Connect with us

Svijet

EVO ŠTA KAŽU STRUČNJACI! Stižu geomagnetne oluje

Magnetni polovi Sunca će se preokrenuti, a to bi moglo da izazove polarnu svetlost na nižim geografskim širinama, donese intenzivnije solarne oluje i potencijalnu opasnost po astronaute i satelitsku komunikaciju.

Ipak, kako kažu stručnjaci, nema razloga za zabrinutost.

„Zaista vidimo da je Sunce aktivnije nego što je bilo verovatno u poslednjih 20-ak godina“, rekao je Pol Šarbone, solarni fizičar Univerziteta Montreal, prenio je Deseret.com.

Mnoge zvezde i planete – uključujući Zemlju i Sunce – imaju magnetna polja. Ali, ona nisu stabilna i ciklično se mjenjaju tokom solarnih ciklusa, kako navode iz Centra za astrofiziku Harvard-Smitsonijan, prenosi B92.

Dok se Zemljin severni magnetni pol rijetko menja u južni i obratno – u rasponu od jednom u svakih 10.000 do jednom u 50 miliona godina – sunčevi magnetni polovi se dosljedno menjaju svakih 11 godina.

Dok se poslednji preokret na Zemlji dogodio pre oko 780.000 godina, Sunčev je bio 2013. a naučnici predviđaju da će do sledeće promjene doći u nekom trenutku ove godine. Može li to uzrokovati štetu?

Preokret sunčevih magnetnih polova obično donosi intenzivnije solarne oluje koje mogu da ometu satelite, komunikacije i GPS u svemiru, te onesposobe dijelove električne mreže.

Fizičari američke svemirske agencije NASA Džejms Grin i Skort Boardsen opisali su u članku u žurnalu „Napredovanja u svemirskom istraživanju” čuveni primer, veliku geomagnetnu oluju nazvanu Karingtonov događaj koja se dogodila u ljeto 1859.

Naveli su da je to „najpoznatiji svemirski vremenski događaj u poslednjih dvjesta godina”.

Polarna svetlost obično se javlja između 60-75 stepeni geografske širine.

Ipak, tog ljeta su aurore zabilježene ispod 50 stepeni a naučnici dovode u vezu njihov intenzitet sa Suncem koje proizvodi više solarnih oluja.

Istraživači su opisali te aurore izjavama svjedoka, koji su govorili o „krvavoj ili grimizno crvenoj” svetlosti, tako sjajnoj da ste „mogli čitati novine po njoj”.

Karingtonov događaj uzrokovao je štetu i požare u telegrafskoj mreži i opremi, a nekoliko operatera doživjelo je električne šokove.

Takođe je doveo do velikih prekida u radu telegrafa u Sjevernoj Americi i Evropi. Kakve promene će doneti preokretanje polova u 2024?

Iako Zemljino magnetno polje odbija solarne oluje, Delores Nip, profesorka vazduhoplovnog inženjeringa Univerziteta Kolorado Bolder, rekla je „Voksu” da intenzivne solarne oluje „mogu zapravo da otvore Zemljino magnetno polje i omoguće da prođe mnogo više energije i (sunčeve koronalne) mase, a kad se to dogodi onda pretendujemo da vidimo sve vrste uticaja”.

Astrofizičar Hose Dijas Do Nasimento kaže da „promjene tokom magnetnog ciklusa imaju posledice na Sunčev sistem i druge planetarne sisteme zahvaljujući uticaju svemirskog vremena”.

U slučajevima poput Karingtonovog događaja iz 1859, solarne oluje „mogu da prekinu električnu mrežu na Zemlji” i budu „veoma opasne za satelite i astronaute”, naveo je on.

Ipak, iz američke Nacionalne solarne opservatorije kažu da nema razloga za paniku i da je dosledno preokretanje Sunčevih polova dokaz da naša zvezda funkcioniše kako su naučnici predvideli.

