Connect with us

Politika

Gradonačelnica Sarajeva ugostila i nagradila pokret ekstremista

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić nagrađivanjem članova takozvanog „Antidejton pokreta“ zlatnicima Grada Sarajeva izazvala je mnoštvo negativnih reakcija s obzirom na to da su pokret, koji inače, nije registrovan, kao i njegov lider Nihad Aličković u javnosti odavno prepoznati kao esktremisti čiji se rad zasniva na antiustavnom djelovanju.

Razlog za pozivanje Nihada Aličkovića i njegovih radikala je pomoć Turskoj nakon zemljotresa.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić smatra da je Benjamina Karić, prijemom i uručivanjem zlatnika Grada Sarajeva za predstavnike takozvanog “Antidejton pokreta”, dokazala dugogodišnje tvrdnje Republike Srpske da bošnjački politički predstavnici podržavaju antidejtonsko i antiustavno djelovanje u BiH.

-Iako je u suštini politički nebitna ličnost koja, nažalost, obavlja bitnu reprezentativnu poziciju, ovo nije nešto preko čega treba preći jer nosi određenu simboliku koja sigurno ne prija nikome normalnom u BiH. U svakoj normalnoj zemlji, što BiH odavno nije, ovakav potez bio bi okarakterisan kao ozbiljno antiustavno djelovanje – rekao je Ćosić Srni.

On je napomenuo da su takozvani “Antidejton pokret” i njegov nazovi lider Nihad Aličković u javnosti Republike Srpske i BiH odavno prepoznati kao esktremisti čiji se rad zasniva na antiustavnom djelovanju i širenju netrpeljivosti prema Srbima i Republici Srpskoj.

-Takve ljude, koji se otvoreno bore protiv Ustava zemlje koju navodno vole više od svega, zvanično prima i dijeli im priznanja gradonačelnica nečega što bi trebalo da bude glavni grad svih u BiH. I onda Republika Srpska i Srbi ne valjaju i nas, koji se borimo za Ustav BiH onako kako je i napisan, optužuju za antiustavno djelovanje. BiH je zaista nevjerovatan paradoks – ocijenio je Ćosić.

Nakon ovoga, poručio je Ćosić, bošnjački političari ne treba da se čude, niti imaju pravo da histerišu ako se u BiH pojavi pokret koji će se boriti isključivo za osamostaljenje Republike Srpske, a čiji će predstavnici biti rado viđeni gosti u zvaničnim institucijama republičkog i lokalnog nivoa.

O nagrađivanju Aličkovića i drugih članova pokreta, ali i usvajanja zaključka o obilježavanju Dana bijelih traka 31. maja postavljanjem velikog bijelog čaršafa preko Vijećnice reagovao je i Edin Ramulić, Prijedorčanin i dio inicijative “Jer me se tiče” koja godinama organizuje obilježavanje dana bijelih traka u Prijedoru.

-Mi smo i ranije reagovali kada su oni miješaju i prljaju Dan bijelih traka tako što organizuju svoje militarističke projekte. Oni su prepoznati kao ekstremistička organizacija i oni to zaista i jesu. Oni zapravo nisu ni organizacija, nisu nigdje registrovani, dakle djeluju ilegalno – kazao je Ramulić, prenosi Kliks.

Istakao je da su i članovi “Jer me se tiče” meta brojnih prijetnji, uvreda i psovki od članova „Antidejton pokreta“.

-I to se događa godinama u kontinuitetu. Od prošle godine, tajno, iako je bila javna rasprava, nigdje nije saopšteno, da u budžetu Grada Sarajeva da postoji stavka i za obilježavanje Dana bijelih traka, nakon obilježavanja 11. jula. To je za nas apsolutno neprihvatljivo. Jedini trošak koji mi imamo godinama jesu 102 ruže i objava čitulje. Nikakvog drugog troška nema. Neprihvatljivo nam je da se pojavljuje bilo kakav novac, da se nešto budžetira i da se iko plaća. Ali ta ekipa je spremna, oni neovlašteno prodaju razne stvari sa simobilima armije i države. To je njihov način rada. Oni od Prijedorčana skupljaju novac u dijaspori nešto što je usmjereno direktno protiv svega onoga što mi radimo u Prijedoru – govori Ramulić.

