Connect with us

Društvo

IZAELSKI ISTORIČAR GRAJF “Postoji jasna namjera Hrvatske da smanji BROJ ŽRTAVA U JASENOVCU”

Vodeći izraelski istoričar i stručnjak za Holokaust Gideon Grajf rekao je da mu se čini da postoji nacionalna zavjera države Hrvatske da smanji broj ubijenih u Jasenovcu i da su mnogi u toj zemlji, uključujući i neke uticajne političare, pokušali da umanje značaj Jasenovca, ali i broj žrtava u tom logoru.
Grajf je oštro odbacio navode da srpske vlasti namjerno uvećavaju broj žrtava Jasenovca.

“Ono što zapravo vidimo su pokušaji da se drastično smanji broj žrtava koji dolaze iz vrha hrvatskog političkog rukovodstva”, rekao je za RT Balkan Grajf, koji je autor velikog broja naučih radova o toj temi, među kojima je i kapitalno djelo “Jasenovac, Aušvic Balkana”.

Grajf je istakao da je, da bi utvrdio broj ubijenih u logoru Jasenovac, prvom logoru za uništenje u Evropi tokom Drugog svjetskog rata, koristio mnoge arhivske i istorijske izvore, ali da su za njega najpouzdaniji i najautentičniji oni koje je objavila najpouzdanija, najpoznatija i najuglednija naučna institucija u cijelom svijetu – Jad Vašem u Jerusalimu.

“Oslanjao sam se uglavnom na tri publikacije Jad Vašema: Prva je `Istorija Holokausta – Jugoslavija`, koju je uredio profesor Menahem Šelah, a izdao Jad Vašem 1990. godine. U njoj na 189. strani piše da se `700.000 ubijenih može smatrati realnim brojem`, slična brojka objavljena je i u istoj knjizi i na stranicama 173, 188, 189. i 199”, naveo je Grajf.

On je dodao da je drugi izvor “Registar zajednice – Jugoslavija”, koji je uredio Cvi Loker, a izdao Jad Vašem 1988. godine.

“U toj knjizi na strani 316, pod terminom `Jasenovac` piše: `Prema zvaničnim procenama, u mreži jasenovačkih logora stradalo je 700.000 ljudi. Ogromna većina bili su Srbi, ali među njima je bilo i 20 do 25 hiljada Jevreja iz Hrvatske i Bosne, kao i mnogi Romi`”, naveo je Grajf.

Prema njegovim riječima, treći izvor “Enciklopedija Holokausta”, glavni i odgovorni urednik: profesor Izrael Gutman, izdao je Jad Vašem i biblioteka Hapoalim 1990. godine.

“U trećem tomu, o `Jasenovcu`, na strani 575, piše: `U logoru Jasenovac ubijeno je 600.000 ljudi, većinom Srba, Jevreja, Roma i protivnika ustaškog režima`”, objasnio je Grajf.

Grajf je istakao da kao odgovoran istoričar, koji teži da se osloni na pouzdane, autoritativne i autentične izvore, smatra da bilo koji istorijski podatak objavljen u izdavačkoj kući Jad Vašem posjeduje nemjerljivo veći kredibilitet i autentičnost od bilo koje druge publikacije bilo gdje u svijetu.

Govoreći o kritikama pojedinaca u Hrvatskoj, Izraelu, ali i Srbiji da promoviše “naduvane brojke” i tako daje vjetar u leđa “srpskim nacionalistima”, Grajf kaže da nema nikakve porodične veze sa Balkanom, već da mu je jedini cilj traženje istorijske istine.

“Tvrdnja da `naduvavam` cifre ubijenih je smešna i nema osnova. Nisam u srodstvu sa porodicama sa Balkana, nemam ni srpske ni hrvatske ni bosanske rođake, nemam nikakve interese u regionu Balkana i iznad svega nikada nisam imao, i još uvek nemam interesa da narušavam istoriju. Ja sam nezavisni jevrejsko-izraelski istoričar i nemam nikakav interes da iskrivljujem istinu o Jasenovcu”, naglasio je Grajf.NASLOV

On je istakao da se, osim ranije navedenih izvora, oslonio na još jedan veoma važan i iznenađujući izvor – izvještaje njemačkih oficira, uključujući generala Gleza fon Horstenaua, čiji se broj ubijenih poklapa sa brojkama koje iznosi u knjizi.