Majk Marej, programski direktor Planetarijuma Delta koledža, predviđa da preokretanje sunčevih polova ove godine – koje će se vjerovatno desiti između aprila i avgusta – neće biti „ništa oko čega treba brinuti”.

Svijet

IZRAEL OBJAVIO “cijenu koju Iran mora da plati”

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela saopštilo je danas da Iran “mora da plati cijenu za svoju agresiju” kroz sankcije i da Izrael ima pravo na samoodbranu.

Prve mjere Izraela biće proglašavanje Iranske revolucionarne garde za terorističku organizaciju i novi paket sankcija koje će ciljati Teheranov program za balističke rakete, prenosi Tajms of Izrael.

“Ovaj napad dokazuje ono što Izrael govori godinama: Iran je iza terorističkih napada u regionu i takođe je najveća prijetnja regionalnoj stabilnosti i svjetskom poretku”, piše u saopštenju ministarstva.

Dodaje se da su militantne grupe Huti i Hezbolah pomogle iranski napad i da Izrael “kao i svaka druga država ima pravo da se brani”.

“Izrael se uspješno odbranio od iranske agresije i nastaviće da to radi u budućnosti”, piše u saopštenju, prenosi Tanjug.

Iran je tokom noći izvršio napad na Izrael kao odmazdu zbog napada 1. aprila na iranski konzulat u Damasku za koji krive Izrael.

Teheran je danas upozorio da će ponovo izvesti snažniji napad ukoliko Izrael ili SAD uzvrate na sinoćnji napad.

Nastavi čitati

Svijet

Netanjahu nakon razgovora s Bajdenom odustao od UZVRATNOG NAPADA NA IRAN

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu odustao je od uzvratnog napada na Iran nakon razgovora sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom, objavio je Njujork tajms.

List navodi da je Bajden u telefonskom razgovoru odvratio Netanjahua da odobri trenutni uzvratni udar na Iran nakon što je Teheran sinoć lansirao oko 300 dronova i projektila na Izrael.

Kako se navodi, nekoliko članova izraelskog ratnog kabineta bilo je za pokretanje uzvratnog napada na Iran, ali se od toga odustalo jer u iranskim napadima nije pričinjena ozbiljna šteta, kao i zbog razgovora Netanijahua sa Bajdenom, prenio je Tajms of Izrael.

Bajden je saopštio danas, nakon sastanka sa timom za nacionalnu bezbjednost, da je posvećenost SAD bezbjednosti Izraela “čelična”.

Bajden je prekinuo svoje putovanje za vikend u američkoj državi Delaver kako bi razgovarao o događajima na Bliskom istoku, prenosi Džeruzalem post.

Iran je sinoć lansirao više stotina dronova i krstarećih raketa ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku 1. aprila u kojem su poginuli komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i njegov zamjenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.

Nastavi čitati

Svijet

DŽON KIRBI: Širi rat Izraela i Irana može da se izbjegne

Portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi izjavio je danas da širi rat Izraela i Irana može da se izbjegne.

Govoreći o sinoćnom napadu Irana na Izrael, Kirbi je komentarisao mogućnost šireg rata te dvije zemlje i izjavio da “SAD ne vjeruju da je neizbježan, niti da mora da bude”, prenosi Gardijan.

On je naveo da je izraelski premijer Benjamin Netanijahu “veoma zahvalan na podršci koju je predsjednik Bajden dao Izraelu”.

Bajden je ranije upozorio Netanijahua da SAD neće učestvovati u uzvraćanju udarca na teritoriji Irana, prenosi Tanjug.

Teheran je danas upozorio da će ponovo izvesti snažniji napad ukoliko Izrael ili SAD uzvrate na sinoćnji iranski napad na Izrael tokom kojeg je lansirano više od 300 dronova i projektila.

Iran je tokom noći izvršio napad na Izrael kao odmazdu zbog napada 1. aprila na iranski konzulat u Damasku za koji krive Izrael.

Nastavi čitati

Aktuelno