Connect with us

Politika

“ČERUPANJE SRPSKE”! Hrvati traže 100 miliona evra za “Gacko”, pravni osnov isti kao i za “Ugljevik”, KOJI SMO IZGUBILI

U BiH postoji jedan investicioni arbitražni spor koji je u fazi mirnog rješavanja i odnosi se na Hrvatsku elektroprivredu i Rudnik i Termoelektranu “Gacko”, podatak je Pravobranilaštva BiH.

Radi se o sporu vrijenom 100 miliona evra, gdje je tužilac Hrvatska elektroprivreda d.d, organ navodni štetnik je Republika Srpska, a predmet spora je ulaganje u RiTE “Gacko” po samoupravnim sporovima.

O ovom sporu govorilo se još prije nekoliko godina, ali tada u igri nije bila arbitraža nego mirno rješenje.

Međutim, v.d. direktora “Gacka” Maksim Skoko kaže da su od Pravobranilaštva BiH dobili obavještenje da Hrvatska ima namjeru da pokrene međunarodni arbitražni spor.
-Naravno, oni tuže BiH, takva je procedura – kaže Skoko za Srpskainfo.

Podsjećamo da je BiH, odnosno Republika Srpska, nedavno izgubila jednu arbitražu, a radilo se o tužbi Elektroprivrede Slovenije za predratno ulaganje u RiTE “Ugljevik”. Osim što Slovencima treba isplatiti finansijsku obavezu od 67 miliona evra, RiTE “Ugljevik” je dužna, sve dok radi, Sloveniji isporučivati trećinu proizvedene električne energije po cijenama ispod tržišnih. Vjerovali ili ne, čelni ljudi u Srpskoj tvrde da je taj spor okončan pozitivno za Srpsku!?

Teško je i zamisliti šta bi se desilo sa elektro-energetskim sistemom Srpske ako bi se slično desilo i u Gacku.

Da li su ova dva slučaja identična?

–Ima sličnosti, ali ima i razlike, nije ugovor napravljen na identičan način. Ali, to je taj oblik finansiranja gdje su republike različito učestvovale u procentu finansiranja – dodaje Skoko.

Bivši pravobranilac BiH Mlađen Mandić tvrdi da je pravni osnov u ova dva slučaja identičan.

-Radi se o ulaganju Hrvatske u vrijeme bivše SFRJ. Dok sam bio pravobranilac imali smo mirovno vijeće. Ono prethodi svakoj potencijalnoj arbitraži, s ciljem da se pokuša dogovoriti vansudsko poravnanje. Mi smo pregovarali, bili smo na putu da to završimo bez arbitraže, ali na pola puta je došla nova garnitura pravobranilaca iz sva tri naroda. Nisam više u toku. Znajući kako arbitraže idu, vjerovatno će RS izgubiti i ovaj put. Mislim da nemaju kadrove, nemaju pravnike i pameti da to završe na miran način, da RS prođe s najmanjom mogućom štetom. Vjerovatno će ponovo izgubiti 100 do 200 miliona. Znajući kapacitet sadašnjih pravobranilaca i advokatskih kuća koje angažuju, mislim da neće uspjeti, iako bih, naravno, volio da uspiju na miran način. Kao što su nudili Slovenci za “Ugljevik”, pa nismo htjeli, a onda smo umjesto milion izgubili 100 miliona – kaže Mandić za Srpskainfo.

Ako je tačno da je Pravobranilaštvo BiH obavijestilo “Gacko” da Hrvati namjeravaju da pokrenu arbitražni spor, to, objašnjava Mandić, znači da se definitivno nisu uspjeli dogovoriti.

