Connect with us

Svijet

DAN “D”: Danas ključni izbori za Bajdena i Trampa

Aktuelni predsjednik SAD Džozef Bajden i bivši predsednik Donald Tramp danas će se naći na glasačkim listićima na stranačkim izborima u Džordžiji, američkoj saveznoj državi koja može da ima ključnu ulogu na predsjedničkim izborima u novembru.

Očekuje se da i Bajden i Tramp, ako pobijede u Džordžiji koja donosi veliki broj delegata, i formalno obezbijede svoje stranačke nominacije poslije glasanja, prenosi Glas Amerike.

Za Trampa bi pobjeda na primarnim republikanskim izborima u Džordžiji danas mogla da znači i da je osvojio dovoljan broj delegata da bude i formalno proglašen predsjedničkim kandidatom.

Tramp praktično nema protivkandidate otkako se i Niki Hejli povukla iz trke, a broj Bajdenovih izazivača se takođe smanjio otkako se Din Filips povukao iz trke, mada ni on, kao ni autorka Merijen Villijamson nisu Bajdenu odnijeli mnogo glasova, navodi Glas Amerike.

Džordžija ima primarne izbore otvorene za sve glasače, odnosno nije potrebno da je neko registrovan pri stranci da bi glasao.

Demokratama primarni izbori u toj državi donose 108 delegata, a republikancima 59, prenosi Nova.

Džordžija je značajna iz još jednog razloga, pošto je riječ o državi iz koje je proistekla jedna od četiri optužnice protiv Trampa, zbog pokušaja da preokrene izborni rezultat u toj državi u svoju korist 2020. godine.

Tramp je na posljednjim predsjedničkim izborima izgubio u Džordžiji od Bajdena za 11.779 glasova i, prema optužnici, od šefa državne izborne komisije Breta Rafenspregera je tražio da mu te glasove nabavi, na šta ovaj nije pristao.

Suđenje u tom postupku još nije počelo, a Tramp negira da je pokušao da preokrene izborni rezultat u svoju korist, navodi Glas Amerike.

Svijet

NESVAKIDAŠNJI FENOMEN U MARIUPOLJU! More se povuklo za više od 100 metara (VIDEO)

U Marijupolju se Azovsko more povuklo za više od sto metara, a najveći problem je što niko nema pojma šta se tačno dešava.

Ovu neobičnu pojavu prijavio je savjetnik gradonačelnika Marijupolja Petar Andrušenko.

Prema riječima Andrušenka, slična situacija je primjećena i u ruskom gradu Taganrogu, a razlozi ove pojave za sada su nepoznati.

More se od obale povuklo na rekordnu udaljenost. Stotine metara. U Marijupolju na lijevoj obali. Dalje do Taganroga. Razlozi su i dalje nejasni, ali definitivno nenormalni – napisao je on u objavi ispod snimka trenutnog stanja mora u Mariupolju, prenosi Kurir.

Poslije tri mjeseca borbi u maju 2022. godine u Ukrajini, ruske snage su zauzele Marijupolj, a grad je srušen i spaljen skoro do temelja.

Nastavi čitati

Svijet

MAKRON ZBOG PADA REJTINGA I ZAPALJIVE RETORIKE postaje sve veća opasnost po Evropu!

Emanuel Makron suočen sa lošim rejtingom sve više je skloniji zapaljivoj retorici koja ga stavlja u direktnu konfrontaciju sa Rusijom, a plaši čitavu Evropu.

Od snabdijevanja oružjem, do prijetnji slanjem francuskih vojnika u Ukrajinu, Makron je samo potpirivao odnose s Moskvom. Novom izjavom direktno je izazvao Rusiju.

On je poručio da se zalaže da se Ukrajini dozvoli da napada vojne baze unutar Rusije oružjem dugog dometa koje su obezbijedili zapadni partneri.

Makron se danas pridružio ranijim izjavama Generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, koji se takođe založio za promjenu tog stava, zbog kompleksnosti rata u Ukrajini.

Pitanje da li dozvoliti Ukrajini da pogađa ciljeve na ruskom tlu oružjem koje je isporučio Zapad, bilo je delikatno sve vrijeme otkako je Moskva pokrenula operaciju u Ukrajini 24. februara 2022. godine.

Zapadni lideri su se uglavnom uzdržali od preduzimanja ovog koraka, jer postoji rizik da on isprovocira ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je više puta upozoravao da bi direktna umiješanost Zapada mogla da odvede svijet na ivicu nuklearnog sukoba.

Makron je rekao da je stav Francuske da se mora Ukrajini dozvoliti da neutrališe ruske vojne lokacije, sa kojih ispaljuje projektile.

“Ako kažemo (Ukrajincima) da nemaju pravo da gađaju mjesta sa kojih se na njih ispaljuju projektili, mi im u stvari kažemo da ćemo da vam isporučujemo oružje, ali da njime ne možete da se branite”, rekao je Makron na konferenciji za štampu, tokom zvanične posjete Njemačkoj.

Zbog mogućeg napada oružjem koje je Ukrajina dobila od Velike Britanije, nedavno je došlo do diplomatskih ustezanja između Moskve i Londona. Takav scenario je moguć i za Francusku.

Nastavi čitati

Svijet

Policija Belgije zbog Rusije upala u EVROPSKI PARLAMENT

Policija je u srijedu izvršila racije u vezi s “ruskim miješanjem” u Evropski parlament, navodi se u saopštenju federalnog tužioca.

Pretresi, obavljeni u privatnoj rezidenciji u Briselu i kancelarijama Evropskog parlamenta u Strazburu i Briselu, povezani su sa takozvanim slučajem Russiagate, gdje su poslanici Evropskog parlamenta “vrbovani” i plaćeni da promovišu rusku propagandu putem sajta Glasa Evrope.

“Postoje indicije da je dotični zaposlenik Evropskog parlamenta odigrao značajnu ulogu u tome”, rekli su belgijski organi za provođenje zakona.

EU je sankcionisala Glas Evrope nakon što je krajem marta izbio skandal sa plaćenom propagandom.

Belgija je preuzela aktivnu ulogu u istrazi slučaja Russiagate zbog sjedišta Evropskog parlamenta u Briselu, istakao je premijer Alexander De Croo u aprilu, prenosi Politicki.ba.

Nastavi čitati

Aktuelno