Connect with us

Politika

HOĆE LI STRANCI NAMETNUTU IZBORNE REFORME: Dogovoru iz Laktaša ističe vrijeme

Nešto više od 20 dana ostalo je vladajućoj većini u BiH da sprovede u djelo ono što je, tvrdili su, dogovoreno na zajedničkom sastanku u Laktašima, odnosno da će do kraja februara usvojiti novi izborni zakon, a u narednih nekoliko mjeseci i još nekoliko reformskih rješenja koja će trasirati put BiH ka EU.

Međutim, kako stvari stoje, od dogovora nema ništa, jer, ne samo da Prijedlog izbornog zakona BiH, koji je izdetaljisao HDZ BiH, nije još ni stigao pred Predstavnički dom (PD) PS BiH, već su odmah nakon sastanka u Laktašima stigle oštre kritike na račun stranaka “trojke” i opstrukcije dogovora, kako od predstavnika američke administracije, tako i od SDA, najveće opozicione stranke u FBiH, jer im, očigledno, nije odgovarao prijedlog da Hrvati biraju svog člana Predsjedništva BiH.

Na upućene kritike “trojka” se pokušala “izvaditi” organizovanjem zajedničkog sastanka vladajućih političkih partija na nivou BiH o izmjenama Ustava BiH, ali on nije dao rezultate, jer su za izmjene Ustava BiH potrebni glasovi dvije trećine poslanika u Parlamentu BiH, što je teško ostvarivo.

Nikakve nove pomake nismo mogli vidjeti ni na sjednici Doma naroda BiH, na kojoj su delegati SNSD-a i HDZ BiH oborili izmjene Izbornog zakona BiH koji je predložila SDA, a koji je prije toga usvojen u PD PS BiH, takođe bez glasova poslanika SNSD-a i HDZ-a.

U ovom trenutku situacija je, u vezi sa svim reformskim pitanjima, praktično zakočena u mjestu i čini se da je jedino što preostaje to da Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, sprovede u djelo svoje upozorenje, a to je da će, ukoliko se vlasti do kraja februara ne dogovore o tehničkim izmjenama Izbornog zakona, iste nametnuti on.

Ovakav epilog, ističu naši sagovornici, po svemu sudeći je najrealniji i glavni krivac zašto nema dogovora, tvrde, jeste bošnjačka politička elita, a sve u sprezi sa strancima.

“Dogovor iz Laktaša nisu srušili stranci, kako se često može čuti, već neiskrenost bošnjačkih lidera, čija matrica je ista u posljednjih 30 godina. Nije bitno ko je na vlasti, njihova politika kada je riječ o centralizaciji BiH je ista i svi su na istom zadatku, a to je ‘jedan čovjek – jedan glas’ i apsolutna dominacija. Kada uđete u pregovore na takvim pozicijama, svaki dogovor je nemoguć. Naravno, sve to što rade, rade u dogovoru sa strancima i uz njihovu podršku”, smatra novinar Uroš Vukić.

Ovaj primjer, nastavlja, dokaz je da nikakvi dogovori u BiH, u vezi sa bilo kojom “krupnom” temom, praktično nisu mogući.

“Ili će ga srušiti stranci, što se ranije dešavalo, ili nema iskrenih namjera da on uspije. Tako je i sa izbornim zakonom BiH, koji će na kraju nametnuti Šmit, što je porazno za zemlju koja se predstavlja kao demokratska, a u stvari je obična kolonija bez trunke suvereniteta”, kategoričan je Vukić.

Bošnjački lideri, preciznije, predstavnici stranaka “trojke”, glavni su krivci za aktuelnu situaciju, nedvosmislen je i Velizar Antić, politički analitičar.

“Oni su pod pritiskom svog javnog mnjenja sa jedne, a i međunarodne zajednice sa druge strane, odustali od dogovora i zemlju će gurnuti u dodatnu krizu”, ističe Antić, koji smatra da bi novonastala kriza mogla da ima znatno pogubnije posljedice nego što se to može zamisliti.

“Dolazimo u situaciju da je realno da Šmit nametne novi izborni zakon BiH, koji u Republici Srpskoj neće priznati i verovatno će kao odgovor usvojiti svoj izborni zakon u Narodnoj skupštini, što će nas uvući u novu krizu”, navodi Antić.

Kako god da se okrene ploča u ovoj situaciji, jasno je da se na njoj vrti jedno te isto već dugo godina, a to su, stalna uvjeravanja da je dogovor o ključnim pitanjima postignut ili je moguć, a da odmah nakon toga kreću opstrukcije sa raznih strana koje gaze po utabanom blatu, iz koga BiH nikako da se izvuče.

