dođe Filip Cepter. Moram da kažem da smo 28. februara završili projekat rušenja starog dijela hotela. Ukupno imamo pet ponuda, a predstavnici Ceptera analiziraju ko će da izvodi te radove. Nakon toga, očekujemo kranove i novo, najveće gradilište, nakon onog u Parku „Mladen Stojanović“ – kazao je gradonačelnik.

Poručio je kako će u izgradnji ovog hotela učestvovati domaće firme.

-U istoriji Republike Srpske nikada takav objekat nije izgrađen. Dao sam sebi riječ kao dijete da ću za svoj narod uraditi ono što nije niko prije. Jedan dio našeg mentaliteta je takav da sve velike stvari osudimo, ali vrijeme kasnije pokaže da je to sve u redu i da sve to što se radi je ispravno. Prija mi što znam da ćemo nakon vijekova čekanja da uradimo kolektor na rijeci Vrbas, hotel „Palas“, novu sportsku dvoranu, vidikovac na Banj brdu – zaključio je Stanivuković.

Nastavi čitati

Banjaluka

VELIKA AKCIJA ČIŠĆENJA BANJALUKE POČELA DANAS Cijelo proljeće radiće se na uređenju grada

Velika akcija uređenja i čišćenja grada počela je danas i tokom cijelog proljeća obuhvatiće sva naselja u Banjoj Luci.

Početak akcije najavio je gradonačelnik Draško Stanivuković, uz prisustvo ekipa i mehanizacije komunalnih službi i izvođača koji će biti angažovani na provođenju različitih aktivnosti.

-Od danas pa tokom cijelog proljeća zajedno sa našim sugrađanima radićemo na uređenju našeg grada u sklopu čega će biti realizovano dnevno i noćno pranje ulica, sadnja novih drvoreda, orezivanje drveća, ali i modernizacija saobraćajnica i iscrtavanje linija, uređenje parkova, odvoz krupnog otpada. Sa uloženih nekoliko miliona KM doći ćemo do konačnog cilja, a to je uređeniji i čistiji grad – poručio je on.

Gradonačelnik je kazao da se ovom proljeću posebno radujemo jer dočekujemo najveće i kulturne i sportske događaje u našem gradu.

-U aprilu očekujemo stotine hiljada posjetilaca i za nas je veoma važno da se prvo pokažemo sami pred sobom, ali onda i pred svim onim prijateljima i gostima koji će doći u naš grad. Banja Luka je čista, Banja Luka je lijepa, uredna i to morate uvijek da dokazujete. Čistiti grad to ne znači da jednom počistite i da stanete, morate to da radite kontinuirano – kazao je on.

Stoga je, kako je naveo u ovogodišnjem budžetu izdvojeno najviše moguće sredstava za ove namjene.

-Akcija znači kontinuirani niz – na desetine aktivnosti od uređenja, čišćenja pa do obnove saobraćajnica,  signalizacije, zelenila, dječijih igrališta, uređenja obala Vrbasa, vodotokova… Dodatno ću zamoliti sve naše službe da od 10. do 20. aprila budu prisutne danonoćno da čistimo naš grad i da svi oni koji su ovdje došli kažu kako lijepo izgleda – naglasio je gradonačelnik.

„Čisto lice grada“ ove godine ima podslogan „Priduži se i ti“.

-Očekujemo da se uključi veći broj zajednica etažnih vlasnika, grupa građana koja djeluju u određenim naseljima i da nam se pridruže u svim aktivnostima koje ćemo raditi zajedno. Grad će pripremiti i nagrade za one najaktivnije, i to u vidu sadnica, cvijeća i parkinga za bicikle – kazala je savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti, Milada Šukalo, koja je i koordinator akcije „Čisto lice grada“.

Kako je navela, akcija će krenuti iz centralnih naselja i širiće se prema prigradskim i seoskim, a tokom svake sedmice akcije biće sinhornizovane aktivnosti svih službi tako da će se raditi i na saniranju udranih rupa, iscrtavanju signalizacije, čišćenja i rješavanja „divljih deponija“.

