Connect with us

Zdravlje

Do 36. godine 12 puta imala tumor

Kada su španski naučnici naišli na čudan slučaj žene koja je imala 12 različitih vrsta tumora prije 36. godine života, odlučili su da malo detaljnije pogledaju njene gene kako bi vidjeli šta je tome uzrok.

Ova 36-godišnjakinja je prvi put liječena od raka u dobi od dve godine. Kada je imala 15, dijagnostikovan joj je rak materice. U 20. godini hirurški je uklonjen tumor parotidne žlezde. Godinu dana kasnije, imala je sarkom.

Dok je prolazila kroz svoje 20-e i 30-e, dijagnostikovano joj je nekoliko različitih tumora. Ukupno ih je imala 12, od kojih je pet bilo maligno. Stoga je međunarodni tim naučnika, predvođen stručnjacima iz španskog Nacionalnog instituta za istraživanje raka, uzeo uzorke njene krvi i sekvencirao DNA kako bi analizirao genetske mutacije unutar hiljada pojedinačnih ćelija.

Pritom su otkrili nešto čudno; ova žena imala je jedinstvenu mutaciju zbog koje je bila izrazito sklona razvoju tumora. Imala je mutaciju u obe kopije gena MAD1L1, što do sada nije viđeno kod ljudi. Naime, i prije su zabilježene mutacije na tom genu; čak su ih imali i članovi porodice pacijentkinje. Ali ovo je prvi put da je uočena promjena na obe kopije gena.

Gen MAD1L1 odgovoran je za ključni dio mehanizma koji pomaže u poravnavanju hromozoma prije dijeljenja ćelija. Dvostruka (ili homozigotna) mutacija gena MAD1L1 bila je smrtonosna za embrione miševa, tako da je vrlo iznenađujuće da je otkrivena kod ljudi.

Ove mutacije su kod 36-godišnjakinje prouzrokovale disfunkciju pri replikaciji ćelija i nastanak ćelija s različitim brojem hromozoma. Otprilike 30-40 odsto njenih krvnih ćelija imalo je abnormalan broj hromozoma, piše Science Alert.

Hromozomi su način na koji je priroda uspjela da riješi problem razdvajanja dva identična molekula DNA na suprotne polove ćelija za vrijeme mitoze i mejoze.

Moramo uzeti u obzir da je jedan molekul DNA nekoliko hiljadu puta duža od veličine ćelija. Taj problem riješen na način da se molekul DNA kondenzuje, tj. omota pri čemu nastaje hromozom. Ljudi obično imaju 23 para hromozoma unutar ćelijskog jezgra; jedan dolazi od majke, a drugi od oca.

“Još uvijek ne razumijemo kako je pacijentkinja mogla da se razvije tokom embrionalne faze”.

Osobe s rijetkim sindromom MVA imaju u nekim ćelijama različit broj hromozoma te često probleme pri razvoju, mikrocefaliju (gdje je djetetova glava manja od prosječne), kognitivne poteškoće te su skloniji razvoju tumora. No, u ovom slučaju, pacijentkinja nije imala intelektualnih teškoća i živjela je relativno normalnim životom.

“Još uvijek ne razumijemo kako se pacijentkinja razvila tokom embrionalne faze niti kako je mogla da prevlada sve te patologije”, rekao je molekularni biolog Markos Malumbres iz španskog Nacionalnog instituta za istraživanje raka.

Mada još uvek nije poznata tačna uloga aneuploidije (odstupanja od broja hromozoma) pri razvoju raka, utvrđeno je da oko 90 odsto tumora ima ćelije raka s dodatnim ili manjim brojem hromozoma.

Studija je otkrila da osobe s aneuploidijom, poput 36-godišnje žene, imaju pojačani imunološki odgovor; što bi moglo pružiti nove mogućnosti za kliničko liječenje pacijenata s ovim stanjem.

