Connect with us

Hronika

GLAVAŠ PONOVO NIJE OTIŠAO U ZATVOR! Za zločine nad Srbima nagradio sebe odmorom u Grudama

Ponovni dolazak Branislava Glavaša u BiH nakon što je nedavno u Hrvatskoj osuđen za ratni zločin nad srpskim civilima govori o tome da se u BiH bezbjedno osjeća svako ko je činio zločine nad Srbima.

Istakao je ovo pravnik Ognjen Tadić navodeći kako je ta činjenica suštinski razlog zbog kojeg se Srbi već tri decenije ne osjećaju sigurno u BiH. Prema njegovim riječima, Glavaš nikada ne bi ni bio osuđen, kao ni ostali ratni zločinci koje je Hrvatska prikrila, da se u jednom trenutku nije agresivno suprotstavio tada vladajućoj politici.

– Maltretiranje javnosti u vezi sa Glavaševim slučajem suštinski služi da se pošalje poruka svima koji su mu slični da neće imati mira ukoliko se suprotstave vlasti i izmile iz zločinačkih jazbina – ocijenio je Tadić.

Komentarišući vijest da je Glavaš iskoristio to što ima i državljanstvo BiH te da na “odmor” dođe u Hercegovinu, izbjegavajući na taj način eventualno služenje zatvorske kazne za počinjene ratne zločine, direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac kaže da ga ova vijest nije nimalo iznenadila.

Ističe da se moglo očekivati da će nekadašnji gospodar života i smrti u Osijeku nakon što mu je u Hrvatskoj izrečena prvostepena presuda od sedam godina zatvora, ponovo pobjeći u BiH.

– Predsjednik Sudskog vijeća napravio je propust time što mu nije odmah odredio istražni zatvor. Ovako mu je omogućio, možda i svjesno, da može pobjeći u rodnu Hercegovinu, jer je tamo obnovio kuću. On sada može uživati u penziji – navodi Štrbac.

Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić smatra da bi srpski ministri trebalo da aktuelizuju Glavaševo hapšenje i njegovo vraćanje u Hrvatsku, gdje je nepravosnažno osuđen na sedam godina zatvora.

– Dok god se ovakve stvari budu dešavale, srpske žrtve neće imati mira i neće dočekati pravdu, jer i Tužilaštvo i Sud BiH, a sada vidimo i hrvatsko pravosuđe, rade po istoj mantri da zločini nad Srbima nemaju težinu, da ubice i nalogodavci “nemaju imena” – naglasio je Kojić.

Dodaje kako ga sve neodoljivo podsjeća na slučaj odbjeglog generala takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina, koji je nakon izricanja presude pobjegao u Tursku na “liječenje”

– Brine me činjenica što se sve dešava u srcu Evrope. Hrvatska je članica EU, a dozvolila je da on tek tako izađe iz zemlje – poručio je Kojić.

Glavaš je na svom “Fejsbuk” profilu objavio da je napustio Hrvatsku i otišao u BiH. Dodao je i kako ima dvojno državljanstvo, pored hrvatskog i pasoš BiH te da nakon izrečene presude više ne želi živjeti u Hrvatskoj. “Označio” je i ako se trenutno nalazi u Drinovcima kod Gruda. Ovo nije prvi put da on bježi u BiH. Prvi put desilo se to 2009. godine, kada je u BiH došao prije izricanja prve presude.

Sedam godina

Županijski sud u Zagrebu je na ponovljenom suđenju u slučajevima “Selotejp” i “Garaža” 27. oktobra ove godine nepravosnažno osudio Glavaša na sedam godina zatvora za ratne zločine nad Srbima u tom gradu 1991. godine. Glavašu tada nije određen istražni zatvor zbog odluke Ustavnog suda iz 2015. godine, prema kojoj je već odslužio dio kazne.

Hronika

NESTAO ČOVJEK KOD SANSKOG MOSTA! Otišao po ovce i nije se vratio

Potraga za Dursumom Bešićem, mještaninom sela Kijevo u Sanskom Mostu, koji je nestao u prošlog četvrtka, danima je bezuspješna.
Prema riječima Edina Seferovića, predsjednika Kluba ekstremnih sportova “Condor”, čiji su članovi učestvovali u potrazi, pretražen je široki teren pomenutog sanskog sela, kao i područja susjednih Kruhara i Tomine, ali Bešić nije pronađen.

