Connect with us

Uncategorized

GORE DRUŠTVENE MREŽE: Pogledajte kako Bakir Izetbegović priča engleski (VIDEO)

Kandidati za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović i Denis Bećirović tokom debate na Federalnoj televiziji dobili su nesvakidašnji test od strane voditelja.

Voditelj emisije Darjan Babić istakao je da je u biografijama sva tri kandidata pročitao da tečno govore engleski jezik.

Podsjetio je gledaoce da je do sada bilo situacija da članovi Predsjedništva ne govore svjetske jezike, posebno engleski koji je najrasprostranjeniji.

Naglasio je da se to samo odnosi na Izetbegovića i Bećirovića, ali ne i na Mirsada Hadžikadića koji je živio i radio u SAD-u, pa se podrazumijeva da poznaje.

Bećirović je istakao da emisija nije kviskoteka, a na pitanje Babića upućeno Izetbegoviću da li on smatra da je to kviskoteka, predsjednik SDA je progovorio na engleskom.

– I don’t consider it as you said. What I say to the other side depends on the other side. When I am talking to is the counterpart coming from let’s say Brussels or from Ankara, or from Arabia, of course with people from Bruxelles I would talk about candidate status and with the people from Arab countries I would talk about investments and so on – kazao je Izetbegović.

(Ne smatram to kako ste rekli. Ono što ću reći drugoj strani zavisi od druge strane. Kada ja razgovaram, zavisi odakle dolazi sagovornik, onaj koji dolazi iz recimo Brisela ili iz Ankare, ili iz Arabije, naravno sa ljudima iz Brisela bih razgovarao o kandidatskom statusu, a sa ljudima iz arapskih zemalja bih razgovarao o investicijama i tako)

Uncategorized

“SLUŠAJ ME KU*VO, JE*O TE ALEN ŠERANIĆ, koji te je doveo, zna on dobro ko je TIJANA KNEŽEVIĆ” (FOTO)

Fizički obračun dvije medicinske sestre u prijedorskom Domu za stara lica prema policijskoj izjavi Silvane Marič započeo je tako što ju je Tijana prvo verbalno provocirala riječima “Slušaj me kur*o, je*o te Alen Šeranić koji te je doveo, pozdravi ga od mene, zna on dobro ko je Tijana Knežević”, a potom je fizički napala i počela da je davi.

“MAKLJAŽA” U PRIJEDORU! Potukle se sestre u Domu za stara lica, REAGOVALA I POLICIJA I HITNA (FOTO)

Radnici Doma nisu prisustvovali samoj tuči, ali su čuli jasne udarce i zapomaganja, a prema izjavama svjedoka Tijana je ta koja je prošla sa povredama.
Ipak Marićeva tvrdi drugačije te je navela da ona predstavlja smetnju Kneževićevoj koja želi njeno radno mjesto nadzorne sestre.
“Doktorica me molila da ostanem na psihijatriji, onda sam joj rekla da ću potpisati na svoju odgovornost i ići na kućno liječenje jer sam samohrana majka”, izjavila je Silvana nakon pregleda na psihijatriji.

 

Ovo nipošto nije prvi skandal Silvane Marić, ali ni o njenoj koleginici Tijani radne kolege nemaju lijepo mišljenje, te jedna od njih tvrdi da je Knežević alkoholičarka.

“Ja radim preko 20 godina u toj ustanovi ne zna se koja gora. Ova ne da na sebe, postavljena za nadzornu sestru, ova druga Tijana teška alkoholičarka, makla ženu kojoj otac poginuo u ratu i koja radila 25 godina i postavljena, nijedna nije ok. Ovu Becner je*avao 5 godina, tukli se nema šta nisu radili, ovu sad dovela nova uprava. Većeg zla nema, nijedna ne valja, ta mala je alkoholičarka, ova neki vrh glumi pa kad se spoje. I jedna i druga su vraćene na posao od ponedjeljka, a šta drugo… Je*o ih konj i onaj ko ih je doveo.

Dom za stara lica u Prijedoru, njegova uprava i Ministarstvo svakako bi trebalo da se pozabave činjenicom da na ovako osjetljivo mjesto zapošljavaju u najmanju ruku degutantan kadar, od kojih neki prema vlastitom priznanju imaju psihičkih problema, drugi problem sa alkoholom, a prema našim saznanjima i šefica računovodstva koja je skupa sa bivšim direktorom učestvovala u kriminalnim radnjama, a i dalje je zaposlena ima spornu diplomu privatnog fakulteta.

Nastavi čitati

Uncategorized

TRAMP REKAO ŠTA MISLI O BAJDENU “On je budala”

Republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp je održao u subotu miting u ljetovalištu Vajldvud na obali Nju Džersija na kojem je više puta okrivio predsjednika Džozefa Bajdena za krivične optužbe s kojima se suočava pred novembarske predsjedničke izbore, ocijenivši da je postupak koji se u Njujorku vodi protiv njega “Bajdenov sudski proces”.

Tramp je na skupu pred više desetina hiljada ljudi okarakterisao Bajdena kao “totalnog morona”, a sudske procese koji se vode protiv njega kao politički motivisane i tajmingom usmjerene da nanesu štetu njegovoj sposobnosti da vodi kampanju, prenosi AP.

