Connect with us

Uncategorized

Hoće li roboti zamijeniti profesore: Umjetna inteligencija postaje saradnik u obrazovanju

Inteligentni virtuelni asistent ChatGPT postaje dio svakodnevnice učenika i studenata koji će sve više koristiti ovaj alat kako bi lakše i brže obavljali zadatake, ali će im to donijeti i određene probleme, jer će tokom pisanja radova manje koristiti literaturu i diskusiju sa profesorima, ocjenjuju stručnjaci.

Docent Prirodno – matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu Bojana Bokić rekla je za Tanjug da su studenti bili prilično ushićeni kada se  pojavio ChatGPT i probali su da ga koriste prvenstveno iz radoznalosti, dok  sada sve više planiraju da nastave da ga koriste u daljem školovanju.

Bokić je, sa druge strane, upozorila da upotreba ChatGPT donosi i neke probleme.

“Bojim se da će studenti u budućnosti upotrebom ovog alata samo instant završavati obaveze, lakše i za kraće vreme će završavati fakultete, ali će im to sa druge strane doneti problem u sledećem poglavlju života za koje će biti, verovatno, potpuno nespremni. Jer, svi ti radovi koje studenti pišu tokom fakulteta ili stručni radovi koje oni izrađuju bi trebalo, između ostalog, da uključe i pretraživanje stručne literature, razmišljanja o postavljenom problemu, diskusiju sa kolegama i profesorima, i na kraju pisanja tog rada. To sve predstavlja put do nekog rešenja i način učenja o filtriranju informacija odnosno proces stvaranja kritičkog mišljenja”, rekla je za Bokićeva.

Vanredni profesor na Odeljenju za pedagogiju i andragogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Milan Stančić rekao je za Tanjug da ChatGPT postaje dio svakodnevnice i da će učenici početi sve više da ga koriste za školske zadatke.

Ističe da je zbog toga važno da se shvati da je borba protiv vještačke inteligencije uzaludna i da umjesto toga treba da se preispituju njegovi dometi i uči kako da se koristi kao resurs.

“Ako posmatramo iz ugla ocenjivanja, što jeste jedan od aspekata prema kojima se vidi neki potencijalno loš uticaj veštačke inteligencije, umesto da se bavimo time kako da ulovimo one koji varaju, to jest, one koji predstavljaju produkte ChatGPT kao sopstvene, pažnju u stvari treba da usmerimo ka učenju kako da se ChatGPT koristi na konstruktivan način odnosno kako da ga koristimo da nam bude resurs za učenje”, kazao je Stančić.

Prema njegovim riječima to zahtijeva od nastavnika da drugačije razmišljaju i da drugačije koncipiraju načine ocjenjivanja, koji od učenika traži autentičan angažman i odgovore, jer takve odgovore ChatGPT ne može tako lako da nam pruži.

Dodao je da treba biti obazriv oko vjerodostojnosti sadržaja koji kreira ChatGPT i da se mora učiti i razlučiti kada je smisleno i u redu da se koristi, kao i da je preduslov za to da se radi na tome da učenici zaista razumiju kako vještačka inteligencija radi i šta su potencijali i ograničenja njenom korišćenju.

Patentni zastupnik i stručnjak za AI regulativu i intelektualnu svojinu Ljubomir Kljajić ukazuje da ChatGPT može da se koristi kao neka vrsta pomoći i da olakša, jer živimo u vremenu kada su stvari ubrzane, kako kaže,  za 300 odsto.

“Ta ušteda u vremenu zaista može da znači, ali ne na uštrb kvaliteta, jer škola treba mladu osobu da formira i da joj razvije kako fizičke, tako i intelektualne sposobnosti. Mislim da bi preterana upotreba takvih alata dovela možda čak i do ulenjivanja djaka odnosno mladih osoba”, rekao je Kljajić za Tanjug.

Ljubiša Bojić sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beograda kaže za Tanjug da ChatGPT može da stimuliše kreativnost, ali da je veoma bitno da se ne koristi stalno.

“Možda u toku predavanja stimulisati razgovore da se dolazi do ideja, ali da ne bude samo da ChatGPT daje ideje već da bude kombinacija rada tehnologije, veštačke inteligencije i ljudi”, naveo je Bojić za Tanjug.

Kako kaže, to je cilj za budućnost i ono kako mi možemo da koristimo tehnologiju u obrazovanju i drugim sektorima, i napravimo neke korake napred, rekao je Bojić.

