Connect with us

Svijet

GAZA KAKVU SMO POZNAVALI VIŠE NE POSTOJI! Uništeno 45 odsto objekata, SLIJEDI POTPUNI PREKID KOMUNIKACIJE

Izraelski kopneni, morski i vazdušni napadi na Pojas Gaze, koji su uslijedili nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, doveli su do razaranja u toj oblasti kakva nikada ranije nisu viđena, piše Rojters.

U napadima na Gazu uništeno je ili oštećeno najmanje 45 odsto stambenih objekata, navodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA).

Procjenjuje se da je uništeno više od 40.000 i da je oštećeno još 222.000 stambenih objekata.

Podatke je nemoguće proveriti i potvrditi, ali britanska agencija navodi da njeni izvještači javljaju da je, primjera radi, u gradu Bejt Hanun “jedva i jedna useljiva zgrada ostala da stoji”.

Iz OCHA navode da je oštećeno 279 obrazovnih objekata, što je više od 51 odsto od ukupnog broja obrazovnih objekata u Pojasu Gaze.

Zbog napada izraelskih snaga, nijedan od 625.000 učenika i studenata nije mogao da se obrazuje u normalnim uslovima, prenosi Tanjug.

Istovremeno, više od polovine bolnica i skoro dve trećine domova zdravlja je van funkcije, a oštećena su i 53 vozila hitne pomoći.

Svih 13 bolnica koje se nalaze u gradu Gaza i na sjeveru Pojasa dobilo je nalog za hitnu evakuaciju od izraelske vojske.

Kancelarija UN ističe da je potrošnja vode pala za 90 odsto od početka rata i dodaje da su uočena velika curenja iz glavnog cjevovoda između Kan Junisa i egipatskog grada Rafa.

Kada je riječ o hrani, Gaza navodno ima pšenice koja bi trebalo da bude dovoljna za 12 dana, međutim jedini operativni mlin u toj oblasti ne može da pretvori pšenicu u brašno zbog nestanka struje.

Nema zaliha biljnog ulja, mahunarki, šećera ili pirinča, a stanovnici u proseku čekaju po četiri do šest sati dnevno kako bi dobili polovinu hljeba.

Civilima u Pojasu Gaze je neophodna humanitarna pomoć, međutim u tu oblast je od 10. novembra ušao ukupno 861 kamion sa humanitarnom pomoći.

Prije početka rata, 7. oktobra, u Gazu je u prosjeku ulazilo 500 kamiona na dnevnom nivou.

Procjenjuje se da je od izbijanja sukoba izgubljeno oko 390.000 radnih mesta, a stopa siromaštva je 2020. bila 61 odsto.

Iz Ujedinjenih nacija navode da se očekuje da će stopa siromaštva porasti za više od 20 procenata, kao i da će rat koštati Gazu između četiri i 12 odsto BDP-a 2023. godine.

Palestinski ministar komunikacija Yitzhak Sidr izjavio je da će sve komunikacione i internetske usluge prestati u Pojasu Gaze do četvrtka zbog nestanka goriva, te da će to dodatno “produbiti humanitarnu katastrofu”, javlja Anadolija, prenosi N1.

To će uticati na komunikaciju između Civilne odbrane, Crvenog polumjeseca i drugih humanitarnih organizacija, dodao je Sidr, naglasivši da će to “znači gubitak mnogih života”.

Svijet

“BIO JE SPREMAN DA ME LIKVIDIRA”: Tramp iznio ŽESTOKE OPTUŽBE na račun Bajdena

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp tvrdi da je Ministarstvo pravde (DoJ) željelo da ga ubije, kao i da je predsjednik Džo Bajden bio spreman da ga “ukloni i dovede njegovu porodicu u opasnost”.

Tramp je ovo poručio na društvenim mrežama i u mejlu za prikupljanje sredstava.

U mejlu za prikupljanje sredstava Tramp je naveo da “oni žude da urade nezamislivo“.

– Džo Bajden je bio spreman da me likvidira i dovede moju porodicu u opasnost – napisao je Tramp.

Optužbe na račun Ministarstva pravde
U objavi na svojoj mreži Truth Social bivši američki predsjednik je optužio Ministarstvo pravde da je namjeravalo da protiv njega upotrebi “smrtonosnu silu”.

– DoJ pokvarenog Džoa Bajdena, u svom nezakonitom i neustavnom napadu na Mar-a-Lago, ovlastio je FBI da upotrebi smrtonosnu silu – poručio je on.

