Connect with us

Nauka i tehnologija

Google ima novitet za Gmail koji vam se neće dopasti

Niko ne voli veb stranice i usluge pune oglasa, ali oglašavanje u Gmailu je tokom godina bilo relativno neprimjetno.

Međutim, nedavno se to za neke ljude promijenilo.

Sada, kada otvorite Gmail aplikaciju na telefonu, vjerovatno ćete vidjeti nekoliko oglasa na vrhu Updates taba vašeg Inboksa, sa tabom koji otkriva da je to oglas, ali inače izgleda kao običan elektronski mejl.

To su samo dva oglasa i trenutno ne izgleda da se prikazuju u glavnom prikazu Inboksa, ali su tu. Na desktopu, međutim, stvari izgledaju gore.

Sada, prema onlajn izvještajima, umjesto da Google prikazuje samo dva oglasa na vrhu, koristi se invazivniji pristup – postoji više od dva oglasa, a rasuti su po vašem inboxu, umjesto da se konstantno prikazuju na vrhu.

Ovo se još uvijek ne prikazuju kod svih – ali nije ugodno iskustvo, piše PC press.

Ako ste korisnik Gmaila i počnete više da viđate oglase tokom sljedećih dana, nećete biti sami.

Nauka i tehnologija

Japanski naučnici na korak do stvaranja beba u laboratorijama

Zahvaljujući novom otkriću, za samo pet godina moglo bi postati moguće stvarati ljudske bebe u laboratoriji. Kako je prenio “Daily Mail”, naučnici u Japanu na korak su od toga da u laboratoriji od nule stvore ljudska jajašca i spermu, koji bi se potom razvili u vještačkoj materici.

Profesor Kacuhiko Hajaši, naučnik sa Univerziteta Kjušu, takav proces već je odradio na miševima, a sad vjeruje kako bi iste rezultate u sljedećih pet godina mogao replikovati i kod ljudi.

Ali tu su i brojna etička pitanja, a jedna od najvećih dvojbi tiče se mogućnosti da bi žene bilo koje starosti u budućnosti mogle imati djecu. Osim toga, roditelji bi pomoću alata za uređivanje gena mogli poželjeti dizajnirati svoje “savršene” potomke koji bi onda imali određene, željene osobine.

Dr Hajaši i njegov tim nedavno su stvorili sedam miševa s dva muška biološka roditelja, koristeći stanice kože mužjaka miša kako bi formirali održivu jajnu stanicu i potom je oplodili.

Sposobnost proizvodnje ljudske sperme i jajašca po narudžbi u laboratoriju naziva se “in vitro gametogeneza” (IVG), a izgleda tako da se uzimaju stanice iz krvi ili kože osobe koje se onda reprogramiraju kako bi postale indukovane pluripotentne matične stanice (iPS stanice). Teoretski, te stanice mogu postati bilo koja stanica u tijelu, uključujući jajne stanice i spermije, a zatim bi se mogle koristiti za izradu embrija i implantovati u materice. Naučnici su na ovaj način uspjeli napraviti vrlo jednostavna ljudska jajašca i spermu, ali ne još i embrije.

Hajaši pretpostavlja kako će trebati oko pet godina da se proizvedu stanice nalik ljudskim jajašcima, a još 10 do 20 godina trajaće testiranja prije nego što postupak bude siguran za korištenje u klinikama.

Profesor Henri Grili sa Univerziteta Stanford procjenjuje kako će istraživačima trebati još pet do deset godina da dođu do pouzdanog dokaza ovoga koncepta, a ispitivanje sigurnosti trajaće još dodatnih deceniju ili dvije.

Godine 2016. japanski istraživači stvorili su matične stanice pomoću osam sedmica starih miševa, birajući one kojima je iz nekog razloga ispao Y hromozom, prenosi “Jutarnji List”. Zatim su manipulisali stanicama kopirajući preostali X hromozom i kreirajući stanicu s dva X gena – što bi se obično smatralo ženskom stanicom. Pretvorili su te stanice u jajašca i upotrijebili spermu muških miševa da ih oplode u laboratoriji.