Politika

BORIK JE UZ STANIVUKOVIĆA! Jednoglasna podrška za novu kandidaturu!

Mjesni odbor PDP Borik jednoglasno je podržao prijedlog kandidature aktuelnog gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića za još jedan mandat.

“Dobio sam jednoglasnu podršku za još jedan mandat gradonačelnika! Broj ljudi okupljenih večeras na sastanku MO PDP Borik govori više od bilo koje riječi! Gradski odbor PDP Banja Luka ubjedljivo je najjači odbor u cijeloj Republici Srpskoj”, naveo je Stanivuković na društvenim mrežama.

Takođe je naglasio i da su predložni kandidati za odbornički listu, kao i delegati za Sabor Gradskog odbora PDP Banja Luka.

Nastavi čitati

Politika

KAŽNJENI POLICAJCI KOJI SU “zažmirili” na ORUŽJE Šmitovog obezbjeđenja

Tri granična policajca kažnjena su smanjenjem plate od 15 odsto u naredna tri mjeseca jer su dopustili osiguranju Kristijana Šmita da unesu oružje u BiH.

Kako je potvrđeno Kliksu, kompletna smjena na Međunarodnom graničnom prelazu Gradiška odnosno policijski službenici Granične policije BiH inicijala B.Č., H.K. i S.B. juče je nakon sprovedenog disciplinskog postupka kažnjena novčanom kaznom umanjenja plate od 15 odsto u naredna tri mjeseca.

Kažnjeni granični policajci su, kako nezvanično saznaje Klix, Safet Badnjar, Hasan Krehmić i Boško Čivić.

Razlog kažnjavanja, po stavu Disciplinske komisije, leži u propuštanju ulaska u BiH oružja koje su unijeli pripadnici osiguranja Šmita, koga u Federaciji priznaju za visokog predstavnika a u Srpskoj tretiraju kao njemačkog diplomatu ili turistu.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić izjavio je za RTRS, da se nada da je kažnjavanje graničnih policajaca, koji dozvolili obezbjeđenju da nelegalno unesu oružje u BiH početak rasvjetljavanja legalnosti boravka Šmita na teritoriji BiH i njegovog naoružanog obezbjeđenja.

Nešić je najavio da će u ponedjeljak tražiti da mu budu dostavljene sve informacije u vezi sprovedenog postupka, a u kojem su navodno kažnjena trojica graničnih policajaca.

Nastavi čitati

Politika

KOŠARAC TVRDI “Krišto BEZ SAGLASNOSTI Savjeta ministara potpisala deklaraciju u Tirani”

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je danas da je predsjedavajuća Borjana Krišto bez saglasnosti Savjeta ministara stavila potpis na deklaraciju u Tirani, na samitu “Ukrajina – Jugoistočna Evropa”.

Košarac je istakao da jednostrani pristup, samovolja i nekorektno političko ponašanje nikome neće donijeti ništa dobro, niti doprinose povjerenju i izgradnji partnerstva.

– Borjana Krišto ima pravo na vlastito mišljenje, ali kao predsjedavajuća Savjeta ministara apsolutno ne može govoriti u ime BiH bez prethodno usaglašenog stava i obaveznih instrukcija Predsjedništva BiH, koje je po Ustavu BiH nadležno za spoljnu politiku – naveo je Košarac.

On je dodao da je to slučaj i sa deklaracijom koju je potpisala u Tirani.

– Na Savjetu ministara niti smo razmatrali, niti dali saglasnost za potpisivanje ove deklaracije, kao što to nije uradilo ni Predsjedništvo BiH, kao jedini organ nadležan za spoljnu politiku – napisao je Košarac na Instagramu.

Podsjetio je da je stav Srpske o pitanju dešavanja u Ukrajini jasan i definisan, neutralan pristup je jedini mogući model.

– Zahvaljujući tome, BiH ima status neutralne zemlje i nedopustivo je da bilo ko, pa i Borjana Krišto, izlazi sa jednostranim pristupom o stvarima oko kojih konsenzus ne postoji – naveo je Košarac.

Krišto je stavila potpis na nešto što je njen lični stav, nikako na zvaničan i usaglašen stav BiH, naglasio je Košarac i napomenuo da to nije prvi put da ona glumi nekakvog “premijera BiH” umjesto onoga što jeste, predsjedavajuća Savjeta ministara.

Podsjetio je da je Savjet ministara tijelo koje čine ministri iz Republike Srpske i Federacije BiH i predstavlja pomoćni organ Predsjedništvu BiH.

Agencije

Nastavi čitati

Aktuelno