Connect with us

Politika

CIK NAMJERNO ŽURI! Nametnuti izborni zakon je neustavan i nezakonit

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da je ostavljeno vremena da se na nivou zajedničkih institucija usvoji izborni zakon BiH koji ne bi bio rezultat nametanja neizabranog stranca, već rezultat volje konstitutivnih naroda i entiteta.

Stevandić je istakao da bi taj zakon mogao biti sproveden u ovoj godini jer bi bio u skladu sa sredstvima koja su planirana.

“Ali, Centralna izborna komisija /CIK/ BiH namjerno je požurila ne ostavljajući prostora da se taj zakon usvoji. Tu ima previše ličnih interesa i međunarodnog prisustva, a premalo poštovanja konstituenata”, rekao je Stevandić za RTRS.

On je dodao da će vladajuća koalicija u Republici Srpskoj razmatrati odluku CIK-a o sprovođenju lokalnih izbora u BiH, te podsjetio da Izborni zakon Srpske još nije stupio na snagu, odnosno da još prolazi kroz redovnu proceduru u Vijeću naroda Republike Srpske.

“Za Republiku Srpsku nisu problem samo rokovi, već i Brčko distrikt koji je značajan za Srpsku i zajedničko je vlasništvo sa Federacijom BiH /FBiH/. Ne želimo da izbornim manipulacijama ostanemo bez mogućnosti da upravljamo tim zajedničkim vlasništvom. Naravno, postoje i partije iz Srpske koje prijavljuju liste u lokalnim zajednicama u FBiH, oni imaju problem da se moraju registrovati po starom zakonu, koji je derogirao Kristijan Šmit, a za novi nema para u Savjetu ministara”, rekao je Stevandić.

On je dodao da su nametnute tehničke izmjene Izbornog zakona BiH donesene neustavno i nezakonito i da postoje dva problema – nije demokratski i novac za te vrste tehničkih izmjena nije predviđen budžetom.

Stevandić je naveo da postoji informacija da je tehnička oprema već nabavljena i da se nametnutim izmjenama legalizuje pljačka novca koji je dogovoren za tu opremu.

On je rekao i da nema dovoljno skenera za sva biračka mjesta, te upitao da li je moguće u jednoj zemlji sprovoditi izbore na dva sistema.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske poručio je da će Srpska zadržati svoj subjektivitet, da je primijećena i jasna i da se proteklih godina izborila za međunarodni subjektivitet.

Politika

DRAGA BRAĆO IZ SRBIJE, dobro ste došli u Republiku Srpsku

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić izjavio je da aposlutno podržava dolazak pripadnika MUP-a Srbije u Republiku Srpsku, kao i svih onih koji doprinose miru i stabilnosti u regionu.

“Nažalost, SDA, DF lažnog Hrvata /Željka/ Komšića i dalje žive u ratnim godinama i svuda vide imaginarne neprijatelje. MUP Srbije garant je mira i stabilnosti kako u Srbiji, tako i u regionu i sve naše bezbjednosne agencije, MUP Republike Srpske i sa nivoa BiH i Federacije BiH /FBiH/ uspješno sarađuju sa MUP-om Srbije i sprečavaju kriminal i korupciju”, istakao je Nešić.

On je rekao da, osim jeftinih političkih poena i igara, ne vidi razlog za takva reagovanja iz FBiH i upitao šta može promijeniti šest ljudi bilo gdje na svijetu.

“Draga braćo iz Srbije, dobro ste došli u Republiku Srpsku. Dobrodošlicu vam želi ministar bezbjednosti u Savjetu ministara”, poručio je Nešić, prenosi Srna.

Nastavi čitati

Politika

Sramni histerični komentari BOŠNJAČKIH POLITIČARA

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je danas da su sramni, kako je naveo, “histerični komentari” bošnjačkih političara povodom najavljenog dolaska pripadnika MUP-a Srbije u Srpsku tokom turističke sezone, ističući da takvu saradnju imaju sve zemlje regiona i šire.

Karan je istakao da neće boravak policijskih službenika MUP-a Srbije dovesti u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, već oni koji, kako je naveo, mrze sve što je srpsko.

On je podsjetio da Memorandum o saradnji ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske i Srbije od 18. juna predstavlja pravni osnov za dolazak i boravak policijskih službenika MUP-a Srbije u Srpsku tokom turističke sezone i ukazao da saradnju na tom nivou imaju već sve zemlje regiona i šire.

Naveo je da će hrvatska policija ove godine na osnovu sličnog memoranduma o saradnji u turističkoj sezoni imati 97 stranih policijskih službenika iz 19 zemalja, među kojima su policijski službenici iz Srbije, a da u ovom projektu BiH učestvuje još od 2009. godine.

Karan je dodao da kada danas, u 2024. godini, MUP Srpske pokušava da na isti način i pod istim uslovima realizuje ovaj projekat, koji egzistira u svim zemljama regiona i šire, postoji problem, a problem je, kako je naglasio, iracionalna mržnja pojedinaca prema svemu što dolazi iz Srbije i ima predznak “srpsko”.

On je naveo da je koncept ove saradnje zasnovan na istim temeljima kao i u ostalim zemljama i sa motivom da kolege policajci iz drugih država doprinose većem osjećaju sigurnosti stranih gostiju, odnosno državljana svoje zemlje, i mogućavaju bolju saradnju pri rješavanju krivičnih dela.

“Bez oružja, u uniformama svoje policije rade u skladu s nalozima nadležnih rukovodilaca u policijskim upravama. Na taj način lokalnoj policiji pomažu u ostvarenju efikasne komunikacije sa stranim turistima, a samim time i razrješavanju mogućih konfliktnih situacija”, objasnio je Karan.

SDA je dogovorenu policijsku saradnju i raspoređivanje pripadnika MUP-a Srbije u Banjaluci, Foči i Trebinju ocijenila kao “djelo velikosrpskog projekta”, dok Demokratski front od Savjeta ministara traži da izda nalog Graničnoj policiji BiH i da se spriječi dogovoreni dolazak policajaca iz Srbije, navodi Srna.

Nastavi čitati

Politika

Novaković Bursać DOŠLA NA SJEDNICU, Crnadak: Držiš fotelju jer KURIR IZ CIK-A NIJE STIGAO s papirima

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak oglasio se na Fejsbuku nakon što se bivši delegat Snježana Novaković Bursać (SNSD) pojavila na hitnoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

– Kada dobro znaš da pravosnažnom odlukom više nisi na nekoj funkciji, a držiš fotelju samo zato što kurir iz CIK još nije stigao sa papirima.Ovo je 21. vijek, informacije idu brzo. Plus, sve piše u Službenom glasniku. Dignitet. Držanje do sebe. Dostojanstvo. Moramo ove pojmove ponovo vratiti u politiku – objavio je Crnadak.

Podsjetimo, danas je u Službenom glasniku BiH objavljena Odluka o izmjeni odluke o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata za Dom naroda Parlamentarne Skupštine BiH iz Republike Srpske, koju je proslijedila Centralna izborna komisija BiH.

“U odluci o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata za Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske broj: 05-1-07-1-4815/22 od 16.01.2023.godine u članu (1) tačka 5. “Snježana Novaković Bursać” mijenja se i glasi ” Nenad Vuković “, navedeno je u Službenom glasniku.

Na sjednici Doma naroda PS BiH se očekivao Nenad Vuković umjesto Snježane Novaković Bursać.

Iako je prisustvovala sjednici, ona nije učestvovala u glasanju, prenosi Avaz.

Nastavi čitati

Aktuelno