Connect with us

Banjaluka

KRESOJEVIĆ: Istrajni smo da isplatimo dugove dobavljaču, neophodno da predsjednik Skupštine Grada potpiše usvojene odluke

Nakon što smo uspjeli u namjeri da obezbijedimo sredstva za povrat dugova „Akvane“, danas se nalazimo u situaciji da osam dana nakon usvajanja ovih odluka predsjednik Skupštine Grada ih nije potpisao, što podarzumijeva da smo osam dana blokirani da nastavimo proceduru oko kreditnog zaduženja i dokapitalizacije „Akvane“ i samim tim i vraćanja dugova prema dobavljačima.

Kazao je ovo na današnjoj konferenciji za novinare, gradski menadžer Bojan Kresojević.

Kako je pojasnio, prije nekoliko dana tačnije prije dva dana, Gradska uprava dobila je obavještenje od preduzeća „Akvana“ da je „Novoteks“ pokrenuo izvršenje nad imovinom „Akvane“ odnosno krenuo u proces prinudne naplate nakon čega započinje procedura, koja podrzumijeva pokretanje i stečaja.

-Zbog toga je neophodno da u što kraćem vremenskom periodu Grad interveniše nakon što predsjednik Skupštine Grada potpiše odluku o kreditnom zaduženju i izmirimo ta dugovanja. To podrazumijeva da smo mi i dalje posvećeni da istrajemo u našoj namjeri da isplatimo dugovanja kako bismo obustavili ovaj postupak. Ono što je važno istaći jeste da je sada sve do predsjednika Skupštine. Ukoliko potpiše odluke, Grad je u prilici da isplati dugovanja i da zaustavi ovaj proces, što je i najvažnije – kazao je gradski menadžer.

Prema njegovim riječima, s obzirom na to da odluke još nisu potpisane, gradska administracija obratila se i Ministarstvu lokalne uprave i samouprave Republike Srpske.

-Pozvali smo se na kršenje člana 103. Zakona o lokalnoj samoupravi gdje predsjednik Skupštine svojim nečinjenjem onemogućava rad gradonačelnika kao drugog organa Grada Banje Luke i očekujemo njihovo hitno postupanje i očekujemo da će na taj način ministarstvo omogućiti po hitnom postupku da se potpišu odluke i da nastavimo sa procedurom – objasnio je Kresojević, dodajući da je predsjednik Skupštine pisanim putem obaviješten da u svakom trenutku može da preuzme sve stvari, uključujući i pečat, iz kancelarije koju je do sada koristio.

Podsjetio je da je prvi put od osnivanja „Akvana“ prethodne godine pozitivno poslovala, što, kako ističe – može biti i narednih godina.

Banjaluka

GRADONAČELNIK POŽELIO DOBRODOŠLICU: Banja Luka domaćin Prve kripto konferencije “CryptoAdria”

Banja Luka je domaćin prve kripto konferencije u Republici Srpskoj i BiH, “CryptoAdria”, na kojoj se govori o budućnosti novca.

Dobrodošlicu učesnicima Konferencije, koja je okupila brojne stručnjake iz ove oblasti, uputio je i gradonačelnik Draško Stanivuković.

– Svijet ide prema naprijed, a Banja Luka ide u korak s njim! Raduje me što su se stručnjaci iz kripto svijeta okupili, kako bi predavanja na ovu temu održali baš u našem gradu – poručio je gradonačelnik.

Inače, Konferencije “CryptoAdria” okupila je u našem gradu stručnjake i profesionalnce iz oblasti kriptovaluta, koji će kroz prikaze slučaja i različite prezentacije razmijeniti svoja iskustva sa predstavnicima nadležnih institucija u zemlji i regionu, te drugim akterima kripto svijeta na domaćoj i regionalnoj sceni.

Nastavi čitati

Banjaluka

USPJEŠNO OKONČANI RADOVI: Bezbjedniji saobraćaj na pružnom prelazu u Zalužanima

Uspješno su okončani radovi na modernizaciji pružnog prelaza u Zalužanima, čime je značajno podignut nivo bezbjednosti saobraćaja u ovom dijelu grada.

Gradonačelnik Draško Stanivuković poručio je kako su ljudski životi prioritet, te da je on, prije nego što je postao gradonačelnik, obećao da će biti riješen problem pružnih prelaza u Banjoj Luci.

-Danas ta obećanja ispunjavamo. Banja Luka je prva lokalna zajednica u Republici Srpskoj koja je pokrenula sistemski proces unapređenja stanja na pružno-putnim prelazima na svojoj teritoriji, a u cilju prevencije saobraćajnih nezgoda. Završili smo modernizciju pružnog prelaza u Zalužanima, a u narednim danima isti posao realizovaćemo i u Dervišima. Za ovaj projekat izdvojili smo 500 hiljada KM – poručio je gradonačelnik.

Ovaj projekat, Grad Banja Luka realizovao u saradnji sa preduzećem „Željeznice Republike Srpske.

Naime, u okviru ovih radova postavljen je elektronski uređaj za kontrolu pružnog prelaza „Zalužani“, a projekat je podrazumijevao izgradnju signalizacije u jednom i drugom putnom pravcu u dužini od 1,5 kilometara sa pripadajućom infrastrukturom za regulaciju saobraćaja na pružnom prelazu.

Postavljeni su branici na samom prelazu sa automatskim upravljanjem, te ugrađene gumene patosnice kao tehnička adaptacija neophodna za odvijanje saobraćaja pri prelasku preko pruge.

Nastavi čitati

Banjaluka

NAKON TRI MJESECA RIJEŠEN PROBLEM: Uskoro konkurs za stipendije, ali i besplatne građevinske dozvole

Nakon gotovo tri mjeseca, počelo je objavljivanje odluka u Službenom glasniku Grada Banje Luke.

Među brojnim važnim odlukama konačno je objavljena i odluka o stipendiranju učenika i studenata, kao i odluka o besplatnim građevinskim dozvolama, koje će stupiti na snagu 28. septembra.

-Našim posvećenim i spretnim radom uspjeli smo da objavimo u Službeni glasnik odluke koje se tiču besplatnih građevinskih dozvola i stipendija za naše srednjoškolce i studente i na taj način odblokiramo rad Grada – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković, istakavši da će se, uprkos permanentnim blokadama, ipak uspjeti nadoknaditi svi zaostaci.

Gradonačelnik je pozvao rukovodstvo Skupštine grada Banje Luke da što prije zakaže sjednicu Kolegijuma, kako bi odredili termin redovne sjednice i počeli da rade u interesu grada.

Inače, stupanjem na snagu odluke o stipendiranju učenika i studenata stvoriće se uslovi za raspisivanje konkursa, ali i sprovođenje drugih procedura u vezi sa dodjelom stipendija.

Takođe, nakon što odluka o besplatnim građevinskim dozvolama stupi na snagu započeće i sve procedure uređenja postupka i načina realizacije navedene odluke.

Podsjećamo, zbog neobjavljivanja odluka u Službenom glasniku na čekanju je bila primjena brojnih važnih odluka.

Nastavi čitati

Aktuleno