On je kazao da mnoge Prijedorčane ne iznenađuje da ovakav potez dolazi iz SDP-a te da su apsolutno protiv postavljanja bijelog čaršafa preko sarajevske Vijećnice u režiji političara.

-Ovo je prvi put da je jedna institucija u BiH prepoznala angažman i rad „Antidejton pokreta“ kako na patriotskom putu tako i na humanitarnom polju – naveli su iz ovog pokreta na čijem čelu je Nihad Aličković.

Gradonačelnica Sarajeva  je navela da nikakva nagrada ili priznanje Grada Sarajeva nisu dodjeljeni navedenom pokretu.

– Zlatnik je suvenir koji poklanjamo u znak zahvale za različite aktivnosti.

Prijem je organizovan za pojedince koji su pomagali narodu Sirije i Turske nakon razornih zemljotresa. Nihad Aličković, Sadik Menković i Midhat Hajdarević su proveli mjesec dana u kampu za djecu u Siriji, gdje su volonterski pomagali unesrećenom narodu a posebno djeci.

Ja sam gradonačelnica svih građana, bez obzira na bilo kakve politike ili politička uvjerenja. Organizovala sam sam prijeme i zahvalila se i drugim organizacijama koji su pomagali Turskoj i Siriji: Udruženju Pomozi.ba, zlatnike su dobili i svi članovi GSS-a koji su bili na terenu, njih preko stotinu – tvrdi ona.

Dodala je da je prijedlog delegacije koju je primila vrlo plemenit – da preko 500 crteža koje su iz zahvalnosti nacrtala djeca iz kampova, prodaju na donatorskoj izložbi, od čega će novac biti uplaćen za pomoć.

-Ideju sam sa oduševljenjem prihvatila. Da li je grijeh nagraditi dobro djelo? Da li je grijeh ponašati se jednako prema svim ljudima koji naprave nešto dobro, bez obzira na politiku? Sigurna sam da nije, a svima onima koji misle da jeste se izvinjavam za povredu emocija.

Ja sam simbolično nagradila humanost, a polažem nade da će govor mržnje ili bilo kakva druga nečasna djela sankcionisati nadležni organi – istakla je.

S druge strane, kada je ovu nagradu Karićeva ranije uručivala, isticano je da je riječ o prestižnom priznanju. Zlatnike su, između ostalih, dobili  srpski teniser Novak Đoković, mlada plivačica Iman Avdić, najbolji studenti Univerziteta u Sarajevu.

Ko su „Antidejton pokret“ i Aličković

„Antidejton pokret“ čiji se članovi deklarišu kao pokret koji se bori protiv podjele BiH i za vraćanje ustava Republike BiH, u žižu javnosti došla je 2016. godine iako je djelaovala godinama prije toga.

U Ministarstvu pravde i uprave Kantona Sarajevo kazali su tada da “AntiDejton” grupa ne postoji u registru udruženja tog kantona, a nema je ni u registru udruženja koje vodi Ministarstvo pravde BiH.

Oni su tada postavili morbidnu i uvredljivu instalaciju u centru Sarajeva  prikazujući cijelu Republiku Srpsku kao masovnu grobnicu.

Nihad Aličković, koji je javnosti poznat i kao prijatelj Nasera Orića, uputio je 2019. godine javni video poziv Bošnjacima na naoružavanje.

Aličković je poznat po brojnim skandaloznim izjavama, koje su uglavnom išle u prilog Stranci demokratske akcije.

Hvalio je rad Sebije Izetbegović, a jedino joj je zamjerio to što se na KCUS-u mogu pronaći paštete iz Srbije i sir iz Hrvatske. Tada je govorio da se plaši da se ne desi nastavak genocida preko tih pašteta i poručio da on to neće jesti, bez obzira što je možda pet puta kvalitetnije.

Glas Srpske

Politika

VUKOVIĆ preuzeo MANDAT: ”Nije me izabrao CIK već poslanici u NS Republike Srpske”

“Nije me izabrao CIK, nego dvanaest poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a CIK mi je dodijelio uvjerenje, isto kao što je dodijelio i Špiriću, Noviću, Kovačeviću i Neškoviću”, poručio je danas za N1 delegat u Klubu Srba (PDP) u Domu naroda PS BiH.

