Connect with us

Banjaluka

Deponija u Ramićima skoro puna, nadležni obećavaju rješenje

Iako se građani već duži period žale da se sa Regionalne deponije DEP-OT širi nesnosan smrad, prethodnih dana su iz Uprave ovog preduzeća najavili da se još samo četiri mjeseca može odlagati otpad na toj lokaciji, kako ne bi došlo do teških posljedica po životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Zbog svega toga osam gradova i opština, između ostalog i Banjaluka, mogli bi doći u situaciju da neće imati gdje da odvoze smeće, ali naši sagovornici tvrde da do toga neće doći.

Mještanin Dragočaja nam je potvrdio da se posljednje dvije godine širi smrad s ove deponije, jer se, kako kaže, vjerovatno tu nešto ne radi kako treba.

“Nenormalno se osjeti smrad jer se vjerovatno ne prekriva redovno i ne radi se sve kako treba. Svi se žale, ali ne znaju šta da rade. Kako smo čuli, tu sad ima kapaciteta za pola godine. Ako se ne uradi sanitarna kaseta, neće se imati gdje odlagati, ali je problem i u tome što je potrebno dvije godine da se ona uradi. Mislim da smo došli do zida i da nema dalje”, rekao je ovaj mještanin.

Bez obzira na to, još prije mjesec dana je, kako su nam potvrdili iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, produžena ekološka dozvola za Regionalnu deponiju u Ramićima na period od pet godina.

“Ekološka dozvola ovom preduzeću je obnovljena 26. januara ove godine i važi do 25. februara 2028. godine. Prilikom obnavljanja ekološke dozvole zakonom nije propisana ponovna izrada studije uticaja na životnu sredinu, ukoliko je zahtjev za obnovu podnesen blagovremeno”, rekli su iz resornog ministarstva za “Nezavisne”.

Navode da je podnosilac zahtjeva dužan da dostavi dokaze koji su propisani zakonom, između ostalog, rezultate mjerenja naloženih ekološkom dozvolom, kao i Zapisnik nadležnog inspektora o sprovedenosti mjera naloženih ekološkom dozvolom.

“S obzirom na to da je JP DEP-OT blagovremeno podnio zahtjev za obnovu ekološke dozvole i dostavio propisane dokaze, Ministarstvo je donijelo rješenje kojim se obnavlja ekološka dozvola, kako je to navedeno u prvom odgovoru. Prema Zapisniku inspektora, sve mjere naložene ekološkom dozvolom su sprovedene, a rezultati mjerenja ne odstupaju od propisanih vrijednosti”, rekli su iz Ministarstva.

Kako je pojasnio za “Nezavisne” Slobodan Lepir, sekretar preduzeća DEP-OT, do sada su nekoliko puta vršili ispitivanja te su jednoglasno odlučili da je kraj juna krajnji rok dokad mogu koristiti deponiju.

“Odlaganje otpada poslije naznačenog roka može izazvati teške posljedice po životnu sredinu i ugroziti zdravlje stanovnika koji žive u blizini deponije. Kad smo sve to malo bolje sagledali, 30. jun je krajnje vrijeme, nakon čega moramo zatvoriti deponiju”, rekao je Lepir.

Iz ovog preduzeća navode da se odavno spremaju za proširenje kapaciteta za odlaganje otpada za narednih šest godina izgradnjom nove sanitarne kasete.

“Međutim, tu izgradnju sprečava Privredno društvo ‘Čistoća’, koje je upisano u aktuelnu zemljišno-knjižnu evidenciju kao vlasnik zemljišta i objekata na deponiji. U principu, mi imamo sve spremno, imamo revidovanu tehničku dokumentaciju, znači možemo što prije ući, međutim ne smijemo raspisati tender jer je vlasništvo zemlje upisano na ‘Čistoću’. Cijela ta priča oko sporazuma je urađena sa gradom, odnosno i grad je jedan od potpisnika”, dodao je Lepir.

Dodaje da je stanje odvoza otpada redovno, kao i da su ovu informaciju dostavili svim osnivačima jer njihova komunalna preduzeća dovoze kod njih otpad, te su ih morali unaprijed upozoriti, a ovo je, kako kaže, posljednje upozorenje.

S druge strane, Aleksandar Bajić, direktor “Čistoće”, za “Nezavisne” kaže da će se odvoz otpada iz Banjaluke i dalje odvijati nesmetano.

“Građani zbog toga ne treba da brinu. Uvijek tu ima neka alternativa, ali u ovom momentu ne možemo otkrivati detalje”, rekao je Bajić.

Kako navodi, oni imaju sa gradom ugovor za odvoz i deponovanje smeća te će ga u skladu s tim i dalje nastaviti odvoziti.

I Bojan Kresojević, gradski menadžer, ističe da će do navedenog datuma pronaći rješenje te da će odlaganje otpada i dalje biti nesmetano.