Grajf je napomenuo da bi revizioniste trebalo tražiti na drugoj strani.

“Na primer, bivši hrvatski predsednik Franjo Tuđman ističe zabludu od 30.000 žrtava u Jasenovcu. On je, dakle, pravi revizionista. To je značajan oblik istorijskog revizionizma, a da ne spominjemo antisemitske stavove i poricanje Holokausta koje je iznosio nekadašnji predsednik Hrvatske, koje je uneo i u svoju zloglasnu knjigu”, ukazao je Grajf.

On je napomenuo da je izuzetno sumnjiva činjenica da je logor nakon rata zbrisan sa lica zemlje, kao i to što je za vrijeme komunizma ubrzo nestalo interesovanja za istraživanje zločina počinjenih u Jasenovcu, te naveo da je vrlo moguće da pojedine strane, kako tad, tako i sad, nisu imale interesa da se otkrije istina o tome šta se dešavalo u tom logoru.

“Broj žrtava nikada neće biti poznat jer je toliko važnih artefakata namerno uništeno neposredno nakon rata. Samim tim, pitanje koje je i dalje otvoreno je – zašto bi neko posle rata uništio sve zgrade u Jasenovcu?”, pita Grajf.

Društvo

TRŽIŠTE POLOVNIH AUTOMOBILA! Evo koliko je plaćen najskuplji uvezeni četvorotočkaš u BiH

Više od 11.000 polovnih automobila uvezeno je u prvih osam mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani, a iz auto-salona ističu da je i kod njih došlo do porasta prodaje polovnjaka u odnosu na prošlu godinu.
U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH rekli su da je vrijednost uvezenih automobila do kraja avgusta iznosila 683.747.717,43 KM.

Do kraja avgusta ove godine uvezena su 46.954 automobila, dok ih je u istom periodu 2022. godine uvezeno 34.313.

“U prvih osam mjeseci ove godine uvezeno je 40.299 polovnih automobila i 6.655 novih, dok je u istom periodu lani uvezeno 28.467 polovnih i 5.846 novih automobila”, istakli su u Upravi.

Polovni automobili koji će tek poskupjeti
Kako su naveli, najskuplji četvorotočkaš koji je uvezen u BiH u prvih osam mjeseci ove godine vrijedio je 504.329,15 KM, dok su dažbine za taj automobil iznosile 85.768,26 KM, a riječ je mercedesu benz maybach s 680 4 matic.

Prema podacima kojima raspolaže UIO, vrijednost i broj uvezenih automobila su varirali iz godine u godinu pa je tako najviše automobila uvezeno 2018. godine – 76.357, a najmanje 2020. godine – 40.963.

Haris Muratović, brand manager MOON (Porsche BH), kazao je da povećan uvoz automobila govori da ih je neko naručio, a samim tim i kupio.

“Dostupniji su automobili nego prošle godine i samim tim došlo je do povećanog uvoza novih auta. A kada je u pitanju tržište polovnih vozila povećan je uvoz zbog nedostatka novih automobila u prethodnim godinama jer je bilo zastoja u proizvodnji, ljudi su više kupovali vozila u inostranstvu”, rekao je Muratović.

Ističe da sigurno i sama turistička sezona, kao i sam rast bruto dohotka, podiže standard u BiH, što se, kako kaže Muratović, reflektuje na želju potencijalnih klijenata da lakše dođu do svog automobila.
Iz Auto-salona “KIA centar” Sarajevo kažu da je prodaja automobila u ovom salonu značajno porasla.

“Kod nas je prodaja porasla u odnosu na prošlu godinu. Čini mi se da se u BiH iz godine u godinu uvozi sve više automobila”, kazali su iz ovog salona i dodali da su njihovi klijenti uglavnom stalni kupci.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, ističe da ga ne čudi podatakda je veći rast uvoza polovnih vozila u odnosu na nova.

