Connect with us

Društvo

Hiljadu stanovnika “nestalo” za osam godina

U posljednjih osam godina broj stanovnika na području opštine Srbac se smanjio za više od hiljadu, a u odnosu na prijeratno stanje se gotovo prepolovio, što ukazuje na činjenicu da ovoj lokalnoj zajednici prijeti opasnost od izumiranja.

U informaciji o demografskom razvoju, koju su razmatrali srbački odbornici na posljednjoj sjednici, navedeno je da su prošle godine ovu opštinu naseljavala 15.854 stanovnika, prema procjeni Republičkog zavoda za statistiku, a na posljednjem popisu iz 2013. godine bilo ih je 16.933.

Odbornik DNS-a Danko Dragojević smatra da je realan broj još i manji i dodaje da će se takav negativan trend nastaviti narednih godina.

– To se vidi i po drastičnom padu broja upisanih učenika, kojih je, primjera radi, u srednjoškolskom centru “Petar Kočić” 2012. godine bilo upisano 588, a u ovoj školskoj godini 332. U prošloj godini je zabilježen i najveći broj odseljenih iz Srpca u zadnjih pet godina. Hitno treba usvojiti dodatne mjere da se ljudi zadrže i počnu vraćati iz inostranstva, jer će u suprotnom broj stanovnika u Srpcu, za dvije do tri godine, pasti na ispod deset hiljada – rekao je Dragojević.

Iako je prošle godine rođeno 149 djece, što je značajan porast u odnosu na 2020. kada ih je bilo 119, u istom periodu preminulo je 267 građana, čime je nastavljen kontinuitet negativne stope prirodnog priraštaja iz prethodnih godina.

– Raduje me što je prošle godine povećan broj sklopljenih brakova kojih je bilo 107, a to je najviše još od 2011. godine, međutim, zabrinjava podatak da stopa fertiliteta iznosi 1,3 odsto po majci, a kada je ispod 1,9 to znači nestanak tog stanovništva. Da je situacija alarmantna vidi se po ovom dokumentu u kojem stoji da već sada ne postoji dovoljan ljudski potencijal za budući demografski i društveno-ekonomski razvoj i da će se depopulacija i demografsko izumiranje nastaviti – rekao je odbornik PDP-a Saša Jovičić.

On je predložio da budu uvedene neke nove mjere kojim bi se stimulisali mladi da sklapaju brakove i zasnivaju porodicu.

– U opštinskom budžetu imamo dovoljno prostora da obezbijedimo sredstva za besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola. Trebalo bi razmisliti o dodatnom sufinansiranju troškova boravka djece u vrtiću, ali i o mogućnosti da budemo jedna od rijetkih opština koja bi to u potpunosti finansirala – rekao je Jovičić.

Predsjednik Kluba odbornika SNSD-US-NDP Aleksandar Babić rekao je da je na prijedlog njihovog kluba u julu prošle godine održana tematska sjednica o demografskom razvoju i da su od tada učinjeni brojni pomaci.

– Smatram da imamo možda i najkvalitetnije pronatalitetne mjere u Srpskoj, a trudimo se da mlade zadržimo i na druge načine. Pri kraju je izgradnja novog vrtića i zgrade za mlade bračne parove, a nakon više decenija obnovljen je i srednjoškolski centar u Srpcu. Učenici prvih razreda srednjih škola od ove godine imaju plaćen prevoz u stoodstotnom iznosu, stipendije se stalno povećavaju, a uvedene su i brojne novčane naknade za višečlane porodice – rekao je Babić.

Odbornik SNSD-a Branko Grahovac rekao je da je najnovija mjera Vlade Republike Srpske, koja stimuliše sa 750 KM mjesečno porodice sa četvoro i više djece u kojima je jedan od roditelja nezaposlen, pun pogodak.

– To će opredijeliti one koji imaju dvoje ili troje djece da se odluče i za četvrto i takvih primjera će sigurno biti i u Srpcu – rekao je Grahovac.

Brak na čekanju

U posljednjih deset godina uočeno je da se mladi sve kasnije odlučuju da stupe u bračnu zajednicu i to muškarci u prosjeku od 28. do 33. godine, a žene od 25. do 29. godine. Razlozi za to su mnogobrojni, a prednjače želja za većim obrazovanjem i ličnim usavršavanjem i zahtjevi za sigurno zaposlenje i stalne prihode kojima bi finansirali izdržavanje porodice.

Društvo

“Studenti ništa ne trpe” šta kažu sa Pravnog fakulteta nakon suspenzije asistenta zbog afere

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Suspenzijom višeg asistenta Pravnog fakulteta Njegoslava Jovića, studenti ništa ne trpe, poručili su sa ove visokoškolske ustanove u Banjaluci.

Asistent je ionako bio na bolovanju, nije držao ni nastavu prethodnih dva mjeseca rekao je za Srpskainfo prodekan za nastavu Pravnog fakulteta Zoran Vasiljević.

Ovaj asistent suspendovan je juče sa posla zbog eksplicitnog snimka koji se pojavio u javnosti. Jović je, kako se navodi na sajtu Pravnog fakulteta, bio viši asistent na predmetu pravno-intelektualne svojine.

Vasiljević uvjerava i da asistenti trenutno nemaju posla, jer je u toku period ispita, koje drže profesori. A, ko će od oktobra voditi vježbe, još je, kaže, rano za reći.

