Connect with us

Banjaluka

Deponija u Ramićima skoro puna, nadležni obećavaju rješenje

Iako se građani već duži period žale da se sa Regionalne deponije DEP-OT širi nesnosan smrad, prethodnih dana su iz Uprave ovog preduzeća najavili da se još samo četiri mjeseca može odlagati otpad na toj lokaciji, kako ne bi došlo do teških posljedica po životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Zbog svega toga osam gradova i opština, između ostalog i Banjaluka, mogli bi doći u situaciju da neće imati gdje da odvoze smeće, ali naši sagovornici tvrde da do toga neće doći.

Mještanin Dragočaja nam je potvrdio da se posljednje dvije godine širi smrad s ove deponije, jer se, kako kaže, vjerovatno tu nešto ne radi kako treba.

“Nenormalno se osjeti smrad jer se vjerovatno ne prekriva redovno i ne radi se sve kako treba. Svi se žale, ali ne znaju šta da rade. Kako smo čuli, tu sad ima kapaciteta za pola godine. Ako se ne uradi sanitarna kaseta, neće se imati gdje odlagati, ali je problem i u tome što je potrebno dvije godine da se ona uradi. Mislim da smo došli do zida i da nema dalje”, rekao je ovaj mještanin.

Bez obzira na to, još prije mjesec dana je, kako su nam potvrdili iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, produžena ekološka dozvola za Regionalnu deponiju u Ramićima na period od pet godina.

“Ekološka dozvola ovom preduzeću je obnovljena 26. januara ove godine i važi do 25. februara 2028. godine. Prilikom obnavljanja ekološke dozvole zakonom nije propisana ponovna izrada studije uticaja na životnu sredinu, ukoliko je zahtjev za obnovu podnesen blagovremeno”, rekli su iz resornog ministarstva za “Nezavisne”.

Navode da je podnosilac zahtjeva dužan da dostavi dokaze koji su propisani zakonom, između ostalog, rezultate mjerenja naloženih ekološkom dozvolom, kao i Zapisnik nadležnog inspektora o sprovedenosti mjera naloženih ekološkom dozvolom.

“S obzirom na to da je JP DEP-OT blagovremeno podnio zahtjev za obnovu ekološke dozvole i dostavio propisane dokaze, Ministarstvo je donijelo rješenje kojim se obnavlja ekološka dozvola, kako je to navedeno u prvom odgovoru. Prema Zapisniku inspektora, sve mjere naložene ekološkom dozvolom su sprovedene, a rezultati mjerenja ne odstupaju od propisanih vrijednosti”, rekli su iz Ministarstva.

Kako je pojasnio za “Nezavisne” Slobodan Lepir, sekretar preduzeća DEP-OT, do sada su nekoliko puta vršili ispitivanja te su jednoglasno odlučili da je kraj juna krajnji rok dokad mogu koristiti deponiju.

“Odlaganje otpada poslije naznačenog roka može izazvati teške posljedice po životnu sredinu i ugroziti zdravlje stanovnika koji žive u blizini deponije. Kad smo sve to malo bolje sagledali, 30. jun je krajnje vrijeme, nakon čega moramo zatvoriti deponiju”, rekao je Lepir.

Iz ovog preduzeća navode da se odavno spremaju za proširenje kapaciteta za odlaganje otpada za narednih šest godina izgradnjom nove sanitarne kasete.

“Međutim, tu izgradnju sprečava Privredno društvo ‘Čistoća’, koje je upisano u aktuelnu zemljišno-knjižnu evidenciju kao vlasnik zemljišta i objekata na deponiji. U principu, mi imamo sve spremno, imamo revidovanu tehničku dokumentaciju, znači možemo što prije ući, međutim ne smijemo raspisati tender jer je vlasništvo zemlje upisano na ‘Čistoću’. Cijela ta priča oko sporazuma je urađena sa gradom, odnosno i grad je jedan od potpisnika”, dodao je Lepir.

Dodaje da je stanje odvoza otpada redovno, kao i da su ovu informaciju dostavili svim osnivačima jer njihova komunalna preduzeća dovoze kod njih otpad, te su ih morali unaprijed upozoriti, a ovo je, kako kaže, posljednje upozorenje.

S druge strane, Aleksandar Bajić, direktor “Čistoće”, za “Nezavisne” kaže da će se odvoz otpada iz Banjaluke i dalje odvijati nesmetano.

“Građani zbog toga ne treba da brinu. Uvijek tu ima neka alternativa, ali u ovom momentu ne možemo otkrivati detalje”, rekao je Bajić.

Kako navodi, oni imaju sa gradom ugovor za odvoz i deponovanje smeća te će ga u skladu s tim i dalje nastaviti odvoziti.

