Connect with us

Banjaluka

GRADONAČELNIK NA SVETOSAVSKOJ AKADEMIJI! “Tradicija koja traje” (FOTO)

-Svetosavska akademija, tradicija koja traje u našem gradu!
Ponosni smo na činjenicu da Grad Banjaluka iz godine u godinu snažno, zajedno sa Eparhijom banjalučkom i horom “Jedinstvo” stoji iza jednog ovakvog događaja, objavio je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković na društvenoj mreži “X”.


U Banskom dvoru je i ove godine održana Svetosavska akademija Vijenac Svetog Save, u organizaciji Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo”, uz podršku Eparhije banjalučke i Grada Banjaluke.

Ovom događaju prisustvovali su gradonačelnik Draško Stanivuković i savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku, Mirna Savić – Banjac.

Stanivuković je još jednom naglasio da Banjaluka sa velikom radošću i ljubavlju proslavlja Savindan.

– Baš kao što i običaji nalažu praznujemo tri dana i sa velikom ljubavlju proslavljamo Svetog Savu. Kada idete Alejom Svetog Save vidite natpise sa mudrim riječima našeg prosvetitelja. Školsku slavu proslavilo je 29 osnovnih i 17 srednjih škola sa područja grada, a večeras smo ovdje gdje 33. godinu za redom Srpsko pjevačko društvo „Jedinstvo“ zajedno sa Eparhijom banjalučkom i Gradom organizuje akademiju na kojoj se, kroz najljepše pjesme, recitacije i besjede prisjećamo svega onoga što Sveti Sava jeste, svih onih vrijednosti i bezvremnskih poruka poput sabornosti, mira, duhovnosti, koje kako vrijeme protiče za nas postaju sve važnije – poručio je gradonačelnik.

Dodao je da svi mi uvijek treba da strijemimo upravo vrijednostima za koje se zalagao ovaj veliki svetitelj i da koračamo putem Svetosavlja.

Mirna Savić – Banjac istakla je da je raduje što je program svake godine sve kvalitetniji.

Program je već postao prepoznatljiv svim Banjalučanima, tako da to bude nesumnjivo veče puno uživanja – kazala je ona, te izrazila veliko zadovoljstvo što je u svim banjalučkim školama svečano obilježen današnji dan.

– Raduje me što djeca prepoznaju taj datum i smatram da je to veoma značajno, te da je zadatak svih nas da se vraćamo pravim vrijednostima, obrazovanju, prosvjetiteljstvu, znanju, te je ovo iz godine u godinu sve značajniji praznik – zaključila je ona.

Dirigent SPD „Jedinstvo“ Nemanja Savić istakao je da se Grad Banja Luka, Eparhija banjalučka i Saborni hram zajedno sa svima koji učestvuju u prirpemi, realizaciji i programskih sadržaja, trude da svake godine prirede odgovarajući program, naglašavajući da on bar približno mora biti na nivou one veličine i zahtjevnosti koju jedna ovakva manifestacija zaslužuje.

– I ove godine smo priredili program sa dosta učesnika, nastupili su Dječji mješoviti hor, SPD Jedinstvo, tu je i hor sveštenika Eparhije
banjalučke, potom Hor Akademije umjetnosti, Dramski studio Atrijum, djeca recitatori, učenici Umjetničke škole “Vlado Milošević”, studenti Akademije umjetnosti Banja Luka, glumci Jelena Jandrić i Velimir Blanić, svi oni daju svoj doprinos kako bismo i ove godine Svetosavsku akademiju
približili svim zainteresovanim gledaocima – kazao je Savić.

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ I DRINIĆ U PISKAVICI! Jubilarnih 20. godina „ZIMSKOG PRELA” (FOTO)

Tradicionalna kulturno – turistička manifestacija „Zimsko prelo 2024“ ove godine održava se po 20. put održava se u Gornjoj Piskavici, a otvaranju ove tradicionalne manifestacije prisustvovao je gradonačelnik Draško Stanivuković. Manifestaciji je prisustvovao i narodni poslanik Nebojša Drinić.

Tom prilikom, gradonačelnik je poručio kako je ovo značajan događaj, jer ima svoj kontinuitet.

-Moram da kažem da mi je ovo draga manifestacija koju ne propuštam deceniju. Važno je reći da je „Zimsko prelo“ prvi put, a upravo za svoj dvadeseti rođendan, za ovaj značajan jubilej, u novom ruhu. Prvi put ova velika pozornica je tu. Kada smo počeli da je pravimo, nisam ni slutio da će biti ovakva. Uložili smo oko 80 hiljda KM da bi smo ovoj manifestaciji dali onaj značaj koji treba da ima, da bi dobila svoju punu strukturu – kazao je gradonačelnik.

Poručio je kako zajedničkim snagama sa svima onima koji čuvaju našu tradiciju i običaje, čine ovu manifestaciju veličanstvenom.

-Osnažili smo finansije koje izdvajamo, a upravo ovo je manifestacija koja čuva naše narodne igre, naše narodne običaje, koja čuva i baštini i prezentuje ono kako su se nekada ovakvi događaji obilježavalali, kako se hrana nekada pripremala. Zaista sjajna gastronomska ponuda. Moram da naglasim da je upravo „Zimsko prelo“, preteča mnogih drugih manifestacija – ističe gradonačelnik Stanivuković.

Poručio je kako su i večeras sa mještanima Piskavice, te naglasio i to kako se gradska administracija, zajedno sa njima, prirema i izgradnju lokalnog spomen – obilježja za borce iz Gornje Piskavice, koji su svoje živote utkali u temelje Republike Srpske.