“Na osnovu dojave o tome da je navodno viđen na području kuda protiče rječica Kijevuša pretražili smo i taj dio terena, međutim bez uspjeha iako je korišten dron i pas tragač. U ovome trenutku potpuno je nepoznato u kom pravcu se mogao uputiti“, istakao je Seferović.

Potrazi su se priključili takođe i pripadnici policije, brojni članovi porodice Bešić, mještani Kijeva te ostali građani.

Podsjetimo, nestanak Bešića prijavljen je policiji u prošli četvrtak, a gdje je mogao otići nije poznato. Bešić je supruzi rekao da ide dovesti ovce i nije se vratio.

U narednim danima, potragu će organizovati policija i to na osnovu informacija koje se mogu pojaviti o nestalom Bešiću, prenose Nezavisne.

Nastavi čitati

Hronika

HOROR! Srđan Dinić (58) ODLEŽAO SEDAM GODINA ZBOG PEDOFILIJE jer je djevojčicu (12) nagovarao “da prave bebu”

Srđan Dinić (58) iz okoline Gadžinog Hana izdržao je kaznu zatvora od sedam godina na koju je osuđen, jer je tokom 2015. godine imao seksualne odnosne sa djevojčicom koja je tada imala samo 12 godina, saznaje “Telegraf.rs”.
Dinić je, nezvanično saznaje Telegraf, polovinom godine izašao iz zatvora.

Kako je utvrđeno tokom sudskog postupka pred niškim Višim sudom, S.D. je u oktobra 2015. godine u svojoj kući djevojčicu dodirivao po genitalijama, a zatim joj predložio “da prave bebu”. Nakon mjesec dana, kada je ona došla kod njega nakon bjekstva iz hraniteljske porodice, ponovo je sa njom imao seksualni odnos.

On je koristio loše materijalne prilike njene porodice, pa je pozivao djevojčicu da dolazi kod njega – što je ona rado činila. Po svemu sudeći, postojala je prećutna saglasnost njenih roditelja da sa njim zasnuje vanbračnu zajednicu.

Međutim, s obzirom na to da je Centar za socijalni rad uočio da u toj porodici postoji zanemarivanje djece, maloljetnica je izmještena u hraniteljsku porodicu. I nakon toga, S.D. je nastavio da kontaktira sa djevojčicom, ubijedio je da pobjegne od hranitelja i da mu se vrati, kažu sagovornici iz istrage.

Tokom sudskog postupka, Dinić je negirao da je sa djevojčicom imao seks. Priznao je da joj je dozvoljavao da živi u njegovoj kući, ali je isticao da je to činio u dobroj namjeri, jer je želio da joj olakša život s obzirom na to da je njena porodica siromašna.

Međutim, medicinsko vještačenje nedvosmisleno je pokazalo da je djevojčica imala seksualne odnose, a iskazima svjedoka potkrijepili su navode optužbe da je Dinić odgovoran za njenu obljubu.

Sud je odlučio da Diniću izrekne strogu kaznu pošto je u pitanju produženo krivično djelo, te da je između njega i njegove žrtve velika razlika u godinama, što je uzeto u obzir kao otežavajuća okolnost.

Više javno tužilaštvo je tražilo da se Dinić osudi na devet godina.

Nastavi čitati

Hronika

OTAC PRIJAVIO NAPAD! Maloljetnika opljačkala grupa nasilnika

uškarac E.A. prijavio je nadležnoj Policijskoj upravi u Sarajevu da je njegov maloljetni sin napadnut i opljačkan.
Kako je naveo u prijavi, njegov sin je napadnut i opljačkan u petak, 8. decembra, oko 20.50 časova u ulici Obala Kulina Bana.

Njegovog sina je, navodno, napalo više nepoznatih osoba uz upotrebu fizičke snage.
Pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP Kantona Sarajevo nastavljaju rad na dokumentovanju krivičnog djela i pronalasku izvršilaca, piše Avaz.

Nastavi čitati

Aktuelno