Connect with us

Zanimljivosti

IZNENAĐUJUĆI REZULTATI! Testirana četvorodnevna radna sedmica

Veliki međunarodni eksperiment s četvorodnevnom radnom sedmicom pokazao je da se takav koncept rada isplati i poslodavcima i zaposlenima, tako da je velika većina kompanija koje su učestvovale u njemu odlučila da se više neće vraćati na stari sistem.

Štaviše, pokazalo se da su zaposleni koji su radili po tom konceptu u nastavku eksperimenta koji je produžen sa šest mjeseci na godinu dana uspjeli uspješno obaviti sve dodijeljene zadatke uz dodatno skraćenje radnog vremena.

Što je duže eksperiment trajao, to se radno vrijeme više skraćivalo.

Drugim riječima, što su ljudi duže radili na nove, učinkovitije načine, to su im radne sedmice postajali kraći.

Nakon šest mjeseci radnici su izjavili da su manje iscrpljeni, da im se zdravlje poboljšalo te da su zadovoljniji poslom, a pritom su svoje prosječno radno vrijeme smanjili za oko četiri sata, na 34 sata sedmično.

Oni koji su nastavili po istom rasporedu punih 12 mjeseci dodatno su skratili radno vrijeme na oko 33 sata sedmično, tvrde istraživači. U isto vrijeme nastavili su izvještavati o boljem mentalnom i fizičkom zdravlju te ravnoteži između posla i privatnog života.

To su pokazali rezultati eksperimenata sprovedenih tokom proteklih 18 mjeseci u SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji i Irskoj, a potvrdila su ih i iskustva iz Australije i Novog Zelanda.

U novim eksperimentima učestvovale su različite kompanije iz različitih industrija, od neprofitnih organizacija, preko dizajnerskih agencija, do proizvođača.

100 odsto zadataka u četiri dana za istu platu

Koncept četvorodnevne radne sedmice u kojem zaposleni primaju 100 odsto plate za 80 odsto uobičajnih radnih sati uz održavanje 100 odsto produktivnosti posljednjih godina postaje sve popularniji širom svijeta.

Neprofitna organizacija “4 Day Week Global”, koja sprovodi testiranja ovog koncepta i sarađuje s vladama kako bi im pomogla u oblikovanju odgovarajućih politika, objavila je nedavno četvrtu fazu svojih istraživanja, čiji je fokus bio na dugoročnom uticaju ovih eksperimenata.

Petodnevne radna sedmica je stara konvencija

Zvonimir Galić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, kovoditelj studija Upravljanje ljudskim potencijalima na Univerzitetu u Zagrebu, smatra da je četvorodnevna radna sedmica vjerovatno budućnost rada.

– Trenutni 40-satna radna sedmica je socijalna konvencija koja je nastala prije gotovo sto godina u industrijskoj ekonomiji i pitanje je koliko je primjerena za sadašnju situaciju – kaže Galić.

Nastavio je:

– Primjera radi, zanimljivo je primijetiti da je u zapadnom svijetu od II svjetskog rata produktivnost višestruko porasla, a da je broj radnih sati ostao više-manje konstantan i kreće se oko tih 40 sati ostvarenih u petodnevnoj radnoj sedmici.

Definitivno se nisu ostvarile prognoze poznatog britanskog ekonomista J. M. Kejnsa koji je 1930-ih smatrao da će snažni tehnološki razvoj dovesti do skraćenja radne sedmice na 15 sati, a da ćemo ostatak koristiti za lični rast i razvoj. Sto godina kasnije četvorodnevna radna sedmica mogla bi biti korak u tom smjeru – dodaje Galić.

Prvo istraživanje duže od pola godine

Ovo je prvo istraživanje koje je pratilo takav sistem rada tokom 12 mjeseci umjesto šest mjeseci. Ranija, polugodišnja istraživanja dala su slične rezultate, međutim, postojala je sumnja da su pozitivni efekti bili posljedica činjenice da se radilo o novini, da bi oni s vremenom mogli nestati ili se smanjivati.

Istraživanje je uključilo povratne informacije dobijene od 988 osoba koje su radile u 41 kompaniji u SAD-u i Kanadi koje su prošle godine prešle na četvorodnevnu radnu sedmicu.