“Razvijenije zemlje prelaze na električna vozila i polovni automobili s tradicionalnim motorima se sve teže tamo mogu uopšte prodati, a domaći kupci su slabije platežne moći i nova vozila su im manje dostupna”, kazao je Gavran.

Pojasnio je da je ipak došlo i do rasta prodaje novih vozila, što bi se dijelom moglo objasniti nižim kamatnim stopama u BiH u odnosu na stopu inflacije u prethodnom periodu.

“Ali i zbog relativno povoljnijih uslova nabavke. Ipak, teško je dati potpuno objašnjenje bez strukture i tipova vozila, odnosno razumijevanja ima li i koliko među njima privrednih u odnosu na isključivo privatna”, zaključio je Gavran.

(Nezavisne novine/Mondo)

Nastavi čitati

Društvo

PROŠIRENA LISTA PROIZVODA U REPUBLICI SRPSKOJ koji će pojeftiniti, u nekim marketima od JUTROS SNIŽENI

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić izjavio je Srni da je znatno proširena lista privrednih subjekata koji učestvuju u kampanji “Društveno odgovorni”, kao i spisak proizvoda koji će pojeftiniti.

Šulić je najavio da će javnosti sutra biti dostupne detaljnije informacije o kampanji u koju su se u prvom koraku uključili trgovci iz svih krajeva Republike Srpske.

“Prateći inflatorna kretanja, odlučili smo se za proširenje kampanje na proizvođače i dobavljače, te su pokrenute aktivnosti na kreiranju liste proizvoda koji će biti obuhvaćeni kampanjom, a koji će građanima biti dostupni uz znatno nižu maržu, pa čak i maržu od nula odsto koje će se odreći svi učesnici u lancu snabdijevanja – od proizvođača, preko distributera do krajnjih trgovaca”, rekao je Šulić.

Prema njegovim riječima, resorno ministarstvo je u junu pokrenulo kampanju “Društveno odgovorni” u kojoj će, u svjetlu globalnih ekonomskih prilika, inflacije i rasta cijena koji pogađaju domaće tržište, trgovci pokazati gest solidarnosti i potrošačima ponuditi niz proizvoda po sniženim cijenama, odričući se dijela marže.

U pojedinim marketima i trgovinama u Banjaluci od jutros su istaknuti proizvodi koje građani mogu kupiti u okviru kampanje “Društveno odgovorni”.

Na policama se mogu naći različiti suhomesnati proizvodi po sniženim cijenama.

Resorni ministar ranije je izjavio da odgovorni proizvođači u Srpskoj snižavaju cijene prehrambenih i hemijskih proizvoda koji će biti jeftiniji i do gotovo četiri KM nego sada.

Izvor: Nezavisne novine

Nastavi čitati

Društvo

DVOSTRUKO VEĆI IZVOZ! Potrebe Srbije uduplale izvoz uglja iz BiH

Izvoz uglja iz Bosne i Hercegovine je za osam mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine više nego uduplan, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH.
Naime, tokom osam mjeseci ove godine je izvezeno uglja za 109.352.528 KM, dok je u osam mjeseci prošle godine iz BiH otišlo uglja za 54.026.344 KM.

Kako se može vidjeti u ovim podacima, skoro sav izvoz uglja iz Bosne i Hercegovine je otišao u Srbiju, te se može zaključiti da su velike potrebe Srbije dovele do dosta većeg izvoza ovih sirovina.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH su “Nezavisnim novinama” ustupili podatke u kojima se vidi da je od 109.352.528 KM, koliko je izvezeno uglja, za 107.056.525 KM otišlo u Srbiju.

U Hrvatsku je uglja za osam mjeseci otišlo za 1.537.777 KM, dok se za zanemariv iznos novca ugalj izvozio i u Sjevernu Makedoniju, Francusku, Mađarsku, Slovačku, Crnu Goru, Albaniju, Austriju, Italiju i Njemačku.

Almir Bečarević, stručnjak za energetiku i ministar u Vladi Kantona Sarajevo, rekao je za “Nezavisne novine” da je opšte poznato da su potrebe Srbije za ugljem dosta velike.