Podsjetimo, rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin juče je donio rješenje o udaljenju sa radnog mjesta višeg asistenta Pravnog fakulteta Njegoslava Jovića, protiv kojeg će biti proveden disciplinski postupak zbog osnova sumnje na težu povredu radne obaveze i discipline, te postupak pred Etičkim komitetom.

Kako je saopšteno u prijedlogu dekana Pravnog fakulteta, prof. dr Željka Mirjanića za udaljenje radnika sa radnog mjesta višeg asistenta, navodi se da svi dokazi ukazuju na neprofesionalno i moralno neprihvatljivo ponašanje radnika, a čime je nanesena ozbiljna šteta Univerzitetu u Banjaluci.

Takođe, dekan Pravnog fakulteta je dostavio i Inicijativu za pokretanje disciplinskog postupka zbog osnovane sumnje na težu povredu radne obaveze i discipline, kao i zahtjev Etičkom komitetu za utvrđivanje povrede Kodeksa etike Univerziteta.

Srpskainfo

Nastavi čitati

Društvo

Počeo Teatar fest „Petar Kočić“, savjetnica Šukalo na svečanom otvaranju

Besjedom scenaristkinje i književnice, Milene Marković sinoć je na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske sveačno otvoren XXV Teatar fest „Petar Kočić“.

Ona se obratila publici citirajući riječi velikog Petra Kočića: „Evo mene večeras, pred vama stojim, četrdeset gradi budala. U meni ima milion srca, milion jezika, a svima nama, nezarobljenim robovima, kod kuće – bez kuće, kod zemlje – bez zemlje, kod postojbine – bez postojbine, ostaje da potrpimo. U međuvremenu, meni je čast i zadovoljstvo, draga moja glavata i velikovlažna gospodo, da proglasim XXV Teatar fest ‘Petar Kočić’ otvorenim“.

Svečanom otvaranju u ime Grada prisustvovala je savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti, Milada Šukalo.

Takmičarski dio festivala biće nastavljen već danas, 6. juna i trajaće narednih pet dana.

Učesnici su: Atelje 212 sa predstavom „Rolerkoster“, u režiji Milice Kralj; Narodno pozorište Niš, predstava „San o zavičaju (Neviđeno folk snoviđenje)“, u režiji Milana Neškovića; Crnogorsko narodno pozorište i Centar za kulturu Tivat sa predstavom „Pokojnik“, a u režiji Egona Savina; Sarajevski ratni teatar, predstava „Moj sin samo malo sporije hoda“, režija Ivan Plazibat i Narodno pozorište u Beogradu, predstava „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ u režiji Juga Đorđevića.

U čast nagrađenih biće izvedena opera „Deca“ u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu, autora Milene Marković, a u režiji Irene Popović Dragović.

Nakon svake predstave biće održan okrugli sto koji će voditi Aleksandra Glovacki, pozorišni kritičar, dramaturg i urednik u Redakciji kulture Radio Beograda 2. dobitnica ovogodišnje nagrade „Niko Garone“ za posebno angažovanje novinara u oblasti kulture.

Prateći program Festivala čine promocije knjiga i časopisa, a riječ je o sljedećim naslovima: „Umoran od dodira“ o životu i djelu Uglješe Kojadinovića, autorke Branke Sančanin, „Agon“, časopis za pozorište i vizuelne komunikacije, „Primijenjeni marketing u hrvatskim kazalištima“ autora Duška Ljuštine, „Repertoar zabave i razonode“ autora Nataše Glišić i „Tragovi pozorišne besmrtnosti“, zbirka pozorišnih kritika autora Ane Tasić. Promocije počinju u 18.00 časova na Sceni „Petar Kočić“.

Grad je podržao Tetar fest „Petar Kočić“ putem Kalendara kulturnih manifestacija za 2023. godinu.
Nastavi čitati

Društvo

Vremenska prognoza: I danas kiša

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) tokom dana kiša će ponovo jačati, jače padavine očekuju se na istoku i sjeveru, a i dalje će biti uslova za lokalne nepogode.

Ujutru i prije podne biće pretežno oblačno uz povremenu kišu ponegdje na zapadu, u centralnim predjelima i na istoku, a u ostalim krajevima promjenljivo oblačno, uz povremene sunčane periode, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Pljuskovi sa grmljavinom će se tokom dana postepeno premještati od zapada i juga ka sjeveru i sjeveroistoku.

Više sunčanih perioda tokom popodneva očekuje se u zapadnim predjelima.

Maksimalna temperatura vazduha iznosiće od 22 do 27, u višim predjelima od 17 stepeni Celzijusovih.

Uveče će kiša postepeno slabiti i premještati se dalje ka istoku, a od sjeverozapada će se djelimično razvedriti.

Vjetar će biti slab do umjeren južni, a na sjeveru promjenljiv.

U Republici Srpskoj i FBiH jutros je oblačno i u većini krajeva registrovana je kiša, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha u 8.00 časova: Bjelašnica pet, Gacko, Han Pijesak, Kalinovik i Drinić 13, Sokolac i Drvar 14, Mrkonjić Grad, Sarajevo i Livno 15, Bileća, Bihać i Tuzla 16, Višegrad, Trebinje, Mostar i Neum 17, Banjaluka, Zvornik, Bijeljina i Zenica 18, te Doboj 19 stepeni Celzijusovih.

SRNA

Nastavi čitati

Aktuleno