“Trenutno pregovaramo sa ‘Čistoćom’ i DEP-OT-om da se postigne sporazum koji bi omogućio da se izda građevinska dozvola i izvrši rekonstrukcija, odnosno proširenje sanitarne kasete, ali nije sve do nas. U narednim danima ćemo ponovo apelovati i na bilateralnom i trilateralnom nivou da se održe sastanci i ja vjerujem da ćemo doći do rješenja”, rekao je Kresojević.

Banjaluka

Stanivuković najavio podršku za HILJADE PORODICA: Besplatan priključak za vodu za svako domaćinstvo

Gradonačelnik Draško Stanivuković najavio je da je u pripremi nova odluka kojom će priključak za vodu za svako domaćinstvo biti potpuno besplatan.

-To znači da na mjestu gdje gradimo vodovod ili gdje ćemo graditi, priključak za vodu za svaku kuću, domaćinstvo i porodicu biće besplatan i to je ušteda po toj istoj porodici blizu hiljadu KM, što mnogo znači. To znamo iz iskustva, jer se susrećemo svaki dan s tim – poručio je gradonačelnik.

Kako ističe, to neće biti jedina olakšica.

-Hiljade nelegalnih priključaka koji postoje u gradu, jer naši građani nisu bili u stanju to da plate, mi smo spremni da idemo retroaktivno i da za njih to platimo – kazao je on.

U ovoj i u narednoj godini, prema njegovim riječima u planu je izgradnja vodovod vrijednosti preko 30 miliona KM.

-To je na hiljade, hiljade domaćinstava koji će dobiti vodu, ali i besplatan priključak od svog grada. Srećan sam što na Svjetski dan voda mogu da kažem ove lijepe vijesti – kazao je gradonačelnik.

U narednom periodu slijede aktivnosti u vezi sa pripremom odluke, a o svim procedurama, kako ističe – sugrađani će biti na vrijeme obaviješteni.

-Srećan sam i ponosan što naša Banja Luka ide prema naprijed i naravno mi zajedno sa njom – zaključio je Stanivuković.

Nastavi čitati

Banjaluka

U BANJALUCI DOŠLO DO KOREKCIJE CIJENA KOMUNALNIH USLUGA: Grad preuzima na sebe 10 miliona KM TERETA POSKUPLJENJA

Skupština grada Banje Luke donijela je na današnjoj vanrednoj sjednici odluke o korekciji cijena komunalnih usluga, a u vezi sa zahtjevima koje su Gradu Banjoj Luci dostavila preduzeća „Eko Toplane“, „Vodovod“ i „Čistoća“.

Gradski menadžer Bojan Kresojević kazao je da Grad Banja Luka i dalje preuzima veći teret poskupljenja na sebe.

-Uvijek je teško donijeti odluku da bilo šta ide na teret građana, ali ono što moram naglasiti jeste da duplo više tog ide na teret komunalih preduzeća i Grada Banje Luke. Deset miliona KM današnjom sjednicom Skupštine Grada na naš prijedlog je preuzeto tereta sa leđa građana Banje Luke. Mislim da je to nešto što je naša obaveza i odgovornost i da kao i u prethodnom periodu uspješno smo bili prepreka poskupljenjima – poručio je gradski menadžer.

Napomenuo je da je je cijena električne energije u učešću u  troškovima domaćinstava u potrošačkoj korpi, troškovi hrane i prevoza ono što u ovom trenutku maksimalno otežava život građana Banje Luke.

-I u tom smislu ja se zalažem za smanjenje PDV stope na prehrambene namirnice. Mislim da je to pravo rješenje da se neutrališe ključni problem koji generiše infalciju u Republici Srpskoj, ali opet pored toga mi smo svjesni da zahtijevano povećanje od skoro 60 odsto za grijanje, bi sigurno bilo u toj zoni koja opterećuje budžet građana Banje Luke i naše svođenje na 19 odsto pokazuje odgovornost koju smo pokazali kao jedinica lokalne zajednice – rekao je Kresojević.

S druge strane, kako je naglasio – preduzeće „Eko toplane“ nisu dostavile sve do ove sjednice informaciju o poslovanju.

-Postoje brojni problemi u komunikaciji sa ovim preduzećem i mogao bi se složiti sa osvrtima nekih od odbornika da treba preispitati partnerstvo sa partnerom koji je većinski vlasnik u ovom preduzeću. Grad je vlasnik 49 odsto, privatni partner 51 odsto i promjena koja bi značila da budemo većinski vlasnik zahtijeva odluku Skupštine društva u kojoj većinski broj glasova ima upravo privtani partner. To je nešto što je izazovno ispregovarati, ali ono što je Skupština Grada danas poručila privatnom partneru jeste da na ovakav način ne može da sarađuje i posluje sa Gradom. To je jedna starana priča, a druga je naša odgvornost da grijanje ne zavisi od toga ko je privatni partner i mislim da smo danas pokazali tu odgovornost, a to je najveći teret snosi Grad – zaključio je gradski menadžer.