Sve popularniji ChatGPT je bot vještačke inteligencije koji može da odgovara na pitanja i piše eseje, ali i da programira računare.

Iza ovog naprednog virtuelnog asistenta stoji organizacija OpenAI.

Jedna od karakteristika ChatGPT je to što se s njim može komunicirati putem tekstualnih poruka, tako što mu se obraćate kao čovjeku.

(Nezavisne novine)

Uncategorized

KAD MAČKE NEMA MIŠEVI KOLO VODE! Ninković juče VRŠLJAO po kancelarijama GU i uznemiravao radnice, obrušio se i na TRUDNICU!

Nakon jučerašnjeg Kolegijuma na kojem Ljubo Ninković ponovo nije zakazao sjednicu Skupštine Grada, zbog čega je na prvom mjestu i plaćen,  njegovo u najmanju ruku neobično ponašanje nastavilo se vršljanjem po kancelarijama Gradske uprave gdje je uznemiravao zaposlenice koje su na kraju tražile i zaštitu nadređenih.

U maniru kauboja Ljubo je upadao u kancelarije tražeći famozni papir od svakog koga je sreo te tako uznemiravao radnike Gradske uprave, kojima je već ugrozio prava po osnovu plata, tako ja je predsjednik Skupštine vjerovatno posljednji čovjek kojeg iko od njih želi da vidi.

Da Ninković nema pojma ko gdje radi pokazao je i momentom kada nije prezao da proziva radnice koje su na trudnickom bolovanju, pa je tako nasilno pokuŠao ući u kancelariju jednog od odjeljenja, a kada nije uspio u svom naumu, izjavio je da je 14.00 sati a radnice nisu na poslu! Potpuno neinformisan da je ta ista žena već dva mjeseca na trudničkom bolovanju, a u GU radi punih 10 godina.
Ninković je napao i radnice u odjeljenju finansija koje su mu pokušale objasniti da po zakonu o službenicima ne mogu da mu predaju dokumente, što on izgleda ponovo nije shvatio ili je svoj performans nastavio u nadi da će bar jedan dan biti u prvom planu s obzirom na to da u GU juče nije bilo gradonačelnika Stanivukovića pred kojim se ovako nešto ne bi ni usudio učiniti.

Ljubo svoje neznanje i neinformisanost pokazuje iz dana u dan, a već je ranije prozivao službenicu kabineta da ima besplatnu parking kartu, dok pomenuta nema čak ni položen vozački ispit. Nakon  jučerašnjeg incidenta službenice su se jako uznemirile i trazile zaštitu od rukovodilaca.

Banjaluka 24

Nastavi čitati

Uncategorized

KO O ČEMU, KU*VA O POŠTENJU! Sinhronizovano agitovanje ĐAJIĆEVIH PIJUNA na Gradsku upravu! NOVE SJEDNICE nema ni na vidiku! (VIDEO)

Nakon što je završen današnji Kolegijum Skupštine Grada održana je pres konferencija koja je još jednom rezulturala nemuštim optužbama, opstrukcijama SNSD-ovih odbornika, pozivima na anarhiju te raspravom Ljube Ninkovića sa novinarima. Sve u svemu ničim što bi išlo u korist građanima. Naravno nova sjednica Skupštine Grada nije zakazana.

-Ljubo Ninković nije zakazao novi termin za sjednicu Skupštine, nije stavio 59 tačaka na razmatranje nego se raspravljalo o naručenom zapisniku koji ima za cilj da se za 403 zaposlena u GU Banjaluka ospori povećanje plate za složenost posla koju je paradoksalno uveo SNSD kadar Igor Radojičić, rekao je u svom obraćanju medijima gradski menadžer Bojan Kresojević.

Ne shvatajući šta rade Ninković i ostali SNSD puleni faktički se na ovaj način bore sami protiv sebe, odnosno protiv 350 zaposlenih kojima je uvećanje plate po ovom osnovu uveo i odobrio upravo Radojičić. O radu skupštinske većine, ili bolje rečeno neradu još jednom je sve rečeneo. Umjesto da se bave poslom za koji ih plaćaju građani oni se bave človom na vještice. SNSD ima nekoliko gradova koje vodi jedan od njih je i Prijedor u kojem je danas poskupjelo sve od grijanja do pogrebnih usluga, dok su građani već odavno na rubu gladi. Njihova stručnost ogleda se u svakom potezu koji čine po nalogu svog šefa Vlade Đajića koji izgleda nikom nije dužan da pravda pokradene milione na UKC, ali se zato aktivno bavi Gradskom upravom Banjaluka.