“Rudnici rade ono što bi svaki menadžer radio. Ovako veliki izvoz je dobra stvar jer je očigledno da rudari, ali i uprave rudnika rade dobar posao. Prihodi su veliki i to je takođe dobra stvar. Ipak, s druge strane, vidjećemo da li će zbog toga biti problema za lokalno stanovništvo kao prošle godine. Znamo da je prošle godine bio duplo manji izvoz uglja, a ipak je pred sezonu grijanja bilo dosta problema za stanovništvo kako nabaviti ugalj”, istakao je Bečarević.

Ekonomista Igor Gavran smatra da zavisi da li je ovako veliki izvoz uglja dobar za BiH.

“Ako su osigurane dovoljne zalihe za potrebe Bosne i Hercegovine, cijene su bile visoke i riječ je samo o uglju koji se ne može koristiti za proizvodnju električne energije u domaćim termoelektranama, onda bi se ovaj izvoz mogao pozdraviti kao poslovni uspjeh i priliv novca u našu ekonomiju. Međutim, ako je riječ o tome da su se u Srbiji ranije počeli pripremati za zimu i stvarati svoje zalihe po nižim cijenama, a da će domaći kupci kod nas sada biti suočeni ili s nestašicama ili s višim cijenama, onda bi ovakvi rezultati ukupno gledano bili loši za BiH”, kaže Gavran.

Dodaje da je opšte poznato da je izvoz ruda i osnovnih sirovina iz bilo koje zemlje najgore rješenje, jer je zarada uvijek niža nego da te sirovine iskoristite u proizvodnji i preradi i onda izvezete gotov proizvod.

“Ipak, ako je riječ o uglju čija je isključiva namjena ogrev, onda je prije svega bitno osigurati domaće tržište po povoljnim cijenama, a višak izvesti po višim i tako balansirati javni interes i interes kompanije”, pojasnio je Gavran.

Nastavi čitati
Uncategorized2 tjedna ago

ĐAJIĆ BEZ SRAMA “DOBAR SAM S KRIMINALCIMA, sve koji se nisu učlanili u SNSD-a ODMAH SMIJENITI jer su zauzeli mjesta članovima partije” (FOTO, VIDEO)

Horoskop2 tjedna ago

DNEVNI HOROSKOP: Vodolijama danas potreban odmor, Ribe očekuju novi izazovi

Uncategorized4 dana ago

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

Banjaluka2 dana ago

STANIVUKOVIĆ ISPISUJE ZLATNA SLOVA U ISTORIJI BANJALUKE! Kružni tok i VELIČANSTVENI PARK kod Ekvatora oduševili građane (FOTO, VIDEO)

Banjaluka2 tjedna ago

GRAĐANI OGORČENI ĐAJIĆEVIM “DERNEKOM” PLJUŠTE PRIJETNJE! ” Stari pedofil, treba da se STIDI ZEMLJE KOJOM HODA, pacijenti mu umiru od sepse, A ON SLAVI”

Uncategorized3 dana ago

KAD MAČKE NEMA MIŠEVI KOLO VODE! Ninković juče VRŠLJAO po kancelarijama GU i uznemiravao radnice, obrušio se i na TRUDNICU!

Banjaluka2 tjedna ago

ĐAJIĆ SLAGAO UČESNIKE KOTLIĆIJADE! Umjesto po 200 KM dobili po 3 KG MESA! “Dao bih vam, AL NE SMIJEM OD PORESKE”

Banjaluka6 dana ago

STANIVUKOVIĆ KOD PORODICE NOVAKOVIĆ! “Ima bližih pa neće da dođu, A TI SI DOŠAO” Emotivan susret o kojem će se pričati (FOTO, VIDEO)

Uncategorized6 dana ago

“PUKLA TIKVA” U SNSD PRIJEDOR! Kabić iznio teške optužbe “VRH lokalne partije VRŠI PRITISAK U CILJU MOJE SMJENE, danas ću upoznati DODIKA SA SVIM DEŠAVANJIMA”

Politika1 tjedan ago

OŽENI SE VUKAN! Danas izgovorio sudbonosno DA lijepoj Zorani!

Aktuleno