Connect with us

Politika

DODIK PONOVO O OTCJEPLJENJU “Ja se plašim eskalacije, ali se nadam da će mir zavladati”

Građani Krima su odlučili da budu dio Rusije, ovo bi trebalo budemo poštovano, baš kao i naša želja da se odvojimo od BiH, rekao je i intervjuu za Jerusalim post predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je rekao je da je Zapad dozvolio referendum u Crnoj Gori, te podržao odluku Prištine da se “otcijepi” od Srbije.

– Na Kosmetu, većina u parlamentu je bila dovoljna da odluči. Ali kada je narod Krima glasao na referendumu za priključenju Rusiji, Zapad je rekao da je to pogrešno. Zašto se zapadne sile se miješaju u naše poslove? – istakao je Dodik.

Dodik je podsjetio da je Zapad potpuno ignorisao riječi ruskog predsjednika Vladimira Putina.

– Vidjeli smo šta se dešavalo 2014. godine u Ukrajini. Ustanak ekstremista protiv legalnog i demokratski izabranog predsjednika. Čak je Putin i tada pokušao da spriječi rat i dao saglanost na sporazume iz Minska. Regioni Donbasa su ostali unutar Ukrajine, ali su trebali dobiti veći stepen autonomije – podsjetio je Dodik.

Podsjetio je da su sponzori sporazuma bili tadašnja njemačka kancelarka Angela Merkel i bivši predsjednik Francuske Fransoa Oland.

– Zapad nikada nije bio ozbiljan što se tiče sporazuma iz Minska i namjera je bila da se Ukrajini da vrijeme da se organizuje i da se pridruži Zapadu – rekao je Dodik.

Istakao je da sada Zapad omogućava Ukrajini da koristi rakete i avionie za napad na Rusiju.

– Ja se plašim eskalacije, ali se nadam da će mir zavladati – rekao je Dodik.

Naveo je da ima veoma dobar odnos sa Putinom.

– Za razliku od drugih, ne krijem to. Mislim da on je veliki državnik, koji štiti interese svoje zemlje i svog naroda. Mogu potvrditi da nije od onih koji vole da povređuju druge u cilju stvaranja haosa u svijet. Ima ih na Zapadu koji su histerični zbog veza između nas i Rusije. Ali dobijamo ništa sa Zapada. Rusija je tradicionali prijatelj Srbima – naveo je Dodik.

Dodik je rekao da je Evropa glavna žrtva sukoba.

– Šta je Evropa bez ruskih resursa? Vidimo odgovor za ovo danas. Nema više jeftinog ruskog gasa ili drugih ruskih resurse i evropska ekonomiju se ruši. I tako Evropa gubi na značaju – rekao je Dodik.

Dodik smatra da je američki interes da spriječi približavanje Evrope i Rusije.

– Kao takva veza, stvorila bi ozbiljnu konkurenciju za SAD – jasan je Dodik.

RTRS

Politika

DRAGA BRAĆO IZ SRBIJE, dobro ste došli u Republiku Srpsku

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić izjavio je da aposlutno podržava dolazak pripadnika MUP-a Srbije u Republiku Srpsku, kao i svih onih koji doprinose miru i stabilnosti u regionu.

“Nažalost, SDA, DF lažnog Hrvata /Željka/ Komšića i dalje žive u ratnim godinama i svuda vide imaginarne neprijatelje. MUP Srbije garant je mira i stabilnosti kako u Srbiji, tako i u regionu i sve naše bezbjednosne agencije, MUP Republike Srpske i sa nivoa BiH i Federacije BiH /FBiH/ uspješno sarađuju sa MUP-om Srbije i sprečavaju kriminal i korupciju”, istakao je Nešić.

On je rekao da, osim jeftinih političkih poena i igara, ne vidi razlog za takva reagovanja iz FBiH i upitao šta može promijeniti šest ljudi bilo gdje na svijetu.

“Draga braćo iz Srbije, dobro ste došli u Republiku Srpsku. Dobrodošlicu vam želi ministar bezbjednosti u Savjetu ministara”, poručio je Nešić, prenosi Srna.

