Connect with us

Film

Holivudski fenomen “Barbi” obara rekorde u SAD, ali ne osvaja Kinu i Koreju

Novi holivudski hit pod nazivom “Barbi” obara rekorde u SAD, ali Kinezi i Korejci nisu nimalo oduševljeni tim ostvarenjem, navode filmski portali.

Južna Koreja nije pravo mjesto za feminizam, a pošto je u toku izborna kampanja kandidati se jako boje da ne budu osumnjičeni za profeminističke simpatije, prenosi Srna.

Otuda niko o tom holivudskom filmu ne govori.

U Kini “Barbiku” nisu ni primijetili, za razliku od SAD gdje je film o lutki “u ružičastom” zaradio 162 miliona dolara prvog vikenda, oborivši masu rekorda.

Američka lutka u Kini bila je daleko iza dva kineska blokbastera.

Jedan je “Kraljevstvo oluja”, o mnoštvu kineskih bogova koji su, u stvari, bili uključeni u formiranje nacije mnogo prije nove ere. Taj film sa hiljadama statista, grandioznim efektima i zujanjem bezbrojnih strijela u vazduhu – privukao je mnogo publike.

Drugi kineski hit je “Čangan” o velikim pjesnicima dinastije Tang.

Oba filma su snimljena na najvišem tehničkom nivou i predstavljaju spoj rata i poezije.

“Prekomorska plavuša”, naslovljena kao “Barbi , govori o ulozi žene u našem svijetu, ali u Aziji ona nema mnogo publike.

Filmski ktitičari napominju da se u SAD u isto vrijeme pojavio i film “Openhajmer”, filmska biografija oca američke atomske bombe.

U glavama današnjih Amerikanca, suočenih sa nizom novih ideoloških krilatica, sve se spojilo, pa su neki kritičari oba hita stavili u jedan naslov – “Barbinhajmer”.

Filmsko tržište, procjenjuju filmski portali, različito gleda na kinematografiju, kao što se dešava i u drugim oblastima.

Kinezi, na primjer, žive svoje živote i gledaju filmove o svojim bogovima i pjesnicima, što je sasvim suprotno od holivudskih feminističkih ostvarenja.

NEZAVISNE

Film

“Čudo je što mogu da GOVORIM”: Zvijezda “IGRE PRESTOLA” imala dva moždana udara

Glumica Emili Klark doživjela je dva moždana udara nakon čega je na neko vrijeme zaustavila svoju glumačku karijeru.

Glumicu Emiliju Klark publika širom svijeta zavoljela je kao Deneris u hit seriji “Igra prestola”, a ona danas proslavlja 37. rođendan.

Izgradila je nevjerovatnu karijeru, ali se veoma mlada suočila se sa najozbiljnim životnim problemima koji su u potpunosti promijenili njen život. Njenu blistavu karijeru umalo je zaustavio hemoragijski moždani udar prouzrokovan pucanjem aneurizme u mozgu, koji je doživjela 2011. godine.

Kako je ispričala, osjetila je težak bol u glavi, ali je na vreme otišla kod doktora, te je uspjela da se vrati na posao samo par nedjelje poslije, taman za snimanje druge sezone. Nažalost, samo dvije godine kasnije tragedija se ponovila i ovaj put donijela mnogo ozbiljnije posljedice. Glumica je poslije drugog moždanog udara, 2013, razvila afaziju i privremeni gubitak pamćenja.

“Dio mog mozga više nije upotrebljiv, čudo je da uopšte mogu da govorim i da živim potpuno normalno bez posljedica”, rekla je Emili u emisiji “Sunday morning”.

“Patila sam od stanja koje se zove afazija, što je posljedica traume koju je moj mozak pretrpio. Tražila sam od medicinskog osoblja da me puste da umrem. Moj posao, cijeli moj san o tome kakav bi moj život bio, zasnovan je na govoru, na komunikaciji. Bez toga sam bila izgubljena”, ispričala je Emili Klark.

Nastavi čitati

Film

GVINET PALTROU ODLAZI U ILEGALU! “Niko me više nikada neće VIDJETI”

Glumica Gwyneth Paltrow, iako ima samo 51 godinu, već planira penziju i obećava da je nakon prestanka glume “niko više neće vidjeti”.
U novom intervjuu za časopis Bustle govori o svojim profesionalnim planovima, koji očito neće imati nikakve veze s projektima pred kamerom u budućnosti.

“Bukvalno ću nestati iz javnog života. Niko me više nikada neće vidjeti”, kaže Paltrow. Umjesto na glumu Gwyneth se planira fokusirati na svoj lifestyle brend Goop, koji kreira proizvode na područjima ljepote, mode, wellnessa i hrane te doma.

Između ostalog, Paltrow je na tržište već izbacila predmete poput spreja koji odbija vampire, svijeća s mirisom vagine ili vibratora od 10.000 dolara izrađenog od 24-karatnog zlata. No čini se da posao ide dobro, kako kaže Paltrow.

Uživa “biti kreativna, raditi u timu, biti oduševljena novim idejama, inovativna, razmišljati unaprijed”. Ali očito joj treba više vremena.

“U fazi sam u kojoj se osjećam kao da su stvari još kaotičnije jer sam jako zauzeta. Moj sin i posinak su obojica u srednjoj školi, a ponekad se osjećam kao da je školovanje samo po sebi posao s punim radnim vremenom”, kaže ona.

Nastavi čitati

Film

SUMNJA SE NA SRČANI UDAR! Kevin Spejsi hitno prebačen u bolnicu

Glumac Kevin Spejsi je hitno prebačen u bolnicu pod sumnjom da je imao srčani udar.

On je osjetio bolove u ruci na Međunarodnom filmskom festivalu u Taškentu, nakon čega je prebačen u bolnicu, piše The Sun.

Spejsi je prošao magnetnu rezonancu u bolnici u Uzbekistanu, međutim, trenutno nije poznato u kakvom je stanju, prenosi Pink.rs.

Nastavi čitati

Aktuelno