– Ispitivanja su pozitivna u svim aspektima s ovim novim dokazima koji pomažu opovrgnuti zabrinutosti da su prethodni uspjesi bili rezultat novosti i da se dugoročno ne bi mogli održavati – pišu autori u izvještaju.

Nakon 12 mjeseci dodatno skratili radno vrijeme

Štaviše, istraživanje je utvrdilo da je produženjem rada po novom sistemu došlo do daljeg poboljšanja tjelesnog i mentalnog blagostanja zaposlenih te istovremenog povećanja produktivnosti.

– Uvidi nakon 12 mjeseci izuzetno su pozitivni i doprinose izgradnji snažnih dokaza koji pokazuju trajne pozitivne učinke smanjenog radnog vremena – rekli su u izvještaju osnivači “4 Day Week Global”, Šerlot Lokhart i Endrju Barns.

– Ovi rezultati pokazuju dalje pozitivne trendove u poslovnim koristima, dobiti za zdravlje i za osjećaj blagostanja, kao i u uticajima na okolinu, te pružaju čvrst temelj za široko usvaorodnevne radne sedmice – dodali su.

Istraživanje je utvrdilo da su početna smanjenja iscrpljenosti, koja su se primijetila nakon uvođenja četvorodnevne radne sedmice, uveliko ostala održana nakon 12 mjeseci, dok su se samoprocijenjeni rezultati fizičkog i mentalnog zdravlja tokom godine nastavili poboljšavati, navodi “Index”.

Velika većina zaposlenih želi nastaviti tako raditi

Od učesnika studije njih 95 odsto željelo je nastaviti s konceptom, gotovo 70 odsto doživjelo je smanjenje iscrpljenosti, 40 procenata se osjećalo manje pod stresom, a anksioznost se smanjila za 39 odsto ispitanika.

Index

Zanimljivosti

ŠOU U GRČKOJ! Ovce upale u staklenik i pojele 300 kilograma marihuane

Nevjerovatna situacija u Grčkoj – ovce su upale u staklenik kod Almiros Volosa u kom je uzgajana medicinska marihuana i pojele su više od 300 kilograma tog “zeleniša”, zbog čega su odreagovale na nesvakidašnji način, javlja “Prototema”.

“Ja sam jako dobro, ali bolje su ovce, pune ludila i… Sve im je lepo”, rekao je u šali vlasnik staklenik Janis Burunis, govoreći za radio Status FM 107.7 Solun.

Burunis je čak rekao da su ovce poslije ove specijalne ispaše skakale više od koza, dok je objašnjavao kako se incident dogodio.

“Mi smo najveći objekat za proizvodnju kanabisa u staklenicima u centralnoj i istočnoj Evropi. Zbog poplava smo izgubili 80 odsto proizvodnje. Dok smo pokušavali da sačuvamo sve što smo mogli, odjednom smo videli ovce i koze kako normalno pasu u plasteniku”, rekao je on.

Kako je objasnio, stada su ušla u staklenik da bi pronašla hranu, nakon vremenskih nepogoda.

“Našli su jadne zasade da jedu jer im je sva ostala hrana uništena, a jako vole konoplju i rese i zelje, jer imaju šećera”, rekao je on.

“Problem je bio kako ih uloviti da bi ih sklonili sa farme, jer im ništa nismo mogli. Ovce su skakale uvis više od koza, a to se nikada ne dešava. Ali logično je, jer su pojele oko 300 kilograma”, zaključio je Burunis, prenosi Telegraf

Nastavi čitati

Zanimljivosti

U PARIZU SE PRODAJE RIJETKI DONOSAUR! Na aukciji se očekuje cijena veća od milion evra

Gotovo cijeli kostur dinosaura biće prodan na aukciji u Parizu sljedećeg mjeseca. Kamptosaurus star 150 miliona godina otkriven je 1990-ih u američkoj državi Vjoming.

Nazvan je Beriju po Beriju Džejmsu, paleontologu koji ga je pronašao. Stručnjaci kažu da je kostur “izuzetno dobro očuvan”. Očekuje se da će postići do 1,2 miliona evra na aukciji u hotelu Drouot 20. oktobra.

Bari potječe iz kasnog jurskog razdoblja i visok je 2,1 m ( i dugačak 5 m.
Aleksandre Gikvelo, iz aukcijske kuće Hotel Drouot, rekao je da je neobično vidjeti tako netaknut kostur dinosaura.