I Bojan Kresojević, gradski menadžer, ističe da će do navedenog datuma pronaći rješenje te da će odlaganje otpada i dalje biti nesmetano.

“Trenutno pregovaramo sa ‘Čistoćom’ i DEP-OT-om da se postigne sporazum koji bi omogućio da se izda građevinska dozvola i izvrši rekonstrukcija, odnosno proširenje sanitarne kasete, ali nije sve do nas. U narednim danima ćemo ponovo apelovati i na bilateralnom i trilateralnom nivou da se održe sastanci i ja vjerujem da ćemo doći do rješenja”, rekao je Kresojević.

Banjaluka

GRADONAČELNIK održao sastanak sa RODITELJIMA djece koja pohađaju PRIVATNE VRTIĆE

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković održao je danas sastanak sa predstavnicima roditelja djece koja pohađaju privatne vrtiće.
-Važno mi je bilo danas razgovarati sa našim roditeljima o ovako bitnoj temi.
Hvala im na konstruktivnim prijedlozima i predloženim modelima dolaska do krajnjeg cilja, odnosno izjednačavanja cijene koštanja privatnih i javnih vrtića, istakao je Stanivuković.

Dogovoreno je da tokom naredne sedmice održimo još jedan sastanak, a sve u cilju pronalaska najboljeg mogućeg rješenja za roditelje i njihovu djecu.

Nastavi čitati

Banjaluka

NEMOJTE PROPUSTITI! U nedjelju Kočićevim stazama po Manjači

Planinarsko društvo „Manjača“ organizuje sedamnaestu po redu akciju „Kočićevim stazama po Manjači“, koja će biti održana u nedjelju, 26. maja na Manjači.

Organizatori poručuju kako je riječ o kružnoij stazi, dužine oko 13 kilometara, te je kao takva lagana i pogodna za sve starosne grupe planinara i ljubitelja prirode.

– Visinska razlika je oko 300 metara.Krećemo od planinarskog doma u Lokvarima, preko Ždrijela izlazimo na vrh Glavica, prolazimo kroz selo Božići, Rustinu, vrh Ljiljanovac, zaselak Vuline do Vulinske lokve, gdje se mogu odvojiti i vratiti u dom kružnom stazom rekreativci sa manjom kondicijom, a ostali nastavljaju prema vrhu Previja (1038 mnv), koji predstavlja krajnju tačku naše akcije. Potrebno vrijeme za prelatak duže staze je oko 6 sati, a za kraću stazu potrebno je 4 sata. Staze prelazimo sa vodičima – navedeno je u saopštenju.

Predviđeno okupljanje planirana je od devet do 9 i 30 časova kod planirarskog doma u Lokaviram.

-Do planinarskog doma dolazite magistralnim putem Banjaluka – Mrkonjić Grad, preko Manjače. U Stričićima skrećete sa magistralnog puta prema kući Petra Kočića, i nakon 7 kilometara stižete u Lokvare do planinarskog doma. U 9.30 časova je predviđen početak planinarenja od planinarskog doma, dok u 10.15 časova stižemo do vrha Glavica, gdje je predviđena pauza. U 11.30 časova dolazimo do Vulinske lokve, gdje je takođe predviđena pauza, te razdvajanje grupa. Oko 12.30 časova dolazimo na vrh Previja, gdje ćemo napraviti dužu pauza za odmor, doručak i fotografisanje. U13 časova sa vrha krećemo kružnom stazom – poručuju organizatori.

Dodaju i to da je oko 15 časova predviđen dolazak u dom, ručak, dodjela zahvalnica, te druženje uz muziku.

– Obezbijedili smo ručak za sve učesnike akcije i goste. U 17 časova je predviđen završetak akcije. Za učestovanje na akciji, pored dobrog raspoloženja, potrebna vam je sljedeća oprema: planinarske cipele, ranac, odjeća u skladu sa vremenskim uslovima, rezervna presvlaka, štapovi, hrana za doručak, 1,5 litara vode, prva pomoć, kišna kabanica i lijekovi, ako ih koristite. Učesnici prelaze stazu na vlastitu odgovornost – navode iz ovog planinarskog društva.

SrpskaCafe

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ “Uradili smo najviše za sve kategorije NAŠEG STANOVNIŠTVA” (FOTO)

Gradonačelnik Draško Stanivuković istakao je kako je za njegovog mandata urađeno najviše za sve kategorije našeg stanovništva.
-Kako za penzionere, porodilje, mlade bračne parove, tako i za porodice sa četvoro i više djece, kroz besplatne placeve, javni prevoz, novčanu pomoć, udžbenike i mnoge druge mjere koje su zaista svima od koristi. Banja Luka je tu za sve, poručio je Stanivuković.

Nastavi čitati

Aktuelno