Dr Hajaši je za “New Scientist” rekao da vjeruje kako se sad otvaraju vrata za djecu koja se rađaju od dva oca.

“U smislu tehnologije, to će kod ljudi biti moguće za 10 godina” zaključio je.

Nastavi čitati

Nauka i tehnologija

Ako imate ovaj mobilni telefon, odmah ga ažurirajte

Svaki je uređaj bitno redovno ažurirati kako bi se instalirao novi softver. No, sada su se pojavile tri sigurnosne prijetnje pa se korisnici iPhonea potičeu da čim prije ažuriraju svoje uređaje.

Prema Forbesu, korisnici iPhonea i iPada trebali bi ažurirati svoje uređaje na najnoviji softver, iOS 16.5. Tim ažuriranjem korisnici će se zaštititi od tri sigurnosne prijetnje.

Ove prijetnje bi mogle uticati i na modele iPad Pro; iPad Air modele od 3. generacije nadalje; iPad modele od 5. generacije nadalje; i iPad Mini od 5. generacije nadalje, prenosi BestLife.

Ako niste sigurni koji model imate, u postavkama uređaja možete pronaći tu informaciju. Bitno je ažurirati uređaj kako bi se korisnici zaštitili od prijetnji koje mogu ugroziti njihove osobne podatke, prenosi N1.

Nastavi čitati

Nauka i tehnologija

Snima vas: Ako imate ovu aplikaciju, brišite je odmah

Slovački stručnjaci iz bezbjednosne kompanije ESET upozorili su korisnike da je aplikacija za snimanje ekrana, koja je inače prošla sve bezbjednosne provjere Googlea, svojom nadogradnjom postala jedna od onih koje nikako ne želite na svom uređaju.

Aplikacija za snimanje ekrana Androida, pod nazivom iRecorder Screen Recorder, u Google prodavnici pojavila se kao još jedna u nizu sa ovom namjenom, ali gotovo godinu dana nakon što je objavljena, nadogradnjom je postala jedna od izuzetno opasnih za korisnike.

Prvi put se pojavila u septembru 2021. godine, ali nakon ažuriranja sljedećeg avgusta počela je da snima minut zvuka svakih 15 minuta i da prosljeđuje te snimke putem šifrirane veze na server razvojnog programera.

Čitav incident je dokumentovan u objavi na blogu Lukasa Stefanka, stručnjaka u kompaniji Essential Security against Evolving Threats (ESET).

Stefanko je u objavi rekao da je aplikacija ažurirana u avgustu 2022. kako bi uključila zlonamjerni kod ‘zasnovan na trojancu AhMyth Android RAT otvorenog koda (trojanac za daljinski pristup)’.

Aplikacija je imala čak 50.000 preuzimanja do trenutka prijave i uklonjena je iz Play Storea.

Stefanko je dodao da su aplikacije s ugrađenim AhMythom ranije prolazile Google filtere.

One koje pokušavaju da vas na neki način prevare, ukradu vam lične podatke itd. nisu novost ni u Apple ni u Google prodavnicama, a one za snimanje mogu biti posebno opasne – ponekad imaju predatorske cijene pretplate i niz lažnih recenzija da bi povećale svoju vidljivost na tim platformama.

U objavi na blogu, Stefanko ističe problem takvih potpuno legitimnih aplikacija koje, nakon što ih koristite neko vrijeme, koristeći dozvole koja ste im ranije dali, nadogradnjom postanu zlonamjerne, baš poput iRecorder Screen Recordera.

Iz Googlea navode da rade na ažuriranjima koja će vam putem mjesečnih obavještenja dati do znanja koje su aplikacije i kada promijenile svoje prakse dijeljenja podataka, pod uslovom da to otkriju, naravno.

Nastavi čitati

Aktuleno