Dodala je da da će tokom akcije biti postavljeni kontejneri za kabasti otpad, ali ćemo i kontrolisati odlaganje kabastog otpada pored kontejnera.

– Grad svake godine ulaže veliki iznos pa čak do milion KM za uklanjanje kabastog otpada koji se nalazi oko kontejnera u gradskim naseljima. Nažalost, akitvnosti koje smo prošle godine uradili na uklanjanju divljih deponija odnosno sve sadnice koje smo zasadili oko kontejnera kako bismo spriječili odlaganje krupnog otpada u tri navrata su bile uništene. Tako da ćemo morati pojačati rad kontrolnih organa – kazala je ona.

Istakla je da je vjeruje da ćemo zajedno doći do cilja –  podići svijest sugrađana i što uređenijeg grada.

Gradski menadžer Bojan Kresojević kazao je da gradska administracija prošle godine u februaru potpisala sporazum sa Evropskom investicionom bankom o dobijanju pomoći od 500 hiljada evra za izradu Studije za upravljanje čvrstim otpadom, ali i za tretiranje i prečišćavanje otpadnih voda.

-Sada smo prešli i na konkretna djela odnosno očekujemo u narednih 14 mjeseci da ćemo dobiti Studiju izvodljivosti koja će u jednom segmentu govoriti o optimalnom načinu prikupljanja otpada, tretiranju otpada i ekonomskim aspektima iskorištavanja tog otpada. Drugi segment Studije odnosiće se na ono što Banja Luka dugo čeka – prečišćavanje otpadnih voda za cijelu Banju Luku – naveo je on i dodao da je u planu izgradnja prvog kolektora kod Kastela kako bismo rijeku Crkvenu na ovaj način uredili i poboljšali higijenu u Vrbasu.

Nastavi čitati

Banjaluka

Stanivuković: Nisam NIKOGA izdao, INSTITUCIONALNA SARADNJA mora postojati

-Meni bi moje kolege i saborci mogli da zamjeraju da sam ja gradonačelnik sa skupštinskom većinom i sa tom skupštinom, koja je naša, možemo bez SNSD-a usvojiti budžet, podići kredit, da ne trebamo ništa da ih pitamo. Ali ja nemam skupštinsku većinu i neki se ljute što ja sa tom skupštinskom većinom sjednem i pokušavam naći neko rješenje, kako bi usvojili budžet.

Rekao je ovo gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković, komentarišući konstantne napade na njega zbog insitucionalne saradnje sa SNSD – om.

-Morate da znate da je 50 posto Skupština, a 50 posto je gradonačelnik. Ono što gradonačelnik predloži ne može proći bez Skupštine, a Skupština ne može predložiti nešto bez gradonačelnika. Na primjer, mi kažemo da nam je potrebno 10 miliona most u naselju Dolac, 5 miliona KM za kolektor na rijeci Vrbas, a oni kažu da se uvrsti 5 miliona KM subvencije “Eko toplanama”. To tako funckioniše – rekao je on.

Upitao je koji je to ključni dokaz da ja on loš momak koji je nekoga izdao.

-Loš sam jer je prilikom početka radova na mostu u naselju Česmi bio gospodinDodik? Ja da nešto krijem, ne bih se sastajao sa njim javno. Kada je riječ o Dodiku, razgovarali smo o saradnji, tačnije o izgradnji Centralnog spomen – obilježja. On je pitao da li smo za izgradnju dobili blagoslov Srpske pravoslavne crkve i Jefrema, bez čega taj projekat ne može da prođe. Postoje određene proceduralne stvari koje treba da riješimo – poručio je Stanivuković.

Dodao je kako je vila na Jahorini bila njegova samoodbrana, jer mjesecima sluša neutemeljene napada ne njega.

-Tu nema nikakvog ekskluziviteta. To nije pružena ruka bratstva i jedisntva, to je ruka institucionalne saradnje. Sa nekim možemo da se usaglasimo, sa nekim ne, sa nekim nemamo najbolje razumijevanje, ali ruku moramo pružiti. Moja priča se sporije čuje, ali ona je dugotrajnija – istakao je Stanivuković.

Nastavi čitati

Aktuleno