Connect with us

Banjaluka

INSPEKCIJA IZVRŠILA KONTROLU Zašto je crni dim letio iz kotlovnice UKC RS?

Krajem prošle godine građani Banjaluke su se žalili da iz kotlovnice, koje je u okviru UKC RS, kulja crni dim te da razne čestice koje lete okolo.

Kako bi ustanovili zašto se pojavljuje crni dim Republička ekološka inspekcija je izvršila kontrolu na Univerzitetsko-kliničkom centru (UКC) Banjaluka, a u vezi sa radom kotlovnice.

Na pitanje BLink portala, šta je inspekcija utvrdila dobili smo sljedeći odgovor.

– Uvidom u predočenu dokumentaciju utvrđeno je da UКC Banjaluka posjeduje Rješenje kojim se daje dozvola za postojeće izgrađene i rekonstruisane objekte i objekte planirane za izgradnju, izdato od strane Ministarstva za prostrono uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske. Ekološkom dozvolom, obuhvaćen je pogon i postrojenje kotlovnice u sklopu tehničko–ekonomskog bloka. Obilaskom kotlovnice vidljivo je da su instalirani kotlovi tehnički konstruisani za rad na tečne naftne derivate, te da se gorivo u iste dovodi pumpama preko gorionika, te da isti nemaju mogućnost sagorijevanja bilo kakvog čvrstog goriva ili bilo kojih drugih vrsta alternativnih goriva, na osnovu čega se navodi o spaljivanju medicinskog otpada mogu smatrati neosnovanima – kažu u Inspektoratu Srpske.

Kako dalje navode, prema izjavi odgovornog lica zbog dotrajalosti na instaliranim kotlovskim postrojenjima i gorionicima koji su stari, dešavalo se da u pojedinim momentima nema potpunog sagorijevanja mazuta, a što je za posljedicu imalo i izbacivanje zacrnjenog dima iz dimnjaka.

Inspektoru je predočeno da su u cilju dugoročnog otklanjanja ovih problema, već preduzete aktivnosti za rekonstrukciju tehničko-ekonomskog bloka u čijem sklopu je predviđena i nova kotlovnica kojom će se riješiti i grijanje i hlađenje na klinici.

– U toku je nabavka novih dijelova gorionika, čime bi se do izgradnje nove kotlovnice riješilo trenutno neispravno sagorijevanje, te održao nesmetan rad cjekolupnog kliničkog centra, u dijelu zagrijavanja prostorija, funkcionalnosti operacionih sala, sterilizacije instrumenata i opereme itd, a što se ne smije dovesti u pitanje – objašnjavaju u Inspektoratu Srpske.

Кotlovnica se koristi tokom čitave godine za zagrijavanje objekata, ali takođe i za proizvodnju vodene pare potrebne za sterilizaciju opreme, funkcionisanje hiruškog bloka i drugo.

– Inspektoru je predočena i dokumentacija o kretanju medicinskog otpada, tehnički listovi, izvještaji o dnevni i godišnjim količinama, kojima se dokazuje urednost upravljanja ovom kategorijom otpada. Tokovi otpada su kontrolisani od strane odgovornog lica za upravljanje otpadom u UКC, te se sve količine otpada prikupljaju na predviđeni način i predaju na dalji tretman ovlaštenom pravnom licu – zakljujuče se u objašnjenju Republičke ekološke inspekcije.

Podsjetim, krajem prošle godine građani Banjaluke su se žalili da iz kotlovnice, koje je u okviru Univerzitetsko kliničkog centra, kulja crni dim te razne čestice koje lete okolo.

Banjaluka

GRADONAČELNIK KOD MAJSTOROVIĆA U MELINI! “Gradimo vodovodni sistem vrijednosti više od 2.5 miliona KM”

-Uz čašicu razgovora sumirali smo sve do sad urađeno, a utvrdili smo i prioritete koje ćemo rješavati u budućem vremenskom periodu.
Za ovaj dio našeg grada uradili smo i radimo zaista mnogo!
Gradimo vodovodni sistem vrijednosti više od 2.5 miliona KM, obnavljamo lokalne puteve, izgradili smo dječije igralište, obnovili fasadu škole, izgradili javnu rasvjetu, a kroz projekat Urbanih tržnica podstičemo lokalne poljoprivredne proizvođače na rast i razvoj, napisao je gradonačelnik Banjaluke na društvenoj mreži X.

Nastavi čitati

Banjaluka

KONCERT BALKAN EKSPRESA 15. decembra u Banskom dvoru

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 15. decembra biće održan koncert BALKAN EXPRESS UNPLUGGED.

-Ovaj koncert, članovi kultnog banjalučkog rok benda smatraju i svojevrsnim jubilejom, kada su u pitanju koncerti u našoj ustanovi, jer je prošlo 15 godina od njihovog prvog unplugged koncerta u Banskom dvoru – saopštili su iz Banskog dvora.

Svoj prvi akustični koncert “Balkan Express” je održao 2008. godine u Koncertnoj dvorani Banskog dvora zajedno sa gudačkim kvartetom banjalučke Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

-Njihova muzika je poput duše grada koji predstavljaju – iskrena i s dozom neobuzdanosti. Gitare se prepliću u moćnim rifovima, dok vokal benda nosi priču koja dira duboko u srce. Njihovi tekstovi su kao prozri kroz koje gledamo životnu stvarnost, sa refrenima koji će ostati urezani u pamćenje kao himne jedne generacije – navedeno je u saopštenju.

BALKAN EXPRESS čine: Saša Nikić (vokal), Momir Nikić (gitara), Aleksandar Vlajsavljević (bas gitara), Stefan Nikić (klavijature) i Dejan Trkulja (bubanj).

Gosti na koncertu će biti “Palladio String Quartet“, solo sopran Lidija Pajić, vokal Sanja Zelić, vokal Tea Čolić i Strahinja Nikić (gitara).

Besplatne pozivnice za koncert mogu se preuzeti na biletarnici Banskog dvora svakim radnim danom, osim vikendom, u periodu od 12.00 do 18.00 časova.

Nastavi čitati

Banjaluka

VELIKI INTERES za učešće u prvoj Skupštini građana!

Građani koji su zaprimili pozivno pismo za učešće na prvoj Skupštini građana, prijaviti se mogu najkasnije do 14. decembra u skladu sa uputstvom koje je priloženo uz pozivno pismo.

Naime, u okviru projekta „Inoviranje demokratskog učešća na lokalnom nivou u Bosni i Hercegovini“, koji Grad Banja Luka realizuje u saradnji sa Savjetom Evrope u proteklom periodu pozivna pisama dostavljena su na ukupno 5.000 nasumično odabranih adresa.

Do sada je više stotina građana iskazalo interesovanje da postanu članovi prve Skupštine građana u našem gradu i na taj način diskutuju o važnim društvenim temama, te učestvuju u izradi preporuka koje će odražavati potrebe i interese svih građana naše zajednice.

Inače, Skupštinu građana će činiti 35 učesnika, a prvo zasjedanje na temu „Preduzetništvo i mladi“ trebalo bi da bude održano u frebruaru naredne godine.

Cilj je da se kroz ovu važnu temu otvore nove perspektive i razmotre ideje koje će doprinijeti unapređenju preduzetništva u našem gradu.

Nastavi čitati

Aktuelno