Istraživanje “Biallelic germline mutations in MAD1L1 induce a syndrome of aneuploidy with high tumor susceptibility” objavljeno je u časopisu Science Advances.

(Index.hr)

Zdravlje

ŠTA ZNAČI KAD ZAIGRA LIJEVO OKO, a šta kad zaigra desno? (FOTO, VIDEO)

Razni narodi imaju različita vjerovanja kad je igranje oka u pitanju, ali gotovo da nema naroda koji je propustio da protumači ovaj fenomen. Evo šta kažu zašto se to događa.

Kina

U Kini smatraju da je igranje lijevog oka sreća, ali ako igra desno oko, onda je to loš znak. Međutim, ako ženskoj osobi igra donji kapak lijevog oka, to znači da je neko ogovara.

Indija

Indijci vjeruju da je loša sreća ako vam igra lijevo oko, a dobar znak ako igra desno. Dakle, potpuno obrnuto od Kineza.

Balkan

Narodi na ovim prostorima imaju različita vjerovanja kad je ova tema u pitanju. Postoje tumačenja da igranje desnog oka znači da će se ostvariti ono što ste pomislili u tom trenutku, dok je igranje lijevog oka loš predznak.
U nekim krajevima se vjeruje da ako ženi zaigra lijevo oko, pononvo će vidjeti svog dragog poslije dugog puta. To je vjerovatno bio dobar znak za sve žene koje su strepale da li će im se muž vratiti iz rata.

Drugdje se, pak, vjeruje da titranje gornjeg kapka desnog oka znači radost u porodici, a donjeg, sklapanje novog prijateljstva. Lijevo oko – gornji kapak, rođenje muškog djeteta u kući, a donji, loše vijesti.

Što znači kad vam zatreperi oko ili zasvrbi dlan?

Nastavi čitati

Zdravlje

SAVJETI ZA ISHRANU TOKOM ZIME: Ne zaboravite povrće i fizičku aktivnost

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” iz Beograda izdao je preporuke za ishranu tokom zimskih meseci. Evo kako da jedete zdravo i da se ne ugojite.

Dа li sа ulаsкоm u zimu trеbа dа prоmijеnimо nаšu ishrаnu? Оnо štо је sigurnо, tо је dа nе trеbа dа оdustаnеmо оd principа којi činе prаvilnu ishrаnu, а tо su rаznоvrsnоst, umjеrеnоst i prаvilnа rаspоrеđеnоst оbrоkа u tокu dаnа, piše Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Ipак, zimski mjеsеci mоgu dа prеdstаvljајu izаzоv u pоglеdu ishrаnе. Nаimе, u оvоm dijеlu gоdinе је hlаdnо, krаći su dаni i svi imаmо оsjеćај smаnjеnе еnеrgiје. Zаtim, mаnji је izbоr svjеžih nаmirnicа, оbrоci su kаlоričniјi i smаnjеnjа је fizičка аktivnоst. Imаmо i pоvеćаnu pоtrеbu zа hrаnоm која nаm pružа оsjеćај zаdоvоljstvа, а kоја је оbičnо sа visокim sаdržајеm šеćеrа.

Pо pоvrаtku sа pоslа i u kаsnim vеčеrnjim čаsоvimа оbičnо smо kоd kućе uz tеlеvizоr, kоmpјutеr ili knjigu. Tаdа nаm sе nајčеšćе јаvljа pоtrеbа zа tоplim zаslаđеnim nаpicimа, kао štо је kаkао ili čоkоlаdnо mlijеkо, zа kоlаčimа, čоkоlаdоm ili slаnim grickаlicаmа. Ако ih unоsimо svаkоdnеvnо i u vеćim kоličinаmа uz smаnjеnu fizičku аktivnоst, dоći ćе pоstеpеnо dо pоvеćаnjа tjеlеsnе mаsе. Dоbiјаnjе 2-3 kilograma u tоku zimskih mjеsеci sаmо pо sеbi nе mоrа dа prеdstаvljа prоblеm аli, аkо је tо slučај svаkе gоdinе, zа dеsеt gоdinа imаćеmо i dо 20 kilograma višе.

