Connect with us

Politika

GRAD POZIVA PENZIONERE KOJI nisu dobili jednokratnu pomoć da se jave (VIDEO)

Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je da nakon isplate jednokratne novačne podrške penzionerima vlada optimizam i da u gradsku administraciju stižu lijepe poruke ove populacije.

– Njihova zavalnost je dokaz da cijene podršku i hvala im na tome. To je naša prva mjera podrške i nastavljamo dalje sa pripremom „Kartica prijateljstva“ – kazao je on.

Kada je riječ o isplati podrške u iznosu od po 100 KM, isplata je tekla predviđenom dinamikom i penzioneri su svoj novac 6. februara dobili na žiro račune putem banaka ili putem Pošte.

– Od trenutka isplate, naša Kancelerija za građane i Kabinet gradonačelnika, uz izraze zahvalnosti, interesovanje za najavljene „Kartice prijateljstva“, dobijaju i pitanja u vezi sa isplatom podrške. Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Republike Srpske je greškom ili ne, za značajan dio penzionera sa prebivalištem u Banjoj Luci koji su penziju ostvarili u drugim gradovima, nije obračunao podršku i mi ne želimo da oni to ne dobiju. Jedan dio ima tu vrstu problema i mi ih pozivamo da nam se jave i donesu dokaz o tome – kazao je gradonačelnik, ističući da će podršku Grada dobiti svaki penzioner sa mjestom prebivališta u Banjoj Luci.

S druge strane, kako je naveo – jedan dio onih koji nisu dobili 100 KM je stekao status penzionera do 31. decembra 2022. godine i kako su kazali nije im obračunata podrška, te je i te penzionere pozvao da se prijave u Gradsku upravu, u Kancelariju za građane.

– Takođe, svaki penzioner koji je stekao status penzionera do 31. januara 2023. godine neka dođe u Kancelariju za građane i ostavariće svoje pravo na novčanu podršku u iznosu od 100 KM. Može biti i da jedan dio penzionera iz trećih razloga nije obuhvaćen, ali svako ko je penzioner i živi u Banjoj Luci, ako se desio neki propust želimo to da ispravimo i da svi imaju tu podršku – naglasio je on.

Grad Banja Luka se priprema, kako je najavio, da se u naredne dvije godine povećava broj penzionera koji ostvaraju pravo na besplatan javni prevoz do konačnog cilja da polovinom 2024. godine, svi penzioneri imaju besplatan javni prevoz.

– Kada završimo to obećanje, počnemo sa izgradnjom hotela Palas, Centralnog spomen-obilježja, mi ćemo ispuniti sve ijedno dato obećanje i riječ – zaključio je gradonačelnik Stanivuković.

O novčanoj podršci penzionerima, kao i o aktuelnim dešavanjima u vezi kreditnog zaduženja za izgradnju teniske dvorane, uređenja parka Mladen Stojanović, kolektora za prečišćavanje otpadnih voda i mosta u naselju Dolac, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je govorio na vanrednoj konferenciji za novinare.

Politika

POTVRDILA ONO ŠTO SE VEĆ NEKO VRIJEME ŠUŠKALO Jelena Trivić ide u formiranje Narodnog fronta (VIDEO)

Jelena Trivić, potpredsjednica PDP-a, potvrdila je formiranje Narodnog fronta na svom Facebook nalogu.

“Idemo zajedno u formiranje Narodnog fronta, za bolju, uređeniju, pristojniju Republiku Srpsku. To je naša obaveza prema onima koji su stvarali Otadžbinu, ali i prema budućnosti naše djece!”, navela je Trivićeva u objavi.

Nastavi čitati

Politika

Stanivuković o Milanovićevoj posjeti: NEKOREKTAN, NEPRIMJEREN I PROVOKATIVAN politički potez, zašto rukovodstvo Srpske ćuti?

Današnja posjeta predsjednika Hrvatske, Zorana Milanovića Derventi i najavljeno odlikovanje pripadnika 103. brigade HVO Derventa je po riječima gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanivukovića je nekorektan, neprimjeren i provokativan politički potez kojim se umanjuju i vrijeđaju srpske žrtve uoči 31. godišnjice stradanja u Sijekovcu.

– Odlikovati one koji su činili monstruozne zločine nad Srbima u Posavini je krajnje sramno i ponižavajuće naročito imajući u vidu da porodice stradalih Srba još čekaju na sudsku pravdu za svoje najmilije.  Nikad nisam bio neko ko dolijeva ulje na vatru i trudim se da u svemu što se dešava tražim promil razumijevanja za nešto, ali u ovom potezu to prosto nije moguće jer Milanovićev čin ne doprinosi ni suživotu ni pomirenju na ovim prostorima – rekao je Stanivuković.

Ističe da ga naročito čudi ćutanje rukovodstva Republike Srpske i, kako kaže, ne želi da vjeruje da će i u ovom slučaju staviti hrvatski interes iznad srpskog.

– Pozivam zvaničnike Republike Srpske da osude ovaj Milanovićev neljudski čin u vrijeme kad se Srbi s tugom i bolom sjećaju nevinih civilnih žrtava u Sijekovicu.
Srbi moraju postaviti stvari principom reciprociteta, dok god rukovodstvo Srbije i Srbi ne mogu da obilježe stradanje svojih žrtava u Hrvatskoj ne može se dozvoliti ni Hrvatima da bilo šta obilježavaju na teritoriji Republike Srpske. To znači minimum poštovanja prema onome što smo proživjeli – naglašava Stanivuković.

– Podsjećam da su oni koje Milanović odlikuje na najsvirepiji način 1992. godine ubili 46 srpskih civila – žena, djece i staraca. Najmlađa žrtva imala je svega 17, a najstarija 77 godina – ističe on.

Nastavi čitati

Politika

Crnadak o MILANOVIĆEVOJ POSJETI DERVENTI: Dodik mu je to dopustio pa otišao daleko odavde, NOŽ U LEĐA VLASTITOM NARODU

– Lijepo je što je Dodik danas u posjeti Hilandaru, ali njegovu sramotu ne može saprati čak ni Sveta gora – rekao je potpredsjednik i šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, nakon što je vlast Republike Srpske dozvolila da predsjednik Hrvatske Zoran Milanović odlikuje brigadu HVO u Derventi, gradu koji je veoma stradao u Odbrambeno- otadžbinskom ratu upravo od jedinica HVO.

Crnadak kaže da je sramota i strašno da Zoran Milanović, poznat po izjavi “Srbi su šaka jada” u Derventi, u srcu Republike Srpske, uz obezbjeđenje MUP Republike Srpske, odlikuje HVO, odaje počast onima koji su činili zločine nad Srbima.

– Dodik mu je to odobrio i bukvalno se sklonio daleko odavde, misleći da će ga to sačuvati od odgovornosti. Sramota, izdaja, nož u leđa vlastitom narodu! – poručio je Crnadak.

Nastavi čitati

Aktuleno