– On je budala. On nije pametan čovjek. Sada o njemu govorim drugačije, jer su skinute rukavice – rekao je Tramp o Bajdenu.

Prema ocjeni Trampovog tima, bivši predsjednik je privukao “ogromnu masu” na subotnjem večernjem mitingu u Vajldvudu, oko 240 kilometara južno od Njujorka.

Liza Fagan, portparolka grada Vajldvuda, rekla je za AP da je procijenila da je na skupu bilo između 80.000 i 100.000 ljudi.

Trampu su se na bini pridružili, između ostalih, guverner Sjeverne Dakote Dag Burguma i legendarni NFL igrač Lorens Tejlor, registrovani seksualni prestupnik.

Okupljanje na plaži Vajldvud, koje je kongresmen Džef Van Dru, republikanac iz Nju Džerzija opisao kao najveće političko okupljanje u istoriji te savezne države, bilo je osmišljeno kao demonstracija sile u ključnom trenutku za Trampa koji je na manje od šest mjeseci do izbora suočen sa desetinama optužbi za teška krivična djela u četiri odvojena sudska postupka, navodi američka agencija.

Nastavi čitati

Uncategorized

Povrat PDV na hranu za bebe i dalje na čekanju, A EVO GDJE JE “ZAPELO”

Inicijativa poslanika PDP u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Branislava Borenovića i Mire Pekić kojom se predviđa povrat PDV na hranu i opremu za bebe roditeljima i starateljima djece do dvije godine, usvojena je početkom decembra prošle godine, ali još nije zaživjela u praksi.

Naime, početkom decembra prošle godine usvojena je inicijativa za izmjene i dopune Zakona o PDV, te se obavezao Savjet ministara da u roku od 60 dana pripremi zakon, po kojem bi se predviđao povrat poreza na hranu za bebe te opremu, odnosno krevetac, kolica, stolicu za hranjenje i autosjedalice.

Savjet ministara uputio je inicijativu Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH, ali se na njihov odgovor čeka već mjesecima.

– Početkom februara je Savjet ministara razmatrao i uputio tu inicijativu UIO BiH. Shvatam da je neophodno da i UIO BiH da svoje mišljenje, ali ne mislim da je njihovo mišljenje jedino važno. Mi do sada uopšte nemamo informaciju da je zasjedao Upravni odbor UIO niti da je naša inicijativa razmatrana zvanično. Imamo nezvanične izjave na upite novinara, gdje je rečeno da naša inicijativa zahtijeva dosta novca, izmjenu softvera i nova radna mjesta, što apsolutno nije tačno – rekla je Pekićeva za Avaz.

Navodi da inicijativa podrazumijeva uhodan način vraćanja PDV, na način da se roditelji i staratelji registriraju u PDV sistem, gdje bi im na osnovu njihovog zahtjeva i dokaza bio omogućen povrat poreza.

Pratiti trendove
Ovo nije prvi slučaj da postoji otpor u UIO BiH prema inicijativama koje ugrožavaju postojeću praksu da se porez od 17 odsto plaća na sve proizvode, slično je bilo u prošlom u vezi s diferenciranom stopom PDV.

– Uprava za indirektno oporezivanje se ponaša kao zatvoren sistem, gdje jedino ono što vodi povećanju prihoda od PDV ima smisla i oni to prihvataju, a sve ostalo se glatko odbije – ističe Pekićeva.

Ona dodaje da je većina zemalja mijenjala stopu PDV u skladu s potrebama.

– Postavlja se pitanje čemu stvarno služi Parlamentarna skupština BiH. Osim toga što se lideri dogovaraju u kafanama i te dogovore donose u institucije, a i ono što pokušamo da uradimo, tačnije ove inicijative, sve to dolazi do zida te nemamo mehanizam da natjeramo UIO da nešto uradi – navodi Pekićeva.

Avaz je odgovor potražio i od UIO BiH ali nisu dobili nikakav odgovor.

U inicijativi koja se odnosi na bebi-hranu i opremu su, podsjetimo, poslanici Pekićeva i Borenović zatražili povrat PDV za kupovinu hrane i opreme za bebe u ukupnom iznosu do 3.000 KM u prve dvije godine uzrasta djeteta.

Zamišljeno je to na način da roditelji, odnosno staratelji, kao kupci ostvare ovo pravo na osnovu pismenog zahtjeva koji se podnosi regionalnoj jedinici UIO BiH na čijem području imaju prebivalište.

– Gornja granica povrata PDV za prvu godinu starosti djeteta je 2.000 KM, a za drugu godinu 1.000 KM. Prilikom podnošenja prvog zahtjeva za povrat PDV roditelj, odnosno staratelj, dužan je da priloži dokumente kojima dokazuje da su ispunjeni uslovi propisani zakonom, odnosno podzakonskim aktima. Uz svaki podneseni zahtjev roditelj, odnosno staratelj, dužan je da priloži fiskalne račune koje je izdao prodavac hrane i opreme kao dokaz o kupovini – navedeno je u inicijativi.

Kako je naglašeno, hranom i opremom za bebe za koje se može ostvariti povrat PDV smatraju se: hrana za bebe, pelene, krevetac, kolica, stolica za hranjenje i auto-sjedalica.

Nastavi čitati

Aktuelno