“Za delegata sam izabran kao svaki drugi, u NSRS, s tom razlikom što je meni već godinu i po bio ukraden mandat od strane ove vlasti. Ostaje mrlja i to što je još u petak objavljena odluka Službenom glasniku u 9 časova, a istog dana je održana sjednica Doma naroda BiH u 11 časova bez mog prisustva, iako sam praktično već bio delegat”, kaže Vuković.

Naveo je i da su optužbe iz SNSD da je opozicija bliska CIK i međunarodnoj zajednici obična glupost i podsjetio da je upravo CIK donio odluku da se mandat predsjednika Republike Srpske dodijeli Miloradu Dodiku bez ponovljenih izbora, a nakon epske krađe, što je međunarodna zajednica pozdravila i još pozvala na što brže formiranje vlasti.

Nastavi čitati

Politika

Petronijević najavio da slijedi „RASPAKIVANJE“ Kristijana Šmita pred SUDOM BIH

Član advokatskog tima predsjednika Republike Srpske Goran Petronijević najavio je da pred Sudom BiH slijedi “raspakivanje” Kristijana Šmita i da se nada da će do kraja ove godine o njegovom satusu raspravljaljti i Savjet bezbjednosti UN.

Petronijević je istakao da je u javnosti otvoreno pitanje međunarodno-pravnog statusa Šmita i da više ne postoji nijedna dilema da on krši međunarodno pravo i da to vodi ka krivičnoj odgovornosti, jer to radi svjesno.

– Takva vrsta kršenja međunarodnog prava mora da se nađe na sednici Saveta bezbednosti UN – rekao je za “Večernje novosti” Petronijević, koji je dio advokatskog tima predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, kome se u Sarajevu sudi za navodno nepoštovanje Šmitovih odluka.

On je naveo da će na sljedećem, ali i na svim ostalim ročištima u procesu protiv predsjednika Republike Srpske pred Sudom BiH u Sarajevu biti prezentovani dokazi da Šmit nije izabran po predviđenoj proceduri i da će kroz iznošenje dokaza biti objašnjeno da Šmit ne može da nameće zakone, što uporno radi.

Prema porcedurama, zakone donosi parlament BiH, a Šmit ima takozvana bonska ovlaštenja, kojima može da prijeti sankcijama, ucjenjuje političare da donesu određene propise, ali ne može da napiše zakon i objavi ga na svojoj internet stranici i očekuje primjenu.

Petronijević je rekao da je “raspakivanje” postalo noćna mora za Šmita, Tužilaštvo, Sud BiH i američkog ambasadora u Sarajevu Majkla Marfija.

Petronijević je ukazao da je suđenje Dodiku dovelo do toga da i cijela međunarodna zajednica sada priča o nelegalnim potezima nelegalnog i nelegitimnog visokog predstavnika.

On je rekao da će se, zbog svih nelegitimnih poteza Šmita, njime pozabaviti i Njemačka, jer se sve češće iz ove zemlje raspituju o njegovoj djelovanju jer i tamo vide da je riječ o kršenju međunarodnog prava.

Takođe je ukazao i da se Sud i Tužilaštvo BiH, kad god se na ročištu pomene Šmit, sklupčaju kao jež.

– Ovaj proces je apsolutna greška i ubeđen sam da bi Šmit i razni njegovi sateliti, poput pravosuđa BiH i američke Ambasade sada najviše voleli da do njega nije ni došlo – ocijenio je Petronijević i dodao Sud BiH toliko želi da zaštiti Šmita da sebi „zabija autogolove na svakim ročištu“.

Podsjetio je da je sudija Sena Uzunović na posljednjem ročištu zloupotrijebila dokument Ministarstva spoljnih poslova, koji je stigao u sud “ispod žita”, a ne zvanično, gdje ovo ministarstvo daje legitimitet Šmitu, čime preuzima ingerencije Savjeta bezbjednosti UN.

Nastavi čitati

Uncategorized

PODIJELILA OPOZICIJU, POMOGLA ĐAJIĆU Koja je uloga Trivićeve na predstojećim izborima?

Od same najave osnivanja Narodnog fronta nema opozicionara i političkog analitičara koji su smatrali da opozicija još jednom strankom može biti jača.

Neki su smatrali da tu nema novih glasova opoziciji, već samo preraspodjela, dok su drugi govorili da usitnjavanje nikom nije ništa dobro donijelo. Sve u svemu, svima je jasno da NF nije nastao da pomogne opoziciji, više da im se na neki način osveti.

