Connect with us

Društvo

Dječak (14) ostao bez oca, sam brine o seoskom imanju, a vršnjaci mu se smiju (VIDEO)

Ibrahim Mahalbašić (14) živi u Margetićima kod Novog Travnika u Bosni i Hercegovini i iako na prvi pogled djeluje kao obično dijete, u njemu se zapravo krije zreo čovjek iz čijih mudrosti i pogleda na život bi svako od nas mogao da nauči nešto.

Život ga nije mazio otkad mu je, prije devet godina, preminuo otac pa sada živi sa majkom i sestrom na seoskom imanju o kojem mahom sam brine.

Porodica živi od dječjeg dodatka, a sve što treba obezbijedi mali Ibrahim radeći po komšijskim kućama za dnevnice.

Prije godinu dana, on je za Jutjub kanal “Srednja Bosna danas” pričao o teškom životu, radu, nedaćama i svemu što čini njegov svijet, život mališana koji je morao da odraste prije vremena.

Imam šest dunuma obradive zemlje, imam jedan voćnjak. Naravno, volio bi zemlju da obrađujem sebi i ovako, nekome da priskočim, da uzmem pare. Sad radim ručno, ali mi neko uskoči, uzore, pokosi. Samo jednu njivu obrađujem i imam još jednu, tu ne sijem ništa, kosim samo. Mislim, da imam traktor, moglo bi se tu nešto orati, frezirati, uzele bi se i neke pare – priča dječak za Jutjub kanal “Srednja Bosna Danas”.

O traktoru kao najpotrebnijem alatu i nedosanjanom snu ne prestaje da priča, a kako majka ne radi nigdje, snalaze se tako što Ibrahim poslije škole cijepa drva i pomaže po selu za novac.

– Donesem kući para, šta treba kupiti – kupim. Pametno ulažem. Malo pomalo se ostvari sve, od jednog traktora – dva, tri, četiri, pet. Sve to ide svojim tokom. Moglo bi se naučiti voziti, voze djeca ovde. Jedino kad daš djeci da budalešu, da dižu traktore, može se svašta desiti, a ne vjerujem da je opasno ovako. Treba samo znati voziti – mudro će Ibrahim.

Stoke trenutno, kaže, nema. Kravu koju je porodica imala, morao je da proda jer nisu mogli o njoj da brinu.

Prodao sam kravu, morao sam da prodam. Mami je “otišla” ruka, tetiva, i morali smo je prodati, jer nismo mogli više sa njom vladati. Krava nije bila ni bijesna, ali kad ode ti ruka, ne može se više. Živimo kako umijemo, eto. Ne trošimo na gluposti, radije kupimo vreću brašna, nego neku glupost. Ulje je sad poskupili, ali ja sam, sreća, sebi naspremao i brašna i ulja – priča dječak.

Komšije i rođaci ne pomažu, osim kad treba uzorati zemlju, pa sve ostale poslove obavlja sam, ipak, stigne i da se zanima onim što njegovi vršnjaci najviše vole.

– TikTok malo prelistam, objavim koji video, ali više volim hodati po polju. Bolje se osjećam. Više volim da provodim vrijeme napolju, nego u kući. Volim da šetam, odem u šumu ponekad, neko drvo dovučem kući. To je jako korisno. Volim i konje i koze, ovce, bikove – nabraja.

Osim traktora dobrodošla bi mu, kaže, i krava da može da uživa u mliječnim proizvodima, možda i zaradi od njih, ali ima jedan problem – nema štalu u koju bi je smjestio. Obećava da će učiti i završiti školu, jer bez nje, kaže, nema posla u firmi, ali iako ima samo 13 godina, već dobro analizira svijet oko sebe i zna kako treba živjeti.

– Kad se nauči na traktor od djeteta, poslije ti lakše kad narasteš. Na primer, ima momaka od 25, 26 godina, to se ide dole po kafama, a traktor mu ispred kuće stoji i ništa ne radi sa njim. Treba odmah ići sa traktorom, a ne glupirati se, dilovati drogu, pušiti cigare i glupirati se po kafanama i razbijati čaše. To ne treba. Samo korisno, volim i ja da idem u grad, ali ne dajem pare. I ona kocka, gledam ljude, to samo uplaćuju, 10 puta znaju da odu do kladionice da uplate. Od toga nema nikakve koristi, samo ulaži, kupi nafte… Samo bez veze troše vrijeme. Šta u tome vide? – pitao se on na kraju razgovora tom prilikom.

