Connect with us

Hronika

KO JE PRODAVAO LAŽNE DIPLOME? Zbog prodaje “ŠKOLE” uhapšeno 10 osoba

U pretresima izuzeto 165.000 KM, na meti istražilaca privatne visokoškolske ustanove u BiH.

U okviru akcije “Klaster” policijski službenici SIPA uhapsili su deset osoba zbog sumnje da se mogu dovesti u vezu sa nezakonitostima na više privatnih visokoškolskih ustanova u BiH.

Jelena Miovčić, portparol SIPA, kaže da će privedene osobe tokom dana biti sprovedene na kriminalističku obradu i ispitivanje u svojstvu osumnjičenih, nakon čega će biti predati u nadležnost Tužilaštva BiH.

“U pretresima je do sada otkriven i privremeno oduzet novac u iznosu od 165.000 KM, poslovna dokumentacija, računari kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena krivična djela organizovani kriminal, nedopuštena trgovina i pranje novca, te podstrekavanje, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, falsifikovanje ili uništenje službene isprave i krivotvorenje službene isprave”, rekla je Miovčić.

Kako saznaje UNA među uhapšenima su pojedini profesori, kao i visoki zvaničnici privatnih visokoškolskih ustanova u BiH.

Istražioci SIPA, između ostalog, izuzimaju dokumentaciju sa privatnih fakulteta u Banjaluci i to Panevropskog univerzitet “Apeiron”, Univerziteta za poslovne studije (UPS), Nezavisnog univerziteta Banjaluka (NUBL) i Univerziteta za poslovni inženjering i menadžment PIM.

“Trenutno ne možemo davati informacije, jer je kontrola u toku. Mi apsolutno podržavamo kompletnu akciju i rad državnih organa na otkrivanju bilo kakve vrste nezakonitosti”, rekla je za UNU pomoćnik direktora za pravne poslove “Apeirona” Elveldina Tatarević.

U NUBL-u su poručili da nikakve izjave za medije trenutno neće davati

“Ništa nećemo komentarisati. Ukoliko se situacija promijeni bićete na vrijeme obaviješteni”, poručili su iz NUBL-a.

Iz Univerziteta PIM, kao i UPS-a za UNAworld je rečeno da će nam naknadno odgovoriti na upit.

Akcija “Klaster” sprovodi se pod nadzorom Tužilaštva BiH u kojem navode da je akcija usmjerena na suzbijanje organizovanog kriminala i sistemske korupcije, a povezane sa nezakonitim izdavanjem i nedozvoljenom trgovinom fakultetskih diploma na području BiH.

“U okviru aktivnosti privedeno je više uposlenika i visokih zvaničnika univerzitetskih i fakultetskih ustanova u BiH. U okviru pretresa zaplijenjena je i veća količina novca koji potiče iz nezakonitih aktivnosti, a u skladu sa naredbom Suda BiH vrši se oduzimanje obimne dokumentacije i predmeta u većem broju ustanova”, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Dodaju da je akcija dio napora Tužilaštva BiH i agencija za provođenje zakona u borbi protiv sistemske korupcije u BiH i otkrivanja i procesuiranja osoba koje činjenjem krivičnih djela nanose veliku štetu vladavini prava i svim građanima, kao i akademskoj i univerzitetskoj zajednici u segmentu visokog obrazovanja u BiH.

Hronika

Uhapšen policajac zbog lažnog prijavljivanja

Pripadnici Policijske uprave Zvornik uhapsili su policijskog službenika iz Bratunca M.J, osumnjičenog da je počinio krivična djela tjelesna povreda i lažno prijavljivanje krivičnog djela, zbog čega će biti suspendovan i protiv njega pokrenut disciplinski postupak, saopšteno je iz ove uprave.

Policajac je  uhapšen, nakon što je Policijskoj stanici Bratunac prijavljeno da je lice čiji su inicijali K.J. iz Avganistana fizički napalo policijskog službenika M.J. iz Bratunca, prenosi Srna.

Oba lica su se radi ukazivanja ljekarske pomoći javila u Javnu zdravstvenu ustanovu Dom zdravlja Bratunac, gdje je dežurni ljekar konstatovao lake povrede licu K.J, a lice M.J. uputio u Bolnicu u Zvorniku, navedeno je u saopštenju.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini.

 

(agencije)

Nastavi čitati

Hronika

LJUBAVNICA GA SKUPO KOŠTALA Asistent Pravnog fakulteta u Banjaluci udaljen sa radnog mjesta

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin, donio je danas rješenje o udaljenju sa radnog mjesta višeg asistenta Pravnog fakulteta Njegoslava Jovića, a protiv kojeg će biti proveden disciplinski postupak zbog osnova sumnje na težu povredu radne obaveze i discipline i postupak pred Etičkim komitetom.

U prijedlogu dekana Pravnog fakulteta Željka Mirjanića za udaljenje radnika sa radnog mjesta višeg asistenta, navodi se da svi dokazi ukazuju na neprofesionalno i moralno neprihvatljivo ponašanje radnika, a čime je nanesena ozbiljna šteta Univerziteta u Banjaluci.

– Takođe, dekan Pravnog fakulteta je dostavio i Inicijativu za pokretanje disciplinskog postupka zbog osnovane sumnje na težu povredu radne obaveze i discipline kao i zahtjev Etičkom komitetu za utvrđivanje povrede Kodeksa etike Univerziteta u Banjaluci – rekli su u Univerzitetu Banjaluka.

Univerzitet u Banjaluci još jednom najoštrije osuđuje svaki oblik neakademskog i neprofesionalnog ponašanja svih zaposlenih, te poziva sve one koji imaju saznanja o bilo kakvom obliku nedoličnog ponašanja da isti prijave rukovodstvu Univerziteta i njegovih članica.

– Naglašavamo i to da će Univerzitet u svakom trenutku preuzeti sve potrebne mjere i radnje u cilju zaštite integriteta Univerziteta, kao i svih studenata i zaposlenih – saopšteno je iz Banjalučkog univerziteta.

Srpskainfo

 

Nastavi čitati

Hronika

Pogledajte šta je ostalo o skupocjenog McLarena nakon udesa u Istri (FOTO)

Na putu Poreč – Pazin juče oko 11:20 dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj je učestvovao skupocjeni McLaren.

Prema fotografijama objavljenim na Facebook stranici Policijska patrola – Istra, od McLarena je ostala samo olupina.

Na sreću, smrtno stradalih nema. I vozač i suvozač preživjeli su katastrofalan udes u kojem se McLaren nekoliko puta prevrnuo te na kraju zapalio, javlja Novi list.

Nezgoda se dogodila kada je 60-godišnji vozač McLarena pulskih registarskih oznaka zbog velike brzine izgubio kontrolu nad automobilom, prešao u lijevu stranu van puta, gdje je udario u ivičnjak. McLaren se nakon toga više puta prevrnuo.

Kako javlja Novi list, prolaznici su iz auta izvukli vozača iz okoline Poreča koji je zadobio lakše povrede i 69-godišnjeg putnika koji je zadobio teške tjelesne povrede, prenosi Index.hr.

NEZAVISNE

Nastavi čitati

Aktuleno