-Znači počinje arbitraža, to je Arbitražni sud iz Vašingtona koji ima svoja odjeljenja u Hagu i u Parizu. Pošto znam proceduru, mislim da će izgubiti. Da bi krenuli u arbitražu treba im 2-3 miliona evra za troškove. Pošto RS ima običaj da ne vjeruje organima na nivou BiH, Pravobranilaštvu BiH, onda oni to sve preuzimaju na sebe. U arbitražama ne može RS ni “Gacko” biti subjekat, to može samo BiH. Ali, ovlastio sam RS i Vladu da ona vodi postupke – kaže Mandić.
Srpskainfo

Banjaluka

“PROKLETA JE AMERIKA” Porodica Dodik pjesmom odgovorila na američke sankcije (VIDEO)

Gorica Dodik, kćerka Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, objavila je na svom X profilu video isječak na kojem se vidi da sa ocem pjeva pjesmu Šabana Bajramovića “Prokleta je Amerika”.

Iako nije navedeno kada je snimak nastao, očigledno je da je objavljen u ovom trenutku kao neka vrsta odgovora porodice Dodik administraciji Sjedinjenih Američkih Država, koja je nedavno uvela nove sankcije članovima ove porodice, i firmama za koje tvrde da su povezane s njima, pišu Nezavisne.

Nastavi čitati

Društvo

Obilježene 32 godine od proboja “Koridora života” – velika pobjeda Republike Srpske (FOTO)

Na Dugoj njivi kod Modriče obilježene su 32 godine od proboja Koridora kroz Posavinu na Vidovdan 1992. godine, u kojem je poginulo 855 borca Vojske Republike Srpske i 14 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

Obilježavanju su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Radovan Višković i ministar rada i boračko – invalidske zaštite Danijel Egić, koji su položili vijenac ispred republičkih institucija.

U ime Srbije vijenac je položio državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić.

Cvijeće su položili srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH Sanja Vulić i Obren Petrović, predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske i organizacija proisteklih iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata, te delegacija Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, predstavnici grada Doboja i drugih opština.

Cvijeće su na spomen-obilježje položili i učesnici marša “12 kilometara za 12 zvjezdica” koji su jutros krenuli iz Osječana kod Doboja na Duge Njive, te predstavnici Ujedinjenog ravnogorskog pokreta.

Mnogi istoričari će tek pisati o velikoj srpskoj pobjedi, odnosno proboju Koridora kroz Posavinu na Vidovdan 1992. godine, u kojem je poginulo 855 borca Vojske Republike Srpske i 14 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Ponosni smo na ovu akciju, sjećamo se svakog trenutku, tih majskih, junskih dana 1992. godine. Za ideju Republike Srpske u ovoj akciji živote su dali najhrabriji sinovi Srpske – rekao je Novica Radulović, načelnik opštine Modriča.

Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske naglasio je da je i ova akcije neraskidivo vezana sa Vidovdanom i njenim junacima.

– Zahvalio bi se svim učesnicima ove operacije što su uspješno odradili akciju i probili “Koridor života” koji je zaista to značio za Republiku Srpsku. Bitka za Koridor ne može se ispričati za 10 minuta. Ovu priču moraju učiti naša djeca u školama kao jedan od najsvjetlijih primjera u istoriji srpskog naroda – istakao je Ostojić, piše RTRS.

 

Nastavi čitati

Politika

DODIK O ENERGETSKOM SISTEMU BiH “Ovdje sve propada, PITANJE JE DANA kada će doći do KOLAPSA”

– Sve što je na nivou BiH propada, pa tako i elektroenergetski sistem. Samo je pitanje vremena kada će se to pokazati i doći do kolapsa, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, komentarišući jučerašnji nestanak električne energije u cijeloj regiji.

– Mi smo onemogućeni blokiranjem tih ogromnih sredstava da izgradimo mrežu u Republici Srpskoj. Odnosi koji baziraju se na netrpeljivosti između Bošnjaka i Hrvata po tom pitanju ko će biti glavni u ime Federacije, blokirali su ta sredstva svih ovih silnih godina – istakao je Dodik.

On je poručio da imamo ozbiljan zastoj i on nije samo u pogledu trenutnog snabdijevanja električnom energijom.

– Vi nemate sada okvir u kome možete da gradite novo energetsko postrojenje, jer je prenosni sistem veoma tanak i veoma slab. Da Republika Srpska to radi, ja vjerujem da mi ne bi imali nikakav problem – naglasio je Dodik.

Nastavi čitati

Aktuelno