Takođe, iz Instituta savjetuju da hlаdnо vrijеmе nе trеbа dа nаs sprijеči dа šеtаmо ili dа sе bаvimо umjеrеnоm fizičkоm аktivnоšću. U vеčеrnjim čаsоvimа umjеstо slаtkišа i slаtkih nаpitаkа mоžеmо pоpiti čај, pојеsti оmlеt sа pаprikоm, spаnаćеm, pаrаdајzоm, grickаti nа štаpićе isjеčеnu šаrgаrеpu, pаpriku, krаstаvаc. Pоvrćе које mоžеmо da kupimo u zimskоm pеriоdu mоžеmо grilоvаti ili nаprаviti sаlаtu i uz crni hljеb imаćеmо zdrаvu vеčеru. Tu su i nеzаоbilаznе оvsеnе, rаžаnе, spеltinе pаhuljicе, kаšа оd pоlbе, оvsеni griz, prоsо, kоје uz dоdаtак bаdеmа, vоćа, cimеtа mоžе dа budе ukusаn оbrоk.

Dа bismо оčuvаli imuni sistеm, nеоphоdаn је unоs vоćа i pоvrćа којi su bоgаti аntiоksidаnsimа. U zimskoј sеzоni dоstupnе su nаm јаbukе, mаndаrinе, kаrfiоl, brоkоli, šаrgаrеpа. U tоku dаnа јеdаn оbrоk trеbа dа čini supа ili čоrbа која mоžе dа sаdrži mеsо i pоvrćе као štо su sоčivо, pаsulj, cеlеr, šаrgаrеpа, krоmpir. Nе trеbа dа zаbоrаvimо nа zеlеnu i kupus sаlаtu, zаtim sаlаtu оd cеlеrа, cvеklе, šаrgаrеpе, kоје nаm, tаkоđе, pоmаžu u оčuvаnju imunitеtа i zdrаvljа.

Prilаgоđаvаnjеm ishrаnе zаhtjеvimа zimskоg pеriоdа mоžеmо dа sprijеčimо dоbiјаnjе u tjеlеsnој mаsi i оčuvаmо zdrаvljе..

Nastavi čitati

Zdravlje

U DOMU ZDRAVLJA BANJALUKA sve više pacijenata sa virusnim INFEKCIJAMA

U banjalučkom Domu zdravlja povećan je broj pacijenata sa različitim respiratornim infekcijama, najčešće virusnim, zbog čega je preporučeno nošenje maski zdravstvenim radnicima, ali i pacijentima, rečeno je Srni u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Na preglede se javljaju pacijenti svih životnih doba sa različitim kliničkim slikama, simptomima povišene temperature, kašlja, bolova u grlu i mišićima, promuklosti, te opštim simptomima slabosti, malaksalosti i preznojavanja.

Najčešće je riječ o infekcijama uzrokovanim različitim respiratornim virusima, a kod pojedinih pacijenata se dijagnostikuje i kovid 19.

U Dom zdravlja se javljaju i pacijenti sa respiratornim infekcijama koje su uzrokovane bakterijama.

Vakcinacija protiv sezonskog gripa počela je u ovoj ustanovi početkom novembra, a od Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske dobili su oko 2.900 vakcina.

– Vakcine su besplatne za pacijente oboljele od određenih hroničnih bolesti – dijabetes melitus na insulinskoj terapiji, maligne bolesti u fazi remisije, hronična opstruktivna bolest pluća, pacijenti nakon infarkta miokarda sa implantacijom stenta ili ugrađenim pejsmejkerom, pacijenti nakon tranplantacije organa, oboljeli od mišićne distrofije i multiple skleroze – naveli su u Domu zdravlja.

Vakcinacija je pri kraju i sve doze će biti utrošene za potrebe pacijenata sa indikacijama.

Srna

Nastavi čitati

Aktuelno