Jelena Trivić svoju mržnju prema Drašku Stanivukoviću nije mogla da krije, uz mnoge ružne riječi napustila je PDP, stranku koja joj je dala, ako mnoge pitate i više nego što zaslužuje.

Kompenzaciski mandat u NSRS, zantim i kandidaturu za predsjednika RS ispred mnogih članova koji su ovoj partiji mnogo duže od nje. Kada je izgubila, krivi su joj bili PDP i Stanivuković iako je u kampanji o njima imala samo riječi hvale.

Ljuta i ogorčena Trivićeva sahranila je svoju karijeru kada je na Trgu Krajine slavila pobjedu koje nije bilo, ali ipak, odlučila je da se vrati, sudeći po svemu zbog osvete onima koje je krivila za svoj poraz.

Mjesecima krije porijeklo novca

Trivićeva je osnovala novu stranku, iako postoji vise od godinu dana niko ne zna kako se finansira, ko plaća kancelarije, radnike, fotografe, vozača ali i novi automobil. Trivićeva dobija 50.000 KM mjesečno ali ni CIK-u ni građanima ne prijavljuje od koga.

Sa druge strane na sav glas priča o tajkunima, privrednicima i ostalima koji po njenom mišljenju ne rade za dobrobit Banjaluke.

Jelena Trivić prvo je poljuljala PDP, odvela sa sobom dva odbrinka, nekoliko aktivista, i svoje medijske nastupe iskorištavala iskuljučivo da napada Stanivukovića i Borenovića.

Ipak, činjenica da za njom nisu pošli funkcioneri koji nisu u dobrim odnosima sa Stanivukovićem puno govori o tome šta o njoj misli članstvo ove stranke.

Podijela SDS u Banjaluci

Nakon toga, Trivićeva je udarila na SDS. Prvo je sebi privukla Ljubišu Petrovića koji je po Bijeljini vrbovao članove PDP i SDS da pređu u Narodni front, a zatim i za nju radio na štetu vlastite partije. Podijelila je SDS u Banjaluci, jer je sjednicu GrO SDS Banjaluka organizovana na brzinu i polutajno kako bi mogli doći samo članovi koji podržavaju nju. Nakon podrške, počelo je pucanje ionako oalabljenog SDS u Banjaluci koji je sada podijeljen na dva dijela. Njoj ni to nije bio problem, nastavila je dalje.

Koga Banjaluka zove?

Podršku koju je dobila od pokreta Banjaluka zove, takođe je napravila problem i podijelila listu s obzirom da dobar broj kandidata ove liste javno podržava Davora Dragičevića. Imajući ovo u vidu, jasno je da ni ova podrška nije jedinstvena i da je listi donijela više problema nego koristi. Davor Dragičević je nedavno javno napisao kritike na račun Trivićeve uz poruku “Nikog Banjaluka ne zove”.

Vukanović podrška Trivićevoj, pohvale Šobotu?

Nakon svih ružnih riječi koje je o njoj izgovorio lider Liste za pravdu i red, Nebojša Vukanović zvanično je podržao Trivićevu, ali ni sam nije imao riječi hvale za nju, već otvoreno rekao da je ona najdalje od Dodika, a kontradiktorno toj izjavi rekao i da je Šobot dobar kandidat.

Svima je jasno da je ova “podrška” kazna Stanivukoviću i da Trivićevoj ne može donijeti ništa, pogotovo jer je Vukanović nekoliko puta rekao šta misli o njoj, a poznat je kao neko ko ne mijenja mišljenje tako lako.

Na pres konfereniciji na kojoj joj je podrška objavljena nije se pojavio Vukanović, kao ni Miličević kada je objavljena podrška SDS.

Kome sve ovo odgovara?

Jano je da opo0zicija podijeljenja i usitnjena od Jelene Trivić neće imati nikakve koristi. Koristi isklkjučivo ima Milorad Dodik, jer se Trivićeva više uopšte ne bavi njim, nego isključivo PDP posebno Stanivukovićem.

Ipak, kao sedmica na lotu, Trivićeva je najviše usrećila lidera banjalučkog SNSD, Vladu Đajića, koji ima novog saborca u borbi protiv aktuelnog gradonačelnika. Đajić ne krije da postoji saradnja, nekoliko puta je i javnom prokomentarisao “radi za Jelenu”.

 

Nastavi čitati

Aktuelno