Nastavi čitati

Banjaluka

BANJALUKA OBILJEŽILA SVJETSKI DAN VODA Stanivuković zahvalio mladim ljudima koji su učestvovali u akciji čišćenja

Banja Luka obilježava 22. mart – Svjetski dan voda, a ovogodišnja kampanja pod nazivom „Ubrzavanje promjena“ ima za cilj da podstakne društvo da se sa većom pažnjom odnosi prema ovom izuzetno važnom resursu.

Naime,  prijedlog Ujedinjenih nacija je da fokus ovogodišnje kampanje bude na tome da se  mlade naraštaji upute u neophodnost očuvanja prirodnih vodnih resursa, i to kroz izmjenu ličnih, navika u porodici, školi, pa i široj zajednici.

S tim u vezi, preduzeće „Vodovod“ je pod sloganom „Misli globalno, djeluj lokalno“ organizovalo aktivnost u okviru koje su srednjoškolci imali priliku da pokažu svoju kreativnost kroz video-radove i da se na taj način pridruže u nastojanju da ubrzamo neophodne promjene u načinu na koji se odnosimo, na koji koristimo i upravljamo našim vodnim resursima.

Najkreativnije radove na zadanu temu napravili su učenici Srednjoškolskog centra „Gaudeamus“. Drugo mjesto osvojili su učenici banjalučke Medrese, dok su treću nagradu osvojili učenici Građevinske škole.

 

Prvu nagradu pobjednicima uručio je gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je tom prilikom čestitao svima Međunarodni dan voda, te zahvalio svim učesnicima koji su podržali kampanju.

-Raduje me i ponosan sam što su se ovogodišnjoj kampanji za zaštitu voda pridružile različite generacije naših sugrađana, od naši mališana predškolskog uzrasta, do učenika osnovnih i srednjih škola. Voda je najvredniji resurs, a u vremenima kada je u svijetu evidentan sve veći deficit pitke i čiste vode, moram da kažem da Banja Luka mora biti srećna što raspolaže ovim izuzetno značajnim resursom. Međutim, iako na svu sreću imamo dovoljno vode, to ne znači da nemamo obavezu da taj resurs čuvamo – poručio je gradonačelnik.

On je podsjetio da je Grad Banja Luka tokom prošle godine potpisao deklaraciju i pridružio se Inicijativi „Opštine bez brana“ i time pokazao jasno opredjeljenje da sačuva svoju prirodu i svoja prirodna bogatstva, a prije svega da sačuva Vrbas kao simbol našeg grada.

– Osim što smo pokrenuli brojne aktivnosti i aktivno radili na čišćenju rijeka i riječica na području grada, Banja Luka će uskoro dobiti i prvi kolektor za prečišćavanje otpadnih voda, čime ćemo za 50 odsto poboljšati kvalitet i čistoću Vrbasa. Ovo je ozbiljan projekat i riječ je i višemilionskom projektu, koji započinjemo već u ovoj godini – istakao je Stanivuković, dodavši da će Grad ostati jasno opredijeljen da čisti i sačuva svoje rijeke.

Gradonačelnik je takođe rekao da će u ovoj godini biti nastavljeni projekti izgradnje vodovodne mreže, te da je plan da kroz dvije godine bude riješeno vodosnabdijevanje na 95 odsto teritorije grada.

– Želimo da vodu dobiju kako sva gradska, tako i sva seoska naselja. Istovremeno radimo i na jačanju preduzeća „Vodovod“, nabavljamo moderniju opremu i bolju mehanizaciju kako bi ovo preduzeće moglo uspješno da odgovori zahtjevima naših potrošača – kazao je gradonačelnik Stanivuković.

Za kraj, gradonačelnik je rekao da će se i ove godine sprovoditi aktivnosti na uređenju područja rijeke Vrbas i njenih pritoka, jer, kako je naveo, Vrbas je rijeka privlačna i za brojne vodene sportove i kao takva predstavlja veliki turistički potencijal Banje Luke.

Direktor preduzeća „Vodovod a.d.“ Predrag Duduković rekao je da je odziv za ovogodišnju kampanju bio odličan, te da se to može smatrati značajnim iskorakom u kontekstu svijsti sugrađana o značaju očuvanja voda ali i životne sredine.

-Čini mi se da smo ove godine napravili veliki iskorak, željeli smo da pokažemo šta mi kao pojedinci, ali i kao društvo  možemo uraditi da bi voda koja nas okružuje bila bolja, te da bi prirodu koja nas okružuje ostavili boljom za generacije koje dolaze. U sklopu ovih aktivnosti u subotu smo imali akciju čišćenja korita rijeke Suturlije i zaista sam oduševljen odzivom naših osnovaca i srednjoškolaca koji su pomogli da tu akciju privedemo kraju.Najveća vrijednost svega što radimo je to što smo podstakli mlade ljude da i ove godoine na drugačiji način shvate životnu sredinu – istakao je on.

On se zahvalio svim mladim ljudima koji su kroz učešće u akciji čišćenja, ali i kroz pripremu video-materijala pokazali kreativnost i spremnost da uz podsticaj nas starijih učine nešto za sredinu u kojoj žive.

Nastavi čitati

Aktuleno