“Lubanja je gotova 90%, a ostatak dinosaura 80%”, rekao je Gikvelo.

Prodaja fosila dinosaura je rijetka, a svake godine u svijetu se prodaje mali broj fosila dinosaura, iako su neki stručnjaci izrazili zabrinutost zbog toga što će primjerci dospjeti u privatne ruke.

U aprilu je Tiranosaurus reks prvi put prodan na aukciji u Evropi.

Govoreći za BBC u to vrijeme, prof Stiv Brusat, stručnjak za dinosaure sa Univerziteta u Edinburgu, rekao je da je zabrinut da bi kosturi, koji su “naućno vrlo vrijedni”, mogli “nestati u trezorima privatnih kolekcionara”.

Nastavi čitati

Zanimljivosti

BOŽE PETRA: Prije 15 godina bila internet senzacija, evo kako sad izgleda

Djevojčica koja je postala poznata zbog hit izjave “Bože Petra”, sada ima 16 godina i živi u Svilajncu.

Djevojčica po imenu Natalija postala je internet senzacija zbog pitanja u dječijem kvizu o šišanju kose. Sve je počelo sa nekoliko jednostavnih rečenica: “Da ošišaš kosu da budeš ćelava? Booože, Petra.” Natalija, koja je tada bila mala djevojčica, sada je izrasla u tinejdžerku. Da li biste prepoznali slatku devojčicu sa snimka?

IZVOR: FACEBOOK/SCREENSHOT

Ono što je zanimljivo u vezi s ovom pričom jeste da je Natalija postala internet senzacija u vrlo kratkom vremenskom periodu. Snimak datira iz 2009. godine, a Natalija ima 16 godina i živi u Svilajncu.

Nastavi čitati
Uncategorized2 dana ago

ĐAJIĆ BEZ SRAMA “DOBAR SAM S KRIMINALCIMA, sve koji se nisu učlanili u SNSD-a ODMAH SMIJENITI jer su zauzeli mjesta članovima partije” (FOTO, VIDEO)

Uncategorized2 tjedna ago

ĐAJIĆ POSTAO ŠTAMPAČ LETAKA! Potpuno ga “preuzeo” posao estradnog menadžera, nema veze što PACIJENTI LEŽE NA POCIJEPANIM PLAHTAMA

Horoskop3 dana ago

DNEVNI HOROSKOP: Vodolijama danas potreban odmor, Ribe očekuju novi izazovi

Uncategorized6 dana ago

PROPAST BANJALUČKOG SNSD-a! KIKO I ĆURLA PREUZELI KORMILO! Presuđeni kriminalac i drugi koji “ne zna ko je” NOSE ĐAJIĆEVE SKUTE NA PUTU U AMBIS!

Banjaluka2 tjedna ago

OVO MORATE VIDJETI! Đajićevo lumpovanje sa mlađahnim djevojkama uz opasku “JEL SNIMAŠ JE*LA TI MATER SVOJU” (VIDEO)

Banjaluka5 dana ago

GRAĐANI OGORČENI ĐAJIĆEVIM “DERNEKOM” PLJUŠTE PRIJETNJE! ” Stari pedofil, treba da se STIDI ZEMLJE KOJOM HODA, pacijenti mu umiru od sepse, A ON SLAVI”

Banjaluka2 tjedna ago

VIDOVIĆ BRINE O MOSTU U TRAPISTIMA, a već 15 godina LAŽE mještane o preuređenju rugla u SVOJOJ MJESNOJ ZAJEDNICI! (FOTO, VIDEO)

Banjaluka1 tjedan ago

STANIVUKOVIĆ IZRAZIO DUBOKO SAUČEŠĆE ZBOG PORODICE INJAC! Grad preuzima troškove sahrane

Hronika1 tjedan ago

Sunčanica umjesto meningitisa? KO ĆE ODGOVARATI ZA SMRT DJETETA! Dječak umro u sanitetskom vozilu kada su ga iz Bijeljine poslali u Banjaluku!

Banjaluka5 dana ago

ĐAJIĆ SLAGAO UČESNIKE KOTLIĆIJADE! Umjesto po 200 KM dobili po 3 KG MESA! “Dao bih vam, AL NE SMIJEM OD PORESKE”

Aktuleno