Nastavi čitati

Politika

Sramni histerični komentari BOŠNJAČKIH POLITIČARA

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je danas da su sramni, kako je naveo, “histerični komentari” bošnjačkih političara povodom najavljenog dolaska pripadnika MUP-a Srbije u Srpsku tokom turističke sezone, ističući da takvu saradnju imaju sve zemlje regiona i šire.

Karan je istakao da neće boravak policijskih službenika MUP-a Srbije dovesti u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, već oni koji, kako je naveo, mrze sve što je srpsko.

On je podsjetio da Memorandum o saradnji ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske i Srbije od 18. juna predstavlja pravni osnov za dolazak i boravak policijskih službenika MUP-a Srbije u Srpsku tokom turističke sezone i ukazao da saradnju na tom nivou imaju već sve zemlje regiona i šire.

Naveo je da će hrvatska policija ove godine na osnovu sličnog memoranduma o saradnji u turističkoj sezoni imati 97 stranih policijskih službenika iz 19 zemalja, među kojima su policijski službenici iz Srbije, a da u ovom projektu BiH učestvuje još od 2009. godine.

Karan je dodao da kada danas, u 2024. godini, MUP Srpske pokušava da na isti način i pod istim uslovima realizuje ovaj projekat, koji egzistira u svim zemljama regiona i šire, postoji problem, a problem je, kako je naglasio, iracionalna mržnja pojedinaca prema svemu što dolazi iz Srbije i ima predznak “srpsko”.

On je naveo da je koncept ove saradnje zasnovan na istim temeljima kao i u ostalim zemljama i sa motivom da kolege policajci iz drugih država doprinose većem osjećaju sigurnosti stranih gostiju, odnosno državljana svoje zemlje, i mogućavaju bolju saradnju pri rješavanju krivičnih dela.

“Bez oružja, u uniformama svoje policije rade u skladu s nalozima nadležnih rukovodilaca u policijskim upravama. Na taj način lokalnoj policiji pomažu u ostvarenju efikasne komunikacije sa stranim turistima, a samim time i razrješavanju mogućih konfliktnih situacija”, objasnio je Karan.

SDA je dogovorenu policijsku saradnju i raspoređivanje pripadnika MUP-a Srbije u Banjaluci, Foči i Trebinju ocijenila kao “djelo velikosrpskog projekta”, dok Demokratski front od Savjeta ministara traži da izda nalog Graničnoj policiji BiH i da se spriječi dogovoreni dolazak policajaca iz Srbije, navodi Srna.

Nastavi čitati

Politika

Novaković Bursać DOŠLA NA SJEDNICU, Crnadak: Držiš fotelju jer KURIR IZ CIK-A NIJE STIGAO s papirima

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak oglasio se na Fejsbuku nakon što se bivši delegat Snježana Novaković Bursać (SNSD) pojavila na hitnoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

– Kada dobro znaš da pravosnažnom odlukom više nisi na nekoj funkciji, a držiš fotelju samo zato što kurir iz CIK još nije stigao sa papirima.Ovo je 21. vijek, informacije idu brzo. Plus, sve piše u Službenom glasniku. Dignitet. Držanje do sebe. Dostojanstvo. Moramo ove pojmove ponovo vratiti u politiku – objavio je Crnadak.

Podsjetimo, danas je u Službenom glasniku BiH objavljena Odluka o izmjeni odluke o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata za Dom naroda Parlamentarne Skupštine BiH iz Republike Srpske, koju je proslijedila Centralna izborna komisija BiH.

“U odluci o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata za Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske broj: 05-1-07-1-4815/22 od 16.01.2023.godine u članu (1) tačka 5. “Snježana Novaković Bursać” mijenja se i glasi ” Nenad Vuković “, navedeno je u Službenom glasniku.

Na sjednici Doma naroda PS BiH se očekivao Nenad Vuković umjesto Snježane Novaković Bursać.

Iako je prisustvovala sjednici, ona nije učestvovala u glasanju, prenosi Avaz.

Nastavi čitati

Aktuelno