Gardijan navodi da se ovo odnosi na nalog za pretres koji je izvršen u avgustu 2022, kada su agenti FBI u civilu izvršili raciju na Trampovo imanje Mar-a-Lago u potrazi za poverljivim dokumentima koje je on navodno odbio da preda vladi.

U sudskom podnesku Trampovog pravnog tima, podnetom u maju navodi se da je nalog za pretres sadržao “izjavu o politici u vezi sa upotrebom smrtonosne sile”, koja podrazumijeva da “službenici za sprovođenje zakona Ministarstva pravde mogu koristiti smrtonosnu silu kada je to potrebno”.

“Upotreba smrtonosne sile je dozvoljna”
Citat naveden u podnesku je očigledno preuzet iz politike Ministarstva pravde u kojoj se navodi upotreba sile u izvršenju naloga za pretres.

Neskraćeni tekst politike glasi: Službenici za sprovođenje zakona i popravni službenici Ministarstva pravde mogu koristiti smrtonosnu silu samo kada je to neophodno, odnosno kada službenik ima razumno uvjerenje da predmet takve sile predstavlja neposrednu smrtnu opasnost ili ozbiljne fizičke povrede službenika ili druge osobe.

U saopštenju, FBI je opisao upotrebu tih riječi kao ”standardnu izjavu o politici koja ograničava upotrebu smrtonosne sile i da niko nije naredio da se preduzmu dodatni koraci i po ovom pitanju nije bilo odstupanja od norme”.

Nastavi čitati

Svijet

OBRAT AMERIČKE POLITIKE! SAD podržavaju kreiranje palestinske države?

Američki predsjednik Džozef Bajden podržava stvaranje palestinske države samo kroz direktne pregovore, saopšteno je danas iz Bijele kuće, nakon što su Norveška, Španija i Irska najavile da će priznati palestinsku državu.

Predsjednik snažno podržava rješenje kojim se predviđaju dvije države i uvijek je to činio tokom svoje karijere. On vjeruje da bi palestinska država trebala biti ostvarena kroz direktne pregovore dvije strane, a ne kroz jednostrano proglašenje, rekao je danas portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost u Bijeloj kući Džon Kirbi.

Norveška Vlada objavila je nešto ranije odluku da će priznati palestinsku državu. Slično obavještenje objavile su Irska i Španija da će zvanično priznati palestinsku državnost u utorak, 28. maja, kada odluka Norveške stupi na snagu.
Neposredno nakon objava, šef izraelske diplomatije Izrael Kac naredio je povlačenje ambasadora iz Irske, Norveške i Španije.

Palestinsku državu do sada je priznalo devet članica EU – Bugarska, Kipar, Češka, Mađarska, Malta, Poljska, Rumunija i Slovačka – koje su to učinile 1988. godine, prije ulaska u blok, a Švedska 2014. godine. Ukupno su 142 zemlje priznale su palestinsku državu.

Nastavi čitati

Svijet

NETANJAHU SE POBUNIO “Priznavanje Palestine nagrada za terorizam”

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu osudio je danas najavu Irske, Španije i Norveške da će uskoro priznati nezavisnu Palestinu kao ”nagradu za terorizam” i naglasio da Tel Aviv ostaje odlučan kada je u pitanju pobjeda u Pojasu Gaze.

Netanijahu je u saopštenju iznio tvrdnju da 80 odsto Palestinaca na Zapadnoj obali “podržava masakr koji je izveo Hamas 7. oktobra”, prenosi Tajms of Izrael.

– Ovom zlu se ne sme dati zemlja. To će biti teroristička država. Pokušaće da ponove masakr od 7. oktobra, a mi na to nećemo pristati – rekao je on.

Izraelski lider je naglasio da “nagrada za terorizam neće donijeti mir” i da odluka ovih zemalja o prizanju Palestine neće spriječiti Izrael da pobijedi Hamas.

Norveška, Španija i Irska najavile su ranije danas da će priznati palestinsku državu 28. maja.

Kako je rekao irski ministar spoljnih poslova Majkl Martin, Irska planira da prizna palestinsku državu na osnovu njenih granica iz 1967. godine, što uključuje Gazu, Zapadnu obalu, kao i da glavni grad i Izraela i Palestine bude Jerusalim.

Tanjug

Nastavi čitati

Aktuelno