Današnji Kolegijum sazvan je iz jednog razloga i ne to nije sjednica Skupštine, u pitanju je zapisnik budžetske inspekcije kojim se Ninković bavi dok je sekretar Skupštine na višemjesečnom bolovanju, nepostpisani akti skupljaju prašinu a Skuština grada ne radi ništa, tačnije ništa od onog za šta su plaćeni.

-Danas sam prezentovao nalaze budžetske inspekcije, spreman sam i da ih pročitam jer mi ništa ne krijemo, ali da jedina tačka na kolegijumu bude razmatranje tog zapisnika prije nego što se razmori 59 tačaka od kojih je najvažniji nacrt rebalansa budžeta, gdje se čeka dodatnih milion maraka za socijalna davanja, to je neprihvatljivo, kazao je Kresojević, koji dodaje da takve stvari idu samo na štetu građana.

Nakon Kresojevića pres je nastavio odbornik SNSD-a Dragoslav Topić koji je nastavio da inzistira na dostavljanju zapisnika budžetske inspekcije iz Ministarstva finansija Republike Srpske koji je dostavljen onima kojima treba biti, sa sve potpisom Zore Vidović.

-Pozivam Tužilaštvo da u što kraćem roku pokrene krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića ili da odbace prijavu predsjednika Skupštine ako nema dovoljno dokaza. Mi smo danas na Kolegijumu htjeli istinu. Mi znamo šta je naša obaveza, a to je da kontrolišemo vas koji primate platu sa budžeta, rekao je Topić, zaboravivši napomenuti da istu takvu platu prima i on i njegove kolege ali da sjednica nema.

On je nakon toga nastavio u istom stilu dodavši kako broj zasjedanja Skupštine ne znači efikasnost???

– Ja predosjećam da se nešto krije, mi ne znamo, kako vas kao novinare ne zanima šta je gradonačelnik radio u proteklih godinu dana. Naredno zasjedanje Skupštine…pa što mene to pitate, o tome donosi odluku Kolegijum (na kojem je samo pola sata ranije i sam prisustvovao), ja evo isto kao i kolega Lazić jedva čekam Skupštinu, rekao je Topić.

-Mi ne možemo natjerati odbornike da dolaze, narod ih je bitrao, narod nek im sudi, neću ja da nosam kandžiju po Skupštini. Završeni su godišnji odmori, počela je škola nadam se da su sada svi tu i da nećemo imati one maratonske sjednice koje su prekidane zbog nedostatka kvoruma, rekao je Topić.

Predsjednik Skupštine Grada Ljubo Ninković osim rasprave sa novinarima indirektno je rekao da je protiv gotovo svih velikih projekata koji se rade u Banjaluci, a gradskog menadžera Bojana Kresojevića nazvao je “umišljeni menadžer”.

Oran nakon nedavno održane kotlićijade za koju vjerovatno nikada nećemo saznati koliko je koštala i odakle njegovom šefu novac uložen u dernek Ninković se “zakačio” za pomoć udruženjima građana i sportskim klubovima.

Njega je posebno razljutilo pitanja da prokomentariše činjenicu da je ovo nejneefikasniji saziv Skupštine nakon čega je ušao u raspravu sa novinarkom.

-Ko to kaže, jel vi kažete, rekao je Ninković

Na konstataciju da nije uvrstio da dnevni red tačku vezanu za višečlane porodive, nego je tu učinio tak kada je izvršen pritisak i kada su te iste porodice došle u Gradsku upravu,  Ljubo se brecnuo “to opet Vi tvrdite”!

-Nije mi namjera da sa vama polemišem o vanrednim sjednicama vi ne znate proceduru, završio je Ninković nakon čega je krenuo u vršljanje po kancelarijama Gradske uprave u potrazi za famoznim zapisnikom.