Direktor Turističke organizacije Banje Luke, Dragana Vukliš naglasila je kako je riječ o jednoj sjajnoj manifestaciji, koju TOBL podržava sve ove godine, te da će nastaviti to da čini i u budućnosti.

-Turistička organizacija Banje Luke i ove godine, baš kao i prethodnih pruža potpunu podršku ovoj manifestaciji, koja ove godine proslavlja svoj veliki jubilej. Cilj „Zimskog prela“ jeste očvuanje tradicije, kulture, običaje, pjesme i igara, odnosno svega onoga što predstavlja naš narod – kazala je direktor Vukliš.

Jedan od domaćina, Miomir Šakić poručio je kako na prvom prelu koje je održano bilo oko hiljadu ljudi.

-Danas je taj broj veći. Kada smo krenuli, na ovoj poljani je bila jedna stara, trošna škola. Danas imamo novu školu, mjesnu zajednicu, novim domom, igralištima za djecu, a ove godine zahvaljujući gradonačelniku dobili smo i jednu prelijepu pozornicu. Dosta toga je urađeno – kazao je on.

Predsjednik savjeta MZ Gornja Piskavica, Goran Knežević naglasio je kako je ovo događaj sa kojim se Piskavica može pohvaliti.

Savjetnica gradonačelnika, Mirna Savić – Banjac je poručila kako su mještani Piskavice istrajni u svojim zahtjevima, te da se upornost isplati.

Tokom dnevnih aktivnosti u sklopu „Zimskog prela“ održano je i takmičenje u narodnom višeboju i potezanju konopca, te performans seoskog prela u izvođenju KUD „Piskavica, a uručene su i nagrade.

Organizatori manifestacije su Mjesna zajednica Gornja Piskavica i Grad Banja Luka, a suorganizator ovog tradicionalnog događaja je Turistička organizacija grada Banja Luka.

Nastavi čitati

Banjaluka

TRADICIONALNA MANIFESTACIJA: Gradonačelnik prisustvovao lovno-turističkoj manifestaciji “Dani vuka Čemernica 2024”

Gradonačelnik Draško Stanivuković prisustvovao je tradicionalnoj lovno-turističkoj manifestaciji „Dani vuka Čemernica 2024“, koja je održana danas po četrnaesti put održana u Aginom Selu, a koja je okupila više od 500 učesnika.

Kako je tom prilikom poručio gradonačelnik, Banja Luka je odličan domaćin svim manifestacijama.

-Na poziv Lovačkog udruženja “Zmijanje” Banja Luka prisustvovao sam tradicionalnoj manifestaciji “Dani vuka – Čemernica 2024” koju smo podržali rekordnim novčanim iznosom. Ovom događaju prisustvovalo je preko 500 domaćih lovaca i gostiju iz zemalja regiona, Slovenije, Hrvatske, Austrije i Srbije, te Mađarske. Svi učesnici imali su priliku da vide i prirodne ljepote u selima u kanjonu Vrbasa, ali i da uživaju u gozbi koja je za sve učesnike pripremljena u Aginom selu – kazao je gradonačelnik.

Dodao je i to kako je lijepa stvar što naša sela žive kroz različite događaje, koje se održavaju tokom cijele godine.

Na planinama Čemernica, Osmača i Tisovac pridružio se veliki broj lovaca i ljubotelja prirode, a u prvom dijelu manifestacije, za učesnike je bio organizovan tradicionalni lov vuka na planinama Čemernica i Tisovac.

U popodnevnom dijelu manifestacije, za sve učesnike upriličen je lovački ručak uz folklor i zabavni program.

Svi učesnici kroz današnju manifestaciju imali su priliku da vide prirodne ljepote u selima u kanjonu Vrbasa.

Ova manifestacija se bavi razvojem turizma, sporta, rekreacije, ali i zaštitom životne sredine i promocijom seoskih područja.

Podsjećamo, Grad Banja Luka je zajedno sa Turističkom organizacijom grada podržao ovu manifestaciju, kojoj je prisustvovalo preko hiljadu domaćih lovaca i gostiju iz zemalja regiona, Slovenije, Hrvatske, Srbije, ali i Austrije i Mađarske.

Nastavi čitati

Banjaluka

TURIZAM, JEDAN OD NAJVEĆIH POTENCIJALA BANJALUKE! Predstavnici Grada na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu

U Beogradu je u toku 45. Međunarodni sajam turizma i 19. Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme, a ovom događaju prisustvovali su i predstavnici grada predvođeni gradskim menadžerom, Bojanom Kresojevićem.

Tom prilikom Kresojević je poručio kako gradska administracija prepoznaje turizam kao jedan od najvećih potencijala Banje Luke.

-Rast broja noćenja od početka mandata to i potvrđuje. Sajam turizma u Beogradu je odlična prilika da se promovišu turistički proizvodi Banje Luke, poput vožnje dajak čamcem, rafting, Krajiška kuća i još mnogo toga – kazao je gradski menadžer.

Poručio je i kako je posjeta sajmu ujedno bila i prilika da se razmijene mišljenja i iskustva sa drugim lokalnim zajednicama i turističkim organizacijama.

Podsjećamo, Međunarodni sajam turizma otvoren je u četvrtak, 22. februara a bogat izlagački program predstavlja oko 400 izlagača iz više od 27 zemalja.

Sajam turizma u Beogradu otvoren je do 25. februara.

Nastavi čitati

Aktuelno