Nakon godinu dana, a poslije reakcija na njegov način govora, novinar “Srednje Bosne danas” ponovo je otišao kod ovog mališana. Tom prilikom, on je kratko rekao da ga nije briga šta pričaju.

– Ja to ne bendam ni pet posto, neka objavljuju šta hoće, baš me briga – rekao je on svoj stav na prozivanje od strane vršnjaka, prenosi Blic.

Nakon toga, dodatno je obrazložio svoje mišljenje na temu snimaka koji nastaju na temu njega.

– Po meni to nije ismijavanje. Svako neka objavljuje šta hoće, svako ima svoje. Svi ćemo doći na sudnji dan, ako Bog da. Alah sve vidi! – rekao je.

Društvo

Delegati podržali uvođenje kaznenog boda za nepropisno parkiranje na mjesta za invalide

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, koji se odnosi na pooštravanje novčanih kazni i uvođenje jednog kaznenog boda za nepropisno parkiranje na mjesto predviđenom za parkiranje lica sa invaliditetom.

Poslanik Saša Magazinović, koji je ovaj prijedlog i uputio u proceduru, rekao je danas na sjednici Doma da su policije oba entiteta i udruženja inicirali donošenje ovakvog zakonskog akta s obzirom na to da su postojeće kazne za zloupotrebe parking mjesta za invalide često jeftinije od plaćanja redovnog parking mjesta.

Šef Kluba srpskog naroda Sredoje Nović rekao je da ga brine to što su po Zakonu o saobraćaju izuzetno niske kazne za pogrešno parkiranje, te da je potrebno pokrenuti i izmjene i dopune Zakona o saobraćaju u BiH, kako bi se iznos kazni uskladio i sa inflatornim kretanjima.

Delegati su danas usvojili i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH koji se odnosi na kažnjavanje novčanom kaznom počinilaca prefarbavanja ili na drugi način prekrivanja jednog ili drugog pisma na saobraćajnim znakovima.

Ovaj zakonski prijedlog, koji je u proceduru uputio poslanik iz prethodnog saziva Damir Arnaut, podrazumijeva da se novčanom kaznom od 400 do 1.000 KM kazni svako ko ošteti saobraćajni znak na način da prefarba latinični ili ćirilični natpis na znaku.

Delegat Kluba hrvatskog naroda Zlatko Miletić rekao je tokom rasprave da se uvođenjem ovakve sankcije može postići efekat.

Nastavi čitati

Društvo

U Srpskoj rođeno 28 beba

U Republici Srpskoj je u protekla 24 časa rođeno 28 beba.

U Banjaluci je rođeno 11 beba. U Prijedoru četiri.

Po tri bebe rođene su u Zvorniku i Gradišci. U Doboju su rođene dvije bebe, dok je po jedna rođena u Istočnom Sarajevu, Trebinju i Foči.

Nastavi čitati

Društvo

Vremenska prognoza: Sutra oblačno, hlado i vjetrovito

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) sutra se očekuje umjereno do pretežno oblačno, vjetrovito i hladno vrijeme, sa dnevnom temperaturom od tri do 12 stepeni Celzijusovih.

Jutro će biti hladno i vjetrovito uz slab mraz, na istoku oblačnije, a u ostalim predjelima pretežno vedro, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Tokom dana biće hladno i vjetrovito sa sunčanim periodima i postepenim naoblačenjem, koje će u poslijepodnevnim časovima u višim krajevima donijeti slab snijeg, a u nižim na istoku slabu kišu i susnježicu, dok će na jugu biti pretežno sunčano.

Jutarnja temperatura vazduha biće od minus dva do dva, na jugu do pet, u višim predjelima od minus šest stepeni, a dnevna od tri do devet, na jugu do 12, u višim predjelima od minus jedan stepen Celzijusov.

Duvaće umjeren vjetar, povremeno sa jakim udarima, sjevernog i sjeverozapadnog smjera, saopšteno je iz Federelnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha izmjerena u 14.00 časova: Bjelašnica minus četiri, Han Pijesak, Kalinovik i Sokolac četiri, Čemerno pet, Mrkonjić Grad i Šipovo šest, Bugojno i Tuzla sedam, Nevesinje, Srebrenice, Drvar i Gradačac osam, Gacko, Banjaluka, Livno i Sarajevo devet, Srbac, Višegrad, Bijeljina, Doboj, Zvornik i Zenica 10, Rudo i Sanski Most 11, Prijedor i Bihać 12, Bileća 14, Trebinje i Neum 15, Široki Brijeg i Stolac 17, Mostar 18 stepeni Celzijusovih.

 

(SRNA)

Nastavi čitati

Aktuleno