Nastavi čitati

Uncategorized

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

-Dok sam slušala doktora Đajića mislila sam da živimo u Hjustonu! Dosta idealizacije stanja u zdravstvenom sustavu, jer stanje je daleko od dobrog, a ni blizu idealnog, reagovala je danas narodna poslanica u NSRS Maja Stojić Dragojević, inače doktorica u Prijedorskoj bolnici na Đajićeve navode kako je stanje u zdravstvu Srpske idealno.
Vlado Đajić čestitao je ministru i Vladi Srpske koji kako je rekao ulažu velika sredstva u unaprijeđenje zdravstva u Republici Srpskoj.

-Zdravstveni sustem u Republici Srpskoj uzimajući u obzir sa koliko novca raspolažemo i koliku populaciju imamo je na veoma, veoma visokom nivou. Možda sam jedan od najkompetentnijih da to kažem jer svakodnevno dobijam komplimente za rad Kliničkog centra, kazao je Đajić.

On je dodao da jedan ruski doktor koji je danas došao u posjetu nije mogao da vjeruje šta mi imamo na UKC-u.

Na ovo izlaganje nije ostala bez komentara doktorica Maja Stojić Dragojević koja je rekla da stvarno ne zna da li ona i Đajić žive u istoj zemlji ili on živi u Hjustonu?

-S obzirom da radim u regionalnoj bolnici u Prijedoru te da imamo kontakte, upućujemo pacijente i tako dalje onda znate i Vi i ja da mi u našim zdravstvenim ustanovama osnovnu terapiju nemamo. Čak postoji anegdota kada je ministar Šeranić u prijemnu ambulantu vodio nekog svog člana porodice te da nije bilo osnovnog antiaritmika. Mi nemamo u bolnicama dezinfekciona sredstva, nemamo gaze, zavoje, prokišnjuavaju zidovi, kante nam stoje na hodnicima da skupljaju tu vodu koja prokišnjava na svim spratovima. Svako malo se desi neki incident kao što je požar u operacionoj sali, rizikujemo živote pacijenata, živote zdravstvenih radnika, u nemogućim uslovima radimo!

Nemamo posteljinu, nemamo adekvatne krevete, nemamo adekvatnu hranu za te pacijente, vidjeli ste šta se i kod vas dešava, malo, malo neki incident na UKC-u, ljudi skaču kroz prozor, rekla je Dragojević Stojić.

Banjaluka24

Nastavi čitati
Banjaluka4 dana ago

STANIVUKOVIĆ ISPISUJE ZLATNA SLOVA U ISTORIJI BANJALUKE! Kružni tok i VELIČANSTVENI PARK kod Ekvatora oduševili građane (FOTO, VIDEO)

Uncategorized2 tjedna ago

ĐAJIĆ BEZ SRAMA “DOBAR SAM S KRIMINALCIMA, sve koji se nisu učlanili u SNSD-a ODMAH SMIJENITI jer su zauzeli mjesta članovima partije” (FOTO, VIDEO)

Uncategorized7 dana ago

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

Uncategorized5 dana ago

KAD MAČKE NEMA MIŠEVI KOLO VODE! Ninković juče VRŠLJAO po kancelarijama GU i uznemiravao radnice, obrušio se i na TRUDNICU!

Banjaluka3 dana ago

ISPOVJEST BANJALUČKE DOMINO DAME! “Naši političari traže da ih DAVIM U WC ŠOLJI, ZAHTJEVI SU BIZARNI, a svi glume porodične ljude”

Banjaluka1 tjedan ago

STANIVUKOVIĆ KOD PORODICE NOVAKOVIĆ! “Ima bližih pa neće da dođu, A TI SI DOŠAO” Emotivan susret o kojem će se pričati (FOTO, VIDEO)

Uncategorized1 tjedan ago

“PUKLA TIKVA” U SNSD PRIJEDOR! Kabić iznio teške optužbe “VRH lokalne partije VRŠI PRITISAK U CILJU MOJE SMJENE, danas ću upoznati DODIKA SA SVIM DEŠAVANJIMA”

Banjaluka2 dana ago

OBEĆANO ISPUNJENO! Draško Stanivuković na večeri sa porodicom Novaković, ZDRAVICA za početak radova na NOVOM DOMU!

Politika1 tjedan ago

OŽENI SE VUKAN! Danas izgovorio sudbonosno DA lijepoj Zorani!

Banjaluka19 sati ago

NAJAVLJENE NOVE AFERE NA UKC-U! Stanivuković kaže da ih ima 10 “TO JE LEGLO KORUPCIJE, pare za lijekove daju na JAVNE NABAVKE”

Aktuleno